تفاهم نامه همکاری وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه پرورش ماهی در دریا با حضور وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان حفاظت محیط زیست با هدف حذف مجوزهای غیرضرور و بهبود فضای کسب و کار برای سرمایه گذاران،شفافیت و جلوگیری از رانت اطلاعات و انتقال آبزی پروری از خشکی به دریا در سازگاری با اقلیم منعقد شد.
به گزارش انتخاب، این تفاهم نامه روز گذشته به امضای دکتر حسن صالحی رییس سازمان شیلات ایران و دکتر پروین فرشچی معاون سازمان محیط زیست به امضا رسید.
در مراسم امضای این تفاهم نامه همکاری، رییس سازمان شیلات ایران گفت: این تفاهم نامه بلندمدت در راستای امنیت غذایی، استفاده بهینه از دریا و توسعه دریا محور و به منظور تولید غذای سلامتی و تحقق تولید ۲۰۰ هزار تن ماهی در دریا در برنامه ششم توسعه و همچنین پرورش ۴۰۰ هزار تن ماهی در افق ۱۴۰۴ امضا شد.
صالحی، پرورش ماهی در دریا را از طرح های اقتصاد مقاومتی خواند و اظهار داشت: با امضای این تفاهم نامه همکاری با سازمان حفاظت محیط زیست و مشخص شدن پهنه های مناسب برای پرورش ماهی در دریا، شرایط برای سرمایه گذاری سرمایه گذاران تسهیل می شود.
وی افزود: تعیین این پهنه بندی ها در آب دریاهای خزر، عمان و خلیج فارس و مطالعات بر روی آنها برای سرمایه گذاری شفافیت ایجاد کرده و اطلاعات شفاف در اختیارشان قرار می دهد و رانت اطلاعاتی را از بین می برد.
وی کاهش استعلام ها و تسهیل در صدور مجوزهای مربوط به پرورش ماهی در دریا و انتقال آبزی پروری از خشکی به دریا در سازگاری با شرایط کم آبی اقلیم را از دیگر اهداف این تفاهم نامه همکاری برای پرورش ماهی در عرصه دریا عنوان کرد.
رییس سازمان شیلات ایران در پاسخ به پرسش درباره مساحت این پهنه بندی ها در دریا گفت: این پهنه بندی ها کمتر از یک درصد آب های سرزمینی و ۳ درصد پهنه های سبز کشور را تشکیل می دهد.
وی تصریح کرد: مطالعاتی که برای پهنه بندی و نوع پرورش ماهیان در دریا انجام شده در واقع آمایش دریا محسوب می شود و مشخص کردن نقاط مناسب پرورش ماهی در دریا و ایجاد صنایع پشتیبان و زنجیره های صنعت پس از پرورش ماهی در دریا کار جدیدی است.
صالحی با بیان این که سازمان شیلات ایران، مجوزهای صیادی را بر اساس قانون شیلات و مطالعات و تحقیقات صادر می کند، گفت: برای معرفی گونه های ماهی برای پرورش در دریا، مورد ارزیابی زیستی و اقتصادی قرار می گیرد.
وی درباره پدیده کشند قرمز اذعان داشت: این پدیده در ورودی فاضلاب های صنعتی و انسانی دیده می شود و قفس های پرورش ماهی، فاصله های لازم را در این مناطق دارند.
صالحی درباره کیفیت غذایی ماهیان که در دریا پرورش می یابند، تصریح کرد: نرخ تبدیل غذایی گوشت در روش پرورش ماهی در قفس به علت کیفیت غذا، ۸ دهم و ۹ دهم است در حالی که در پرورش قزل آلا این عدد ۱.۲ تا ۱.۵ می باشد.
وی افزود: به دلیل نگاه صادراتی که در مورد پرورش ماهی در دریا داریم، غذای آنها از کیفیت بالایی برخوردار است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی،انتقال آبزی پروری از خشکی و تولید غذا در دریاها و اقیانوس ها را یکی از راهکارهای سازگاری با اقلیم و مقابله با کم آبی دانست و خاطر نشان کرد که در سال گذشته ۱۴هزار و ۵۰ تن ماهی به روش پرورش در قفس در دریا تولید شده است.
وی ادامه داد: از این میزان بیش از ۵۰ درصد صادر شده است.
صالحی میزان صادرات محصولات شیلاتی در سال ۹۶ را حدود ۱۲۳ هزار تن و به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار عنوان کرد و گفت: اروپا، حوزه اوراسیا، کشورهای حوزه خلیج فارس، خاورمیانه و آسیای جنوب شرقی از اهداف صادراتی ما هستند.
در این مراسم، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر پهنه بندی در دریا برای پرورش ماهی و مشخص شدن طول و عرض جغرافیایی این پهنه ها تاکید کرد و اظهار داشت: برای پرورش ماهی در دریا باید مشخص شود چه گونه ای در چه عمقی، با چه تناژی و با چه خدمات و پشتیبانی تولید می شود.
دکتر فرشچی افزود: با انعقاد این تفاهم نامه علاوه بر ارزیابی و پایش عملکرد پهنه های پرورش ماهی در دریا، نوع بکارگیری ادوات و ابزار و نوع غذادهی به ماهیان مورد بررسی قرار می گیرد.
وی با تاکید بر حفظ ذخایر دریایی تصریح کرد: این تفاهم نامه یک ابزار مدیریتی بر روی صید و برداشت از دریا را در اختیار ما قرار می دهد.