arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۲۷۲۹۷
تاریخ انتشار: ۲۲ : ۱۱ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۸

پیشگیری از کرونا با رعایت بهداشت فردی

حتماً این روز‌ها از کرونا ویروارش به گزاین روز‌ها در سایت‌ها و شبکه‌های مجازی مطالب جور واجور و متناقضی در مورد این بیماری منتشر می‌شود که واقعیت ندارد و مردم به نوعی سردرگم شده‌اند بر اساس آخرین گزارش‌ها در چین ۸ هزار و ۱۴۹ نفر به ویروس کرونا مبتلا شده اند، ۱۲ هزار و ۱۶۷ نفر مشکوک به بیماری هستند و از این تعداد ۱۳۴ نفر درمان شده و ۱۷۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 حتماً این روز‌ها از کرونا ویروارش به گزاین روز‌ها در سایت‌ها و شبکه‌های مجازی مطالب جور واجور و متناقضی در مورد این بیماری منتشر می‌شود که واقعیت ندارد و مردم به نوعی سردرگم شده‌اند بر اساس آخرین گزارش‌ها در چین ۸ هزار و ۱۴۹ نفر به ویروس کرونا مبتلا شده اند، ۱۲ هزار و ۱۶۷ نفر مشکوک به بیماری هستند و از این تعداد ۱۳۴ نفر درمان شده و ۱۷۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند.

غیر از چین موارد دیگری از ابتلا به این بیماری در تایلند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، استرالیا و آمریکا هم مشاهده شده است.

کرونا، ویروس تازه‌ای در منطقه‌‌ای از چین شیوع پیدا کرده است. مقامات چین از مردم این کشور خواسته‌اند به شهر ووهان، محل انتشار این ویروس، سفر نکنند و به ساکنان شهر هم توصیه کرده‌اند در شهر بمانند. در پی شیوع بسیار سریع ویروس کرونای جدید چینی، سازمان جهانی بهداشت «وضعیت اضطراری جهانی» اعلام کرد. ‏

‏ ویروس کرونا شبیه آنفلوآنزا است ‏
دکتر محمد مهدی گویا ـ رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتگو با رسانه‌ها اظهار داشته است: ویروس کرونا وارد کشور ایران خواهد شد و آمادگی لازم را در کشور داریم. آنچه در فضای مجازی در خصوص ورود کرونا ویروس جدید به کشورهای همسایه منتشر شده با فضای واقعی، تفاوت‌های زیادی دارد و مرگ و میر کروناویروس جدید نسبت به سایر ویروس‌های کرونای مهم مانند مرس و سارس، کمتر است.

 

وی با بیان این مطلب که ویروس کرونا در یک کشور اطراف ایران گزارش شده است می‌افزاید: ویروس کرونای جدید در عراق، کردستان عراق و پاکستان و هیچ یک از کشورهای همسایه که عنوان شده، وارد نشده تنها در یک کشور در منطقه، ابتلا به این ویروس تایید شده که آن هم امارات متحده عربی است.

 

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تأکید می‌کند: خیلی از فیلم‌هایی که در فضای مجازی در خصوص کرونا می‌بینیم، غیرمعقول است و صحت ندارد و مونتاژ است. ذات بیماری به این شکل است که دستگاه تنفسی را گرفتار می‌کند. در برخی افراد علائم شدید دیده می‌شود و افراد مبتلا به ویروس یا بیماری زمینه‌ای داشتند یا مسن بودند، جان خود را از دست داده‌اند. بهتر است به جای ایجاد نگرانی در مردم، اجازه دهیم مردم آن چیزی را که واقعی است ببینند تا نگران نشوند.

 

احتمال ورود ویروس کرونا به ایران
دکتر گویا درباره احتمال ورود ویروس کرونا به ایران می‌گوید: اگر کشوری مدعی شود که اجازه نمی‌دهم ویروس وارد شود، حرف غیرعلمی زده شده است. به همه کشورها چهار وظیفه داده‌اند. مسائل را به مردم آموزش دهند، اگر کسی مبتلا شد، کار او به بیمارستان کشیده نشود، اگر فرد در بیمارستان بستری شد، مراقبت خوبی از او صورت گیرد و بیشتر از گروه‌های پرخطر مانند افراد مسن و بیماران قلبی و ریوی مراقبت شود.

اگر مبتلایان به این ویروس در بیمارستان بستری شدند، مراقبت خوبی از آنها شود و کار آنها کمتر به بخش‌های ویژه کشیده شود و بالاخره مبتلایان، کمتر جان خود را از دست بدهند. زمانی که ویروس وارد کشور شود، ما آن را پنهان نخواهیم کرد، باید توجه داشت، این بیماری مسئله نگران کننده‌ای نیست که بخواهیم پنهان کنیم، این ویروس در دوران نهفتگی هم قابل انتقال است.

