شهرستانهای خاش، دلگان و روستاهای حاشیه تفتان در محاصره سیل قرار گرفته و در پی آن مردم برخی شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان تا کمر در آب فرو رفتهاند، مدارس 12 شهر تعطیل شده و امکانات هلال احمر برای کمک رسانی کافی نیست چرا که امکانات و زیرساختهای مناسب به اندازه کافی برای بازگشایی راههای مواصلاتی روستایی و نیز خدمات رسانی به سیل زده های محروم استان وجود ندارد.
علت بارشهای شدید جنوب کشور چیست؟
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشور دو عامل «تغییر پذیری آب و هوا» و «تغییرات اقلیمی» را علت تغییر الگوی بارشها و بارشهای شدید در جنوب کشور میداند.
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی درباره علت تغییر الگوی بارشها در کشور اظهار کرد: در درجه اول میتوان به این موضوع اشاره کرد که آب و هوا و اقلیم بهصورت جهانی همواره تغییرپذیر است همچنین تغییرات اقلیمی الگوهای جوی را تا حدودی تحت تاثیر قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه سیستمهای هواشناسی حرکت موجی دارند و فرآیندهای گستردهای نیز در شکلگیری این امواج دخالت میکنند، تصریح کرد: برای مثال نوسانات جنوبی، نوسانات دو قطبی اقیانوس هند، نوسانات پرفشار سیبری و نوسانات اقیانوس اطلس شمالی امواج بزرگ مقیاسی هستند که که در شکلگیری امواجی که از غرب به شرق حرکت میکنند، تاثیرگذارند.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشور با بیان اینکه سال گذشته ما در کشور بارندگی خوبی داشتیم اما اروپای غربی سال خوبی از نظر بارندگی نداشت، گفت: امواج در این بازه زمانی به گونهای شکل گرفته بود که بخش گرم و پایدار آن در اروپای غربی قرار داشت و بخش ناپایدار آن روی شرق مدیترانه و خاورمیانه گسترده شده بود.
بارندگیها در منطقه سیستان خسارتی در پی نداشت
مرضیه معین افشار، دبیرستاد مدیریت بحران فرمانداری ویژه زابل گفت: بارندگی های مجموع دو روز گذشته در منطقه سیستان خسارتی را در پی نداشته است.
وی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا افزود: تیمهای امدادی و واکنش سریع ما در مناطق مختلف به صورت شبانه روزی و در آماده باش کامل به سر می برند ولی خوشبختانه تاکنون مشکل و یا موردی گزارش نشده است.
وی، میزان بارندگی در سطح منطقه سیستان از اولین روز بارندگی در ۲۰ دیماه تا ساعت 6:30 صبح امروز یکشنبه ۲۱ دیماه در ایستگاه هواشناسی مستقر در فرودگاه زابل، ۱۳ و نیم میلیمتر، زهک ۲۲ و نیم میلیمتر، میلک ۲۵ ونیم میلیمتر، محمدشاه کرم ۲۱ میلیمتر، تیمور آباد ۱۹ ونیم میلیمتر، چرک ۱۸ ونیم میلیمتر، هیرمند و جزینک ۱۶ و نیم میلیمتر، نیمروز ۱۵ و هامون ۱۰ و نیم میلیمتر بارندگی اعلام کرد.
بارش در ۱۴۵ نقطه سیستان و بلوچستان
محسن حیدری، مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان به ایسنا گفته، بر اساس آخرین اطلاعات دریافتی از ایستگاه های باران سنجی از ۱۴۵ نقطه استان بارندگی گزارش شده که میزان بارش های ۹۴ ایستگاه بیش از ۵۰ میلی متر بوده است.
وی افزود: بیشینه بارندگی ها با میزان ۱۸۶ میلی متر از ایستگاه «دستگرد» از توابع نیکشهر گزارش شده که ظهر دیروز اعلام شده و به دلیل قطع بسترهای ارتباطی این شهرستان، میزان بارش های بعد ازظهر و دیشب این ایستگاه، هنوز دریافت نشده است.
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان اضافه کرد: از ظهر دیروز تا کنون ارتباط تلفنی هواشناسی استان با ایستگاه های هواشناسی و بارانسنجی شهرستان های نیکشهر، قصرقند و فنوج قطع شده است که به برقراری، اطلاعات بارندگی این مناطق نیز به روز خواهد شد.
خسارت سنگین سیلاب به زیرساخت های شهرستان دلگان
مجتبی شجاعی، فرماندار دلگان گفته، پس از فروکش کردن بارندگیها از بامداد امروز ۱۳ تیم متشکل از ادارات معین شهرستان به همراه نمایندگان هلال احمر به منظور حضور در مناطق آسیب دیده و ارزیابی اولیه و مدیریت میدانی و روانی و همچنین تنظیم شیوه کمک رسانی در محل، به روستاها و عشایر اعزام شدند.
وی ادامه داد: حجم بارشها که به صورت مستمر و بدون توقف و منظم از روز جمعه تا شب گذشته، در دلگان در طی حدود ۳۵ ساعت صورت گرفت ۱۱۷ میلیمتر بود در حالی که حجم متوسط بارندگی سالانه استان ۱۱۳ میلیمتر است که در طول یک سال میبارد.
