معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران و رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، جزئیات ساختمان جدید پلاسکو را تشریح کردند.
به گزارش مهر، مهدی حجت معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران و محمد سعیدی کیا رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در یک برنامه تلویزیونی در خصوص ساختمان پلاسکو حضور یافتند. در ابتدا سعیدی کیا ضمن عرض تسلیت به مناسبت حادثه تلخ پلاسکو و سانچی با اشاره به روند ساماندهی کسبه ساختمان پلاسکو در یک سال گذشته اظهار کرد: در حال حاضر ساختمان جایگزین برای کسبه پلاسکو، پاساژ نور است که در حال حاضر بیش از ۱۷۰ کسبه در آن جا مستقر هستند و مابقی نیز تمایل به حضور نداشتند.
وی با بیان اینکه پاساژ نور با هماهنگی کسبه پلاسکو انتخاب شد، گفت: برای انتخاب مکان جایگزین آقای شریعتمداری به عنوان معاون اجرایی رئیس جمهور وارد کار شد. ما چند ساختمان را پیشنهاد دادیم و اصناف نپذیرفت، در نهایت پاساژ نور که مالک آن دانشگاه امام صادق (ع) است، مورد پذیرش کسبه قرار گرفت. سرقفلی مغازه های این پاساژ نیز با همکاری ۶ بانک انجام شد و در حال حاضر بانک پارسیان هندلینگ کار را بر عهده دارد.
سعیدی کیا ادامه داد: پس از استقرار کسبه در پاساژ نور اجاره ۳ ماه و نیم را کمک کردیم. بعد از این مدت کسبه درخواست کردند تا سه ماه و نیم دیگر کمک کنیم. از این رو، بنیاد در کل ۷ ماه اجاره را برای راحتی کسبه پرداخت کرده است.
رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در پاسخ به وضعیت قسمت شمالی ساختمان و سرنوشت آن در طرح جدید ساختمان پلاسکو عنوان کرد: این قسمت توسط دادستانی پلمب شد و هنوز هم تحت اختیار دادستانی است. در هر صورت ما و شهرداری معتقد هستیم، قسمت شمالی مناسب نیست به این معنی که این بخش پارکینگ و استانداردهای آتش نشانی لازم را ندارد.
سعیدی کیا ادامه داد: واقعیت این است که ساختمان پلاسکو در سال ۱۳۳۸ پروانه دریافت کرد و سال ۱۳۴۱ به بهره برداری رسید، این به آن معناست که ساختمان با آئین نامه های دهه ۳۰ ساخته شده است و با قواعد امروز همخوانی ندارد. ضمن اینکه ورودی بخش شمالی از قسمتی بود که در حال حاضر فروریخته است. به همین دلیل قسمت شمالی هم قابلیت بهره برداری ندارد و باید کلاً جمع شود.
وی در ادامه در توضیح ویژگی ساحتمان قدیمی پلاسکو گفت: این ساختمان جمعاً ۱۴ طبقه به علاوه یک طبقه زیرزمین بود، از طرفی برای ساختمان پارکینگ پیش بینی نشده بود. در حال حاضر با همکاری آقایان حجت و نجفی و با پیروی از مقررات جدید به ما اجازه داده شد ۸ طبقه روی زمین و ۸ طبقه زیر زمین به همراه ظرفیت پارکینگ با ظرفیت هزار خودرو احداث کنیم.
رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی افزود: البته، از آن جایی که در زمین مذکور ۶۰۰ واحد جا نمی شود، مسائل مربوط به زمین "پارکینگ اکبر" را که در مجاورت زمین پلاسکو بود، حل کرده و به این زمین پلاسکو ملحق کردیم. پلاسکوی جدید جمعاً در زمینی به مساحت ۹ هزار و ۵۰۰ مترمربع ساخته می شود تا جواب همه متقاضیان داده شود. ضمن اینکه بازسازی پارکینگ پروانه و الحاق آن به ظرفیت پارکینگ ساختمان پلاسکو نیز در دستور کار ما قرار دارد.
سعیدی کیا در پاسخ به سوالی در مورد وعده پرداخت وام به کسبه تصریح کرد: ما مسئولیتی در مورد پرداخت وام نداشتیم. از چند ماه قبل هم مطرح شد. اجاره کسبه ای که در نور مستقر هستند را تا شب عید امسال دوباره تقبل کنیم. در این مورد آقای نوبخت چند روز پیش زنگ زدند امروز هم قرار ملاقات داشتیم و تفاهم کردیم که هزینه اجاره بیش از ۱۷۰ کسبه را تا شب عید مشترکاً بنیاد و دولت پرداخت کنند.
وی با تاکید بر آغاز به کار ساخت ساختمان پلاسکو در دهه فجر عنوان کرد: در مورد مدت زمان ساخت پیش بینی ما این است که از زمان صدور پروانه ۲ ساله کار به درازا بکشد.
رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در خصوص ادعای مدیران وقت آتش نشانی تهران مبنی بر ارسال اخطاریه و هشدار ناامنی ساختمان گفت: اخطاریه ای از شهرداری دریافت نکردیم و در این خصوص سندی یافت نشد. زمان آتش سوزی پلاسکو هر کس مطلبی را می گفت اما در مرداد سال ۹۵ آتش نشانی مانوری را در ساختمان اجرا کرد و چیزی به ما در مورد مشکل ایمنی اعلام نکردند.
سعیدی کیا در مورد نحوه واگذاری مغازه ها در ساختمان جدید پلاسکو خاطرنشان کرد: ارزش هر واحدی که در دی ماه ۹۵ از بین رفته است، کاملاً مشخص است و در دو سال آینده به ارزش آن اضافه می شود. متناسب با ارزش مغازه هر کدام از مالکین سرقفلی مغازه را تامین کنیم و قراردادها هم مانند قبل است. جانمایی ها هم باید توسط شورای کسبه پلاسکو انجام شود.
وی در پایان در پاسخ به شائبه ای در خصوص عدم پرداخت مالیات از سوی بنیاد مستضعفان گفت: دو سال است که در مورد مستندات مربوط به پرداخت مالیات در مجلس و نهاد ریاست جمهوری توضیح می دهیم. اسناد نشان می دهند که در ۱۱ سال گذشته ۴ هزار میلیارد تومان مالیات داده ایم و همه واحدهای اقتصادی زیر نظر بنیاد مالیات پرداخت می کنند.
در ادامه این برنامه، مهدی حجت معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با اشاره به اقدامات انجام شده در خصوص احداث ساختمان جدید پلاسکو طی یک سال گذشته عنوان کرد: به ابتکار بنیاد مستضعفان ابتدا اتاق فکری با حضور معماران صاحب نام کشور تشکیل شد. در آن جا قرار بر این شد که مسابقه ای برای گردآوری ایده ها برای این اتفاق ملی برگزار شود. در مجموع بیش از ۵۰۰ طرح به دست ما رسید که همه مورد قضاوت داوران قرار گرفتند و در نهایت ۱۰ طرح برگزیده شدند و بنیاد به ۳ طرح جایزه داد.
وی ادامه داد: پس از آن به سمت این رفتیم که اقدامات مربوط به احداث بنا را مورد دقت قرار دهیم اما به دلیل مسائل قضایی و سامان دادن حقوق افرادی که در پلاسکو کار می کردند و البته موضوعات معماری کار کمی با وقفه همراه شد.
معاون شهردار تهران با بیان اینکه به دلیل قواعد جدید شهرسازی امکان ساختن پلاسکو با ارتفاع قبل نبود، از طرف دیگر امکان تضییع حقوق کسبه وجود داشت، گفت: لذا باید سطوح و تراکم ارتفاع تقلیل پیدا می کرد و ساختمان در سطح وسیع تری ساخته می شد که این امر با خریدن زمین مجاور ممکن شد. البته، با بنیاد صحبت کردیم و قرار شد ساختمان ۳ متر عقب نشینی از خیابان داشته باشد و پله پله به عقب رود چراکه مدرسه ثبت شده ژاندارک در آن محدوده قرار دارد و رعایت حریم آن مهم است.
حجت با تاکید بر همکاری سازمان میراث فرهنگی برای اجرای طرح گفت: تمام این همکاری ها در نهایت منتج به صورت جلسه ای میان بنده و آقای سعیدی کیا شد که دادستانی هم آن را تایید کرد که توافق صحیح است. امکان شروع ساخت و ساز هم از همین امروز فراهم بود.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر آمادگی شرکت بنمایان برای مقاوم سازی بخش شمالی ساختمان پلاسکو تاکید کرد: از نظر فنی صرف مقاوم سازی ساختمان مطرح نیست چراکه در یکی از موارد به سطح موجود آن زمین برای بارگذاری نیاز است. از طرف دیگر، استانداردهای این ساختمان مربوط به دهه ۳۰ است و دسترسی ها منطبق با امروز نیست. اگر بنیاد آمادگی دارد ساختمان نفیسی را جایگزین کند، چرا باید اصرار به استفاده از ساختمان فعلی بخش شمالی داشته باشیم.
معاون شهردار تهران با اشاره به موضع پارکینگ ساختمان جدید پلاسکو گفت: به بنیاد پیشنهاد دادیم تا کمتر از ۱۰۰۰ پارکینگ در زیر ساختمان داشته باشیم. ۳۵۰ پارکینگ هم در ساختمان پروانه پیش بینی شده است اما جمع همه این ها ۲ هزار و ۳۰۰ پارکینگ نمی شود. در نهایت، بنیاد قبول کرد پارکینگ زیر ساختمان را در ۵ طبقه احداث کند و در کنار آن پارکینگ پروانه و پارکینگ دیگری را در نظر بگیرد.