 

وی درباره قرنطینه یا ایزوله کردن مسافران چینی می‌افزاید: کسانی که وارد کشور می‌شوند به ۳ گروه تقسیم می‌کنیم، گروه اول کسانی هستند که فاقد علامت و سالم هستند، آنها را آموزش می‌دهیم که اگر علامتی پیدا کردند با وزارت بهداشت تماس بگیرند، به این افراد توصیه می‌کنیم تا ۲ هفته از تماس و رفت و آمد با دیگران خودداری کنند، گروه دوم افراد با علائم خفیف هستند که در این صورت نمونه ‌برداری و وضعیت فرد را روزانه پیگیری می‌کنیم، اگر حال آن فرد به وخامت رفت، او را به بیمارستان منتقل می‌کنیم و تحت مراقبت قرار می‌دهیم.

 

۶ مورد مشکوک به ویروس کرونا در ایران
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های وزارت بهداشت درباره موارد مشکوک به ویروس کرونا در ایران تأکید می‌کند: تا به امروز ۶ مورد از موارد مشکوک گزارش شده است که همه را بررسی کردیم، این موارد در شهرهای قم، تهران، یزد و تبریز شناسایی شده بودند که نتایج آزمایش همه آنها منفی بود. ۲ بیمار مشکوک به کرونا روز گذشته در تبریز بستری شدند و جواب آزمایش هر ۲ چند روز قبل حاضر شد که این دو فرد مبتلا به آنفلوانزای نوع ‏B‏ بودند.

ویا با بیان این مطلب که این عفونت درمان اختصاصی و داروی خاص ندارد خاطر نشان می‌کند: حتی درباره داروهای ضد ایدز به این نتیجه رسیدند که نتیجه زیادی ندارد،بیمارستان‌های خاصی را در همه استان‌ها برای پذیرش و مراقبت از بیماران احتمالی مبتلا به کرونا ویروس جدید در نظر گرفته و رایزنی کرده ایم، حتی بیمارستان‌های خصوصی را در نظر گرفته‌ایم تا اگر فردی خواست در این بیمارستان‌ها بستری شود، این امکان فراهم باشد. در مورد درمان و داروی کرونا ویروس جدید باید صبر کرد و دانشمندان به دنبال پیدا کردن دارویی برای آن هستند اما تا کنون هیچ داروی اختصاصی برای این بیماری وجود ندارد.

 

ویروس کرونا در گربه‌ها، سگ‌ها و حیوانات دیگر
حیوانات اهلی می‌توانند ویروس کرونا را بگیرند و باعث عفونت‌های شدید شوند. بعضی اوقات ویروس‌ها می‌توانند منجر به بیماری‌های کشنده شوند. براساس یک مطالعه در سال ۲۰۱۱، فرد می‌تواند باعث بروز پریتونیت عفونی حفره‌ای در گربه‌ها شود و چیزی به نام «ویروس کرونا پاتروپیک سگ» می‌تواند گربه‌ها و سگ‌ها را آلوده کند.

 

طبق این مطالعه، گربه‌ها می‌توانند ‏SARS‏ را بگیرند، اما هیچ یک از گربه‌های آلوده علائمی دال بر این بیماری را نشان نمی‌دهند. ویروس کرونا گربه معمولاً بدون علامت است، اما می‌تواند باعث اسهال خفیف شود.

 

تعداد زیادی نمونه از بیماران مبتلا به این ویروس در آزمایشگاه‌های چین و سازمان جهانی بهداشت بررسی شده و متخصصان این ویروس را از خانواده «ویروس کرونا» شناخته‌اند. تاکنون ۶ نمونه از ویروس کرونا کشف شده بود و با مورد اخیر تعداد آن به هفت می‌رسد.

این نوع ویروس جزو خانواده بزرگی از ویروس‌هاست که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری سارس را شامل می‌شود. سارس در سال ۲۰۰۲ در چین باعث ابتلای بیش از هشت‌هزار نفر و مرگ ۷۷۴ نفر از آنها در جهان شد. تحقیقات نشان می‌دهد که کدهای ژنتیکی این ویروس نزدیکی زیادی به ویروس سارس دارد.‏

 

همه چیز درباره کرونا ویروس ‏
دکتر بیژن صدری زاده ـ متخصص بیماری‌های عفونی و عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران در مورد ویروس کرونا به گزارشگر روزنامه اطلاعات می‌گوید: کرونا ویروسی است مانند بقیه ویروس‌ها که همیشه وجود داشته جدید نیست و برای موجودات زنده مشکل ساز می‌شود. این ویروس برای اینکه بقای بیشتری داشته باشند درون خودشان تغییرات ایجاد می‌کنند و جهش ژنتیکی پیدا می‌کنند ازاینرو خاصیت بیمار زایی آنها بیشتر می‌شود و دوام بیشتری هم پیدا می‌کنند.

