arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۹۵۲۷۹
تاریخ انتشار: ۱۳ : ۱۳ - ۲۲ مرداد ۱۳۹۸

صالحی: انتظار داریم آیت‌الله یزدی سخنان خود را اصلاح کند/ در اراک از مرحله طراحی عبور کرده‌ایم

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: سایت فردو یکی از سایت‌های بسیار فعال ما است و همکاری‌های مختلف ایران در رابطه با این سایت در چارچوب برجام با کشورهای مختلف از جمله با اروپا و روسیه در حال انجام است و نیازهای زیرساختی علمی و فنی صنعت هسته‌ای و صنایع دیگر را فراهم می‌کند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: سایت فردو یکی از سایت‌های بسیار فعال ما است و همکاری‌های مختلف ایران در رابطه با این سایت در چارچوب برجام با کشورهای مختلف از جمله با اروپا و روسیه در حال انجام است و نیازهای زیرساختی علمی و فنی صنعت هسته‌ای و صنایع دیگر را فراهم می‌کند.

به گزارش ایسنا، دکتر علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و معاون رئیس جمهور پیش از ظهر امروز (سه شنبه) با حضور در سایت فردو در مراسمی کلنگ احداث مرکز تحقیقات ملی جداسازی و توسعه کاربرد ایزتوپ‌های پایدار را به زمین زد.

این مرکز به گفته صالحی قرار است طی دو سال ساخته و تجهیز شود و در فاز اول ساختمان این مرکز برای 20 فروردین سال 99 آماده خواهد شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی در حاشیه این مراسم در جمع تعدادی از خبرنگاران داخلی اظهار کرد: تولید ایزتوپ پایدار به روش‌های مختلف انجام می‌شود و ایران امروز این قابلیت را دارد که علاوه بر تولید ایزتوپ پایدار به روش سانتریفیوژ، از طریق تبادل شیمیایی، نفوذ حرارتی، تقطیر غشایی و تقطیر تدریجی نیز این کار را انجام دهد. ما پیش از این در سطح آزمایشگاهی تولید ایزتوپ پایدار را به روش‌های فوق انجام داده‌ایم اما الان ضرورت است تا این روند را توسعه دهیم.

وی گفت: بنایی که به این منظور در نظر گرفته شده شامل 5 هزار متر مربع و 8 کارگاه و 8 آزمایشگاه است و به عقیده بنده در غرب آسیا این کار بی‌نظیر خواهد بود و کشوری را سراغ ندارم که با این روش‌ها در غرب آسیا توانسته باشد وارد مرحله تولید ایزتوپ‌های پایدار شود.

صالحی ادامه داد: سایت فردو در سه چهار سال گذشته بسیار فعال بوده است و حدود 16 هزار متر مربع به ساختمان‌های این سایت اضافه شده است. فردو یکی از تاسیسات مهم برای امور زیرساختی در صنعت هسته‌ای محسوب می‌شود.

وی گفت: مرکز ملی مواد دو سال پیش تاسیس و تجهیز شد و امروز خدمات این مرکز در اختیار صنایع کشور قرار می‌گیرند همچنین مرکز ملی خلا 20 فروردین سال جاری افتتاح شد که این مرکز هنوز البته تکمیل نشده اما بخش‌های از آن فعالیتش شروع شده و طی زمان تکمیل خواهد شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی خاطر نشان کرد: اگر فعالیت فردو را با فعالیت این سایت در سه چهار سال گذشته مقایسه کنیم باید بگویم این مرکز بسیار پیشرفت داشته است هم به لحاظ تکنولوژی، ساختمان و فناوری و هم به لحاظ نیروی انسانی. ما توانسته‌ایم محققان بسیاری را در سطوح مختلف به ویژه سطح دکترا و کارشناسی ارشد به کار بگیریم و به جرئت می‌توانم بگویم سایت فردو امروز بسیار فعال است.

معاون رئیس جمهور اظهار کرد: در سایت فردو 1044 سانتریفیوژ قرار دارد که در خلا می‌چرخند و اگر روزی اراده شود غنی سازی هم می‌کند و کافی است به آنها خوارک دهیم.

