پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : تاکنون بیش از ٨٥ درصد آوار پلاسکو برداشته شده و بهاینترتیب امکان پیداشدن پیکرهای آتشنشانان و همچنین مردم عادی بیشتر فراهم شده است. تشییع پیکرهای آتشنشاناني که قرار بود امروز ساعت هشت از دانشگاه تهران برگزار شود، به زمانی بعدتر موکول شده است. خانوادهها درخواست کردهاند حداقل پیکر آتشنشانان پیدا شود بعد برای آنها تشییع جمعی گرفته شود.
به گزارش انتخاب، با «عباس عبدی»، تحلیلگر و پژوهشگر، درباره مردم و خواستههای مدنیشان درباره این اتفاق دردناک و کاستی عملکرد مسئولان صحبت کردهایم.
در این مدت واکنشها و مطالبات زیادی در بحث پلاسکو مطرح شده و میشود. با وجود پیگیری گسترده مردم، فکر میکنید شعارها و مطالبات آنها در روز تشییع جنازه شهدای آتشنشانی چه خواهد بود؟
خواستهها و مطالبات مردم در روز تشییع جنازه نیز مسئله چندان پیچیدهای نیست؛ همه مردم و حتی مسئولان هم میخواهند اتفاقاتی مانند حادثه آتشسوزی و ویرانی پلاسکو تکرار نشود. ولی این خواست به خودی خود، کافی نیست بلکه باید به تبعات آن نیز ملتزم شد.
برای ایجاد چنین التزامی چه باید کرد؟
رکن اساسی چنین التزامی، شفافیت و رسیدگی به ماجرا از سوی یک گروه حقیقتیاب مستقل است. اینکه چنین اتفاقی بیفتد و همه خود را مبرا بدانند و مصداق «کی بود کی بود من نبودم» بازی شود، به هیچ عنوان به نفع جامعه نیست.
از آنجا که تاریخ این تشییع به تأخیر افتاده، فکر میکنید دلیل اصلی این امر چه باشد؟
متأسفانه بهدلیل حضورنداشتن مردم در هرگونه تصمیمی از این نوع، به هر دلیل حتی دلیل موجهی که این تشییع جنازه به تأخیر بیفتد، برداشتهای مردم بهگونهای متفاوت و مبتنی بر بدبینی خواهد بود. به نظر میرسد این تشییع جنازه پیش از هر چیز، باید در اختیار خانواده قربانیان باشد تا هیچ ابهامی درباره برگزاری آن به وجود نیاید.
آیا مردم میتوانند خواستهها و مطالبات مدنی خود را در حوزه اداره شهر و مدیریت بحرانهای مشابه در قالب مراسمهای اینچنینی بیان کنند؟
از آنجا که مردم متشکلی عهدهدار مراسم تشییع پیکر شهدای آتشنشان نیستند، طبیعی است که شعارهای آن روز با لحن تندی طرح شود. در هر حال خوب بود حتی منشی دفتر یکی از ادارات ناحیه شهرداری منطقه حادثه استعفا میداد تا بلکه جامعه گمان کند کاری شده است.
فکر میکنید با توجه به بیاطلاعی مردم و تناقضهای بسیاری که در اخبار پلاسکو وجود داشت، در مراسم تشییع جنازه مردم چه رویکردی داشته باشند؟
متأسفانه این نحوه اداره بحران نمره قبولی نگرفت. اطلاعرسانی مدیریت بحران بسیار نادرست و اشتباه بود و از آن بدتر، رفتار رسانه رسمی است که اطمینان مردم را نسبت به موضوع جلب نکرد و نتوانست آنها را با خود همراه کند.
منبع:روزنامه شرق