پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : نشست «قانون جرم سیاسی، یک گام به پیش یا به پس؟»، به همت انجمن اندیشه و قلم و با همکاری تشکل وکلای مدافع حقوق شهروندی کانون وکلای مرکز و با حضور برخی از نمایندگان مجلس و حقوقدانان برگزار میشود.
به گزارش انتخاب، در این نشست صالح نیکبخت، محمود صادقی، نعمت احمدی، محمود علیزاده طباطبایی و عماد الدین باقی به بحث و بررسی در خصوص قانون جرم سیاسی خواهند پرداخت.
حضور در این نشست برای عموم آزاد است.
این نشست فردا در میدان آرژانتین، ابتدای زاگرس، پلاک ۳ ، کانون وکلای دادگستری مرکز و در ساعت 17 برگزار میشود.
در این نشست محورهای ذیل مورد بحث و بررسی قرار می گیرد:
- چرا باید رسیدگی به جرایم سیاسی و نحوه اعمال مجازات بر مرتکبین این جرایم دارای تفاوت ماهوی با سایر جرایم حقوق کیفری باشد؟
- چرا تصویب قانون جرم سیاسی علی رغم تکلیف اصل ۱۶۸ قانون اساسی به تعریف جرم سیاسی نزدیک به چهار دهه از زمان پیروزی انقلاب اسلامی زمان برده است و آیا قانون جرم سیاسی سرانجام موفق به تعریف جرم سیاسی شده است؟
- با توجه به این که دولت ها عموما مخالفین سیاسی خود را به عنوان برهم زنندگان نظم و امنیت عمومی شناسایی و محاکمه می کنند، مرز میان جرایم سیاسی و جرایم علیه امنیت کشور کجاست؟
- آیا عناوین مجرمانه ای نظیر تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور یا تشکیل گروه با هدف بر هم زدن امنیت و عضویت در گروه های و جمعیت های ممنوعه ارتباط مستقیمی با حوزه جرایم سیاسی ندارد و چرا قانونگذار اصلی ترین عناوین مجرمانه ای که در رویه قضایی فعالان سیاسی به اتهام آن مجازات می شوند را خارج از قلمرو جرایم سیاسی تعریف کرده است؟
- آیا جرایم فوق الذکر مندرج در قانون مجازات اسلامی اقتباس مستقیم برخی از مواد قانون مجازات مقدمین بر علیه امنیت و استقلال کشور مصوب سال ۱۳۱۰ نیست و چطور قانونگذارانی که قبل از انقلاب اسلامی خود به علت فعالیت سیاسی به اتهام همین جرایم محکوم و زندانی شده اند همین قوانین را در نظام جمهوری اسلامی ایران مورد استفاده مجدد قرار داده اند؟
- با توجه به ماده یک قانون جرم سیاسی که انگیزه اصلاح امور کشور و عدم قصد ضربه زدن به اصل نظام را یکی از معیارهای تفکیک مجرمین سیاسی از مجرمین عادی قرار داده است آیا می توان انگیزه ها و قصد افراد را ملاک مناسبی برای تعریف جرایم سیاسی دانست؟
- با توجه به اصل عدم تاثیر انگیزه در ارتکاب جرم چگونه می توان انگیزه و نیت مجرمین در ارتکاب رفتار مجرمانه را تشخیص داد؟ آیا هیچ معیاری جز تصمیم گیری دلبخواهانه مقام رسیگی کننده قضایی برای چنین تشخیصی وجود دارد؟