 

وی با بیان این مطلب که حیات ویروس‌ها بستگی به این دارد که در بدن انسان یا حیوان جایگزین شوند وگرنه در محیط عادی محکوم به نابودی هستند می‌افزاید: آنچه که در ظرف چند دهه گذشته در مورد ویروس‌ها می‌توان گفت این است که ویروس کرونا هم یکی از این خانواده است. در حدود سال ۲۰۰۳ ویروسی بیماری سارس را بوجود آورد که منظور از سارس سندرم تنفسی حاد شدید که خیلی گرفتاری داشت و علایم بیماری خیلی شدید بود.

بیماری در آن سال که بروز پیدا کرد از طریق مسافرت‌های بین‌المللی به جا‌های دیگر دنیا پخش شد. بیماری‌های ویروسی در مسافرت‌های هوایی بیشتر شایع می‌شود زیرا که در هواپیما محیط بسته است افراد در کنار همدیگر می‌نشینند صندلی‌ها نزدیک بهم است از اینرو اگر یکی از بیماران مبتلا به این بیماری باشد بخصوص بیماری تنفسی مثل آنفلوآنزا که با علایم سرفه و تب همراه است این بیماری به بقیه مسافران هم سرایت می‌کند و چون اغلب مسافران مبتلا به ذات الریه می‌شوند دچار مشکلات زیادی می‌شوند. بیماری کرونا علایم تب و سرفه دارد اما اگر عارضه دار شود تنفس را هم مشکل دار می‌کند.

این بیماری اولین باری که بروز پیدا کرد به سارس نامیده شد و دارای علایم تنفسی بود خوشبختانه با اقدامات و اطلاع رسانی صحیح که در سطح دنیا انجام شد. جلوی انتشار این ویروس گرفته شد و مردم به جا‌هایی که بیماری سارس شیوع پیدا کرده بود کمتر می‌رفتند.

و اصول بهداشت فردی را رعایت می‌کردند یعنی موقع سرفه و عطسه جلوی دهانشان را می‌گرفتند و بعد دستمال آلوده را درون سطل آشغال می‌انداختند و دستهایشان را با آب و صابون می‌شستند. زیرا که رعایت بهداشت فردی در پیشگیری از بیماری سارس وکرونا خیلی مهم است.

البته مهمترین راه پیشگیری این است که مردم عادت کنند دستشان را به چشم‌ها، بینی و دهانشان نمالند و مساله دیگر این است کسی که علایم تنفسی پیدا می‌کند چه سرما خوردگی چه آنفلوآنزا و چه بیماری جدید ناشی از ویروس کرونا تا یک هفته باید در منزل استراحت کند و سوار وسائط نقلیه عمومی مانند اتوبوس، مترو، قطار و هواپیما نشود تا اینکه بیماریش برطرف شود اگر این اصول انجام شود. از انتشار ویروس در سطح جامعه جلوگیری می‌شود.

 

دکتر صدری زاده تأکید می‌کند: بعد از گذشت ۹ سال تقریباً در سال ۲۰۱۲ باز همان خانواده ویروس‌ها بیماری جدیدی به نام مرس را بوجود آورند که به سندرم تنفسی خاورمیانه معروف شد و محل شیوع آن در عربستان بود و در بعضی از کشور‌ها هم شایع شد که خوشبختانه هیچ کدام از این ویروس‌ها به کشور ما نرسید. بنابراین سومین همه گیری بیماری ناشی از ویروس کرونا است که طغیان ناشی از این بیماری در سال ۲۰۱۹ شروع شد.

بیماری از اواخر ۲۰۱۹ در چین شروع شده است و در شهر ووهان چین انتشار پیدا کرد و تا ۱۰ استان چین هم بروز پیدا کرد. مسئولان خیلی سریع اقدام کردند و شهر را قرنطینه کردند ولی بهر حال ویروس شیوع پیدا کرد. در همه بیماری‌های عفونی دوره است به نام دوره نهفتگی یعنی از زمانی که ویروس کرونا وارد بدن می‌شود تا زمانی که علایم بیماری بروز پیدا کند دوره نهفتگی بین ۲ تا ۱۴ روز است معمولاً راه انتقال هم ۲ راه است یکی از طریق راه بازار‌هایی که غذاهای دریایی دارند و دیگری تماس با جاهایی که حیوانات در آنجا‌ها وجود دارند.