وی در ادامه با بیان این که صنعت هسته‌ای باید بهترین استانداردها را در اختیار داشته باشد گفت: در رسانه‌ها دیدید و شنیدید که اتفاقی که در رابطه با یکی از نیروگاه‌های اتمی روسیه افتاد و من از همین جا به دولت فدرال روسیه و همتایانم این واقعه را تسلیت می‌گویم.

وی ادامه داد: روس‌ها با این همه تجربه و در نظر گرفتن تمام ملاحظات برایشان چنین اتفاقی می‌افتد و دچار آسیب می‌شوند از این رو ما باید حساسیت فناوری هسته‌ای را در نظر بگیریم و این ایجاب می‌کند بالاترین استانداردها را داشته باشیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: نه تنها از باب اقتدار، بلکه از جهت بالابردن صنعت کشور و نیز تربیت نیروی انسانی، تامین و تولید تجهیزات اندازه گیری در سطح بسیار خوبی هستیم و پیشرفت‌های ما در صنعت هسته‌ای کمک می‌کند صنعت کشور ارتقا یابد.

صالحی در واکنش به برخی اظهارات و اخبار مبنی بر این که شنیده می‌شود بعضی‌ها می‌گویند فردو تعطیل شده است گفت: من نمی‌دانم این صحبت‌ها را چه سند و مدرکی تایید می‌کند در حالی که همه چیز رو به ارتقا و پیشرفت است. الان در یکی از شرکت‌های طراحی ما بیش از 700 مهندس در حال کار هستند و باید بگویم سازمان انرژی اتمی بعد از برجام با قدرت و قوت پیش می‌رود.

معاون رئیس جمهور در ادامه به پروژه‌های در حال فعالیت سازمان اشاره کرد و گفت: فعالیت‌ها در رابطه نیروگاه دو و سه بوشهر در حال انجام است در مرداد ماه قرار بود بتون ریزی انجام شود اما بنا شد یکی دو ماه اعلام این مطلب به تعویق بیفتد در حالی که کارها در حال انجام است و احتمالا به طور کامل بتن ریزی در اکتبر انجام شود. همچنین در نطنز و اصفهان در بحث سوخت کار به خوبی در حال انجام است. در حال حاضر 15 هزار پرسنل در صنعت هسته‌ای مشغول فعالیت هستند و هر زمان مسوولان کشور تصمیم بگیرند و بنا به اقتضا و صلاحید آنها دستوری داده شود، فعالیت در آن بخش را شتاب می‌دهیم. کما این که تاکنون همین کار را انجام داده‌ایم. هر اراده‌ای طرف مسوولان در صنعت هسته‌ای متصور باشند می‌توانیم آن را به فوریت کاملا محقق کنیم. ملت ایران مطمئن باشند صنعت هسته‌ای به خوبی فعالیتش در حال انجام است.

رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه در واکنش به مطلبی که در رابطه با لایحه تصویب کنوانسیون مشترک ایمنی سوخت مصرف شده و پسماندهای پرتو زا از سوی آیت الله یزدی، از اعضای شورای نگهبان مطرح شده است تصریح کرد: ظاهرا سوء تفاهمی پیش آمده است. من از سوی آیت الله یزدی شنیدم که گویا در این لایحه اجازه داده شده است که کشورهای استکباری سوخت مصرف شده‌شان را در ایران دفع کنند. این در حالی است که در مواد 11 و 12 مقدمه این لایحه به صراحت آمده است هیچ کشوری نمی‌تواند کشور دیگر را وادار کند که پسماندش در آن کشور دفع شود. ما انتظار داریم عزیزان در شورای نگهبان مطالعه‌ای دقیقتری انجام دهند ما دو سال و نیم در رابطه با این لایجه با کارشناسان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای کمیسیون امنیت ملی، حقوقدانان و اعضای دولت صحبت کردیم و این لایحه به راحتی در مجلس تصویب شد اما نمی دانیم چه اتفاقی افتاده است که در رابطه با ماده‌ای از این لایحه که به آن اشاره شده درست برعکس آن قلمداد شده است.

