arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۴۰۹۱۰
تاریخ انتشار: ۰۴ : ۱۵ - ۲۳ آبان ۱۳۹۷

"عرب دیوانه" سفیر آمریکا در عربستان شد

ابی زید در سپتامبر ۲۰۰۷ در اظهاراتی در مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی گفت: اعتقاد دارم که اگر ایران به کشوری هسته‌ای تبدیل شود ما قدرت مهار آن را داریم. راه‌هایی برای کنار آمدن با یک ایران هسته‌ای وجود دارد ما با شوروی هسته‌ای، چین هسته‌ای و سایر قدرت‌های هسته‌ای کنار آمدیم.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 

ژنرال بازنشسته جان ابی‌زید، متولد ۲۸ اکتبر ۱۹۵۱، که در میان آمریکایی‌ها به "عرب دیوانه" معروف است، به عنوان سفیر جدید آمریکا در عربستان تعیین شد.

همانظور که از نام خانودگی او برمی‌آید، ابی‌زید عرب‌تبار است. او، که به زبان عربی هم مسلط است، نوه یک خانواده مسیحی لبنانی است که در سال ۱۹۱۵ از روستای ملیخ در جنوب لبنان به آمریکا مهاجرت کرده بود. ابی زید در چندین دانشگاه، از جمله دانشگاه اردن در عمان، تحصیل کرد.

ابی زید پس از ۳۴ سال خدمت در ارتش آمریکا، در سال ۲۰۰۷ بازنشسته شد. در هنگام بازنشستگی، مدت ریاستش بر ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه - از ژوئیه ۲۰۰۳ تا مارس ۲۰۰۷- طولانی‌ترین بود.

ابوزید ۶۷ ساله پایان نامه دکترای خود را در دانشگاه هاروارد درخصوص نحوه تصمیم گیری عربستان درباره هزینه‌های دفاعی و نظامی نوشت و در محافل دانشگاهی هم مورد تقدیر قرار گرفت.

معرفی ابوزید به عنوان سفیر جدید در حالی است که روابط دیپلماتیک بین دو کشور در شرایط حساسی است و کاخ سفید و کنگره در حال بررسی واکنش به قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد حکومت عربستان هستند.

روزنامه نشنال امارات نوشته که «دیوید اوربان» از اعضای ستاد انتخاباتی ترامپ یکی از گزینه‌های سفارت در عربستان بود، اما سابقه نظامی ابوزید در شرایطی که آمریکا تاکید بیشتری بر جنگ علیه یمن دارد، باعث شد که وی نامزد سفارت شود.

ابوزید ۶۷ ساله در حال حاضر پژوهشگر میهمان در «موسسه هوور» در دانشگاه استنفورد است. وی پیشتر ریاست «مرکز مبارزه با تروریسم» در «آکادمی نظامی آمریکا در وست پوینت» را برعهده داشت.

او همچنین ریاست فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه را عهده دار بود. ابوزید دارای مدرک کارشناسی ارشد «مطالعات خاورمیانه» از دانشگاه هاروارد است. او آمریکایی - لبنانی است و به زبان عربی مسلط است.

ابی زید در سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ رئیس فرماندهی مرکزی آمریکا بود که بر راهبرد و عملیات نظامی آمریکا در خاورمیانه، شاخ آفریقا و آسیای مرکزی نظارت می‌کرد و چندین نشان نظامی دریافت کرده است.

این ژنرال بازنشسته همچنین سابقه همکاری با چند موسسه مطالعاتی در آمریکا را نیز در کارنامه خود دارد و هم اکنون در 'شورای روابط خارجی' و 'موسسه بین المللی مطالعات راهبردی' عضویت دارد. او که به علت نظارت بر جنگ عراق شناخته شده است، هم اکنون مشاور و عضو موسسه هوور در دانشگاه استانفورد است.

صلاحیت ابی زید برای تصدی سفارت آمریکا در عربستان باید به تائید مجلس سنا آمریکا برسد. پست سفارت آمریکا در عربستان از ژانویه ۲۰۱۷ تا کنون خالی بوده و آمریکا در زمان قتل خاشقچی، در عربستان سفیر نداشته است. ترامپ و مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا، دمکرات‌های مجلس سنا را مقصر تاخیر در معرفی سفیر قلمداد کرده اند، اما تا کنون هیچ شخصی برای تصدی این پست معرفی نشده بود. آمریکا هم اکنون در ترکیه - کشور محل قتل خاشقچی - نیز سفیر ندارد.

بنا به گزارش رسانه‌های آمریکا، انتخاب ابی زید به عنوان سفیر آمریکا در ریاض نشان دهنده اهمیت مشارکت نظامی بین آمریکا و عربستان از نگاه ترامپ است بخصوص که عربستان یکی از خریداران اصلی تسلیحات آمریکایی است.

ترامپ اعلام کرده است که قصد ندارد در اعتراض به قتل خاشقچی، وقفه‌ای در فروش تسلیحات به عربستان ایجاد کند، اما قول تبعات نامشخصی برای عربستان را داده است.

جان بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ روز سه شنبه مدعی شد که فایل صوتی ضبط شده از زمان قتل خاشقچی حاکی از مشارکت محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در قتل او نیست.

ابی زید بتازگی طرفدار این موضوع بوده است که آمریکا نقش رهبری کننده‌ای در تعیین معیار‌های جهانی در زمینه نحوه استفاده از پهپاد‌ها توسط نیرو‌های نظامی بر عهده بگیرد و خواستار شفافیت بیشتر وزارت دفاع آمریکا در این زمینه شده است.

او در سال ۲۰۱۴ در یادداشتی خاطرنشان کرد که سیاست آمریکا در زمینه استفاده از پهپاد‌ها به اعتبار آمریکا لطمه می‌زند. ابی زید همچنین خواستار آن شده که آمریکا مراکز قدرت میانه رو را در خاورمیانه بیابد و با آن‌ها کار کند.

همچنین بر اساس اطلاعات دانشنامه آنلاین ویکی پدیا، ابی زید در سپتامبر ۲۰۰۷ در اظهاراتی در مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی گفت: اعتقاد دارم که اگر ایران به کشوری هسته‌ای تبدیل شود ما قدرت مهار آن را داریم. راه‌هایی برای کنار آمدن با یک ایران هسته‌ای وجود دارد ما با شوروی هسته‌ای، چین هسته‌ای و سایر قدرت‌های هسته‌ای کنار آمدیم.

منبع : فرارو

نظرات بینندگان