سخنگوی وزارت خارجه گفت: هیچ حق و حقوقی از جمهوری اسلامی ایران در کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر سلب نشده است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صداوسیما، بهرام قاسمی در پاسخ به برخی شایعات منتشر شده در فضای مجازی درخصوص تحدید حدود دریای خزر افزود: کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر که روز یکشنبه به امضا رسید باید عنوان کنم که این کنوانسیون و امضای آن یک دستاورد بزرگ و موفقیت برای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: این متن یک موافقتنامه و کنوانسیونی است که شاید برای تفاهم بر روی آن بیش از دو دهه بحث و تبادل نظر پنج کشور ساحلی دریای خزر انجام شده است.
سخنگوی وزارت امورخارجه گفت: در حاشیه نشست سران پنج کشور حاشیه دریای خزر، این کنوانسیون امضا شد و شش موافقتنامه دیگر نیز در کنار آن، از جمله موافقتنامه حمل و نقل و ترانزیت، موافقتنامه تجاری و اقتصادی، موافقتنامه مبارزه با تروریسم، موافقتنامه مبارزه با جرایم سازمان یافته و موافقتنامه تعامل و همکاریهای مرزبانی میان پنج کشور به امضا رسید.
قاسمی تأکید کرد: همچنین یک موافقتنامه نیز به امضا رسید که بر اساس آن از درگیریهای نظامی در خزر پیشگیری خواهد شد.
وی با بیان اینکه یک نکته مهم در این کنوانسیون این است که اجازه نمیدهد هیچ نیروی خارجی و بیگانه در دریای خزر حضور داشته باشد اظهار داشت: این یکی از نکات مهم و یکی از موفقیتهای بزرگ برای پنج کشور عضو خزر است.
قاسمی افزود: تصور من این است که بعد از دو دهه مذاکره مفصل که بیش از هزاران ساعت وقت کارشناسان، مدیران، وزرا و سران این کشورها را به خود اختصاص داد یک نقطه عطف در مسائل منطقه به حساب میآید و این روز را شاید بتوان روز همبستگی منطقهای میان پنج کشوری دانست که میتواند به صلح، ثبات و امنیت منطقه، کمک شایانی کند.
وی تصریح کرد: تصور میکنم در نهایت باید خزر را دریایی از صلح و امنیت و دوستی تلقی کرد و امیدوارم این کنوانسیون که بیش از ۹۰ درصد مسائل دریای خزر را بین پنج کشور حل و فصل کرده است بتواند زمینه ساز حل و فصل چند موضوع دیگری که باقی مانده است باشد که باید آنها را حل و فصل کرد و به تفاهم رسید شود.
سخنگوی وزارت امورخارجه در ادامه با اشاره به موضوع تحدید حدود دریای خزر اظهار داشت: آنچه مهم است این است که ما در این کنوانسیون در خصوص تحدید حدود و تعیین خط مبدأ هیچ صحبت و تفاهمی انجام نداده ایم.
قاسمی افزود: آنچه متأسفانه توسط برخی از افراد و حتی شخصیتها عنوان میشود و صحبت از تقسیم دریای خزر میکنند و یا این موضوع که جمهوری اسلامی ایران در این کنوانسیون متضرر شده است، باید گفت: سخنان درست و دقیقی نیست.
وی تأکید کرد: این صحبتها نه مبنای حقوقی دارد و نه میشود روی آن حساب کرد، بلکه بیشتر گمانه زنیها و سلیقههای فردی و حتی برداشتهای فردی است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: من باید به مردم عزیز ایران اطمینان بدهم که با این کنوانسیون، ما به موفقیتهای خوبی در مورد حقوق ایران، درخصوص دریای خزر دست یافته ایم و هیچ حق و حقوقی از جمهوری اسلامی ایران و ایران زمین سلب نشده است و امیدوار هستم کسانی که در فضای مجازی و برخی مقالات با اصرار و بدون داشتن هیچ گونه منطق، توجیه و تفسیر درستی و یا برداشت دقیق حقوقی در مورد این کنوانسیون اظهار نظرهای نادرستی عنوان میکنند و باعث نگرانی و شاید ناراحتی برخی از مردم شریف ایران میشوند، بگویم که با یک واقع بینی و دقت عمل بیشتری به این کنوانسیون توجه کنند و با یک درایت بیشتری به تفسیر و برداشت خود از این کنوانسیون نظر داشته باشند.
قاسمی ادامه داد: دریاچه خزر یکی از معضلات و موضوعات بسیار سخت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران طی این دوران و دوران اتحاد جماهیر شوروی بود که خوشبختانه در این کنوانسیون و در این چارچوب با مفاهیم اولیه و تفاهمات اولیه در بیش از ۹۰ درصد موضوعات به تفاهم رسیده ایم و ان شاءالله در مورد تحدید حدود بستر، زیربستر و خط مبدأ مذاکرات کماکان میان پنج کشور ساحلی ادامه پیدا خواهد کرد و امیدوارم در ادامه مذاکرات و در ادامه راه بتوانیم هر آنچه را حق و حقوق جمهوری اسلامی ایران و مردم خوب ایران است تأمین کنیم.