مثلا کسانی که در کشتارگاه‌ها یا در دامداری‌ها کار می‌کنند در معرض خطر هستند. زیرا که مخزن ویروس کرونا در شتر،گربه و خفاش است و بیماری از حیوان به انسان منتقل می‌شود انتقال این بیماری از حیوان به انسان به سختی صورت می‌گیرد ولی وقتی منتقل شد از شخص به شخص دیگر به صورت کند سرایت می‌کند.‏

این متخصص بیماری‌های عفونی می‌گوید: بعضی از بیماری‌های عفونی هستند که سریع منتشر می‌شوند به عنوان مثال سرخک اگر در جایی شایع شود. به طور برق آسا در جامعه منتشر می‌شود. ولی سارس و مرس انتقالشان از انسان به انسان کند تربود وقتی بیماری منتقل می‌شود بین ۲ تا ۱۴ روز طول می‌کشد که علایم بیماری ظاهر شوند.

اگر فردی اصول بهداشتی را رعایت نکند می‌تواند بیماری را منتقل کند. نه تنها برای هیچکدام از این بیماری‌ها واکسن وجود ندارد بلکه از نظر درمان هم داروی ضد ویروس نیست. در نتیجه تنها درمان کمکی است. شخص مبتلا باید در منزل بماند استراحت کند و مایعات زیاد بنوشد.
وی می‌افزاید: در مورد آنفلوآنزای فصلی واکسن وجود دارد که در اوایل فصل سرد و سالی یکبار هم تزریق آن کافی است ولی در مورد کرونا اینطور نیست و تنها راه رعایت بهداشت فردی است. ‏

 

این عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران در پاسخ به این پرسش که آیا راهکار‌هایی که مسئولان فرودگاه امام برای پیشگیری از این ویروس در نظر گرفته‌اند درست است یانه می‌گوید: در بهداشت باید همه این مسایل را در نظر گرفت. چون برای یک نفر و هزار نفر نیست پیشگیری نیازمند نیروی انسانی ماهر است و وقت هم مهم است.

این کار برای مسافران مزاحمت ایجاد می‌کند و این در حالی است که درجه حرارت را با گرما سنج انجام نمی‌دهند زیرا تنها افرادی را که تب دارند مشخص می‌کند و هر تبی نشان دهنده بیماری نیست تب ممکن است به علت آنفلوآنزا یا سرما خوردگی باشد.

۹۹ درصد کسانی که تب دارند بیماری معمولی است و افرادی که در دوره نهفتگی هستند تب ندارند مسافرت هم می‌روند و ضمن سفر بیماری رابه دیگران منتقل می‌کنند. مثلا در دوره نهفتگی کسی رفته چین و بعد برگشته و ایران می‌آید این آدم ناقل است ولی نشان نمی‌دهد. باید در خود کشور آموزش‌های لازم داده شود تا مردم آموزش‌های اولیه بهداشتی را یاد بگیرند.

 

استفاده از داروهای ایدز برای درمان کرونا در چین
مقامات پکن اعلام کردند که برخی از بیمارستان‌های این شهر در تلاش برای جلوگیری از شیوع بیماری کشنده در «ووهان» از داروهای ایدز برای درمان مبتلایان به کروناویروس جدید استفاده می‌کنند.

 

برخی از اخبار فضای مجازی حاکی از آن است که استفاده از داروی ایدز در درمان بیماری ناشی از کروناویروس جدید مؤثر بوده و بر اساس بیانیه کمیسیون بهداشت شهرداری پکن، کمیسیون بهداشت ملی چین نیز استفاده از این دارو را تاکید و اعلام کرده که داروهای لوپیناویر ریتوناویر در انبارهای دارویی پکن موجود است.

 

سرایت کرونا بین انسان‌ها چقدر آسان است
در همان ابتدای ماه دسامبر سال گذشته میلادی که این ویروس در انسان شناسایی شد، مقامات چینی گفتند این ویروس از انسان به انسان منتقل نمی‌شود. اما در حال حاضر مواردی از انتقال این ویروس از انسان به انسان، شناسایی شده است.

 

پیتر هوربی، استاد از دانشگاه آکسفورد، می‌گوید: «واضح است که این بیماری از انسان به انسان منتقل می‌شود. اما سوال حیاتی این است که چقدر انتقال آن آسان است.»

 

کشف این موضوع هم بسیار مهم است که کدام افراد در برابر این ویروس آسیب‌پذیرتر هستند. هنوز مشخص نیست که این ویروس در چه دوره‌ای بعد از انتقال، موجب عفونت می‌شود، قبل از بروز علائم آن در بدن یا هنگامی که علائمش در بدن شدید شد.

 روزنامه اطلاعات

نظرات بینندگان