حجت در مورد خط بی آر تی در فاصله بین پارکینگ ها تصریح کرد: در مورد خط بی آر تی این مساله وجود دارد که این حجم پارکینگ اگر خط بی آر تی را قطع کند، مشکل ایجاد می شود. در این مورد، طرحی از قبل داشتیم مبنی بر احداث خط ال آر تی که در مرکز خیابان است. بنیاد قبول کرد که در طرح ما مشارکت کند تا خط را ایجاد کنیم و شمال و جنوب خیابان برای پارکینگ های دو طرف خیابان آزاد شود.
وی در ادامه به دلیل تغییر تاریخ کلنگ زنی ساختمان جدید پلاسکو پرداخت و گفت: پیش تر زمان کلنگ زنی را ۲۹ دی ماه اعلام کردم اما بنیاد با حسن سلیقه و با توجه به اینکه باید حرمت خانواده های عزیز آتش نشان نگه داشته شود، زمان کلنگ زنی را به اوایل دهه فجر همزمان با جشن شروع انقلاب موکول کرد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران تاکید کرد: از نظر شهرداری همه چیز منظم است و مجوز مکانیک خاک، محصور شدن و تجهیز کارگاه داده شده است و نقشه های اولیه فراهم شود جواز و پروانه صادر می شود تا آن زمان مسابقه دوم طراحی را انجام برگزار می کنیم تا ساختمانی هم شان نظام و بنیاد احداث شود.
حجت در پاسخ به این سوال که آیا المان هایی از واقعه آتش سوزی پلاسکو در ساختمان جدید وجود دارد، گفت: طبیعتاً نشانه هایی از این واقعه باید آن جا باشد و زمانی که برای طراحی جدید سفارش می دهیم از طراح می خواهیم که این واقعه در بنا انعکاس پیدا کند.
وی در مورد زمان صدور پروانه عنوان کرد: صدور پروانه نیازمند نقشه است و فکر می کنم احتمالاً ۶ ماهی که مشعول حفاری و خاک برداری هستند کار نقشه ها تمام شود.
معاون شهردار تهران در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص ساختمان های ناایمن در پایتخت اذعان کرد: در دو ماه اخیر تمام ساختمان هایی را که به نحوی درخطر هستند شناسایی کردیم و به همه آن ها نامه نوشتیم و شرایط خطر را اعلام کردیم. البته، ساختمان ها از جنبه های مختلف در خطر هستند به این معنی که یک وقت ایستایی، در موردی ملاحظات آتش نشانی یا نمای نامناسب ساختمان را در معرض خطر قرار می دهد. در هر صورت تمام این موارد را شناسایی کردیم و به مالک اعلام کردیم تا رفع خطر کند. در موراد معدودی که رفع خطر برعهده فرد است و انجام ندهد، شهرداری رفع خطر می کند و مبلغ را از مالک می گیرد.
حجت همچنین در مورد گودهای رها شده در پایتخت بیان کرد: تقریباً تمام گودها ظرف دو ماه گذشته مورد بازنگری قرار گرفته و عمق، سن و وسعت آن ها اندازه گیری شده و جدول های مناسب برای میزان استقامت تهیه شده است و تا اقداماتی در مورد آن ها که در خطر اند انجام شود.
وی ادامه داد: در مورد گود جنب برج میلاد در قسمت جنوب غربی مشکل جا به جایی وجود دارد و درصد هستیم که آن بخش را تثبیت کنیم اما از آن جا که طرح آن جا کامل عوض شده است ممکن است کار را با سرعت زیاد دنبال نکنیم. در مورد گود فرهنگ در کنار کتابخانه ملی قرار دارد هم از دو ماه پیش اقدامات استحکام بخشی شروع شده است.
معاون شهردار تهران با تاکید بر اینکه همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، گفت: تمام نقشه هایی که به شهرداری ارائه می شوند از نظر آئین نامه های زلزله مورد دقت قرار می گیرند اما بعد از اینکه نقشه ها دست سازنده داده می شوند به دلیل مساله مالی گاهی رعایت نکات ذکر شده مورد غفلت قرار می گیرد ضمن اینکه ممکن است نظارت دقیق هم نباشد.
وی به ضورت همکاری دستگاه ها برای ایمن سازی ساختمان ها پرداخت و گفت: برخی از ساختمان ها متعلق به دستگاه های مختلف است و ایمن سازی این نوع از ساختمان ها باید توسط مسئولان امر انجام شود. مثلا ایمن سازی مدارس مربوط به آموزش و پروش است و شهرداری هم می تواند کمک کند. ایمن سازی بیمارستان ها نیز برعهده وزارت بهداشت است و شهرداری در این مسیر می تواند یاری گر باشد.
معاون شهردار تهران در پایان تصریح کرد: اگر این مسئولیت ها را تقسیم کنیم، ایمن سازی تعدادی بنای مسکونی می مامد که با عزم جزم ریاست جمهوری برای بافت فرسوده و اقدامات اخیر به بافت های فرسوده رسیدگی بیشتری می کنیم البته این امر نیاز به منابع مالی دارد.