پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مقامات اوکراین سفر وزیر دفاع آمریکا دقیقا در روز استقلال این کشور را به منزله حمایت قاطع واشنگتن از کییف و قصد توسعه همکاریهای نظامی تلقی میکنند.
به گزارش انتخاب، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی نوشته است: "جیمز ماتیس" وزیر دفاع آمریکا این هفته مهمان مقامات کییف خواهد بود. این سفری است که "دونالد ترامپ" و "پیتر پروشنکو" روسای جمهوری آمریکا و اوکراین در دیدار ماه ژوئن خود در مورد آن توافق کرده و قرار است در تاریخ 24 آگوست، روز استقلال اوکراین، آغاز شود. در این روز در کییف، رژه نیروهای نظامی برگزار خواهد شد که در آن نظامیان 10 کشور که 9 کشور از اعضای ناتو هستند، شرکت خواهند داشت.
برگزاری رژه های نظامی طی چند سال اخیر به یکی از برنامه های قطعی جشن روز استقلال اوکراین تبدیل شده که این مسئله بحثهای تندی را هم در جامعه و در میان کارشناسان بوجود آورده است. مخالفان این اقدام مرتبا تذکر می دهند که رژه نظامی یادآور حوادث آگوست سال 2014 است که در جریان آن صدها نیروی نظامی و مخالفان تندرو کشته شدند.
بسیاری در اوکراین هنوز بر این عقیده هستند که نیرو و هزینه ای که برای برگزاری رژه های نظامی صرف می شود، می تواند در جهت تقویت نیروهای نظامی کشور که در حال اجرای عملیات نظامی در شرق اوکراین هستند، خرج شود. این در حالی است که رئیس جمهوری پروشنکو اطمینان داده که برگزاری رژه قدرت دفاعی ارتش را تضعیف نکرده، بلکه امکان نشان دادن حمایت مردمی از نیروهای مسلح را بوجود می آورد.
رژه نظامی تحت تاثیر عوامل خارجی و با حضور نظامیان خارجی
بسیاری از کارشناسان نظامی اوکراینی و برخی مقامات نظامی این کشور بر این عقیده اند که ماه سپتامبر جاری دوره بحرانی آغاز خواهد شد که مشخص می کند روند اوضاع در این کشور به کدام سمت حرکت خواهد نمود: جنگ در دونباس به مرحله حل و فصل سیاسی خواهد رسید، یا اینکه مناطق درگیریهای نظامی در شرق اوکراین گسترش یافته و عملیات نظامی با شدت بیشتری پیش خواهد رفت.
مقامات کییف گفته اند که یکی از عوامل تاثیرگذار بر روند اوضاع، مانور نظامی مشترک روسیه و بلاروس «غرب-2017» خواهد بود. "استپان پولتوراک" وزیر دفاع اوکراین که طی شش ماه اخیر دهها سفر خارجی انجام داده، همواره هنگام دعوت از همتایان خارجی خود برای حضور در رژه روز استقلال اوکراین، به مانور نظامی آتی روسیه و بلاروس اشاره کرده است.
وزارت دفاع اوکراین خبر داده است که در رژه امسال نظامیان 10 کشور خارجی، از جمله 9 کشور عضو ناتو و وزیران دفاع 11 کشور شریک اوکراین، شرکت خواهند داشت. نظامیان کشورهای انگلیس، گرجستان، کانادا، لیتوانی، مولداوی، لهستان، آمریکا، و گروه مشترک سه جانبه: لتونی، رومانی و استونی در این رژه حضور خواهند داشت.
علاوه بر این، وزیر دفاع اوکراین در سفر اخیر خود به لهستان، با سپهبد "فردریک بن هوجس" فرمانده نیروهای زمینی ارتش آمریکا در اروپا دیدار و گفتگو نموده و او را نیز به رژه روز استقلال دعوت کرده است.
رئیس پنتاگون، اصلی ترین طرفدار کمکهای نظامی به اوکراین
البته مهمترین میهمان شرکت کننده در این رژه، مسلما وزیر دفاع آمریکاست که مدتها قبل سفر وی به کییف برنامه ریزی شده است. "والری چالی" سفیر اوکراین در واشنگتن معتقد است که تصمیم مقامات آمریکایی برای آغاز سفر جیمز ماتیس به کییف در روز استقلال این کشور، «ژستی بسیار دوستانه و نشان دهنده علامت مشخصی برای آمادگی دولت آمریکا برای توسعه همکارهای نظامی دوجانبه و حمایت و اعلام همبستگی از ملت اوکراین در مبارزه با تجاوز خارجی» است.
پنتاگون نیز در زمان تایید این سفر، تاکید کرد که آمریکا به حمایت خویش از استقلال و حاکمیت ارضی اوکراین ادامه می دهد. بدین ترتیب جیمز ماتیس روز پنج شنبه این هفته به همراه سایر میهمانان خارجی و رهبران سیاسی و نظامی اوکراین در خیابان "خریشتاتیک" از رژه نیروهای اوکراینی و نظامیان متحد آنها دیدن کرده و سپس مذاکراتی را با رئیس جمهور و وزیر دفاع اوکراین خواهد داشت.
پیش از این اعلام شده بود که ماتیش در سفر به کییف احتمالا جزییات موضوع امکان تولید مشترک تسلیحات نظامی و همچنین ارسال انواع تسلیحات پرنده آمریکایی برای ارتش اوکراین، از جمله سامانه های موشکی «Javelin» و مهمات دفاع ضدهوایی را مورد بررسی قرار خواهد داد. معروف است که وزیر دفاع آمریکا یکی از طرفداران اصلی در زمینه افزایش کمکهای نظامی به اوکراین بشمار می رود.
اوکراین روی حمایت و کمک بیشتر آمریکا حساب باز کرده است
به عقیده کارشناسان نظامی، یکی از اهداف اصلی سفر جیمز ماتیس به اوکراین، بررسی دورنمای ابعاد مختلف اوضاع و روابط آتی دو کشور است. "ولادیمیر گوربولین" مدیر موسسه تحقیقات راهبردی و یکی از مشاورین رئیس جمهوری اوکراین گفته است: «در شرایط کنونی، مقامات کییف روی حمایت همه جانبه آمریکا حساب زیادی باز کرده اند و سفر رئیس پنتاگون این مسئله را تایید می کند. ضمن اینکه تعیین "کورت ولکر" بعنوان نماینده ویژه آمریکا در امور اوکراین، ممکن است سیاست واشنگتن در این جهت گیری را تغییر دهد، چون او در زمان سفر اخیر خود، بشدت تحت تاثیر حوادث رخ داده در شرق اوکراین قرار گرفته و واضح است که اکنون مقامات واشنگتن درک بهتری از واقعیات اوکراین بدست میآورند.»
این مقام اوکراینی همچنین یادآور شده که اکنون «منافع ملی آمریکا و سیاست خارجی اوکراین بر یکدیگر منطبق شده و به همین دلیل شرایط برای ارائه کمکهای بیشتر آمریکا به اوکراین و توسعه همکاریهای دوجانبه، از مله در زمینه فنی-نظامی فراهم شده است.»