arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۴۶۹۵۷
تاریخ انتشار: ۵۴ : ۰۸ - ۲۰ دی ۱۳۹۴

هزینه بیمه معتادان چند میلیاردتومان است؟

درمان اعتیاد یک فرایند کوتاه‌مدت نیست و ممکن است یک سال نیاز به مداخلات درمانی داشته باشد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
درمان اعتیاد یک فرایند کوتاه‌مدت نیست و ممکن است یک سال نیاز به مداخلات درمانی داشته باشد. به گفته کارشناسان ترک اعتیاد، هزینه درمان منطقی و صحیح اعتیاد سالانه بالغ بر دو میلیون تومان است.

به گزارش «انتخاب»، می‌گویند هزینه زندگی‌شان بالاست. خودشان میان خنده‌های تلخشان که با دود درمی‌آمیزد، می‌گویند هزینه‌های نفس‌کشیدنشان هم بالاست. کسی که مواد مصرف می‌کند، بسته به نوع مصرفش، و زمانی که از مصرفش می‌گذرد خرج زندگی و اعتیادش متفاوت است. در شرایط عادی یک معتاد به هروئین ماهانه حدود یک میلیون و ٥٠٠هزار تومان هزینه دارد. حالا هرچقدر که عمل سنگین‌تر باشد شرایط بدتر می‌شود.

یکی از آنها تعریف می‌کند جیب که خالی‌تر می‌شود معتاد حریص‌تر می‌شود. آن وقت حتی به پتوی روی تن خودش و زن‌وبچه‌اش هم رحم نمی‌کند. ترک هم بخش دیگری از زندگی آنهاست. عده‌ای از آنها دلشان می‌خواهد به شیوه‌های سنتی ترک کنند. ترکی که خودشان آن را «یابویی» می‌گویند. می‌خزند توی یک جای تاریک، درها را رویشان می‌بندند و کسی را نمی‌بینند. آنقدر درد می‌کشند تا سم‌زدایی شوند. خیلی از آنها در این پروسه دردناک جان داده‌اند؛ پروسه‌ای که از سرناچاری به آن تن داده‌اند؛ از سر بی‌پولی.

درمان اعتیاد یک فرایند کوتاه‌مدت نیست و ممکن است یک سال نیاز به مداخلات درمانی داشته باشد. به گفته کارشناسان ترک اعتیاد، هزینه درمان منطقی و صحیح اعتیاد سالانه بالغ بر دو میلیون تومان است. یعنی کسی که اعتیاد دارد، اگر بخواهد یک سال تحت درمان قرار بگیرد حداقل باید دو میلیون تومان برای این کار هزینه کند.

از سال ٩٢ بحث بیمه معتادان به طور جدی بر سر زبان افتاد. قرار شد شورای‌عالی بیمه بودجه‌ای ٣٠ میلیارد تومانی برای درمان معتادان برای سال ٩٣ در نظر بگیرد و همچنین بسته‌های حمایتی و بیمه‌ای برای معتادان ترک‌کرده یا در حال ترک نیز روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت. ولی سال ٩٣ رنگ این اتفاق را ندید و خبری از بیمه درمان معتادان و تقبل ٧٠ درصد از هزینه‌های درمان اعتیاد نشد.

تمام این سال‌ها پرونده این بیمه میان شورای‌عالی بیمه و سازمان بهزیستی در کش‌وقوس بود، «می‌شود یا نمی‌شود آن» زیر سؤال بود تا اینکه احمد میدری، اعلام کرده است: با توجه به مصوبه چهل‌ونهمین جلسه کمیته کاهش آسیب، درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر، دستورالعمل اجرائی نحوه ارائه خدمات بیمه درمانی به معتادان به مواد مخدر و رونگردان‌ها تحت پوشش بیمه پایه سال ۱۳۹۴ که به تأیید ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز رسیده است برای اجرا به واحدهای مربوطه ابلاغ شد.

به گفته میدری، مطابق همان قرار سال ٩٢ که نزدیک بود به بوته فراموشی سپرده شود به دنبال ابلاغ تعرفه‌های مرتبط با بیمه معتادان تاکنون حدود ١٥ هزار نفر در سایت پابا (پرونده الکترونیک بیمه اعتیاد) ثبت‌نام کرده‌اند و ٧٠ درصد هزینه درمان آنها پرداخت شده است. اما دو چالش مهم پیش‌روی این بیمه وجود دارد؛ نخست آنکه طبق ضوابط ابلاغی بودجه، فقط کسانی می‌توانند از این نوع خدمات بیمه استفاده کنند که دارای دفترچه بیمه همگانی هستند و دیگر اینکه مبلغ مصوب برای اجرای این طرح حدود ٣٠ میلیارد تومان است، به این ترتیب تا پایان سال فقط ١٥٠ هزار نفر می‌توانند از این خدمات بهره‌مند شوند.

