کد خبر: ۴۳۲۶۰
تاریخ انتشار: ۳۲ : ۱۳ - ۱۱ آبان ۱۳۹۰

آيا «هملت» با سرقت ادبي خلق شد؟

فيلم «ناشناس» كه مقدمات توليد آن پس از نمايش فيلم «2012»‌آغاز شد، از روز جمعه در سينماهاي آمريكا اكران شده است و در اين درام به احتمال سرقت ادبي نمايش‌نامه‌هاي منتسب به شكسپير پرداخته است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
«رولند امريچ» با ساخت فيلمي با موضوع زندگي «ويليام شكسپير» توجهات را به خود جلب كرده است.

به گزارش انتخاب به نقل از ایسنا، خالق آثاري چون «روز استقلال» در جديدترين فيلم خود با عنوان «ناشناس» خلق نمايشنامه‌هاي مطرح دنياي ادبيات توسط شكسپير را زير سوال برده است.

فيلم «ناشناس» كه مقدمات توليد آن پس از نمايش فيلم «2012»‌آغاز شد، از روز جمعه در سينماهاي آمريكا اكران شده است و در اين درام به احتمال سرقت ادبي نمايش‌نامه‌هاي منتسب به شكسپير پرداخته است.

به گزارش مووي وب، «رولند امريچ» كه اين فيلم را براي كمپاني فيلم "كلمبيا پيكچرز" ساخته، اخيرا در مصاحبه‌اي اعلام كرده است از هشت سال پيش سعي داشته فيلمي با موضوع زندگي ويليام شكسپير بسازد.

اين نويسنده، بازيگر و تهيه‌كننده آلماني كه خالق آثاري چون «ميهن‌پرست»، «بنياد» و «روز بعد از فردا» است، در اثر جديد خود به دوران رنسانس در انگلستان و دوران حکومت اليزابت اول پرداخته است.

فيلم «ناشناس» با طرح اين سئوال که آيا شکسپير يک متقلب بوده است، بيننده را در مفروضات خود دچار ترديد مي‌کند. فيلم در واقع تلاشي است براي پروراندن اين فرضيه که شاهکارهايي که در دنياي ادبيات به نام شکسپير معروف هستند، خالقي ديگر دارند و به احتمال زياد، «ادوارد دو وره» -کنت آکسفورد- مولف اصلي اما خاموش اين آثار بوده است.

«امريش» در مراسم اکران اين فيلم در لندن، سرزمين مادري شکسپير، گفت: «بايد اعتراف کنم که از واکنشي که در انگلستان ديدم شگفت‌زده شدم. از پيش انتظار عکس‌العمل داشتم، اما نه تا اين حد. البته از اين مساله استقبال مي‌کنم، اينکه مردم درباره اين فيلم بحث و اظهارنظر مي‌کنند، درواقع بخشي از هدف من از ساختن آن بود و من از اين بابت راضي هستم.»

«ريس ايفنس» ولزي که نقش «ادوارد» را در اين فيلم بازي مي‌کند، در پاسخ به واکنش انگليسي‌ها به اين فيلم و زير سئوال بردن شکسپير مي‌گويد :«پاسخ قطعي به اينکه نويسنده اصلي اين آثار واقعا چه کسي بوده وجود ندارد. ما فقط در اين فيلم تلاش کرديم يکي از فرضيه‌هايي که در اين مورد وجود دارد و منطقي‌تر به‌نظر مي‌رسيد را به تصوير بکشيم. بعيد مي‌دانم مدافعان شکسپير فرضيه مستندتري داشته باشند.»

استراتفورد، زادگاه شکسپير است و کانون مدافعان سرسخت او. آنها در مخالفت با ساخته شدن چنين فيلمي و زير سوال بردن خالق آثار ارزشمندي چون «هملت»، يک کمپين اعتراضي به راه انداخته‌اند. آنها با پوشاندن موقتي نام شکسپير از بناها و تابلوهاي شهر بطور نمادين خشم خود را از ساخته شدن اين فيلم نشان مي‌دهند.

«استنلي ولز»، رييس افتخاري نهاد زادگاه شکسپير در مورد فرضيه مطرح شده در اين فيلم مي‌گويد : «به هرحال شواهدي در اين خصوص وجود ندارد و همه‌اش تصورات است. در واقع تئوري توطئه است که 150 سال پيش به آن دامن زده شده است. بعد از مرگ شکسپير و در طي ساليان سال هيچ کسي شک نداشت که شکسپير خالق آثارش بوده است. اگر به کليساي اينجا برويد، مجسمه شکسپير را مي‌بينيد که هم به انگليسي و هم به لاتين از او به‌عنوان نويسنده‌اي بزرگ تجليل شده است.»

اما «رولاند امريش»، کارگردان فيلم در دفاع از «ناشناس» مي‌گويد: «براي قلابي بودن شکسپير دلايل زيادي وجود دارد که بعضي از آنها خيلي قوي هستند. مثلا اينکه او هيچ‌جا حتي در وصيت‌نامه‌اش، از کتاب‌هايش حرفي به ميان نياورده است. يا چرا نامه‌اي يا دست‌نوشته‌اي از او در دست نيست. اينکه دو دخترش تقريبا بي‌سواد بوده‌اند و يا در دفتر خاطرات روزانه دامادش هيچ‌وقت به‌ نام او با اين فرض که نويسنده بزرگي بوده، مواجه نمي‌شويم.»

بايد ديد اينگونه به‌تصوير کشيدن شکسپير که حداقل براي بسياري نماد بزرگ‌ترين نويسنده انگليسي‌زبان دنياست، کنجکاوي مشتاقان او را براي بازخواني آثارش در پي خواهد داشت؟ يا يک موفقيت تجاري را براي اين فيلم کارگردان آلماني هاليوود رقم خواهد زد؟ فيلمي که در آمريکا و اروپا به اکران عمومي درآمده است.

نظرات بینندگان