شجاعی بیان کرد: دلگان در طی کمتر از دو روز این حجم بارش را داشته است که البته علاوه بر برکات آتی و اثرات مثبت این بارندگی بر غنی شدن سفره های زیرزمینی، خسارت بسیار زیاد مادی و زیرساختی و همچنین تلفات احشام و دام مردم و آسیب به برخی واحدهای مسکونی و مزارع و موتورهای کشاورزی وارد کرده است.
وی تاکید کرد: البته همکاری خوب مردم با ستاد مدیریت بحران و پای کار بودن دهیاران و بسیجیان و عوامل امدادی عامل پیشگیری از خسارتهای جانی بوده است به شکلی که به اصرار دهیاران و شوراهای روستایی و اطلاع رسانی به موقع، اهالی، منازل گلی خود را ترک و در منازل امن روستا ساکن شده بودند.
دلگان به شدت نیازمند توجه ویژه در اعزام اکیپ های امدادی و ارسال اقلام امدادی
وی افزود: دلگان به شدت نیازمند توجه ویژه در اعزام اکیپ های امدادی و ارسال اقلام امدادی است چرا که به بسیاری از جاده های اصلی و فرعی و روستایی آسیب جدی وارد شده، بسیاری از منازل خشت و گلی آسیب دیده و بعضا تخریب شدهاند، در برخی مناطق وسایل و زندگی مردم را اب برده ، اقلام خوراکی در منازل روستاها و عشایر از بین رفته است.
شجاعی عنوان کرد: هوا رو به سرماست و نیازمند اقلام گرمایشی اعم از پتو و بخاری و همچنین توزیع نفت سفید به صورت ویژه هستیم. توزیع آب آشامیدنی و نان و آرد نیز بسیار حیاتی است.
شهر خاش وضعیت بحرانی دارد
به دنبال وقوع بارش های سنگین و مداوم طی دو شبانه روز اخیر شهر خاش و نقاط روستائی و عشایری در این شهرستان وضعیت بحرانی به خود گرفتند. با توجه به حجم بالای بارش ها شهر خاش دچار آبگرفتگی شدید شده و به زیر آب رفته و مناطق روستایی هم همین وضعیت را دارند.
بسیاری از رودخانه ها مانند پنج انگشت، گوهرکوه، تفتان، ایرندگان، شوگه، خان بی بی، کارواندر، گزو، ترشاب، تمندان و غیره به صورت چندباره سیلابی شده اند و هم اینک نیز خروشان هستند.
سقف خانههای قدیمی و خشت و گلی و حتی منازل نوساز آجری و بلوکی خیس و سنگین و خطرساز شدهاند و در صورت تداوم بارش ها احتمال وارد شدن خسارت به منازل مردم زیاد است.
عنایت ایرندگانی، بخشدار ایرندگان خاش گفت: به طور میانگین حدود ۹۰ میلی متر باران در این بخش باریده و هم اینک خطرات ریزش کوه و ریزش سقف منازل قدیمی و خشت و گلی احساس میشود.
بارندگی برای دومین روز مدارس 12 شهر سیستان و بلوچستان را تعطیل کرد
بارندگی های مستمر در دو شبانه روز اخیر برای دومین بار مدارس برخی شهرهای سیستان و بلوچستان را به تعطیلی کشاند.
مدارس دلگان، دشتیاری، کنارک، چابهار، مهرستان، سرباز، سراوان، سیب و سوران، فنوج، لاشار و بخش کورین امروز در تمامی مقاطع و در نوبت صبح و عصر تعطیل هستند، اما مدارس پیش دبستانی و دبستانی خاش و نوک آباد تعطیل اعلام شده اند.
ذخیره 60 میلیون متر مکعب آب پشت سدهای خاش
فرماندار خاش گفت: به دنبال وقوع بارشهای سنگین و سیلابی اخیر در شهرستان خاش افزون بر 60 میلیون متر مکعب آب پشت سدهای خاکی و سنگی و ملاتی این شهرستان ذخیره شده است.
صاحب گل صالحی افزود: خوشبختانه سد مهران به عنوان تنها سد خاش که سابقه ساخت آن به سال 65 بر میگردد در پی بارشهای اخیر آبگیری شده و افزون بر سه میلیون متر مکعب آب پشت آن ذخیره شده است.
صالحی بیان کرد: سدهای واقع در گوهرکوه، نوک آباد و ایرندگان و مرکزی خاش هم آبگیری و بخش قابل توجهی آب پشت آنها ذخیره شده است.
وی گفت: به دنبال وقوع بارش ها ده ها دیوار حفاظتی و بند خاکی تخریب شده اند.
تردد در محور ترانزیتی خاش به زاهدان بدون زنجیر چرخ میسر نیست
فرماندار خاش گفت: با توجه به وقوع بارش سنگین برف محور ترانزیتی خاش به زاهدان به شدت لغزنده بوده و تردد بدون زنجیر چرخ میسر نیست.
صاحب گل صالحی افزود: از ساعتی قبل بارش برف در حوزه بخش نوک آباد، میرآباد تا چانعلی واقع در محور خاش به زاهدان شروع شده، لذا توصیه بر رانندگی آرام و با احتیاط را برای رانندگان داریم.