جولیان پکت در المانیتور نوشت: هفته گذشته ارتش ترکیه با چراغ سبز رئیس جمهور آمریکا عملیات نظامی خود در خاک سوریه علیه نیروهای کرد را آغاز کرد. بسیاری از سیاست مداران آمریکایی از تصمیم دونالد ترامپ برای خارج کردن سربازان آمریکایی انتقاد کرده اند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: اما مقامات دولت ترامپ این ادعا را رد کرده اند که تصمیم رئیس جمهور به نفع تهران خواهد بود. حتی برخی کارشناسان معتقدند که تحولات اخیر به ضرر جمهوری اسلامی تمام خواهد شد.
منتقدان ترامپ اشاره میکنند که تصمیم عجولانه رئیس جمهور اعتبار این کشور را در بین متحدان منطقهای خود زیر سوال خواهد برد. علاوه بر این، متحدان سابق آمریکا در سوریه یعنی نیروهای کرد چارهای جز روی آوردن به رژیم بشار اسد و حامیان اصلی اش یعنی روسیه و ایران نخواهند داشت.
جیسون برودسکی، رئیس سازمان «اتحاد علیه ایران اتمی» در مصاحبه با خبرگزاری ما گفت: «زمانی که ما متحدان منطقهای خود را رها میکنیم، آنها به دنبال شرکای جدیدی خواهند بود».
مایکل ماکوسکی، رئیس «اندیشکده یهودی برای امنیت ملی آمریکا» معتقد است که فروپاشی ائتلافهای آمریکا امنیت اسرائیل را نیز به خطر خواهد انداخت. او در این ارتباط گفت: «کردها مانعی در مقابل گسترش نفوذ ایران در سوریه بودند. اما اکنون برای دفاع از خود در مقابل ترکیه به بشار اسد روی آورده اند. بدین ترتیب اسرائیل با تهدیدات بیشتری از طرف ایران و بشار اسد روبرو خواهد شد».
البته برخی تحلیلگران آمریکایی به این موضوع اشاره میکنند که ترکیه نیروهای شبه نظامی کرد را تروریست میداند. ترکیه یکی از اعضای سازمان ناتو محسوب میشوند. به همین خاطر آمریکا نمیتوانست اتحاد خود با نیروهای دموکراتیک کرد را برای مدتی طولانی ادامه دهد. آنکارا ادعا میکند که کردهای سوریه در واقع یکی از شاخههای حزب کارگران کردستان یا پ. ک. ک. هستند. ارتش ترکیه در طول چند دهه گذشته در حال جنگ با نیروهای پ. ک. ک. بوده است.
تونی باردان، پژوهشگر اندیشکده دفاع از دموکراسیها در مصاحبه با خبرگزاری ما گفت: «پ ک. ک. بین ترکها و اعراب گرفتار شده است. به همین خاطر رهبران این گروه چارهای جز مذاکره با ایران و روسیه ندارند».
اما مارک دوبوویتز، رئیس اندیشکده دفاع از دموکراسیها دیدگاه کاملا متفاوتی دارد. او شدیدا از تصمیم اخیر ترامپ انتقاد کرده است. او رجیب طیب اردوغان را یک فرد مستبد توصیف میکند.
در مقابل، مایکل دوران، عضو اندیشکده محافظه کار هادسون از تصمیم دونالد ترامپ استقبال کرده است. او معتقد است خروج آمریکا از سوریه فرصتی برای بهبود روابط بین واشنگتن و آنکارا فراهم خواهد کرد. ترکیه یکی از دشمنان اصلی رژیم بشار اسد در سالهای گذشته بود.
او در این ارتباط گفت: «نیروهای دموکراتیک کرد در سوریه ترجیح میدهند که با اسد و ایران اتحاد برقرار کنند. به همین خاطر بعد از خروج سربازان آمریکایی به سرعت شاهد ورود نیروهای ایرانی و روسی به شمال سوریه بودیم. اتحاد آمریکا با کردهای سوریه از ابتدا تصمیم اشتباهی بود. آمریکا نمیتواند روابط خوب خود با ترکیه را به خطر اندازد. ما چارهای جز پذیرش خواستههای اردوغان نداریم».
اما بسیاری از ناظران تردید دارند که ترکیه در مقایسه با کردهای سوریه شریک بهتری برای کنترل ایران باشد. این هفته یک دادگاه فدرال آمریکا دومین بانک دولتی ترکیه را به دلیل کمک به ایران برای دور زدن تحریمهای اقتصادی محکوم کرد.
برودسکی در این ارتباط گفت: «به نظرم ترکیه متحد خوبی برای مقابله با ایران نیست. همچنین باید به این موضوع اشاره کرد که ترکیه در ماههای اخیر به روسیه نزدیکتر شده است.»
این هفته دو سوم نمایندگان مجلس آمریکا در اقدامی بی سابقه تصمیم اخیر رئیس جمهور برای خروج از سوریه را در بیانیهای مشترک محکوم کردند. در این بیانیه آمده است: «خروج ناگهانی سربازان آمریکایی از بخشهای شمالی سوریه به نفع دشمنان دولت آمریکا از جمله ایران و روسیه خواهد بود».
لیندزی گراهام، سناتور آمریکایی ایالت کارولینای شمالی در جلسه شنود کنگره در مورد تحولات اخیر گفت: «بزرگترین برنده این تصمیم رئیس جمهور در سوریه بدون تردید ایران خواهد بود».
البته برایان هوک، نماینده ویژه رئیس جمهور در امور ایران با این دیدگاه مخالف است. او گفت که خروج از سوریه تغییری در استراتژی کلی آمریکا اعمال نخواهد کرد. او اشاره کرد که هدف از ورود به سوریه شکست دادن گروه داعش بوده است.
در هر صورت، حضور نیروهای آمریکایی در سالهای اخیر مانع گسترش نفوذ ایران در سوریه شده بود. علاوه بر این، بسیاری نگرانند که تصمیم اخیر ترامپ باعث احیای مجدد گروه داعش در منطقه شود. متاسفانه دولت ترامپ در حال حاضر استراتژی کلی برای حل بحران سوریه ندارد.
برخی کارشناسان معتقدند که تحریمهای اقتصادی برای مقابله با جاه طلبیهای منطقهای ایران کافی نیستند. برودسکی در این ارتباط گفت: «خروج از سوریه در تضاد با سیاست کمپین فشار حداکثری ترامپ قرار دارد. تحریمهای اقتصادی فقط بخشی از استراتژی ما باید باشند. عقب نشینی آمریکا از منطقه قابلیت ما برای کنترل رفتار ایران را محدود میکند».
هم زمان، رسانهها و مقامات ایرانی از خیانت ترامپ به کردها ابراز خوشحالی کرده اند. علی شمعخانی، دبیر شورای امنیت ملی ایران در این ارتباط گفته است: «رهبران آمریکا به این واقعیت پی برده اند که توانایی دست یابی به برنامههای خود در خاورمیانه را ندارند. پروژههای تغییر رژیم، معامله قرن و تقسیم بندی منطقه به شکست منجر شده اند.»