پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : روزنامه اعتماد نوشت:سخنان رییسجمهور درباره آنها که حاضر به دفاع از دولت در انتخابات نبودند، چهکسانی را هدف قرار میدهد؟
«همه هم يك جور نبودند، مختلف بودند. بعضيها با همه توان آمدند. ما روستايي هستيم، به قولي بعضيها گيوه را بر كشيدند و به ميدان آمدند، آستينها را بالا زدند و به ميدان آمدند. اما بعضيها پاشنه گيوهشان خوابيده بود و بر نكشيدند. لخ لخ كردند. يك مقدار راه آمدند و مسير را آمدند و زحمت كشيدند. سعي آنان مشكور»
اشاره حسن روحاني به زمان همين انتخابات برميگردد نه دورهاي كه همه نالان از عدم معرفي دستاوردهاي دولت از سوي مديران دولتي بودهاند.
با سخنان حسن روحاني نخستين سوالي كه به ذهن ميرسد، اين است كه مخاطبان اين سخنراني چه كساني هستند و در چه پستهايي بودهاند كه سختشان ميآمد اقدامي در جهت معرفي دستاوردهاي دولت كنند؟ يقينا پست اين افراد آنقدر قابل اعتنا بوده كه اين انتظار براي حسن روحاني به وجود آمده باشد كه آنان در دفاع از عملكرد دولت برآمده و به گفته او، سينه سپر كنند. با نگاهي گذرا به روزهايي كه تنور انتخابات با مناظرههاي ٦ نامزد رياستجمهوري داغتر و داغتر ميشد، ميتوان به اسامي حاميان سينه سپر روحاني پي برد. وزيران، معاونان و حتي استانداراني كه بازوهاي اجرايي رييسجمهوري در سراسر كشور بودند، از جمله افرادي هستند كه ميتوانند در اين موضوع، مورد خطاب قرار گيرند.
هرچند هم بخواهيم از اسحاق جهانگيري به عنوان كانديداي پوششي ياد كنيم كه وارد عرصه شد، تا دفاع كند و با اعداد و ارقام از دستاوردهاي دولت بگويد اما، انتظارات از ساير وزيران هم سرجاي خود باقي بود. در اين ميان اعضاي كابينه هم بايد خودي نشان ميدادند و حداقل در مقام دفاع از حسن روحاني و در برابر اتهاماتي كه به او و در حقيقت به كل كابينه يازدهم زده ميشد، به تعبيري گيوههاي خود را برميكشيدند و به ميدان ميآمدند تا قبول مسووليت پاسخگويي تنها بر دوش رييسجمهور مستقر و معاون اول او نباشد. با نگاهي به اظهاراتي كه در فاصله ١٠ روز مانده تا انتخابات رياستجمهوري، صورت گرفته، بهخوبي كاشف به عمل ميآيد كه كداميك از وزيران در تمام ايام تبليغات انتخاباتي دغدغهاي جز معرفي دستاوردهاي دولت يازدهم نداشتهاند.
سفرهايي كه براي بعضي از وزيران و معاونان حسن روحاني در دهه آخر ارديبهشت تنظيم شده بود، نشان از تلاشهاي آنان براي تداوم دولت تدبير و اميد داشت. حضور افرادي همچون ظريف، زنگنه و قاضيزاده هاشمي در استانهاي مختلف نشان از تلاش آنها براي اعتماد دوباره ملت به دولت روحاني بود. هرچند آمار معاونان رييسجمهوري در دفاع از عملكرد حسن روحاني بهتر از وزيران كابينه است، اما باز هم تعداد كساني كه همواره در دفاع از روحاني خود داوطلبانه اقدام به سخنراني ميكردند، قابل توجه است.
حال ميماند تعدادي از اين افراد كه به گفته روحاني، به زور خبرنگاران بايد كلمهاي در حمايت از دولت ميگفتند كه البته استانداران را هم بايد به آنها اضافه كرد. كسانيكه هنوز هم در برخي از استانهاي تحت مديريت آنان، خيلي از اصلاحطلبان حامي روحاني اجازه سخنراني ندارند، ميتوانند مخاطب سخنان روحاني باشند. هرچند روي سخنان روحاني را وزيران كابينه ميدانيم و طرح مبحث تغيير ٥٠ درصد از اعضاي كابينه از سوي محمدعلي نجفي، مشاور اقتصادي او را بر مبناي همين استدلال قرار ميدهيم، اما باز هم بايد منتظر مرداد ماهي بمانيم كه براي هر دولتي زمان تسويه حساب براي اعضاي كابينه در دوره دوم استقرار است. اينكه روحاني با چند نفر از گيوهكشان، مسير دولت دوازدهم را آماده حركت ميكند، به بسياري از گمانهزنيها در خصوص رفتارهاي يك ماه اخير دولتمردان يازدهم پاسخ خواهد داد.