بهدنبال محدودیتهایی که دولت آمریکا برای شرکت هواوی وضع کردهاست، Institute of Electrical and Electronics Engineers هم این شرکت را تحریم کرده و به اعضای خود این اطمینان را داده است که اعمال این محدودیت کمترین اثر را بر فعالیت آنها خواهدداشت.
اما در عین حال چون IEEE سالها بهعنوان سازمانی مستقل برای فعالیت دانشمندان معرفی شدهاست این شرکت به سختی خواهد تنوانست از موقعیت خود دفاع کند.
این تصمیم IEEE زمانی علنی شد که تصویری از یکی از ایمیلهایی که این سازمان برای ویراستاران مقالات خودش ارسال شده بود، در شبکههای اجتماعی چین منتشر شد. براساس متن این یمیل کارکنان هواوی نمیتوانند بهعنوان داور یا وایراستار مسئول مقالات در مجلات مربوطبه IEEE فعالیت کنند.
بهطور غیرمنتظرهای IEEE تصمیم گرفته تا از فعالیت کارکنان هواوی بهعنوان داور یا وایراستار مسئول مقالات ارسالی به این سازمان،جلوگیری کند.
بعد از انتشار این ایمیل، IEEE هم محتوای آن را تأیید کرده و عنوان کرده که این اقدام در راستای مقررات دولت آمریکا صورت گرفته است. آنها در توضیح این اقدام گفتهاند که براساس قوانین آمریکا شرکتهای وابسته به هواوی یا کارکنان آنها نباید در فعالیتهایی که بهنوعی عمومی نیستند، فعال باشند و فعالیت در مراحل داوری مقالات ارسالی به IEEE از جملهی آنهاست.
اواخر اردیبهشت ماه بود که بخش امنیت تجاری دولت آمریکا شرکت هواوی و شرکتهای وابسته به آن را در فهرست تحریمهای خود قرار داد و شرکتهای آمریکایی را از داشتن روابط تجاری با هواوی و فروش تکنولوژی به آنها، بدون مجوز دولت، منع کرد.
هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث میشود داوری مقالات IEEE بهعنوان صادرات تکنولوژی تلقی شود، اما آنچه واضح است این است که IEEE در ایمیلی که به ویراستاران مسئول خود ارسال کرده تأکید کرده است که نقض این قانون ممکن است عواقب سختی برای آنها داشته باشد.
اینها همه در حالی است که IEEE خودش را سازمانی غیر سیاسی و جهانی میداند که هدفش پرورش ابداعات و اختراع و تلاش برای برای بهبود شرایط برای نسلهای انسانی، است.
با اینکه IEEE امکان حضور در مراحل داوری مقالات را از کارکنان هواوی سلب کردهاست اما این اطمینان را دادهاست که این اقدام کمترین تأثیر را بر اعضای این سازمان خواهد داشت. سپس اضافه کردهاست که هواوی و کارکنانش میتوانند به فعالیت خود در زمینههای دیگر IEEE ادامه دهند مثلاً همچنان به کتابخانه دیجیتال این سازمان دسترسی داشته باشند، مقالات علمی خود را به IEEE ارسال کنند تا داوری شود، در کنفرانسهای این سازمان ارائه داشته باشند و جوایز IEEE را هم برنده شوند.
همچنین این افراد در صورتی که عضو این سازمان باشند میتوانند حق رأی خود را حفظ کنند ، در جلساتی که برای ارتقای استانداردها برگزار میشود شرکت کنند، پروپوزالهای خود را برای IEEE ارسال کنند و در مورد استانداردهای جدید اظهارنظر و مشورت رسانی کنند.
برخی از اساتید و متخصصان چینی با اعلام اینکه این اقدام نشان میدهد سیاست ممکن است بتواند اثرات بسیار بدی بر روابط علمی داشته باشد، به مقابله با این تصمیم برخاستهاند. Zhang Haixia استاد دانشکدهی برق و کامپیوتر دانشگاه پکن که سالها عضو IEEE و در روند داوری مقالات فعال بوده، اعلام کردهاست که از فعالیت در IEEE کناره گیری میکند.
من Zhang Haixia از دانشگاه پکن هستم و بهعنوان رفیق و عضو دیرینهی IEEE بسیار تعجب کردم وقتی شنیدم این سازمان از تحریمهایی که دولت آمریکا علیه هواوی وضع کرده، پیروی کردهاست و تصمیم گرفته همهی داوران هواوی را با داوران دیگر جایگزین کند. این اقدام شدیداً خلاف اصول علم و تکنولوژی است که من سالها آن را یادگرفتهام و سپس آموزش دادهام.
....امروز، پیام IEEE مبنی بر جایگزینی همهی داوران هواوی در IEEE، سلامت علمی مرا به چالش کشید. بنابراین بهعنوان یک متخصص اعلام میکنم که من این تصمیم را نمیپذیرم. بنابراین تصمیم گرفتهام تا زمانیکه شرایط به حالت معمول خود بازگردد، از فعالیت در سمت ویراستار مسئول در بخشهای IEEE NANO و IEEE JMEMS کناره گیری کنم.
تصمیم IEEE در مورد هواوی درواقع باعث بزرگتر شدن فهرست شرکتهایی شد که در پی قرار گرفتن هواوی در فهرست سیاه تجاری از طرف دولت آمریکا، یا ارتباطشان را با هواوی قطع کردند، یا با این غول گوشیهوشمند و تجهیزان مخابراتی دچار درگیری شدند. تاکنون گوگل برخی سرویسهای اندروید را برای هواوی قطع کردهاست، فدکس ( FedEx) برخی از پکیجهای هواوی را بهصورت غیر قانونی تغییر مسیردادهاست، آرم (ARM) از کارکنانش خواسته است که روابط تجاری خود را با هواوی قطع کنند و همچنین شرکت کوالکوم (Qualcomm) اعلام کرده که روابطش را با هواوی قطع کرده است.