سیل در سه روز گذشته خسارت ژهای شدیدی به دار و ندار مردم و زیرساختهای جنوب سیستان و بلوچستان وارد کرده؛ از جمله آنکه دار و ندار مردم دلگان، نیکشهر، خاش، دلگان، کنارک، سراوان و روستاهای اطرافشان را با خود برده و مزارع موز و محصولات کشاورزی را نابود کرده است.
مسئولان از جمله فرمانداران مناطق خسارت دیده از جمله دلگان و نیز استاندار از استانهای معین شامل کرمان و هرمزگان و مقامات مسئول کشوری و نیز مردم در سراسر کشور خواسته هر چه سریعتر به شتاب مردم مناطق سیل زده بشتابند و برای این منظور لیستی شامل اقلام مواد غذایی و تجهیزات امدادی برای کمک رسانی اعلام کردهاند.
حال در شرایطی که خود استانهای معین همچون کرمان در منطقه جنوب اش و هرمزگان در منطقه جاسک درگیر سیل ویرانگر هستند و کمبود تجهیزات امدادی و نیروی انسانی هلال احمر در سیستان و بلوچستان احساس میشود، مردم مناطق سیل زده ماندهاند تک و تنها و با دست خالی در حال کمک رسانی به هم هستند.
فرماندار دلگان: دارایی بسیاری از مردم را آب برد
فرماندار دلگان گفت: بارش های سنگین و سیلابی سبب وارد شدن خسارت های فراوانی به مردم این منطقه گردیده و با توجه به فقر و محرومیت شدید مردم منطقه، دارایی بسیاری از آنان را آب برده است.
مجتبی شجاعی افزود: اکنون ضروریست مدیران ملی برای اینکه اندکی از آلام کشاورزان و دامداران خسارت دیده کاهش پیدا کند، نوید جبران خسارت های کشاورزان و دامداران را در اولویت کاری خود قرار دهند. گرچه رحمت الهی پر از برکت و آبادانی در آینده خواهد بود اما بودند افرادی که کل دارایی شان دو تا سه دام بود که آنها را آب با خود برد.
استاندار: سیل زدگان سیستان و بلوچستان به حمایت ملی نیاز دارند
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: سیل زدگان واقع شده در مناطق جنوبی استان با توجه به حجم بالای بارشها، وقوع سیلاب، زیر آب رفتن خانههای روستایی و اراضی کشاورزی و بیخانمان شدن خانوارها به حمایت ملی برای جبران خسارتها نیاز دارند.
احمدعلی موهبتی، شب گذشته در بازدید از مناطق سیل زده چابهار و نقاط جنوبی سیستان و بلوچستان افزود: به بالگرد، قایق، مواد غذایی، آب و لوازم بهداشتی و کمکهای امدادی نیاز است که بر حسب پیگیریها استان های معین و ستاد مدیریت بحران کشور امروز پای کار می آیند.
موهبتی ادامه داد: حجم خسارت وارده به منازل، اراضی کشاورزی و تاسیسات و زیرساخت ها و راه های ارتباطی بسیار بالاست.
وضعیت زاهدانِ سیلزده از زبان نماینده شهر
نماینده زاهدان گفت که سیل اخیر در این شهرستان باعث خرابی خانه ها شده است.
حسینعلی شهریاری با اشاره به وضعیت شهر زاهدان در پی سیل اخیر در این شهرستان گفت: این سیل، خرابیها به دنبال داشته به خصوص در حاشیه زاهدان که ۳۰۰ هزار نفر حاشیه نشین وجود دارد و اکثر خانهها خشت و گلی استو افراد مستضعف در این خانهها ساکن هستند، تعدادی از آنها مجبور شدند با پلاستیک سقف خانههای خود را بپوشاندند تا مشکلی برای آنها به دلیل بارندگیهای زیاد ایجاد نشود.
محاصره 50 آبادی شهر بنت در سیلاب/ درخواست اعزام بالگرد به منطقه
یک عضو شورای شهر بنت استان سیستان و بلوچستان با اشاره به محاصره 50 آبادی شهر بنت در سیلاب اعلام کرد متاسفانه طی سه روز اخیر از روستاهای بخش غربی بنت بیخبر هستیم.
کدخدایی در تماسی گفت: شاهد بارش باران شدید در شهر بنت هستیم به گونهای که حدود 173 میلیمتر باران باریده است.
