arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۰۲۴۷
تاریخ انتشار: ۲۹ : ۱۱ - ۱۲ مهر ۱۳۹۰

خلیج فارس هم خشک می شود؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
خبر: خشک کردن دریای شرقی درگهان که در طرح جامع جزیره قشم جایی ندارد، از حدود چهار ماه پیش با تخریب کوه «هلر» که یکی از منابع طبیعی جزیره قشم است و برداشت خاک از آن شروع شده و با نزدیک شدن به زمان بارندگی های موسمی و فصلی جزیره قشم نگرانی اهالی درگهان را از وقوع سیلابها در شهر افزایش داده است؛ چرا که مساحتی که هم اکنون در حال خشک شدن است، جایی است که آبهای سطحی به دریا می ریزد.و قرار است با خشک کردن دریا، پاساژ و املاک تجاری در آنجا ساخته شود.

آسیب های زیست محیطی خشک کردن دریا
این بخش یکی از مهمترین مراکز تخم ریزی میگو و ماهی است.پهنه‌های گلی بین جزر و مد تنها در محیط‌هایی با شیب کم و جریان‌های آرام و مداوم تشکیل می‌شوند،‌مانند آنچه در سواحل درگهان وجود دارد. این بسترهای نرم تنها محیط‌هایی هستند که موجودات آبزی علاوه بر سطح آنها (مانند سواحل صخره‌ای) می‌توانند به درون آن نفوذ کرده و یک زیستگاه سه بعدی با تراکم بالای موجودات را ایجاد کنند.
تعداد زیادی از موجودات کف‌زی همچون خرچنگ‌ها، دو کفه‌ای‌ها، کرم‌ها و گل‌خورک‌ها به طور دایم به ناحیه بین جزر و مدی وابسته‌اند.حال با خشک شدن دریا معلوم نیست چند گونه از ماهی و میگوی خلیج فارس از بین می رود و چند ماهیگیر شغل خود را از دست می دهد و برای تامین معاش خانواده با مشکل روبرو می شود.
به گفته کارشناسان دریا، سواحل و تا 60 متر از بالاترین نطقه مد دریا جزو حریم دریا و مناطق حساس زیست محیطی هستند.حتی استفاده و ساخت و سازهای عام المنفعه و ضروری (مثل اسکله، بندرگاه و ...) در این مناطق تنها پس از کسب مجوزهای زیست محیطی، مجاز است.
خشک کردن خلیج فارس در دریای شرقی درگهان درحالی از سوی سازمان منطقه آزاد قشم مجوز گرفته است که جزیره قشم با 1491 کیلومترمربع وسعت، بزرگترین جزیره خلیج فارس است و زمین های خالی بسیاری برای هرگونه ساخت و سازی در آن وجود دارد.
تخلف پشت تخلف
در سالهای اخیر تعداد 8400 باب مغازه در شهر درگهان ساخته شده ولی از آنجا که عرضه و تقاضا با یکدیگر همخوانی نداشته تعداد زیادی از این مغازه ها بی استفاده مانده است، برخی انبار شده و برخی دیگر در روزهای تعطیل و فصل سفر به اقامتگاهی برای مسافران تبدیل می شود.این در حالی است که طبق آمار سال 1385 درگهان 8500 نفر جمعیت دارد.
اما خرداد ماه امسال بود که مدیرکل بازرسی استان هرمزگان از توقف قرارداد فروش زمین فرودگاه قدیم قشم خبر داد. عباس مومن آبادی در واکنش به اخبار منتشر شده در سایتهای خبری در خصوص فروش زمین فرودگاه قدیم قشم به بخش خصوصی به مهر گفته بود: «در بررسی قرارداد فروش زمین فرودگاه قدیم قشم به اختلاف بهای فروش زمین با بهای واقعی آن واقف شدیم و به همین دلیل قرارداد را برای اصلاح متوقف کردیم.»
وی اضافه کرد: «علاوه بر قرارداد فروش زمین فرودگاه قشم، چند قرارداد سازمان منطقه آزاد قشم را به دلیل نواقص متعدد متوقف کرده ایم و تلاش می کنیم قراردادها به گونه ای اصلاح شود که بیت المال تضییع نشود و در عین حال سرمایه گذاران هم به منافع متعارف خود برسند.»
همچنین مدیرکل بازرسی استان هرمزگان به مدیران مناطق آزاد اخطار داد که در مواردی که تقاضا برای سرمایه گذاری و انجام پروژه ای بیش از یک مورد است، از روش برگزاری مزایده استفاده کنند که این کار هم به نفع بیت المال است و هم آنها از مضان سوء ظن مصون خواهند بود.
با فروش زمین فرودگاه قدیم قشم به انبوه سازان نیلی قرار بود پروژه شهر طلایى یا «گلدن سیتی» در زمینى به مساحت 20 هکتار در ساخته شود که طی آن هشت هزار واحد مسکونى ساخته می شد.گفته میشد زمین فرودگاه قدیم قشم به قیمتی بسیار کمتر از آنچه بود از سوی سازمان منطقه آزاد قشم به بخش خصوصی واگذار شده بود.
مخالفت نمایندگان مجلس و مردم
در همین حال، سید مصطفی ذوالقدر ، نماینده مردم بندرعباس در مجلس شورای اسلامی گفت که به زودی این قضیه را بررسی خواهد کرد و محمد امین فرج زاده، نماینده دیگر بندرعباس نیز گفت که این قضیه در حال پیگیری است و به زودی نتیجه آن برای روشن شدن افکار عمومی اعلام خواهد شد.
در روزهای اخیر اهالی شهر درگهان نیز طوماری را خطاب به مسؤولان امضاء کرده اند که در آن با اقدام اخیر سازمان منطقه آزاد قشم مخالفت شده است.
تخلف در اداره سازمان منطقه آزاد قشم در حالی صورت می پذیرد که پیشتر مدیران عامل منطقه آزاد اروند رود و منطقه آزاد ارس نیز با احکام قضایی دستگیر شده و مورد بازجویی قرار گرفته اند.
مدیرعامل منطقه آزاد قشم از افراد نزدیک به اسفندیار رحیم مشایی، رییس دفتر رییس جمهور است که در سال 1386 توسط وی به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور وارد شده و به سمت مدیرکل روابط عمومی این سازمان منسوب شد و به رغم روابط تیره ای که با رسانه ها داشت، به علت نزدیکی زیاد به رحیم مشایی و حمید بقایی تا سمت معاونت گردشگری سازمان مزبور پیش رفت و پس از آن که حمید بقایی سرپرست دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد شد، مدیرعاملی منطقه آزاد قشم را برعهده گرفت.

نظرات بینندگان