پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ايران امسال هم در توليد گندم، خودکفاست؛ حتي 25 درصد بيشتر از ميانگين پنج سال گذشته، گندم توليد خواهد کرد. سازمان خواروبار و کشاورزي ملل متحد (فائو)، در تازهترين گزارش سهماهه خود با عنوان «چشمانداز محصولات کشاورزي و وضعيت غذايي» در جهان از ثبات در توليد گندم ايران براي سال زراعي ۲۰۱۷ و امکان تحقق توليد 13,5 ميليون تني براي امسال خبر داد.
به گزارش انتخاب به نقل از دفتر نمايندگي فائو در ايران، براساس پيشبيني نيمه دوم سال ۲۰۱۷ (خرداد ۱۳۹۶) اين سازمان، وضعيت آب و هوايي مناسب باعث شده تا ايران در سال زراعي جديد بهعنوان يکي از توليدکنندگان مطرح منطقهاي گندم پس از ترکيه باقي بماند. انتظار ميرود توليد گندم ايران در سال زراعي ۲۰۱۷ در سطح سال ۲۰۱۶ يعني در رقم 13,5 ميليون تن باقي مانده و به اينترتيب ۲۵ درصد بيش از ميانگين برداشت در پنجساله اخير باشد. توليد دانهدرشتها در اين کشور براي سال ۲۰۱۷ نيز با افزايش صد هزار تني نسبت به سال ۲۰۱۶، بالغ بر چهار ميليون تن برآورد ميشود. توليد برنج در ايران نيز وضعيت مشابهي داشته و با افزايش صد هزار تني نسبت به سال ۲۰۱۶ به 2,6 ميليون تن در سال ۲۰۱۷ خواهد رسيد. فائو پيشبيني مجموع توليد غلات ايران در سال ۲۰۱۷ را بالغ بر 20,1 ميليون تن اعلام کرده که از رشد ۲۰۰ هزار تني نسبت به سال ۲۰۱۶ برخوردار است. مجموع ذخاير غلات ايران در سال ۲۰۱۷ بالغ بر 5,4 ميليون تن برآورد ميشود که از احتمال کاهش ۹۰۰ هزار تني نسبت به سال ۲۰۱۶ (6,3 ميليون تن) حکايت دارد. گزارش «چشمانداز محصولات کشاورزي و وضعيت غذايي» فائو اعلام کرد که اگرچه برداشت گسترده محصول در برخي مناطق وضعيت جهاني عرضه غذا را ثابت نگه داشته اما تداوم جنگ و ناآرامي تعداد افراد آواره و گرسنه در ديگر مناطق جهان را افزايش داده است. بر اساس بررسيهاي فائو هماکنون ۳۷ کشور در جهان براي تهيه غذا نيازمند کمکهاي خارجي هستند؛ بهطوريکه حدود 5,5 ميليون نفر در سودانجنوبي به شدت دچار ناامني غذايي شده و در سومالي نيز حدود 3,2 ميليون نفر به کمکهاي اضطراري غذايي و کشاورزي نياز دارند. ازسويديگر، تعداد افراد بحرانزده از لحاظ غذايي در يمن به ۱۷ ميليون نفر رسيده است که در نوع خود يک فاجعه انساني در منطقه خاورميانه به شمار ميرود. همچنين در شمال نيجريه نيز تداوم مناقشات نظامي باعث شده تا 7,1 ميليون نفر در مناطق آشوبزده دچار ناامني غذايي شوند.
پیشبینی سازمان خوارو بار و کشاورزی ملل متحد از افزایش تولید گندم ایران در سال جاری میلادی در حالیست که ایران به تازگی به جمع کشورهای صادرکننده گندم پیوسته و نخستین محموله صادراتی گندم سه روز پیش ایران را به مقصد عمان ترک کرد. مدیرعامل شرکت حمل فله کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، حجم نخستین محموله صادراتی گندم را ۳۰ هزار تن اعلام کرده و در این باره گفته بود که با موفقیت طرح خودکفایی گندم قرار است به تدریج گندم صادراتی کشور به مقاصد مختلف ارسال شود به همین منظور نخستین محموله صادراتی گندم ایران پس از بارگیری در بندر امام خمینی(ره)، این بندر را به مقصد عمان ترک کرد.