پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مسوول کلینیک ناباروری مردان مرکزابن سینا ضمن تشریح علل ناباروری در مردان، در عین حال نسبت به عوارض مصرف داروهای بدنسازی در جوانان و ورزشکاران هشدار داد.
دکتر جنتی در آستانه هفته جهانی سلامت مردان ضمن بیان اینکه تولید مثل یا داشتن فرزند یک تجربه طبیعی و ساده برای اکثر زوجین است، گفت: اما در بعضی موارد زوجین با مشکل مواجه میشوند و ناباروری به وجود میآید. دستگاه تولید مثل مردان شامل غدد جنسی، لولههای انتقال دهنده و غددی که در این لولهها باز میشوند، است و مغز نقش اصلی را در کنترل دستگاه تولید مثل بر عهده دارد.
این متخصص اورولوژی افزود: مشکلاتی که قدرت باروری مردان را تحت تأثیر قرار میدهد در سه سطح هورمونی، غدد جنسی و نیز لولههای انتقال دهنده، اختلال ایجاد میکنند؛ به عبارت دیگر اگر به دو دلیل اکتسابی و یا مادرزادی در هر یک از این سه سطح اختلال ایجاد شود، ناباروری مردان عارض میشود. مثال سطح اول استفاده از داروهای بدنسازی توسط جوانان و ورزشکاران است؛ اتفاقی که در این موارد میافتد آن است که یک ماده خارج از بدن با مقادیر غیر عادی توسط شخص سالم مصرف میشود. حتی با متوقف کردن مصرف این مواد نیز ممکن است فرد دچار عوارض غیر قابل بازگشتی شود. توصیه ما اطلاع رسانی توسط رسانههای مختلف با ذکر دقیق عوارض سوء این مواد به جوانان است. نظارت دقیق نهادهای مربوطه بر باشگاهها و نیز کار فرهنگی درخور، باشگاهها و مربیان نیز کارگشا خواهد بود.
جنتی سطح دوم مشکلات را مربوط به مشکل تولید اسپرم دانست و افزود: این مشکل میتواند به دلایل ژنتیکی، عفونتها، چرخش غدد جنسی، داروها و…باشد. اما سطح سوم مشکلات انتقال اسپرم به دلایل عفونتها، بیماریهای پروستات، آسیبهای نخاع و مصرف برخی داروها باشد.
وی یک روش جلوگیری مهم از این مشکلات را تشخیص هرچه سریعتر مشکلات ناباروری مردان دانست و گفت: هرچه این تشخیص نزدیک به سن بلوغ باشد، درمان راحتتر و پاسخ به درمان نیز بهتر خواهد بود.
وی در ادامه موارد پیشگیری از ناباروری را این گونه برشمرد: توجه به سن بلوغ و تشخیص به موقع بلوغ زودرس، آگاهی بخشی به جوانان و مربیان باشگاهها، درمان سریعتر سردرد و اختلال میزان دید که دال بر بیماری هیپوفیز باشد، معاینه نوزاد در خصوص بیضههای غیر قابل لمس یا نزول یافته، توجه به فردی که سابقه خانوادگی ناباروری دارد و اجتناب از مصرف مشروبات الکلی برخی از راههای پیشگیری از ناباروری است.
جنتی بهترین سن برای باروری مردان را قبل از ۳۰ سالگی دانست و افزود: درحال حاضر سن تمایل به پدر شدن بالا رفته است که این بالا رفتن سن قدرت باروری مردان را کاهش میدهد. این موضوع نیز به دلیل کاهش در کیفیت اسپرم از نظر تعداد و غلظت و نیز از نظر درصد اسپرمهای متحرک و همچنین از نظر درصد اسپرمهای طبیعی است. به همین دلیل به مردانی که صاحب فرزند نشدند توصیه میکنیم با داشتن غذای سالم، قطع مصرف دخانیات و مشروبات الکلی، اجتناب از سونا و جکوزی، کاهش استرس و نیز سبک زندگی سالم، کمک کنند تا کاهش طبیعی باروری با افزایش سن به تهدید تبدیل نشود.
مسوول کلینیک ناباروری مردان مرکز ابن سینا در پایان طرح تحول سلامت را در حوزه درمان ناباروری مؤثر دانست و گفت: بسته درمان ناباروری طرح تحول سلامت شامل یک بار در سال و استفاده از سیکل «آی وی اف» و انتقال جنین فریز شده میباشد که در بیمارستانهای دانشگاهی قابل انجام است. دولت نیز ۸۵ درصد از کل هزینه این بسته را پرداخت میکند.