بیماری آنفلوانزا انواع مختلفی دارد، برخی شدید و مرگ آور و برخی خفیف هستند، انواعی از این بیماری مانند آنفلوانزای خوکی اکنون جزو بیماری های فصلی هستند که هر سال در بین افرادی بروز می کند و البته بیماران مزمن که سطح ایمنی ضعیف تری دارند، در معرض خطرات جدی تری هستند.
بسیاری از مردم آنفلوآنزا را با سرماخوردگی اشتباه می گیرند در حالی که آنفلوانزا بیماری ویروسی و واگیر است که می تواند در موارد شدید فرد را به کام مرگ بکشاند، سالانه حدود 500 میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا می شوند که حدود 650 هزار نفر آنها فوت می کنند.
آنفلوانزا در همه گروههای سنی بروز می یابد و در واقع می توان آن را به بیماری شایع فصل سرما تشبیه کرد.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در هر دقیقه یک نفر ممکن است به آنفلوانزا مبتلا شود و مصرف نا به جای آنتی بیوتیک و ایجاد مقاومت میکروبی در بدن افراد نیز می تواند عوارض این بیماری را تشدید کند.
محمد قاسمی، متخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: آنفلوانزا یک بیماری ویروسی است که با تب ناگهانی، لرز، سردرد، سرفه خشک، گلو درد و درد عضلانی همراه است.
وی ادامه می دهد: آنفلوانزا سبب ضعف و ناخوشی کامل در فرد شده و این بیماری را باید به ویژه نزد سالخوردگان و افراد مبتلا به ناراحتی های مزمن، قلبی و عروقی جدی تلقی کرد.
این پزشک، آنفلوانزا را یک بیماری واگیر شدید معرفی می کند که از طریق سرفه یا عطسه و تشرحات بدن منتقل می شود. علائم این بیماری معمولا یک تا چهار روز پس از ورود ویروس به بدن تظاهر می یابد.
*مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها ممنوع
وی خاطرنشان می کند: استفاده سرخود و بیرویه از آنتیبیوتیکها میتواند سبب افزایش مقاومت دارویی در افراد شود و باید بر اساس تجویز پزشک باشد.
این متخصص بیماریهای عفونی ادامه می دهد: بیمار میتواند از داروهایی مانند استامینوفن برای کاهش تب، سردرد و دردهای عضلانی استفاده کند البته مصرف آسپرین در افراد زیر 18 سال ممکن است به اختلال شدید عصبی منجر شود، بنابراین از تجویز آن به کودکان باید دوری کرد.
آنفلوانزا انواع و «سوش های» مختلفی دارد و هر سال نوعی از این ویروس ها شیوع بیشتری پیدا می کنند، برخی انواع ویروس آنفلوانزا مانند آنفلوانزای فوق حاد پرندگان با سوش H5N1 است که بیشتر در بین پرندگان شایع است و البته قابل انتقال به انسان نیز هست، انتقال این ویروس از پرنده به انسان می تواند بسیار خطرناک و مرگ آور باشد و گر چه موارد انسانی ابتلا به این ویروس هنوز محدود است و در تعدادی از کشورها مشاهده شده است اما اغلب افراد مبتلا به این ویروس جان خود را از دست داده اند.
در کشور ما البته در سال 85 مواردی از ابتلای تعدادی از قوها در شمال کشور به این ویروس مشاهده شد اما در گزارش های رسمی موارد ابتلای انسانی آن اعلام نشد.
با این حال بیماری آنفلوانزا در انواع خفیف تر از جمله ویروس H1N1 که به آنفلونزای خوکی معروف است، در سال های اخیر در کشور ما و بسیاری از کشورهای دیگر مشاهده می شود به طوری که اکنون این ویروس جزو آنفلوانزاهای فصلی شناخته می شود که هر سال تعدادی مبتلا و در مواردی تعدادی مرگ را رقم می زند.
محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در پی اعلام شیوع این بیماری در برخی کشورهای همسایه از جمله گرجستان در ماه های اخیر اعلام کرد که ابتلا به این ویروس در فصل سرما موضوع جدیدی نیست و تاکید کرد: هیچ اتفاق غیرعادی و غیرمعمولی درباره آنفلوآنزا و انواع آن، از جمله نوع H1N1 (آنفلوانزای خوکی) در کشور رخ نداده است. این نوع آنفلوآنزا هر سال در همین بازه زمانی در نیمکره شمالی از جمله ایران شایع می شود.
به گفته او آنفلوآنزای خوکی یک نوع آنفلوآنزای معمولی است که به آن آنفلوآنزای فصلی می گوییم و موضوع جدیدی نیست.
وی ادامه داد: در کشور ما این آنفلوآنزا در برخی استان ها شایع است و موارد ابتلا به این نوع از آنفلوآنزا وجود دارد، اما هیچ اتفاق خاص و جدیدی در این زمینه رخ نداده است.
* فوت ناشی از آنفلوانزا
وی بدون اعلام آمار موارد فوت ناشی از آنفلوانزا در سال گذشته و امسال گفت: موارد مرگ ناشی از آنفلوانزا هر سال اتفاق می افتد. افرادی که سن بالا دارند و واکسن آنفلوانزا تزریق نمی کنند و همچنین کسانی که بیماری قلبی و ریوی شدید دارند و مبتلا به انواع شدید بیماری آنفلوانزا می شوند و دیر به پزشک مراجعه می کنند، از جمله این موارد فوتی هستند.
تب و لرز یکی از رایج ترین مشکلاتی است که در فصل های مختلف از بزرگسال تا کودک را درگیر می کند. اما گاهی به خاطر شدت گرفتن علاوم تب و لرز برخی از افراد می ترسند و تصور می کنند سلامتی آنان به شدت در خطر است.