پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ییس انجمن دوستی و بازرگانی کانادا- ایران می گوید: ضربه های اقتصادی ناشى از تحریمها فرصتهای امروز ما هستند.
به گزارش انتخاب، پروفسور اکبر مانوسی فارغالتحصیل دانشکده حقوق دانشگاه تهران و دانشآموخته دکترای مدیریت و اقتصاد بینالمللی کاناداست. وی رییس انجمن دوستی و بازرگانی کانادا- ایران است و استادی رشته MBA را در دانشگاه کارلتون اتاوا برعهده دارد. در سفر اخیر ایشان به تهران فرصتی به دست آمد تا به مناسبت حضور در مراسم افتتاحیه مجتمع بازار محور«سیمین جا»، با وی درباره آینده اقتصاد کشورمان، حضور بانوان در اقتصاد، و نقش بخش خصوصی در اقتصاد پسابرجام صحبت کنیم. شروع این مصاحبه از نظرتان میگذرد:
به نظر شما چه آسیبپذیریهایی پس از برداشته شدن تحریمها اقتصاد ایران را تهدید میکند؟
تحریم های اقتصادى معاصرعلیه کشورمان پدیده ای ظالمانه اى بود که در چند سال گذشتهً براى فروپاشى هاى اقتصادى، سیاسى، اجتماعى و فرهنگى از جانب قدرت هاى جهانى بر علیه ما اعمال گردید. البته اگر چه این تحریم های بی رحمانه اثرات سویى هم در بر داشته ولى فرصت هایی هم که در اقتصاد و سایر حوزه ها بوجود آمده را باید مورد مطالعه قرار داد بخصوص در زمینههای نفتی، واردات، صادرات، تجارت و روابط بینالملل.
ضربه های اقتصادی ناشى از تحریم ها امروزه فرصت هایی در پیش روی ما قرار داده تا در عصر پسابرجام این ضعف ها را پوشش دهیم. امروزه بایستى از اقتصاد واسطه ای فاصله گرفت وبا حمایت دولت و قانون گذاران، صاحبان سرمایه را به سوى تولیدات داخلى در بخشهاى مختلف اقتصادى سوق داد. تحریم ها کاستیها و نقاط ضعف اقتصاد ایران را نشان داد و در عصر پسابرجام باید این نقاط آسیب پذیری را به نقاط قوت و فرصت تبدیل کرد.
اشاره کردید به اقتصاد واسطه ای. مولفه های اقتصاد واسطه ای چیست؟ و چه روندی را باید طی کرد تا از اقتصاد واسطه ای به اقتصاد مولد نائل آمد؟
اقتصاد واسطه اى در اقتصاد کشورمان بسیار رخنه کرده و موانع بزرگى در ایجاد اشتغال، توسعه و پیشرفت اقتصادى در ابعاد مختلف از جمله صنایع سنگین وسبک تولیدى، کشاورزى، ارتباطات، حمل ونقل، وسایر تولیدات ملى گذاشته است. از سرمایه های بسیار غنی انسانی جوانان و پیشکسوتان کشورمان بخصوص بانوان که در عرصه هاى علمى و هنرى از مهارت هاى بالایى بر خوردارند می باید استفادهاى بهینه نموده و آنان را ازحمایت هاى اجتماعى و اقتصادى مطلوب و ارزشمند برخوردار نمود.
اشتغال هاى حقیقى با حمایت دولت از بخش هاى خصوصى مردمى بایستى شکل بگیرید تا سرمایه های فکری و انسانی که منشا تحول هستند رشد کرده و بتوانیم در همه عرصه هاى اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشى توسعه اقتصادى پویا و بنیادى را شاهد باشیم.
در این رهگذر تاریخى ظرفیت های فکرى وتوانمندى هاى خردمندانه بانوان میتواند نقشى فعالانه برای توسعه اقتصادی در بر داشته باشد.
بطور کلى بانوان کارآفرین ما در مقایسه با مردان کارآفرین با موانع اجتماعى بیشتری روبرو هستند که از جمله : تأمین سرمایه و کمبود تجربه هاى اشتغال و موانع فرهنگی همراه با نگرش های منفی بخصوص در جوامع سنتی، عدم دسترسی به اطلاعات مورد نیاز؛ عدم تشویق آنان توسط خانواده و مسئولیت هاى سنگین تربیتى و اجرائى فرزندان در خانواده را میتوان نام برد.
با حمایت و ایجاد تسهیلات مالی و اعتباری بیشتر و قابلیت کارآفرینی و ایجاد شبکه های منطقه ای و تغییر باورهای اجتماعی و دست و پاگیر، وظیفه الهى حکم میکند که زمینه و امکانات بالاترى را برای حضور فعال بانوان در اقتصاد داخل و حتی در عرصه های بین المللی فراهم کرد.
به نظر جنابعالی عوامل رکود ساز دراقتصاد ایران چیست و چرا راه برون رفت از آن در ایران پیچیده شده است؟
تحریم هاى شاق وخسته کننده از یک طرف و نقصان مدیریت حرفه ای اقتصادى از طرف دیگر درکشور شرایط «رکود تورمى» نامعقولى را بوجود آورده که می بایستى با تدابیر اقتصادى علمى وعملى با آن روبرو شًد و آن را در مسیرصالح و هدفمندی که ثبات اقتصادى کشور را تضمین کند هدایت کرد.
گسترش فرصت هاى اقتصادى در بخش خصوصى و افزایش اشتغال و ایجاد فرصت هاى رقابتى براى ارتقاء کیفیت و دسترسى به بازارهاى بین المللی، میتواند به افزایش درآمد هاى ملى و درآمدهاى سرانه کشور که در راس آن خانواده و بانوان میباشند منتهى شود و در این راستا آنها را در فعالیت هاى اقتصادى کشور بیشتر امیدوار کرده و زمینه های همراهی و مشارکت آنها را در عرصه هاى اقتصادى هموار کند.
به نظر می رسد برداشته شدن تحریم ها باعث تغییر قواعد بازی در عرصه بین المللی خواهد شد. ایران در کجای این قاعده میتواند نقش آفرینی کند؟
برداشتن تحریم ها گام بزرگى در سر وسامان دادن به هرج ومرج هاى اقتصادى خواهد بود بشرط اینکه مدیریت بهره بردارى از امکانات بوجود آمده در بخش خصوصى در زمینه هاى مختلف اقتصادى وجود داشته باشد.
استفاده از تکنولوژى هاى پیشرفته می بایستى در سر لوحه فعالیت هاى مهم اقتصادى قرار گرفته تا سهمى از ارزش هاى افزوده در این بخش مهم در بازار هاى جهانى را بخود اختصاص دهد.