پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : محمد هرمزي: بهاي طلا با دستيابي به رقمهاي باورنکردني همچنان رکوردزني مي کند و تا لحظه نگارش اين گزارش از مرز 1759 دلار در هر اونس گذشته است. حکمراني طلا در بازار اين روزها در حالي پررنگ تر شده است که بورسهاي جهاني يکي پس از ديگري روزهاي تيره بختي خود را در مسير يک سونامي فراگير و ويرانگر سپري مي کنند تا موج سوم رکود اقتصادي را در دنيا رقم زنند.
در اين ميان به نظر مي رسد آتش زير خاکستر بدهي بزرگترين اقتصادهاي دنيا هر روز شعله ورتر شده و بسياري از کشورها را در بحرانهاي جدي قرار داده است، اين بحران آمريکا، اروپا و آسيا را هم دربرداشته است و ترکش هاي آن حتي به بازارهاي مالي کشورهاي همسايه نيز رسيده است.
موج سوم رکود
با وضعيتي که پيش آمده است موج سوم رکود اقتصادي در دنيا در حال رخ دادن است و اين موج بي گمان بزودي همه مسايل اقتصادي و کشورهايي که وابسته به غرب هستند را تحت تأثير قرار خواهد داد. طبق ديدگاه کارشناسان اين عوامل سبب شده برخي از کشورها ذخاير ارزي خود را به ذخاير طلا تبديل کنند.
حالا تحت اين شرايط بازار طلا روزهاي درخشاني را سپري مي کند و طي يکي دو روز به رکوردهاي جديدي دست يافته که چنانچه بحران بازارهاي مالي تداوم يابد بايد هر لحظه منتظر رقمهاي بالاتري براي درخشش اين کالاي ناب بود.در هر حال بهاي طلا به دنبال کاهش رتبه اعتباري آمريکا که موجب افت يکباره قيمتهاي سهام و کالا به دليل نگراني نسبت به بازگشت رکود اقتصادي شده، رکورد جديدي را تجربه مي کند.
البته طلا از آغاز سال 2011 تاکنون، 21 درصد افزايش قيمت داشته است. شرکت «گلدمن ساکس» بر مبناي پيش بيني ها نسبت به پايين ماندن نرخهاي بهره آمريکا براي مدت طولاني تر، پيش بيني خود براي معاملات طلا را به هزار و 730 دلار در شش ماه آينده و هزار و 860 دلار در يک سال افزايش داد. پيش بيني قبلي اين شرکت، هزار و 635 دلار و هزار و 730 دلار بود.
نوسانات بازار داخلي
اما بازار طلاي داخلي نيز متأثر از قيمت جهاني طلا رکوردهاي بي سابقه اي را کسب کرد و از مرز 48 هزار تومان(در هر گرم) گذشت در عين حال هنوز قيمتهاي داخلي با جهاني متفاوت است.
در هر حال، طبق گفته يکي از کارشناسان با وجود جهش قيمت طلا در بازار داخلي کمتر از نرخ جهاني است که اين موضوع دلايل متعددي دارد؛ در حالي که مطابق با قيمت جهاني، هر گرم طلاي 18 عيار در ايران بايد 50 هزار تومان باشد، در حال حاضر هر گرم طلا 48 هزار و 940 تومان عرضه مي شود. با افزايش نرخ جهاني طلا، از ارزش دلار کاسته مي شود، اما در ايران به دليل کاهش عرضه ارز نتيجه معکوس شده و با افزايش قيمت طلا، دلار هم گران تر شده است و در حالي که بايد ديروز هزارو 140 تومان مي شد، هزار و 175 تومان فروخته مي شود.
بورس ايران نيز متأثر از بورسهاي جهاني با ريزش شديد قيمتها مواجه شد بطوريکه هفتمين رکورد منفي شاخص با ريزش 374 واحدي به ثبت رسيد.
هر چند بورس ايران در جريان بحران مالي 2008 تا 2010 جهان اثرپذيري فوري و مستقيمي از آن نداشت، اما فراگيرتر شدن دور جديد بحران مالي و کاهش شديد قيمتهاي جهاني به همراه نبود افق روشن سرمايه گذاري در داخل و ديگر عوامل پيدا و پنهان همگي دست به دست هم داده اند تا روند کجدار و مريز بورس ايران همچنان ادامه داشته باشد.
سقوط نفت
البته بحران بازارهاي مالي براي نفت نيز دردسرساز شده است به طوري که هر بشکه نفت سبک آمريکا نيز که نفت مرجع جهاني محسوب مي شود به 78/64 دلار رسيده است.به موازات کاهش قيمت جهاني نفت، قيمت سبد نفتي اوپک در روز گذشته با کاهش 7 دلاري به 102/37 دلار در هر بشکه رسيد.در حال حاضر قيمت نفت به کمترين رقم طي 10 ماه گذشته رسيده است. کارشناسان معتقدند در صورت تأثيرگذاري بحران بدهي هاي آمريکا و اروپا بر رشد اقتصادي جهان، مصرف نفت بشدت کاهش خواهد يافت و اين موضوع باعث کاهش قيمت نفت شده است.
استمرار سقوط شاخصهاي بورس
اما سقوط شاخص بورسهاي جهاني که روي بازار طلا و نفت تأثيرگذار بوده درواکنش به بحران بدهي و آمريکا و اروپا رخ داده است.بنابراين سقوط شاخص بورسهاي جهان در پي تشديد نگراني ها نسبت به بحران بدهي هاي آمريکا و اروپا عامل اصلي افزايش قيمت طلا طي روزهاي اخير عنوان شده است.به گفته تحليلگران، سقوط بورسهاي جهان سرمايه گذاران را به سمت بازار امن طلا سوق داده است.در هر حال روند نزولي بازارهاي بورس با آغاز به کار بازارهاي آسيايي هنوز ادامه دارد.بي بي سي در همين ارتباط گزارش داد: نگراني از بروز رکود اقتصادي در آمريکا باعث شد شاخص نيکي 225 بورس توکيو در ابتداي معاملات ديروز 3/7 درصد سقوط کند. شاخصهاي کاسپي کره جنوبي و استراليا هم به ترتيب 5 و 3/8 درصد کاهش داشته است.
سرمايه گذاران آسيايي نگران هستند که با بروز رکود اقتصادي در آمريکا، حجم صادرات اين قاره به اين کشور کاهش يابد.
تداوم سقوط شاخص سهام در بازارهاي مالي کشورهاي حوزه خليج فارس را بي نصيب نگذاشته است، به طوري که شاخص سهام در بازارهاي مالي عربستان سعودي، عمان، قطر و کويت کاهش يافته است.