arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۸۰۷۶۹
تاریخ انتشار: ۱۸ : ۱۳ - ۱۲ خرداد ۱۳۹۸

مقامات لیبی: البغدادی احتمالا در این کشور است

مسئولان لیبیایی اعلام کردند، نشانه‌هایی درباره حضور سرکرده داعش در این کشور وجود دارد اما ادله و شواهد قاطعانه‌ای در حال حاضر در این خصوص در دست نیست.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

احتمالا البغدادی در لیبی است

مسئولان لیبیایی اعلام کردند، نشانه‌هایی درباره حضور سرکرده داعش در این کشور وجود دارد اما ادله و شواهد قاطعانه‌ای در حال حاضر در این خصوص در دست نیست.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، این مسئولان نسبت به اجرای عملیات تروریستی آتی در مناطق مختلف لیبی به ویژه پس از انتقال تسلیحات و مهمات به طرابلس هشدار دادند و اعلام کردند که این تجهیزات ممکن است در عملیات غرب یا شرق و نیز جنوب لیبی مورد استفاده قرار بگیرد.

از سوی دیگر، طلال المیهوب، رئیس کمیسیون دفاع و امنیت ملی در پارلمان لیبی گفت: تا به این لحظه درباره احتمال حضور ابوبکر البغدادی، سرکرده داعش در خاک این کشور ادله و شواهد قطعی وجود ندارد اما نشانه‌هایی وجود دارد که این احتمال را تقویت می‌کند.

وی افزود،‌ ورود نیروهای تروریستی از عراق و سوریه با تابعیت‌های مختلف و نیز انتقال تجهیزات نظامی بیانگر این مساله است که داعش و رهبران آن از طریق حضور در میان نیروها و گردان‌های وابسته به شبه‌نظامیان در لیبی به دنبال سوءاستفاده از وضعیت طرابلس هستند تا عملیات ارتش این کشور را خنثی کرده و سپس پایگاه‌های خود را بنا کنند، اما آنها هرگز موفق به این کار نمی‌شوند.

المیهوب تاکید کرد، در حال حاضر بستر مناسبی در طرابلس و مصراته فراهم است و البغدادی اگر در لیبی باشد یا در طرابلس یا در مصراته و یا میان این دو منطقه حضور دارد. وی ادامه داد، جامعه بین‌الملل عملیات انتقال تسلیحات از ترکیه به طرابلس، نقض قوانین بین‌المللی و قطعنامه‌های شورای امنیت را پیگیری می‌کند و این مساله مستلزم اقدامات فوری برای توقف عملیات مذکور است.

حامد الخیالی از افسران در منطقه سبها نیز گفت، بحران در نفوذ به مرزهای دریایی و زمینی در غرب لیبی وجود دارد که این امر منجر به ورود نیروهای تروریستی با تابعیت‌های مختلف در طول دورهای گذشته شده است. ورود این نیروها و تجهیزات به لیبی می‌تواند نشانه‌ای درباره احتمال اجرایی شدن عملیات بزرگ‌تر در هر منطقه‌ای از این کشور در آینده باشد؛ به ویژه که نیروهای مسلح لیبی در حال حاضر در درگیری‌های طرابلس مشغول هستند.

وی افزود، ورود نیروهای تروریستی به طرابلس بدون شک منجر به وقوع عملیاتی در این استان می‌شود و در صورتی که ارتش ملی وارد پایتخت نشده و این گروه‌های تروریستی را بیرون نکند، طرابلس به دست گروه‌های تروریستی و گردان‌هایی خواهد افتاد که خطرناک‌تر از داعش هستند و این مساله بازتاب منفی بر لیبی خواهد داشت.

فرار البغدادی به لیبی و آغاز فصل جدیدی از مبارزه با تروریسم

مجله فرانسوی "ژون آفریک" فرانسه هم پیش از این نوشته بود، به دنبال انتشار اطلاعاتی از سوی ائتلاف بین‌المللی مبنی بر اینکه البغدادی در لیبی حضور دارد،‌ تونس تدابیر امنیتی خود را در مرزهای جنوبی تشدید کرد.

به نقل از اسکای نیوز، البغدادی که از زمان اعلام بیرون راندن نیروهایش از آخرین پایگاه خود در ماه آوریل برای نخستین بار در یک فیلم ویدیویی ظاهر شد، خطاب به حامیان خود در غرب آفریقا اظهاراتی را مطرح نموده و همچنین تهدید کرد که درگیریشان را به منطقه ساحل منتقل می‌کنند و این منطقه‌ای است که لیبی برای آن یک پایگاه امدادی محسوب می‌شود.

پیشتر هم پایگاه خبری تونسی "تونیزی نومریک" اعلام کرده بود که سرکرده داعش پس از شکست سنگین نیروهایش در آخرین پناهگاه‌شان در منطقه باغوز سوریه، به لیبی پناه برده است.

در همین راستا،‌ گزارش‌های رسانه‌ای هم حاکی از آن است که انگلیس پس از دریافت اطلاعاتی درباره احتمال حضور البغدادی در لیبی، تعدادی از نظامیان خود را از این کشور خارج کرده است.

