arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۵۰۷۹۵
تاریخ انتشار: ۴۳ : ۱۴ - ۳۱ خرداد ۱۳۹۶

ممنوعیت فروش شیرخام در مراکز عرضه لبنیات سنتی

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: فروش شیر خام به طور کلی و به ویژه در مراکز عرضه لبنیات سنتی در شهرها ممنوع است.

به گزارش انتخاب به نقل از ایرنا، خسرو صادق نیت در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود خطر بیماری تب مالت همچنان فروش شیر خام در برخی مراکز عرضه لبنیات سنتی ادامه دارد، توضیح داد: عرضه و فروش شیر خام در مراکز فروش لبنیات سنتی به طور کلی ممنوع است.

وی افزود: مراکز عرضه لبنیات سنتی فقط می‌توانند فرآورده‌های لبنی و محصولات فرآوری شده از شیر را مانند ماست ارائه کنند، وزارت بهداشت و ماموران بهداشتی وزارت بهداشت بر این مراکز نظارت مستقیم دارند و اگر در هر یک از این مراکز تخلفی مشاهده شود از جمله اینکه اقدام به فروش شیر خام کنند، به سرعت با آن‌ها برخورد می‌شود.

صادق نیت گفت: مردم مطلع باشند که عرضه و فروش شیر خام ممنوع است و اگر در جایی چنین تخلفی را مشاهده کردند، از طریق شماره تماس 190 یا 1490 به وزارت بهداشت اطلاع دهند تا به سرعت با متخلفان برخورد شود.

بیماری تب مالت یا بروسلوز یک بیماری میکروبی (باکتریایی) مشترک بین انسان و دام است که می‌تواند از طریق شیر و محصولات لبنی یا گوشت آلوده به انسان منتقل شود. تب، سردرد، عرق فراوان، لرز، خستگی، بی اشتهایی، بی حالی، ضعف عمومی، کاهش وزن، درد مفاصل و کمردردهای شکمی و بزرگ شدن کبد و طحال از علائم بیماری تب مالت است.

آمار موارد ابتلا به بیماری تب مالت در سال‌های اخیر متفاوت بوده و در سال 93 تا 20 هزار نفر نیز اعلام شده است.

علی اکبر سیاری، معاون بهداشت وزارت چندی پیش در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، نسبت به افزایش این بیماری هشدار داده بود و گفته بود که برخی مراکز عرضه لبنیات سنتی برای فروش بیشتر خود، عوام فریبی می‌کنند و درباره لبنیات صنعتی حرف های غیر علمی و عوامانه می‌زنند.

او گفت: لبنیات صنعتی دو نوع است یک نوع لبنیات عاری از هر نوع میکروب که لبنیات استریلیزه است که مدت زمان نگهداری آن طولانی‌تر است و یک نوع هم لبنیات پاستوریزه است که میکروبهای مفید و غیر بیماری زا در آن باقی می‌ماند اما مدت نگهداری آن کمتر است.

بیماری تب مالت بیش از آنکه کشنده باشد،یک بیماری مزمن، موذی، آزاردهنده است، درمان این بیماری طولانی است و افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، از کار و زندگی می‌افتند و دوران سختی را سپری می‌کنند

به طور کلی، کارخانه‌های تولید محصولات لبنی، شیرهایی را برای تولید محصولات خود از دامداران پذیرش می‌کنند که درصد و میزان میکروب‌های آن در حد مجاز و استاندارد باشد، به همین علت گاهی شیرهای مرجوعی از کارخانه و شیرهایی که در مراکز صنعتی تولید محصولات لبنی قابل پذیرش نیست، به چرخه فروش در برخی مراکز عرضه لبنیات سنتی وارد می‌شود که بی‌توجهی به این موضوع و رعایت نکردن اصول بهداشتی می‌تواند، موجب بروز و گسترش برخی بیماری‌ها از جمله تب مالت شود.

پیش از این محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره تب مالت به خبرنگار ایرنا گفته بود: تب مالت بیماری خیلی مرگ آوری نیست و میزان مرگ ناشی از این بیماری سالانه حدود 100 نفر است.

به گفته وی مهمترین اقدام برای کنترل و کاهش تب مالت در کشور این است که میزان پوشش واکسیناسیون دامها و کیفیت واکسن آن در کشور با همکاری سازمان دامپزشکی افزایش یابد.

گویا افزود: واکسن تب مالت تولید داخل است و در موسسه رازی تولید می‌شود و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی قول داده است با حمایت مالی از این موسسه زمینه تولید بیشتر و با کیفیت‌تر واکسن تب مالت را فراهم کند تا جایی که امکان صادرات این واکسن نیز فراهم شود.

وی گفت: اقدام مهم دیگر برای کاهش این بیماری نظارت جدی‌تر بر مراکز عرضه و نگهداری دام و به خصوص آغل‌های نگهداری دام است زیرا تحقیقات نشان می‌دهد حتی تنفس در آغل آلوده می‌تواند باعث انتقال تب مالت شود.

گویا اضافه کرد: توصیه وزارت بهداشت به مردم این است که از لبنیات پاستوریزه استفاده کنند و در صورت استفاده از لبنیات سنتی و فله این اقلام را از مراکز مورد تایید دانشگاه‌های علوم پزشکی تهیه کنند.

رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: بیماری تب مالت بیش از آنکه کشنده باشد،یک بیماری مزمن، موذی، آزاردهنده است، درمان این بیماری طولانی است و افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، از کار و زندگی می‌افتند و دوران سختی را سپری می‌کنند.

وی افزود: نوع بیماری تب مالت که در ایران وجود دارد، موذی‌ترین، سخت‌ترین و بدترین نوع تب مالت در دنیاست که به آن بروسلوز مدیترانه‌ای گفته می‌شود و درمان کامل آن کار ساده‌ای نیست.
نظرات بینندگان