وی با بیان اینکه متاسفانه طی سه روز اخیر از روستاهای بخش غربی بنت بیخبر هستیم، اظهار کرد: علاوه بر قطع برق و تلفن، تمامی راههای دسترسی به این روستاها مسدود شده است.
این عضو شورای شهر بنت با بیان اینکه از طریق استانداری درخواست بالگرد برای بررسی وضعیت روستاهای بخش غربی را اعلام کردیم، اما هنوز بالگردی به منطقه اعزام نشده است، گفت: در بخش غربی شهر بنت بالغ بر 50 آبادی وجود دارد و حدود 10 هزار نفر سکنه دارند.
به گفته وی، خیابان ورودی شهر تخریب شده و بخش کشاورزی نیز به طور کل از بین رفته است.
کدخدایی با بیان اینکه ساعت 22 شب گذشته برق وصل شد، اظهار کرد: سیلبند محله کشکور شهر بنت شکسته و همچنین رودخانه داخل شهر نیز طغیان کرده است.
کدخدایی با بیان اینکه ما نگران ساکنین روستاهای شهر بنت هستیم، چرا که مطمئن هستیم با توجه به وضعیت معیشتیشان موادغذایی، پتو و امکانات لازم را ندارند، عنوان کرد که راهها مسدود شده و امدادگران هلال احمر پشت رودخانه ملوران که طغیان کرده ماندهاند و متاسفانه تاکنون بالگردی برای کمک به این منطقه اعزام نشده است.
شهر بنت از توابع شهرستان بنت در استان سیستان و بلوچستان است.
یخبندان شدید در خاش
سیستان و بلوچستان به دنبال وقوع بارش باران سنگین و برف زمستانی در خاش و تفتان که منجر به سفیدپوش شدن قله، ارتفاعات، کوهپایه و دامنه های قله آتشفشانی نیمه فعال جنوب شرق کشور شده، سرما و یخبندان شدید این شهرستان مرزی را فرا گرفته است.
عروس زیبای تفتان سر تا پا سفید پوش شده و دامن سفید خود را تا فواصل دورتر نیز گسترانده و جلوه هایی زیبا از خلقت و موهبت الهی را به نمایش گذاشته است.
تفتان سربلند با پوششی از برف سنگین نوید دهنده سالی آباد را می دهد و قطعا و یقینا این برف در یخچال های طبیعی آن تا روزهای گرم سال نیز می ماند و به امید پروردگار با ذوب شدن تدریجی برف و شکل گرفتن طبیعی زیبا و دلنشین در تفتان می توان آثار نشاط را در چهره ساکنان آن دید.
بارش 175 میلی متری باران در پائیز و زمستان خاش گر چه در مقایسه با بارش های 300 میلی متری سال های قبل فاصله دارد، اما با پر شدن و آبگیری سدها و بندهای خاکی و سنگی و ملاتی و سازه های منابع طبیعی و آبخیزداری کمکی بزرگ به تقویت سفره های زیرزمینی می شود.
در روزهای آینده و بهمن ماه نیز بارش هایی در راه است که از هم اینک می توان شادابی و سرسبزی و آبادانی منطقه خاش سیستان و بلوچستان را مشاهده نمود و شکر پروردگار متعال را برای دادن این نعمت و موهبت بزرگ به جای آورد.
بارش های سنگین و سیلابی روزهای اخیر گر چه به بخش های زیرساختی شهری و روستایی، کشاورزی، دام ها و منازل مردم خسارت های فراوان و جبران ناپذیری وارد کرد، اما شیرینی بزرگتر این است که مردم امیدوار به آینده آباد و با نشاط خود را برای کمک به هم نوعان آسیب دیده خود در شهرهای جنوبی سیستان و بلوچستان آماده کرده اند.
چند روز است که مردم سیستان و بلوچستان در مناطق مختلف مانند دشتیاری چابهار، زراباد کنارک، بزمان، دلگان و غیره در دریای آب و سیلاب و سوز سرما با کمترین امکانات زندگی دشوار و مشقت باری را سپری می کنند و هم اینک چشم انتظار نگاه مهربان دولتمردان و مشارکت خیران و مردم نیک اندیش هستند.