عباس دیلمی‌زاده، مدیرعامل جمعیت تولد دوباره در گفت‌وگو با «شرق» با بیان اینکه نمی‌تواند این طرح را بیمه بنامد انتقادات خود را به بیمه معتادان وارد کرد. وی می‌گوید: «من اصلا نمی‌دانم این بیمه‌ای که به نام بیمه معتادان انجام می‌دهند دقیقا چه چیزی است. ما درباره بیمه یک مکانیسم و یک تعریف داریم. اعتیاد یک بیماری است و درمان آن هم نیازمند هزینه شامل خدمات پزشکی، روانپزشکی و مددکاری است. من به عنوان یک انسان دچار بیماری شدم و سال‌ها به شرکت بیمه هزینه پرداخت کردم و بیمه شدم تا اگر بیمار شدم شرکت بیمه هزینه درمان من را بپردازد. حالا امروز برای من یک بیماری به اسم اعتیاد پیش آمده است. شرکت بیمه مثل تمام بیماری‌های دیگر هزینه‌های درمان را باید پرداخت کند، این یعنی بیمه».

دیلمی‌زاده در ادامه گفت: «این یک مکانیسم کامل برای تعریف بیمه است و وقتی شرکت بیمه چنین کاری می‌کند برای اینکه جامعه دچار بیماری نشود و هزینه اقتصادی را متحمل نشود، اقدامات پیشگیرانه‌ای را انجام می‌دهد تا جامعه با مشکلات کمتری مواجه شود. اینکه دولت پولی را به بیمه بپردازد و شرکت بیمه با برداشتن فرانشیز و سهم خودش بابت انجام عملیات آن پول را به سمت افراد بی‌بضاعت ببرد و برای آن افراد که دچار مشکلاتی شده‌‌اند هزینه‌ای پرداخت کند، این اسمش بیمه نیست بلکه یارانه است. در گذشته هم سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت با دریافت بودجه سالانه برای افرادی که پول نداشتند و بی‌بضاعت بودند فرم یارانه‌ای را در اختیارشان می‌گذاشتند و آن افراد با مراجعه به مراکز درمانی رایگان درمان می‌شدند. آن مراکز درمان، پولشان را از بهزیستی یا وزارت بهداشت دریافت می‌کردند».

دیلمی‌زاده با تأکید بر اینکه چیزی که امروز از آن حرف زده می‌شود بیمه نیست، خاطرنشان کرد: «اگر یک روز در کشور ما میزان نرخ بروز و شیوع اعتیاد بر اساس عدد صحیح و درست اعلام شود، شرکت‌های بیمه با گرفتن وجه مختصری از فرزندانی که متولد می‌شوند و در طول زندگی آن مبلغ را پرداخت می‌کنند، می‌توانند مکانیسم بیمه را به همین صورت عملیاتی کنند و در این صورت رابطه مالی بیمار و درمانگر قطع می‌شود. در این‌صورت شرکت‌های بیمه بر نحوه درمان و نوع درمان هم نظارت می‌کنند تا هزینه گزافی نپردازند».

مدیرعامل جمعیت تولد دوباره افزود: «موضوع این است که در چندسال گذشته با دراختیار قرارگرفتن بودجه‌ای که توسط مجلس مصوب شد و توسط دولت پرداخت شده، قرار بوده بخشی از معتادان بی‌بضاعت هزینه درمانشان از این بودجه پرداخت شود که البته در این سال‌ها به صورت دقیق و درست عملیاتی نشده است. درحال‌حاضر هم قرار است گروهی مشخص شوند تا ببینند چه افرادی و با چه فاکتورهایی مثل زنان و کودکان و افراد بی‌‌بضاعت خاص از این بودجه و هزینه درمانی می‌توانند بهره‌مند شوند، در حالی که این شکل عملیاتی‌کردن همان شکل یارانه است».

وی در پایان تأکید کرد: «آن چیزی که تا امروز گفته شده، این است که بودجه‌ای را دولت در اختیار وزارت رفاه گذاشته است و افراد خاص می‌توانند از آن استفاده کنند و بیمه، هزینه آنها را با بودجه دولتی به مراکز درمانی پرداخت می‌کند. اما در خارج از کشور اعتیاد در طبقه‌بندی‌ها مثل تمام بیماری‌های دیگر بوده و هزینه آن از سوی شرکت‌های بیمه به مراکز درمانی پرداخت می‌شود. معنایش این است که اگر کسی در طول عمر دچار اعتیاد شود، و به مرکز درمانی برای درمان مراجعه کرد هزینه آن از طریق شرکت بیمه به صورت کامل پرداخت می‌شود و این هزینه از طریق وجوهی که خود بیمار در طول سال‌ها به عنوان حق بیمه به شرکت بیمه پرداخت کرده بود برداشته می‌شود. ما برای انجام این کار شروطی را باید مدنظر قرار دهیم: «ابتدا در کشورمان اعتیاد را به عنوان بیماری بشناسیم و آن را بپذیریم و درمان آن را در بیمه پایه بگنجانیم، اگر هزینه مختصری بابت جبران خسارتی که شرکت بیمه می‌بیند تأمین شود، باید یک حق بیمه سالانه و ماهانه به شرکت بیمه پرداخت شود. البته طبق محاسبات آماری و ریاضی اگر شیوع اعتیاد همان دو ونیم درصدی که به صورت رسمی اعلام شده را آمار واقعی اعتیاد فرض کنیم، رقم بالایی نخواهد بود».

گفتنی است مطابق گفته دبیر شورای‌عالی بیمه کشور و برآوردهای سازمان بیمه سلامت در سال ٩٤، موضوع درمان معتادان نیازمند بودجه‌ای بالغ بر ٤٥٠ میلیارد تومان بوده که تنها ٣٠ میلیارد تومان بدین امر اختصاص یافته است.


منبع: شرق
نظرات بینندگان