پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : معاون مرکز توسعه دولت الکترونیک و فناوری اطلاعات وزارت کشور، سرعت، صحت و دقت را از مهمترین آثار انتخابات الکترونیکی دانست و از تلاش این وزارتخانه برای برگزاری انتخابات تمامالکترونیک انتخابات ریاست جمهوری ۹۵ در صورت تایید شورای نگهبان خبر داد.
به گزارش انتخاب، علیرضا براتی با اشاره به فواید انتخابات الکترونیکی اظهار کرد: انتخابات الکترونیک هزینههای جانبی مانند چاپ تعرفه و عوامل انسانی که تا چند روز پس از انتخابات در شعبه درگیر شمارش آرا هستند را کاهش میدهد، اما مهمترین دستاورد و ویژگی انتخابات الکترونیک سرعت، صحت و دقت است، زیرا گاهی پیش میآید که حتی تا سه روز پس از انتخابات نتایج اعلام نمیشود، ولی با انتخابات الکترونیک حداقل تا یکی دو ساعت پس از انتخابات نتایج اعلام میشود.
وی با اشاره به اولین و مهمترین تجربه انتخابات الکترونیک وزارت کشور در انتخابات مجلس شورای اسلامی سال ۱۳۹۰، اظهار کرد: در سال ۹۰، ۱۴ حوزه انتخابی ما با موافقت شورای نگهبان با این تجهیزات به صورت تمامالکترونیک برگزار و بلافاصله پس از پایان رایگیری نتایج اعلام شد و کار حوزهها به پایان رسید. پس از آن تجربه ما نظرات صاحبنظران شورای نگهبان را جمع کردیم، تجهیزات را با کیفیت بهتر ساختیم و آمادهایم تا در صورت تایید برای انتخابات سال آینده از آنها استفاده کنیم.
معاون مرکز توسعه دولت الکترونیک و فناوری اطلاعات وزارت کشور ادامه داد: سال آینده دو انتخابات داریم، انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا که ناظر آن مجلس شورای اسلامی است و با توجه به رغبت و توجه مجلس امیدواریم انتخابات شوراها حتما الکترونیکی برگزار شود، البته علاقهمندیم هر دوی این انتخابات الکترونیکی شوند.
براتی درباره نحوه فرآیند انتخابات الکترونیک نیز توضیح داد: فرآیند انتخابات الکترونیک دو بحث مهم دارد، یکی احراز هویت رایدهنده با کارت ملی که از طریق سرور وزارت کشور به صورت آنلاین احراز هویت میشوند و به آنها تعرفه الکترونیک میدهیم که در صندوق اخذ رای الکترونیک رای میدهند و دیگری آرای صندوقها که به صورت الکترونیک شمارش خواهند شد.
وی با بیان اینکه کل فرآیند انتخابات ۲۵ مرحله دارد که ۲۴ فرآیند آن نزدیک به پنج سال است الکترونیکی شده، افزود: در حال حاضر از شروع انتخابات که با دستور وزیر کشور آغاز میشود تا ثبتنام داوطلبین و اعضای هیاتهای اجرایی و تمام فرآیندهایی که در فرمانداریها اتفاق میافتد تا پایان رایگیری و امحاء آرا، همه فرآیندها الکترونیکی برگزار میشود و تنها فرآیندی که از این ۲۵ مرحله الکترونیکی نیست اخذ رای و شمارش آراست که تنها تجربه آن را در انتخابات سال ۱۳۹۰ داشتیم.
معاون مرکز توسعه دولت الکترونیک و فناوری اطلاعات وزارت کشور بیان اینکه ما میتوانیم از شبکه ملی اطلاعات با سیاستهای امنیتی که لحاظ میشود، در بستر انتخابات استفاده کنیم، اما تاکنون استفادهای نداشتیم، افزود: ما شبکه ملی اطلاعات را شبکه بزرگی میدانیم که دوست داریم به زودی جایگاه واقعی خود را در کشور پیدا کند و قطعا به وزارت ارتباطات کمک خواهیم کرد تا این شبکه به بهرهبرداری مفید و لازم در کشور برسد. اگر این شبکه با فرآیندهای انتخاباتی ما سازگار باشد قطعا از آن در سالهای آتی استفاده خواهیم کرد.
براتی در ادامه با اشاره به نقش شبکه ملی اطلاعات در انتخابات الکترونیک گفت: ما با افراد وزارت ارتباطات مذاکرههایی داشتیم ولی از آنجایی که از قبل برای آن قسمت از انتخابات که باید روی شبکه ملی اطلاعات انجام شود، بستر اختصاصی داشتیم و روی امنیت و پایداری آن کار کرده بودیم، در حال حاضر نمیتوانیم شبکه ملی اطلاعات را به یکباره جایگزین کنیم بلکه این اتفاق باید به تدریج بیفتد.
وی با بیان اینکه به خاطر امنیت در هیچ فرآیند انتخابات از اینترنت استفاده نمیشود و ۲۴ فرآیند کاملا الکترونیکی در بستر و یک شبکه امن و اختصاصی انجام میشود که امکان هک و نفوذ در آن وجود نداشته باشد، اظهار کرد: ما یک شبکه ارتباطی پیشبینی کردیم که بیش از ۹۷ درصد از حدود ۵۰ هزار شعبه اخذ رای موجود در انتخابات گذشته به صورت آنلاین با ستاد انتخاباتی کشور متصل شده و شماره ملی رایدهندگان و احراز هویت آنها به صورت آنلاین در وزارت کشور انجام میشد.
معاون مرکز توسعه دولت الکترونیک و فناوری اطلاعات وزارت کشور با بیان اینکه این وزارتخانه تمام تلاش خود را انجام داده تا برای سال آینده انتخابات در حوزههایی که تجهیزات وجود دارد به صورت الکترونیکی برگزار شود، گفت: تجهیزاتی که در حال حاضر ساخته شده برای کل کشور نیست و برای ۳۰ درصد کشور ساخته شده اما اگر دولت تشخیص داده و اعتبارات لازم را اختصاص دهد و تجهیزات از نظر فنی و اجرایی مورد تایید ناظران شورای نگهبان قرار گیرد، ما امکان ساختار کل کشور را داریم و تجهیزات طوری طراحی شدند که حداکثر تا ۱۰ سال آینده و برای تمامی انتخاباتها قابل استفاده هستند.
براتی همچنین خاطرنشان کرد: ما تعامل خوبی با شورای نگهبان داریم، جلسات منظمی با آنها برگزار میکنیم که نظرات خود را به ما اعلام کردند تا ما آنها را در سیستم خود اعمال کردیم و منتظریم اگر نظرات دیگری دارند در جلسات مطرح شود و ما تاییدیه شورای نگهبان را داشته باشیم. در حال تعامل با شورای نگهبان هستیم و امیدواریم زودتر به نتیجه برسیم.