نماینده مردم زابل در مجلس:
نبود زیرساختها خسارت بالایی به سیستان وارد کرده است/ پیشگیری برای برخی مسئولان معنا ندارد
یک عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان تاکید کرد که عدم انجام اقدامات پیشگیرانه باعث شده تا سیل به مردم استان خسارت بالایی وارد کند.
حبیبالله دهمرده در تذکری شفاهی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در سیل اتفاقات عجیب و غریبی رخ میدهد، در صورتی که این سیل قابل پیشبینی بود به دلیل فراهم نبودن زیرساختها سیل به استان سیستان و بلوچستان خسارات زیادی وارد کرده است.
وی در ادامه اظهار کرد: بنده از وزارت کشور، نیرو و استاندار سیستان و بلوچستان گلایهمند هستم، چرا که در ابتدای امسال نیز مختصر سیلی در سیستان آمد و خساراتی برجای گذاشت. براساس مصوبات ستاد بحران باید لایروبی رودخانهها انجام میشد و اقداماتی پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع سیل صورت میگرفت، اما نه تنها اقدامی نشده بلکه خسارت سنگینی به مردم وارد شده است. ظاهرا پیشگیری برای برخی از مسئولان اصلا معنایی ندارد.
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی با اشاره به حضور سفیر انگلیس در تجمعی غیرقانونی در تهران بیان کرد: از وزارت خارجه تعجب میکنم چرا اینقدر منفعلانه در برابر این موضوع عمل کرده است. یک عنصر نامطلوب با پررویی تمام در امور داخلی کشور دخالت کرده است و به جای اینکه اخراج شود خیلی ساده از کنار آن عبور میکنیم این انفعال چه معنایی دارد.
سیل مدارس دشتیاری و پلان چابهار را تعطیل کرد
اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان اعلام کرد: مدارس تمام مقاطع تحصیلی در نوبت صبح و عصر منطقه دشتیاری و پلان در چابهار فردا دوشنبه ۲۳دی ماه تعطیل است، اما امتحانات نهایی متوسطه دوم به قوت خود باقیست.
در اطلاعیه اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان آمده است: با توجه به شرایط جوی، جاری شدن سیلاب و جلسه ستاد مدیریت بحران شهرستان چابهار، مدارس تمام مقاطع تحصیلی در نوبت صبح و عصر منطقه دشتیاری و پلان فردا دوشنبه ۲۳دی ماه تعطیل است اما امتحانات نهایی متوسطه دوم به قوت خود باقیست.
مرکز مدیریت راهها اعلام کرد: محورهای ایرانشهر - مهرستان / سرباز - مهرستان/ مهرستان - سوران/ فنوج _ اسپکه/ بزمان_ دلگان/ ایرانشهر _ دلگان/ نیکشهر_ کنارک که به علت طغیان رودخانه محلی مسدود شده بود، با تلاش عوامل راهداری بازگشایی شد.
ریزش آوار جان دختر ۵ ساله سراوانی را گرفت
ایسنا/سیستان و بلوچستان مدیر مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی زاهدان گفت: ساعتی قبل بر اثر ریزش آوار در کهک سراوان یک دختر بچه ۵ ساله جان باخت.
فریبرز راشدی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه در سه روستای سراوان حادثه ریزش آوار گزارش شده است، افزود: یک دستگاه آمبولانس به محل حادثه اعزام شد.
وی بیان کرد: همچنین دو حادثه دیگر ریزش آوار در دزک و روستای محمدی سراوان رخ داد که دو نفر مصدوم و توسط دو دستگاه آمبولانس به بیمارستان رازی سراوان منتقل شدند.
راشدی اظهار داشت: همچنین شب گذشته به دنبال وقوع بارشهای سنگین و مسدود بودن مسیر ها و پدید آمدن شرایط حاد برای مادر باردار 21 ساله از ساکنان روستای کناری سیب و سوران، جان مادر و فرزند نجات داده شد و به یمن و برکت نزول رحمت الهی این دختر تازه متولد شده، باران نام گرفت.
نجات مفقودان سیلاب سیستان و بلوچستان
مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان گفت: مفقودان سیلاب مناطق جنوبی استان با تلاش و همت نیروهای امدادی نجات پیدا کردند.
