میادین اصلی شهرهای مصر امروز (جمعه) شاهد حضور وسیع نیروهای امنیتی این کشور برای ممانعت از تجمع مخالفان در سالروز انقلاب ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱ بود.
حضور نیروهای امنیتی در شرایطی صورت میگیرد از هفتهها پیش مخالفان دولت عبدالفتاح السیسی برای تجمع در میادین اصلی شهرها فراخوان دادهاند.
وبگاه عربی۲۱ گزارش داده است که وزارت کشور مصر، با لغو مرخصی افسران و سربازان تا ۳۱ ژانویه آتی، حالت امنیتی را افزایش داده است و نیروهای امنیتی مصر در اطراف مؤسسات حکومتی و مراکز مهم تجمع کردهاند.
وبگاه الیوم السابع نیز گزارش داد که نیروهای امنیتی قرار است با حضور در خیابانها و میادین و با به کارگیری تدابیر امنیتی جدید، «با قدرت و صلابت» با هرگونه اقدامات خارج از قانون برخورد کنند.
وبگاه مصری الیوم نیز نوشت که نیروهای امنیتی مصر روز گذشته (پنجشنبه) نیز در حالت آمادهباش قرار داشتند و از روز گذشته تدابیر امنیتی در گذرگاههای مرزی به افزایش یافته است.
از سوی دیگر «مصطفی مدبولی» نخستوزیر مصر نیز اعلام کرده است که روز شنبه به مناسب سالروز انقلاب 25 ژانویه و روز ملی پلیس، کارمندان همه بخشهای دولتی میتوانند از مرخصی با حقوق استفاده کنند.
همزمان در شبکههای اجتماعی نیز موافقان و مخالفان دولت به مجادله میپردازند. «وائل غنیم» از شخصیتهای سرشناس مخالف دولت مصر، در صفحه توئیتر خود لیست گروههای مخالف دولت که خواستار حضور در اعتراضات شدهاند را منتشر کرده و «محمد علی» افشاگر معروف مصری که در ماههای اخیر جنجال زیادی در این کشور به راه انداخته نیز، نهادهای حاکمیتی مصر را «خائنین به کشور» توصیف کرده است.
معارضان دولت السیسی همچنین از هشتگهای «ارحل» (برو) و «نازلین ۲۵ ینایر» (تظاهرات کنندگان ۲۵ ژانویه) را استفاده میکنند.
در مقابل نیز خبرنگاران حامی السیسی نیز از دولت خواستهاند تا با خروج نیروهای امنیتی از اطراف میادین و ایجاد فضای عادی، چنین نشان دهند که خبری نیست و فراخوان مخالفان با شکست مواجه شده است.
«محمد علی» تاجر و هنرمند مصری که رهبری اعتراضات را در ماههای اخیر به دست گرفته، از مردم مصر خواسته است تا در میادین اصلی شهرها تجمع کنند و خواستار برکناری «عبدالفتاح السیسی شوند.»
تشکل «العمل الوطنی» مصر نیز در بیانیهای از تشکیل هرگونه جنبش اعتراضی استقبال کرده و خواستار حمایت از حقوق معترضان شد.
۶۰ هزار زندانی سیاسی
به نوشته الجزیره، «أیمن نور» دبیرکل حزب «غد الثوره» نیز در گفت وگو با وبگاه میدل ایست آی گفت که دولت مصر در سالروز انقلاب ۲۵ ژانویه، در سرکوبترین حالت خود قرار دارد. او گفت که در حال حاضر بیش از ۶۰ هزار زندانی سیاسی وجود دارد و ۳۰ درصد آنها دست به اعتصاب غذا زدهاند و سرکوبها به طور بی سابقهای افزایش یافته است.
او تأکید کرد که خشم مردم به درجهای رسیده است که مصر در آستانه تحول قرار دارد.
ماه گذشته نیز در یک تحول مهم، برای اولین بار پس از کودتای سال ۲۰۱۳ و روی کار آمدن عبدالفتاح السیسی، «محمد علی» از توافق گروههای مصری بر سر «سند توافق مصری» خبر داد و گفت که بسیاری از گروههای سیاسی مخالف از طیفهای مختلف بر سر این سند به توافق رسیدهاند. اخوانالمسلمین مصر نیز در بیانیهای از این سند و طرح «محمد علی» استقبال کرد.
«محمد علی» که در سالهای گذشته بعنوان سرمایهگذار چندین پروژه ارتش مصر را به دست گرفته بود در شهریور ماه با انتشار ویدئوهایی از فساد در خانواده السیسی و سران ارتش سخن گفت و مدعی شد که اسناد زیادی از موارد فساد حکومتی در دست دارد و سرانجام در روزهای ۳۰ شهریور تا ۵ مهر خیابانهای مصر برای اولین پس از روی کار آمدن السیسی شاهد تظاهرات ضد حکومتی بود.
بنابراین باید دید که آیا گروههای مصری فردا نیز به مثابه شهریور ماه گذشته میتوانند معترضان دولتی را به خیابانها بکشانند یا نه.