arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۵۵۴۷
تاریخ انتشار: ۳۶ : ۰۳ - ۲۹ مرداد ۱۳۹۰

يک ميليون شغل از دست رفت!

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
محمد هرمزي: انگار قرار نيست که قصه پرغصه صنعت و چالشهاي پيش روي آن ختم به خير شود؛ طبق ديدگاههاي اهلش قصه توليد با کوهي از مشکلات، حالا حالاها تمامي ندارد! کافي است بنشينيد پاي صحبتهايشان آن وقت حس مي کنيد چه دل پردردي دارند.

باتمام وجود دغدغه هايشان را طرح مي کنند، از کمبود نقدينگي و از فضاي نامساعد کسب وکار و از مشکلات انباشته پيش روي صنعت. براي همين در اين فرصت کم وتا جايي که زمان به ما اجازه دهد، حکايت دردمندانه آنها را به گوش مسؤولان مي رسانيم.

* بسته هايي که باز نشد
ابتدا از رئيس هيأت مديره کانون انجمن هاي صنفي کارفرمايي توليدکنندگان صنعتي و معدني شروع ميکنيم. وي در جايگاه يک کارشناس بخش صنعت واگوکننده بسياري از مشکلات است که رشته سخن را از طرح هدفمندي و بستههاي حمايتي براي بخش توليد آغاز ميکند، آنجا که به خبرنگار ما مي گويد: آنچه براي بستههاي حمايتي مطرح شده مورد وثوق ما و بسيار مفيد است ولي به اعتقاد ما هنوز اين بسته ها براي ما باز نشده است، در بسته نخست که مربوط به خط اعتباري انرژي است، بحث ما روي مصاديق صنايع آسيب پذير است که مشمول اين بسته هستند، اين در حالي است که در عمل از تسهيلات آن برخوردار نيستند، اما متصديان مربوط و مسؤولان دولتي بر اين باور هستند که صنايع خود پيگير اين قضيه نبودند.
حسين قنبري مي افزايد: کسي از اين خط اعتباري پولي دريافت نمي کند، بلکه اين اعتبار در بانک عامل نگهداري مي شود و وقتي که صنعتگر صورت حساب حاملهاي انرژي را ارايه مي کند آن وقت مابه التفاوت از محل حساب پرداخت مي شود.
وي تصريح کرد:درخصوص دو بسته ديگر حمايتي نيز منتظر هستيم تا عملياتي شود.

* 30 درصدي که 8 درصد شد
وي تأکيد کرد: دولت قرار بوده که 30 درصد از منابع حاصل از هدفمندي يارانه ها را در اختيار بخش توليد قرار بدهد، اما آمارها نشان مي دهد که تنها 8 درصد در اختيار بخش توليد قرار گرفته است.
وي با بيان اينکه تأمين نقدينگي بخش توليد فوري ترين ابزار براي پرکردن ظرفيتهاي خالي توليد به شمار مي رود، اضافه کرد: بارها از دولت خواسته ايم که با 500 تا 1000 ميليارد تومان کمک مي توان اين ظرفيتهاي خالي را پوشش داد که در اين صورت کمک شاياني به رونق فضاي کسب کار است.
وي با بيان اينکه بخش صنعت ما متناسب با شرايط رونق توانمند نيست، اضافه کرد: در ايران حدود 844 بانک، مؤسسه اعتباري و صندوق قرض الحسنه وجود دارد اما صنايع همچنان مشکل نقدينگي دارند، درحالي که در چين 54 بانک خصوصي توليد اين کشور را پشتيباني مي کنند.
مدير عامل ايران خودرو خراسان نيز اظهار داشت: ما بايد از محل درآمد خالص 80 ميليارد دلاري نفت صادراتي در حدود 800 ميليارد تومان مي داشتيم، در حالي که رقم آن در کشور آنچنان معنادار نيست.
محمدمهدي سيادت ادامه داد: تاوقتي که دولت بجاي کسب درآمد از محل ماليات به درآمدهاي نفتي وابسته باشد چندان به فضاي کسب و کار اهميت نمي دهد.
وي با بيان اينکه بيش از 80 درصد صنايع بزرگ در کشور دولتي است و 20 درصد خصوصي ادامه داد: اين وضعيت در استاني چون خراسان رضوي معکوس است يعني بيش از 90 درصد صنايع مربوط به بخش خصوصي است، بنابراين پرسش اين است که چرا استقرار صنايع بزرگ در استان اين قدر کمرنگ است.
رئيس هيأت رئيسه انجمن مديران صنايع با بيان اينکه برخي کشورها اقتصاد ومردم ما را به بهانه هاي واهي هدف قرار داده اند، اضافه کرد: متأسفانه براي کشور ما اين قدر دلال ايجاد کرده اند که توليدکنندگان ما هر کالايي را بايد با بهاي بيشتري از کشورهاي ثالث تهيه کنند.
وي با بيان اينکه نفت هم درد و هم درمان ماست، تصريح کرد: بحث مديرت منابع نفتي مطرح است که ما منابع را در کدام مسير هزينه کرديم؛ واقعيت اين است که ما خيلي پولدار هستيم، ولي متأسفانه قدر اين ثروت ملي را نمي دانيم. وي افزود: سرمايه ها را بايد به سمتي سوق داد که شغل و فرصتهاي شغلي ايجاد کند واز طريق همين شغل کسب درآمد شود، اما اين نگراني درباره مسکن وجود داردکه اين سرمايه هنگفتي که با شور و شوق صرف ساخت وساز مي شود چقدر اشتغال پايدار خواهد داشت!

