پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : «استیو بلاک» وزیر امور خارجه هلند پنجشنبه شب اعلام کرد: هلند مصمم است که در شورای امنیت سازمان ملل متحد از تحریمهای تسلیحاتی سعودی حمایت کند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه، بلاک این سخنان را در سخنرانی اش در مجلس نمایندگان و پیرامون تصویب قانونی که صادرات سلاح به ریاض را تحریم میکرد، گفته است.
وزیر امورخارجه هلند تصریح کرد: تصویب این قانون، مرا ملزم میکند که در سازمان ملل متحد از آن دفاع کنم.
وی با ابراز تاسف شدید در یمن، تاکید کرد: هلند مانند برخی کشورها از جمله فرانسه، آمریکا و انگلیس در تجهیز طرفهای درگیر در یمن دست نداشته است.
بلاک فاش کرد که این کشورها حاضر به تحریم تسلیحاتی عربستان و ائتلاف عربی نیستند و نمیخواهند که برای این بحران، اقداماتی انجام دهند.
وزیر امورخارجه هلند، شرایط یمن را وحشتناک و غم انگیز توصیف کرد و افزود: آمستردام به دنبال برقراری آتش بس در یمن و ورود کمکهای بشردوستانه به این کشور است.
وی در پایان گفت که عاملان ادامه جنگ یمن دست به ارتکاب جنایتهای فجیعی میزنند.
پیشتر نیز پارلمان اروپا خواستار محدودیت بیشتر بر صادرات سلاح به عربستان به دلیل جنگ یمن و پرونده دست داشتن ریاض در قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد عربستانی شد.
اعضای پارلمان اروپا نیز دوشنبه گذشته از پیش نویس طرحی خبر داند که در آن از کشورهای عضو میخواهد که فروش تسلیحاتی به تمامی کشورهای شرکت کننده در ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان فوری تحریم شود.
تهیه کنندگان این طرح، با ابراز تاسف از این که برخی از اعضای اتحادیه اروپا، به عملکرد کشورهای ائتلاف عربی (در جنگ یمن) و نیز کاربرد این تسلیحات و مهمات از اروپا توجهی ندارند، اعلام کردند: این امر موجب تضعیف سیستم کنترل اروپا بر فروش تسلیحات شود.
برخی کشورهای غربی از جمله آلمان تا پیش از کشته شدن خاشقچی، سلاح و مهمات زیادی در اختیار ائتلاف سعودی قرار میدادند، پس از این واقعه، در روابط خود تجدید نظر کردند و درصدد تحریم تسلیحاتی ریاض هستند.
قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه در دوم اکتبر (۱۰ مهرماه) که تاکنون برخی از زوایای آن همچنان پنهان مانده است، موجی از خشم و نارضایتی کشورهای جهان را علیه سعودی درپی داشته و موجب شده است تا ریاض در تامین تسلیحات خود در جنگ علیه یمن با مشکل روبرو شود.
عربستان همزمان با اظهارات وزیر امورخارجه هلند در حمایت از تحریم تسلیحاتی، روز پنجشنبه به نیروهایش دستور توقف حملات هوایی به بندر الحدیده در غرب یمن را صادر کرد، بندری که بیش از ۸۰ درصد واردات مواد غذایی، دارویی و کمکهای بشردوستانه از آن صورت میگیرد.
ائتلاف سعودی، مهرماه گذشته (سپتامبر ۲۰۱۸) دور دوم حملات به الحدیده را برای اشغال این شهر آغاز کرد، اقدامی که با هدف وادار کردن انصارالله به پذیرش شروط تحمیلی ریاض و هم پیمانانش صورت گرفت.
عربستان ۲۳ خردادماه گذشته نیز، نخستین دور از حملات خود به بندر الحدیده برای تصرف آن را آغاز کرد که این تلاشها با مقاومت ارتش و کمیتههای مردمی یمن به شکست انجامید و راه به جایی نبرد.
درگیریهای یمن که عربستان از سال ۲۰۱۵ با حملات هوایی رسما دخالت خود را در آن آغاز کرد، از سوی سازمان ملل متحد به عنوان بدترین بحران انسانی در سطح جهان اعلام شد، به گونهای که ۲۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از کل جمعیت ۲۹ میلیونی این کشور، نیازمند کمک رسانی فوری هستند.