پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : به گزارش عصر پنجشنبه خبرگزاری اینترفاکس، «الماس بک آتامبایف» رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان پس از درگیری های شدید میان نیروهای امنیتی و طرفداران وی دستگیر شده و به وزارت کشور قرقیزستان منتقل شد.
نیروهای امنیتی قرقیزستان روز گذشته نیز برای دستگیری آتامبایف به عمارت محل زندگی وی در روستای «کوی تاش» در نزدیکی بیشکک پایتحت این کشور یورش بردند، اما هواداران رئیس جمهوری پیشین این کشور که برای دفاع از او در اطراف این محل تجمع کرده بودند، مانع از دستگیری شدند.
آتامبایف از مصونیت قضایی اعطا شده به رئیسان جمهوری پیشین قزاقستان توسط قانون اساسی این کشور برخوردار بود اما ماه گذشته مجلس نمایندگان پارلمان با رای قاطع مصونیت وی را سلب کردند.
«عسکر آقایف» و «قربان بک باقییف» دو رئیس جمهوری پیشین قرقیزستان نیز پس از گریختن به روسیه و بلاروس از مصونیت قضایی خلع شدند.
«سورنبای جینبکف» رئیس جمهوری کنونی قزاقستان که در سال 1396 پس از آتانمبایف به قدرت رسید، خودداری وی از تسلیم شدن را «پایمال کردن قانون اساسی کشور» دانسته است.
آتامبایف نیز در پاسخ به جینبکف یورش ماموران امنیتی برای دستگیری وی را «حمله گانگستری» توصیف کرده و اعلام کرد در مقابل هرکسی که به ملک شخصی وی وارد شود، با اسلحه از خود دفاع خواهد کرد.
طرفداران آتامبایف با حضور در ملک شخصی او در روستای «کوی داش» با در دست داشتن اسلحه تلاش کردند که از دستگیری وی جلوگیری کنند و در درگیری روز چهارشنبه آن ها با ماموران امنیتی یکی از نیروهای «کمیته امنیت ملی کشور» کشته و چندین تن زخمی شدند.
ویدئوهای منتشر شده از این محل حاکی است که آتامبایف در نهایت خود را تسلیم ماموران کرده و در اسکورت نیروهای ضدشورش با خودروهای امنیتی از محل سکونتش منتقل می شود.
بحران سیاسی در قرقیزستان با دستگیری آتامبایف وارد مرحله جدید شد. پلیس این کشور تاکنون چندبار از وی خواسته بود خود را برای بازجویی تسلیم کند اما آتامبایف با «غیرقانونی» خواندن احضارهای پلیس، از تسلیم خودداری کرده بود.
آتامبایف اواخر ماه گذشته میلادی در مسکو با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه دیدار کرد، اما پوتین پس از دیدار در بیانیه ای حمایت خود را از جینبکف اعلام کرد.
جینبکف که با حمایت آتامبایف به ریاست جمهوری رسیده و یکی از متحدان نزدیک وی به شمار می آمد، از سال گذشته با تغییر مقام های امنیتی تلاش کرد کنترل حزب حاکم را از دست آتامبایف خارج کند.
آتامبایف در دو انقلاب سال های 2005 (انقلاب گل لاله) و 2010 (انقلاب آوریل) در قرقیزستان که به برکناری عسکر آقایف و قربان بک باقییف رئیسان جمهوری پیشین این کشور منجر شد، نقش فعال داشت.