پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ابتلا به سرطان روده بزرگ در سالهای اخیر افزایش پیدا كرده است.
عامل اصلی ابتلا به سرطان روده بزرگ، سینه و رحم در خانمها، چاقی و بیتحركی است كه در سالهای اخیر به دو مشكل اساسی در میان ایرانیان تبدیل شدهاست. میزان چاقی و اضافه وزن در كشور نسبت به 20 سال گذشته به سرعت افزایش پیدا كرده به طوری كه حدود 70 درصد ایرانیان یا چاق هستند یا از اضافه وزن رنج میبرند. تحرك بدنی هم در ایرانیان در مقایسه با سالهای گذشته به طور چشمگیری كم شده است. اگر دقیقتر بخواهیم بگوییم، 80 تا 90 درصد ایرانیان تحرك بدنی كافی ندارند. جالب این كه چاقی در میان روستاییها بیشتر از افراد شهرنشین شده است.
زندگی سالم، بهترین پیشگیری
بهترین روش پیشگیری از بروز سرطانهای دستگاه گوارش، انتخاب شیوه زندگی سالم است. رژیمغذایی متعادل داشته باشید و از پرخوری پرهیز كنید، وزنتان را در حد متعادل نگه دارید، ورزش كرده و تحرك بدنی كافی داشته باشید، از مصرف سیگار و تریاك دوری كنید، در طول روز سه بار دندانهایتان را مسواك بزنید و سبزیجات و میوههای زیادی مصرف كنید. به عنوان مثال، روزی پنج بار و هر بار یك میوه مصرف كنید.
تشخیص زودهنگام
سرطان روده بزرگ یا كولون در ایران بهویژه در جنوب كشور در حال افزایش است. در افراد عادی از 50 سالگی و افرادی كه اقوام درجه یك آنها سرطان روده بزرگ داشتهاند، ده سال زودتر از سنی كه آن فرد مبتلا به سرطان شده، باید مورد بررسی قرار گیرند و سالی یك مرتبه آزمایش مدفوع دهند تا از نظر وجود خون مخفی در مدفوع بررسی شوند. اگر نتیجه مثبت باشد، فرد باید مورد كولونوسكوپی قرار گیرد.
قبل از ایجاد سرطان روده بزرگ، ضایعاتی به نام پولیپ در روده ایجاد میشود كه با برداشتن آنها خطر ابتلا به سرطان كاهش مییابد، اما
به همه توصیه میكنیم كسانی كه در خانوادهشان سابقه ابتلا به سرطان روده بزرگ بوده، علاوه بر سالی یك بار آزمایش مدفوع، یك بار هم مورد كولونوسكوپی قرار گیرند تا بتوان از بروز آن جلوگیری كرد. اگر فرد پولیپ ندارد، هر ده سال یكبار، اما اگر بین یك تا سه پولیپ دارد هر پنج سال و اگر تعداد پولیپها از سه تا بیشتر است هر سه سال یكبار باید كولونوسكوپی انجام دهد.
روزنامه جام جم