* 80 درصد سرمايه در بلوکه انبارها
از سوي ديگر، احمد اثني عشري، مدرس دوره هاي کارآفريني نيز با اشاره به شاخص هاي اقتصادي وبازخورد آن در سطح رفاه و درآمدها تأکيد کرد: وقتي گفته مي شود که چين 10 درصد رشد اقتصادي داشته است به اين معناست که در آمد مردم چين هر چند سال دو برابر مي شود؛ حالا وقتي که رشد اقتصادي يک کشور يک درصد بود چند سال بايد صبر کرد تا درآمد يک جامعه دو برابر شود!
به گفته وي بايد مردم را تشويق کرد که وارد فضاي کسب وکار شوند بطوري که سرمايه ها به سمت اقتصاد مولد سرازير شود.
اثني عشري با بيان اينکه هر بنگاهي که ايجاد شود ايجاد ارزش افزوده مي کند، ادامه داد: متأسفانه فرهنگ سازي در اين زمينه به شکل مطلوب انجام نگرفته است به طوري که ايجاد ارزش افزوده را با سود اشتباه مي گيرند، درحالي که ارزش افزوده داراي چهار وجه حقوق کارکنان، ماليات، سود سهامداران و بهره وري را شامل مي شود.
وي نيز درخصوص معضل سرمايه درگردش واحدهاي توليدي تصريح کرد: در دنيا تنها 20 درصد سرمايه صرف خريد مواد اوليه و موجودي در انبارها مي شود، در حاليکه درفضاي مه آلود اقتصادي بنگاه اقتصادي مجبور است که تا 80 درصد سرمايه خود را در انبارها بلوکه کند و اين وضعيت شرايطي را بوجود آورده که عملاً سرمايه از چرخه توليد خارج مي شود.
وي فقر مالي در بنگاههاي توليدي را عامل ديگر فضاي نامناسب کسب و کار دانست.

* 10 چالش فضاي کسب وکار
عضو هيأت مديره انجمن مديران صنايع و از پيشکسوتان صنعت در نشست مطبوعاتي خود نيز درباره چالشهاي فضاي کسب وکار اظهار داشت: آنچه مسلم است بهره وري نيروي کار در سطح بسيار پاييني قرار دارد.
فرامرز مرادي، مشکل نقدينگي توليدکنندگان را مانع بعدي تسهيل فضاي کسب وکار دانست وافزود: فروشهاي مدت دا ر فضايي را ايجاد کرده است که عملاً نقدينگي به موقع به دست توليدکننده نرسد.
وي همچنين به مشکل قانون کار اشاره کرد و افزود: اين قانون يک قانون نامناسب است در اين شرايط همکاري نکردن کارگر وکارفرما موجب کاهش بهره وري شده است.
به اعتقاد اين صنعتگر همکاري نکردن بانکها و همچنين سود بالاي تسهيلات يکي ديگر از مهمترين چالشهاي فضاي کسب وکار محسوب مي شود.
وي همچنين پايين بودن قدرت خريد مردم و واردات بي رويه را از مشکلات ديگر فضاي کسب و کار دانست.

* يک ميليون شغل از دست پريد
رئيس کميسيون پيشگيري از جرم صنعت انگار دل پردردي بيش از ديگران دارد! حسين متين راد مي گويد: يکي از نکات کليدي وزير صنعت معدن و تجارت در حين رأي اعتماد اين بود که برنامه پرکردن ظرفيتهاي خالي واحدهاي توليدي را دنبال مي کند، اين در حالي است که طبق گزارش نمايندگان مجلس، واحدهاي توليدي 40 تا 50 درصد زير ظرفيت تعريف شده خود کار مي کنند. حالا اين واحدها وقتي که با اين ظرفيت کار مي کنند معني آن اين است که قيمت تمام شده محصولات آنها بسيار بالاست.
وي با بيان اينکه واحدهاي توليدي در ديگر کشورها داراي سه شيفت کاري هستند، ادامه داد: چرا بايد واحدهاي توليدي داخلي داراي يک شيفت کاري باشند. آيا راه حلي براي پر کردن ظرفيت خالي آنان ديده شده است؟
وي با طرح اين پرسش که براي پرکردن ظرفيت خالي واحدهاي توليد چه برنامه داريم، اضافه کرد: معني جهاد اقتصادي اين است که آقاي مسؤول نبايد خواب داشته باشد؛ بايد مشکلات را سريع شناسايي و راه حلها را عملياتي کند؟
وي تصريح کرد: نمايندگان مجلس تأکيد کرده اند که نقدينگي و سرمايه بخش صنعت 160 هزار ميليارد برآورد مي شود با اين فرض و با توجه به وجود 30 درصد ظرفيت خالي نزديک به 50 هزار ميليارد تومان از سرمايه خاک مي خورد که در اين صورت يک ميليون شغل پايدار از دست رفته است.
وي با بيان اينکه نمي توان به آمارهاي اشتغال در يک دوره کوتاه مدت دلخوش بود، ادامه داد: اشتغال در بخشهايي چون مشاغل خانگي يا در مسکن مهر يک اشتغال نيست، زيرا با بهره برداري از مسکن مهر عمر اين فرصتهاي شغلي نيز کوتاه است، در حالي که بايد به دنبال ايجاد فرصت شغلي پايدار بود.
نظرات بینندگان