نخست وزیر مالزی از اینکه در رسانهها هرگز به مساله اشغال کشور فلسطین توسط اسرائیل پرداخته میشود انتقاد و بر به رسمیت شناخته شدن روهینجاها به عنوان شهروندان کشور میانمار تاکید کرد. او همچنین معتقد است که چین باید با مسلمانان اویغور رفتار مناسبتری داشته باشد.
به گزارش ایسنا، ماهاتیر محمد، نخست وزیر مالزی در این گفتگو با خبرگزاری آناتولی در پاسخ به سوالاتی درباره سیاستهایش در محکوم کردن اسرائیل و حمایت از فلسطین گفت: با توجه به مساله فلسطین، حقیقت واضح این است که درباره این مساله به قدر کافی در رسانهها و تلویزیون پرداخته نشده است. به نظر میرسد بر اساس توافقی در بخشی از رسانهها، نباید خیلی زیاد به مساله فلسطین پرداخته شود. به طور حتم، اشارهای به این نمیشود که چگونه سرزمین فلسطین از سوی اسرائیلیها اشغال شده است. اسرائیل علیه قوانین بینالمللی رفتار کرده و بسیاری از زمینها در فلسطین را به اشغال خود در آورده است. به اینها اغلب اشاره نمیشود. مساله اصلی این است که ما فکر میکنیم باید همواره بر تروریسم تاکید کنیم. امروز، اجماع نظری در مقصر دانستن مسلمانان در اقدامات تروریستی وجود دارد اما حقیقت این است که اشغال فلسطین و بیتوجهی به قوانین بینالمللی توسط اسرائیل به اقدامات تروریستی منجر شده است. اما برای خلاصی از تروریسم، ما باید دلیل این را بدانیم که چرا آنها دچار این بحران شدهاند. ما در مالزی، برنامهای برای تصرف قلبها و روح مردم داریم که شامل تمامی تروریستها در مالزی میشود و این مساله باعث شد تا تروریسم پایان یابد. اما در صورتیکه شما فقط به مسائل مربوط به تروریسم بپردازد، نمیتوانید آن را متوقف کنید.
نخست وزیر مالزی در باره "معامله قرن" نیز گفت: این رویکرد با هدف ترویج دیدگاه پیشنهاد دهندگان درباره این مشکل مطرح شده است. آنها میخواهند آنچه را که انجام میدهند، توجیه کنند اگرچه حقیقت چیز دیگری یعنی همان نقض قوانین بینالمللی است. فراتر از اینها، این یک بیتوجهی به پروسههای دموکراتیک است. اشغال سرزمین فلسطینیها نتیجه رفراندوم یا همه پرسی نبوده است. این سرزمین بدون هیچگونه توجهی به تفکرات یا احساسات مردمی که آن زمان در فلسطین ساکن بودند، اشغال شده است.
وی همچنین درباره همکاری مالزی و ترکیه برای حل مساله فلسطین نیز گفت: در صورتی که برای مساله فلسطین اتفاقی نیفتد، برای از میان بردن و حذف صورت مساله به صورت کامل تلاش میکنند. اما حقیقت این است که یک توافق بزرگ برای بیتوجهی به مساله فلسطین وجود دارد و ما یعنی مالزی و ترکیه تمایل داریم تا این مساله را زنده نگهداریم و آن را حل کنیم.
ماهاتیر محمد افزود: حقیقت اصلی این است که اسرائیل باید به ساکنان قبلی فلسطین اجازه دهد تا به املاک خود بازگردند. یا دست کم، دو کشور مختلف داشته باشیم و اسرائیل را از شهرکسازی ها در قلمروی فلسطین بازداریم. این چیزی است که باید انجام شود. اگر این را در کنار علتهای تروریسم بدانیم و با آن برخورد کنیم، میتوانیم این بیعدالتی علیه فلسطینی ها را متوقف کنیم. در نتیجه یا با تروریسم کمتری در جهان روبرو خواهیم بود یا به طور کامل تروریسم در جهان از بین میرود.
نخست وزیر مالزی به مساله روهینجاها هم پرداخت و گفت: مالزی به صورت کلی علاقهای به دخالت در امور داخلی سایر کشورها ندارد اما در این مورد، نسلکشی و قتل عام دخیل است و مالزی علیه این نسلکشی و رفتار ناعادلانه است. ما با به رسمیت شناختن روهینجاها به عنوان شهروندان میانماری میتوانیم این مساله را حل و فصل کنیم.
نخست وزیر مالزی در پاسخ به سوالی درباره ارزیابیاش از تصمیمهای دادگاه عدالت بینالمللی درباره مساله روهینجا گفت: این دادگاه زمانی میتواند عمل کند که دو طرف توافق کنند یافتههای دادگاه مذکور را بپذیرند. اما این دادگاه اگر تصمیمی یکجانبه بگیرد، مورد قبول طرفین دعوی نیست.
وی به مساله مسلمانان اویغور در سینکیانگ در غرب چین نیز پرداخت و گفت: ما باید به چین بگوییم که رفتاری مناسب با این افراد به عنوان شهروندانش داشته باشد. حقیقت اینکه این افراد مذهب دیگری دارند، نباید باعث شود که رفتاری متفاوت را تجربه کنند.
ماهاتیر محمد درباره مبارزه دولت ترکیه با جنبش گولن نیز گفت: مالزی از آشوب در هیچ کشوری حمایت نمیکند. این سیاست ما است که پایگاهی برای اقدام علیه کشورهای دیگر نباشیم. به همین دلیل است زمانیکه متوجه شدیم مدارسی در مالزی علیه دولت ترکیه فعالیت میکنند، آنها را تعطیل کردیم.