پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دو عضو ارشد پارلمان آلمان گفتندکه روسیه می تواند با دور کردن موشک 9ام729 از مرزهای ناتو پیمان منع موشک های هسته ای میان برد را حفظ کند.
در حالی که آمریکا و روسیه با اعلام تعلیق پایبندی به پیمان منع موشک های هسته ای میان برد آینده این پیمان را در ابهام فرو بده و پایان آن را نزدیک کرده اند، دو عضو ارشد پارلمان آلمان راه حلی برای حفظ این توافق پیشنهاد کردند.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک به نقل از این دو قانونگذاری آلمانی افزود که مسکو می تواند با انتقال موشک 9ام729 که بهانه آمریکا برای خروج از این پیمان موشکی است، به آن سوی کوه های اورال، این توافق را حفظ کند.
براساس این گزارش، «رودریخ کیزوتر» و «رالف موتزنیخ» دو عضو ارشد پالمان آلمان به روزنامه «فرانکفورتر آلگماینر» گفتند موشک های 9ام729 روسیه باید در آن سوی کوهستان اورال مستقر شوند تا اروپا از برد آن خارج شود.
به گفته این دو قانونگذار آلمانی چنین اقدامی از سوی روسیه می تواند به اعتمادسازی میان دو طرف کمک کرده و آمریکا را به این پیمان بازگرداند.
کیزوتر عضو حزب اتحاد دمکراتیک مسیحی و موتزنیخ عضو حزب سوسیال دمکرات آلمان همچنین گفتند در مقابل این اقدام مسکو، واشنگتن می تواند اجازه بازرسی از سامانه های موشکی آمریکا در رومانی را به روسیه بدهد.
به گفته این دو قانونگذار، همزمان با این اقدامات استقرار مجدد موشک های روسی باید به گونه ای انجام شود که قابل راستی آزمایی بوده و امکان انتقال سریع به نزدیکی مرزهای اتحادیه اروپا را نداشته باشد.
این پیشنهاد از سوی قانونگذاران بلندپایه آلمانی پس از آن مطرح می شود مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد کشورش از روز شنبه به طور رسمی از پیمان موشک های هسته ای میان برد با روسیه خارج می شود و پس از شش ماه از این تاریخ نیز پیمان موشکی لغو خواهد شد.
در پی این علام آمریکا، روسیه نیز در اقدامی متقابل خروج خود را از این پیمان اعلام کرد.
پیمان منع موشک های هسته ای میان برد در سال 1987 میان میخائیل گورباچف آخرین رهبر شوروی و رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریکا امضا شد.
بر اساس این پیمان، موشک های هسته ای کوتاه برد و میان برد مستقر در زمین با برد 500 تا 5 هزار و 500 کیلومتر منع شده است.
روسیه چندی پیش در مذاکرات ژنو، آمریکا را به «بدتر کردن اوضاع» پیرامون این پیمان متهم کرد و سرگئی ریابکوف معاون وزیر امورخارجه روسیه نیز تأکید کرد که کشورش به این پیمان پایبند بوده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا آبان ماه امسال برای نخستین بار تهدید به خروج از پیمان منع موشک های هسته ای کوتاه و میان برد با روسیه کرد.
آمریکا موشک معروف به 9 ام 729 روسیه را ناقض پیمان موشکی خوانده و خواستار نابودی آن شده است.
در مقابل روسیه با رونمایی از این موشک در جمع رسانه های بین المللی، ادعای آمریکا مبنی بر اینکه این موشک بردی بیش از 480 کیلومتر دارد را رد و اعلام کرد که آن را نابود نمی کند.
پیشتر وزیر خارجه آلمان نیز از روسیه خواسته بود برای از بین رفتن بهانه آمریکا، این موشک را نابود کند.