پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : با نزدیک شدن به نشست اوپکی ها و غیر اوپکی ها ابهاماتی در رابطه با توافق ایران و عربستان به وجود آمده است.
به گزارش انتخاب، کمتر از یک هفته دیگر،جلسه اعضای اوپک و غیراوپک برای بررسی طرح فریز نفتی،حفظ میزان تولید و صادرات نفت خام برگزار میشود؛
این نشست برخلاف نشست قبلی در کشور الجزایر برگزار خواهد شد و احتمال بسیار قوی ایران در این نشست شرکت خواهد کرد.
اما آیا این طرح اجرایی خواهد شد ؟چه قیمتی برای نفت در شرایط فعلی منطقی است؟
دبیر کل اوپک می گوید:« بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران و رئیس جمهور حسن روحانی به من اطمینان داده اند که هر کاری ممکن باشد در پیوند دادن اعضای اوپک و کشورهای خارج از اوپک به یکدیگر انجام خواهند داد؛ من کاملا از این اطمینان بخشی های داده شده در جریان مذاکرات ماه جاری در تهران راضی هستم.»
بارکیندو این اظهارات را پس از سفر به تهران مطرح کرد.او مذاکرات با ایران را«بسیار مهم» خوانده بود و از سویی نشست الجزایر را نشست مهمی ارزیابی کرده بود.به گفته او«ابزارهای ویژه سیاستگذاری باید مورد بررسی قرار گیرد و پس از مرور، تحلیل و درک کامل چشم انداز بسیار پویا و پیچیده بازار انرژی، روی آنها توافق شود.»
خطرهایی که ایران را تهدید می کند
شرکت نکردن ایران در نشست اوپک ممکن است تبعاتی به همراه داشته باشد که حضور ایران میتواند مانع آنها شود.
به گفته جواد یارجانی مدیر اسبق امور اوپک وزارت نفت در این نشست فارغ از اینکه چه تصمیمی گرفته شود، آنچه برای ایران مهم است نه تنها باز پس گیری جایگاه قبلی ایران در پیش از تحریمهاست بلکه حرکت به سمت موقعیتی است که با ذخایر و پتانسیل ما متناسب باشد.
یارجانی می گوید:«حضور ایران در نشست روزهای ۲۶ تا ۲۸ سپتامبر(۵ تا ۷ مهر ماه) که در حاشیه نشست مجمع بین المللی انرژی در الجزایر برگزار خواهد شد به ضررش نخواهد بود،زیرا این مهم این است که ایران در این نشست شرکت کند و توضیحاتی را ارایه دهد تا برخی ها از شرایط موجود سو استفاده نکنند. (اینجا)
در همین حال پایگاه خبری بلومبرگ آمریکا به نقل از سه منبع اعلام کرد:« ایران و عربستان سعودی یک هفته پیش از برگزاری نشست غیررسمی اوپک در الجزایر با یکدیگر دیدار کردند.»
ظاهرا قرار است به منظور افزایش آمادگی ها برای مذاکرات غیررسمی وزرای نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و روسیه در الجزایر، ایران و عربستان سعودی به همراه قطر در وین مقر این سازمان با یکدیگر گفت و گو کنند.
بلومبرگ نیز گزارش داده که مذاکرات رو در روی ایران و عربستان سعودی به عوان 2 عضو مهم اوپک و رقیب منطقه ای نشان می دهد که تلاش ها برای رسیدن به توافق با وجود تردید و بدبینی بازار نسبت به آن، همچنان ادامه دارد.
این درحالی است که بلومبرگ در نظرسنجی از 23 تحلیل گر نفت نوشته است که نشست هفته آینده اوپک بدون رسیدن به توافق، پایان خواهد یافت.
عربستان کوتاه می آید؟
درحالی برخی منابع از پیشنهاد جدید نفتی عربستان به ایران برای پیوستن به طرح فریز نفتی خبر داده اند،مقامات وزارت نفت ایران معتقندند که این پیشنهاد نباید بر فعالیت های توسعه ای بخش نفت ایران تاثیرمنفی داشته باشد.
از سویی رویترز به نقل از منابع آگاه نفتی نوشت که:« عربستان سعودی در جریان مذاکرات با ایران به طور مشروط با کاهش تولید نفت خود برای تقویت قیمت ها موافقت کرده است .»
به گفته این افراد مقامات عربستان در ماه جاری به مقامات ایرانی پیشنهاد کرده اند اگر تهران تولید نفت خود را در سطح کنونی فریز کند ریاض هم تولید نفت خود را تا سطح اوایل سال جاری میلادی کاهش خواهد داد.
برخی کارشناسان نیز اتخاذ سیاست حمایت از قیمت نفت به جای حفظ سهم بازار را نتیجه نافرجام ماندن سیاستهای نفتی سعودی ها در بازار نفت می دانند.به گفته آنان فشار بر اقتصاد ایران با نیت سیاسی و همچنین از دور خارج کردن نفت شیل آمریکا با هدف اقتصادی، مهمترین اهداف سیاست قبلی سعودیها محسوب میشود. حال این عقبنشینی سعودیها تاکید میکند فشار اقتصادی نفت ارزان در حال عبور از آستانه تحمل این کشور است.
سعودیها هنوز بر این پیشنهاد تاکید می کنند که تصمیم به کاهش تولید خود را در برابر توقف رشد تولید ایران اجرایی می کنند که البته این تئوری را میتوان بهمنزله شکست اهداف سعودیها در بازار نفت قلمداد کرد. در واقع عربستان که به دنبال وارد کردن فشار بر ایران با کاهش قیمت نفت است، خود بیش از ایران تحتفشار قرار گرفته است.
نوسان غیراوپکی ها
برخلاف اعضای اوپک که بعضا بر اجرای طرح فریز نفتی تاکید دارند،مواضع غیراوپکی ها چندان روشن نیست. وزیر اقتصاد روسیه معتقد است که ایده جذب مشتری برای طرح فریز نفتی که توسط عربستان اعلام شده، منجر به افزایش قیمت نفت در بازار نمی شود.
سیلوانو اخیرا هشدار داده که حتی اگر توافقی هم در همین رابطه انجام شود، افزایش قیمت نفت موقتی خواهد بود و این توافق تاثیر بلند مدتی بر بازار نفت نخواهد گذاشت، زیرا این موضوع باعث تشویق بقیه کشورها برای افزایش بیشتر تولید می شود.
کمتر از یک هفته دیگر قرار است اجلاس مجمع جهانی انرژی در الجزایر برگزار شود و در حاشیه این نشست هم کشورهای عضو اوپک یک نشست غیر رسمی خواهند داشت تا برای چهارمین بار طرح فریز نفتی را بررسی کنند.
در روزها و هفتههای پیش تلاش مشترکی از سوی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای مدیریت بازار عرضه نفت یا آنچه فریز نفتی خوانده شده، به صورت فشرده در جریان است.
در حالی که کارشناسان میگویند در نشست آتی موضع ایران تغییر نخواهد کرد، اما سناریوهای متفاوتی در این راستا قابل طرح و پیشامد است.