رسول راشکی افزود: روز گذشته پنج نفر از ساکنان روستای رادو از توابع دشتیاری چابهار در سیلاب مفقود شدند که تیم عملیات امداد و نجات هلال احمر پس از 5 ساعت جستجو توانستند این نفرات را نجات دهند.
راشکی بیان کرد: این مفقودان در رودخانه و کانال روستای جماعتزهی پیدا و به بیمارستان منتقل شدند که حال دو نفر از آنها وخیم است.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان هم با اشاره به گزارشات مردمی مبنی بر غرق شدن یک نفر در رودخانه سرباز، گفت: نجاتگران جمعیت هلال احمر استان در قالب دو تیم جسد این فرد را طی دو ساعت عملیات در رودخانه سرباز پیدا کردند و به نیرویهای انتظامی تحویل دادند.
مصفا از شهروندان خواست در هنگام بارندگی و سیل از نزدیک شدن به رودخانهها پرهیز کنند و در مکانهای مرتفع و امن پناه بگیرند و در صورت بروز حادثه با شماره تلفن 112 ندای امداد تماس بگیرند.
از اواخر هفته گذشته سازمان هواشناسی هشدارهایی درباره بارشهای سیلآسا در برخی مناطق جنوبی و جنوب شرقی کشور اعلام کرده بود. این بارشها که از اواخر روز جمعه آغاز شده، بخشهای زیادی از استان سیستان و بلوچستان، به ویژه جنوب آن را درگیر کرده است. در مجموع ۱۳ شهرستان این استان تحت تأثیر سیل قرار گرفتهاند و برخی از آنها به شکل کامل در سیل محاصره شدهاند و نیاز به کمک فوری دارند.
مسئولان دانش و توانی در مقابل بحران سیل ندارند
حزب اعتماد ملی استان سیستان و بلوچستان با صدور بیانیهای در رابطه با سیل این استان ضمن انتقاد شدید نسبت به عملکرد نهادهای امداد رسان مسئول، از همه مردم ایران و نهادهای غیردولتی مرتبط تقاضا کرد برای کمک به هموطنان خود در سیستان و بلوچستان بکوشند.
متن این بیانیه به شرح زیر است:
"باران های سیل آسا طی چند روز اخیر موجب مشکلات فراوانی برای مردمان رنج کشیده این خطه از کشورمان شده است.
انتظار آن می رفت در شرایطی که از چند روز قبل هشدارهای مختلف درباره وقوع سیل و بحران در استان اعلام شده بود تمهیدات لازم برای جلوگیری از آسیب به مردم توسط نهادهای مسئول ترتیب داده میشد.
متأسفانه به نظر می رسد نه تنها هیچگونه دانش و توانی در زمینه آمادگی برای مقابله با بحرانهای این چنینی در بین مسئولان مربوطه وجود ندارد، بلکه استفاده از تجربیات دیگر کشورهای جهان و یا حتی درس گرفتن از تجربیات موجود منطقهای نیز -مانند آنچه در بحران های گذشته از جمله سیل پیش آمده در ابتدای امسال رخ داد- نیز جایی در نحوهی مدیریت بحرانزدهی متولیان امر ندارد.
به این خاطر است که مردم استان سیستان و بلوچستان به مانند دیگر مردم کشور و البته با شدت بیشتری در طی چند دهه و بطور سالیانه در حال تجربه حوادث تکراری و از یک نوع هستند.
حزب اعتماد ملی سیستان و بلوچستان ضمن انتقاد شدید نسبت به عملکرد نهادهای امداد رسان مسئول، از همه مردم ایران و نهادهای غیردولتی مرتبط، خاضعانه تقاضا دارد برای کمک به هموطنان خود در سیستان و بلوچستان که آسیب های فراوانی از جاری شدن سیل دیدهاند و امکان تشدید شرایط در روزهای آینده هم آنها را تهدید میکند، بکوشند.
لازم است مدیران مسئول، بویژه «ستاد مدیریت بحران استانداری» و «شهرداری های شهرهای استان» به عنوان مهمترین نهادهای متولی، بعد از عبور از وضعیت کنونی گزارشی کامل از علل ناتوانی در مقابله با سیل پیش آمده با وجود هشدارهای قبلی به مردم استان ارائه دهند و همچنین با برنامه ریزی جدی جهت پیشگیری از وقوع حوادث مشابه در آینده به این دور باطل، تکراری و سالیانه پایان دهند."