صالحی خاطر نشان کرد: به هر حال این گونه مسائل با توجه به حساسیت مسئله که می‌تواند مردم را نگران کند ضروری است تا با دقت به آنها پرداخته شود. چطور می‌شود ما اساسا لایحه به مجلس و دولت بدهیم که اجازه دهد سوخت مصرف شده از کشورهای دیگر آن هم کشورهای استکباری در اینجا دفن شوند. تصور این که چنین کاری انجام شود حکم به نادانی ما است. من انتظار دارم آقای یزدی که استاد بنده در علوم قرآنی هستند و از اعضای برجسته شورای نگبهان، این مسئله را اصلاح کنند. از جایکه این اظهارنظر از سوی شخص ایشان مطرح شده لازم است تا خودشان به تبیین این موضوع بپزداند چرا که در شبکه‌های اجتماعی بازتاب گسترده‌ای داشته است.

معاون رئیس جمهوری در رابطه با جزئیات گام سوم ایران در واکنش به تحریم‌های آمریکا اظهار کرد: در این رابطه بنده تصمیم گیر نیستم و گام‌ها و سیاست‌ها توسط هیئت نظارت بر برجام تصمیم گرفته می‌شود و با نظر رهبری اخذ می‌شود. از این رو بنده در شرایط و جایگاهی نیستم درباره جزئیات این گام صحبت کنم اما به عنوان مجری دستورات مسوولان خاطر نشان می‌کنم تمام امکانات ممکن را در اختیار داریم تا دستورات انجام شود اما تاکنون دستوری برای ما صادر نشده است. هر تصمیمی مسوولان نظام اتخاذ کنند سازمان آمادگی اجرای آن را دارد اما نمی‌توانم وارد گمانه زنی درباره جزئیات گام سوم شوم.

صالحی در ادامه در پاسخ به ایسنا در رابطه محدود شدن دوره تمدید معافیت‌های هسته‌ای از سوی آمریکا و آخرین وضعیت باز طراحی راکتور اراک گفت: فعالیت‌ها و همکاری‌های ما با اتحادیه اروپا، چین و روسیه در حال انجام است. ساخت نیروگاه‌های دو و سه بوشهر به خوبی پیش می‌رود و حتی از برنامه جلوتر هستیم. همچنین پروژه اراک تا به امروز خوب پیش رفته است. بنده همانطور که قبلا به صراحت گفتم در مقطعی کار از طرف چینی‌ها کند شد اما الان می‌گویم که این روند اصلاح شده و کار به خوبی جلو می‌رود.

صالحی اعلام کرد: برخی قدم‌های بلند در رابطه با اراک برداشته شده که البته ضرورت اعلام جزئیاتش نیست اما باید بگویم که به مرحله ساخت تجهیزات راکتور بازطراحی شده رسیده‌ایم یعنی ما از مرحله طراحی‌ها عبور کرده‌ایم و وارد مرحله بعد شدیم و کار به خوبی پیش می‌رود.

وی ادامه داد: همچنین در رابطه با پروژه مرکز نظام ایمنی هسته‌ای اروپایی ها قرار است مرکز آزمایشگاهی برای ما بسازند که کارهای استرستست را انجام می‌دهد کمک‌ اروپایی‌ها 20 میلیون یورو برای این پروژه است که بخشی از آن بالفعل شده است. و بخشی دیگر بالقوه هنوز باقی است و به طور کلی کار در جریان است.

رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: ما برای هر شرایطی در کشور آمادگی داریم و امکانات لازم را فراهم کرده ایم تا اگر کاری متوقف شود آن را خودمان پیش ببریم به جز برخی از موارد که ممکن است کمی زمانبر باشد در سایر موضوعات مشکلی نداریم.

صالحی با بیان این که برجام در بحث فنی‌اش به خوبی جلو می‌رود و حرکتی طبیعی حساب شده و با ابعاد تجاری و اقتصادی در حال انجام است گفت: در روند پیشرفت صنعت هسته‌ای بعد از برجام کارها متناسب با امکانات و الزامات ما در حال انجام است اما در بعد اقتصادی و حقوقی این طرف مقابل است که بدقولی کرده و مسوولان نظام هم واکنش های متناسب را داشته اند و همانطور که دیدیم این واکنش ها در بعد فنی بوده است. و این قابلیت صنعت هسته‌ای کشور را نشان می‌دهد.

وی در پایان گفت: البته در پروژه ایتر که بنا بود حضور ایران قطعی شود کارها به شکلی دیگر پیش رفت اما بنا شد اروپایی ها به گونه‌ای دیگر به این همکاری ما که در برجام دیده شده پاسخ دهند.

نظرات بینندگان