تحلیل‌گران پناه بردن البغدادی به لیبی را دور از انتظار نمی‌دانند، زیرا رهبران شبه‌نظامیان وابسته به او در این منطقه حضور دارند و می‌توانند راه‌های مختلفی برای وقوع یک جنگ طولانی مدت دیگری در منطقه از لیبی گرفته تا دریای مدیترانه و حتی تا دورترین مناطق ساحل آفریقا؛ جایی که تروریست‌ها فعالیت دارند و ارتش لیبی با تروریست‌ها درگیر هستند، فراهم کنند.

جنگ در ساحل آفریقا

به گفته عثمان تازغات، کارشناس گروه‌های تندرو در منطقه، حامیان البغدادی امکانات نامحدود و بسیاری در انتقال وی به لیبی دارند و می‌توانند ابزار انتقال او را در مرزهای منطقه گسترده ساحل فراهم کنند.

چندین گروه تروریستی و از مشهورترین آنها پیروان ابوالولید الصحراوی –که البغدادی در فیلم ویدئویی از او نام برد- در صحرای آفریقا فعالیت دارند که وابسته به داعش و القاعده هستند.

در منطقه نابسامان ساحل در غرب آفریقا،‌ افراط‌گراها به لطف تجهیزاتی که از زمان براندازی نظام معمر القذافی، دیکتاتور لیبی و کنترل شبه‌نظامیان مسلح بر مقرهای این کشور، از همتایان خود در لیبی دریافت می‌کنند، از درگیری‌های داخلی برای گسترش فعالیت‌های خود بهره برداری‌کنند.

تازغات می‌گوید، در صورت قطعی بودن حضور البغدادی در لیبی، امکان انتقال درگیری‌های وی به منطقه وجود دارد، زیرا حامیانش امکانات نامحدودی در اختیار دارند، آنها بر خطوط هوایی و پروازهای میان استانبول و طرابلس کنترل دارند و می‌توانند از این طریق البغدادی را به لیبی منتقل کنند. گروهی که عبدالحکیم بلحاج، تروریست لیبیایی ِتحت پیگرد هدایت آن را برعهده دارد، بر خطوط هوایی فعال تحت عنوان "بالهای لیبی" کنترل دارد که پروازهای منظمی میان طرابلس، دوحه و استانبول انجام می‌دهد.

طبق اظهارات کارشناسان، رهبران شبه‌نظامیان طرابلس که بر اموال بی‌شمار مردم لیبی کنترل دارند، ‌از نفوذ گسترده در ترکیه و قطر بهره برده و می‌توانند از این طریق البغدادی را وارد خاک لیبی کنند تا منطقه آشوب و اقدامات تروریستی را گسترش دهند.

منطقه صحرا به دلیل صعب العبور بودن، گستردگی آن به وسعت ۹ میلیون کیلومتر مربع و مرزهای گسترده آن که چندین کشور در شمال و غرب آفریقا را شامل می‌شود، سرزمین وسیعی برای تروریست‌ها و عرصه حیاتی برای گروه‌های تروریستی است و تحلیل‌گران از این مساله نگران هستند که البغدادی شکست‌های خود در سوریه و عراق را از طریق درخواست‌های مکرر از حامیان خود برای رفتن به سمت صحرا جبران کند.

درگیری در طرابلس

در حالی که البغدادی و حامیانش به دنبال جلب توجه و انتقال درگیری‌های خود به لیبی و منطقه ساحل هستند، تحلیل‌گران معتقدند،‌ درگیری برای از بین بردن شبه‌نظامیان تروریستی در طرابلس آغازی برای پایان عمق عملیات لجستیک است که گروه‌های تندرو در منطقه ساحل آفریقا از آن سوءاستفاده کردند، گروه‌هایی که تندروهای حاضر در لیبی آنها را برای برهم زدن امنیت و ثبات منطقه تغذیه می‌کنند.

از زمان درگیری برای آزادسازی بنغازی در سال ۲۰۱۷، گروه‌های تروریستی (القاعده و داعش) خواستار مقابله با ارتش ملی لیبی به رهبری خلیفه حفتر شدند که خطری برای حضور این گروه‌ها در این کشور و برگزیدن لیبی به عنوان حیاط خلوت خود محسوب می‌شود.

تحلیل‌گران می‌گویند، پس از ورود ارتش ملی لیبی و کنترل بر مناطقی در جنوب کشور، درگیری‌های طرابلس از این جهت حائز اهمیت است که تاثیر چشم‌گیری بر منطقه ساحل خواهد داشت و این موضع ارتش ملی لیبی، از تلاش‌های بین‌المللی برای نابودی تروریسم در منطقه و تلاش‌های داعش برای شکل‌گیری مجدد خود در این منطقه از طریق شبه‌نظامیان طرابلس حمایت می‌کند.

کمیته ملی حقوق بشر در لیبی در گزارشی در سال ۲۰۱۸ پس از آزادسازی بنغازی، نسبت به تشکیل گروهک‌های جدید وابسته به داعش، القاعده و حامیان آنها در دیگر مناطق لیبی به ویژه جنوب غرب این کشور هشدار داده بود.

نظرات بینندگان