به نوشته یورونیوز، بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس در سخنان خود تاکید کرد در صورتی که اتحادیه اروپا چنین توافقنامهای (مدل کانادایی) را نپذیرد، انگلیس به مفادی برمیگردد که پیشتر مطرح شده است: «بریگزیت بدون توافق».
کانادا و اتحادیه اروپا یک پیمان مشترک به امضا رساندهاند که بر اساس آن مالیات گمرکی برای بسیاری از کالاهای وارداتی حذف شده است بدون اینکه کانادا و اتحادیه اروپا ناگزیر از تبعیت از قوانین داخلی یکدیگر باشند.
سخنان پرخاشگرایانه بوریس جانسون
بوریس جانسون در سخنان روز دوشنبه، کمتر از دو روز پس از خروج نهایی کشورش از اتحادیه اروپا، گفت: «در صورت عدم امضای توافقنامه تجاری مورد نظر انگلیس (مدل کانادایی) از سوی رهبران اتحادیه اروپا، بیتردید دولت شرایط مورد توافق سازمان تجارت جهانی را به اجرا میگذارد.»
نخست وزیر محافظه کار در سخنان خود افزود: «اغلب به ما گفتهاند که دو راه بیشتر برای دسترسی به بازارهای اتحادیه اروپا نداریم، یا از قوانین اروپایی و دادگاههای اتحادیه پیروی میکنیم (مدل نروژ) و یا اینکه روشی چون مدل تجارت آزاد کانادا را انتخاب کنیم. ما انتخاب خود را کردهایم. انتخاب ما یک توافقنامه تجارت آزاد همچون کاناداست اما احتمالا اگر در این مسیر شکست بخوریم به آنچه پیشتر توضیح دادهایم بریگزیت بدون توافق رجوع خواهیم کرد.»
شهردار پیشین لندن و تصمیم گیر اصلی دولت انگلیس در ادامه سخنان خود گفت: «انتخاب انگلیس "کسب یک توافق است اما سوال اینجاست آیا اتحادیه اروپا میخواهد ما را با کانادا مقایسه کند؟»
بوریس جانسون تاکید کرد: «انگلیس هیچ پیش شرطی را که اساس آن قوانین اتحادیه اروپایی باشد مانند "سیاستهای رقابتی، یارانهها، حمایتهای اجتماعی، محیط زیست و یا تمام موارد مشابه" را نمی پذیرد.»
تسهیل روند توافقنامه امنیتی
بوریس جانسون در سخنان خود علاوه بر پیشنهاد توافقنامههای تجاری اعلام کرد، انگلیس به دنبال امضای یک توافقنامه عمل گرایانه در زمینه امنیت و محافظت از شهروندان است البته به شرطی که استقلال سیستمهای حقوقی کشورش حفظ شوند.
نخست وزیر انگلیس در پاسخ به این سوال که آیا ادامه مذاکرات بدون توافق میتواند برای اقتصاد کشورش خطرناک باشد، گفت: «ما جدا شدهایم و این یک توافق بزرگ است.»
سخنان متقابل مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا
میشل بارنیه، کمیسر مسؤول مذاکرات بریگزیت و مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا نیز دوشنبه درباره کسب توافقنامه با انگلیس سخنرانی کرد. دیدگاههای وی کاملا متضاد با سخنان جانسون بود.
وی اعلام کرد که اتحادیه اروپا آماده ارائه طرح یک توافقنامه تجاری بلندپروازانه به عنوان ستون اصلی همکاریهای بین طرفین است.
بارنیه گفت در این توافقنامه بیتردید «تعرفه ها و سهمیهها» میتوانند صفر باشند. با این حال کمیسر فرانسوی، که بریتانیاییها لقب ناپلئون به او دادهاند، تاکید کرد که «کالاهای وارداتی به اتحادیه اروپا باید با قوانین سلامت و بهداشت قاره سازگار بوده و از استانداردهای لازم برخوردار باشند.»
به گفته بارنیه، «تجارت بین اتحادیه اروپا و انگلیس ناگزیر باید با واقعیتهای جدید سازگار» شوند.
این کمیسر اضافه کرد، هر اندازه که استانداردهای انگلیس و اتحادیه اروپا مشترک باشند به همان اندازه دسترسی به بازار مشترک راحتتر خواهد بود.
به گفته میشل بارنیه، وزیر پیشین ژاک شیراک و نیکولا سارکوزی، «این انگلیس است که تصمیم خواهد گرفت آیا به حقوق و قوانین اتحادیه اروپا میپیوندد یا نه؟».
کمیسر مسؤول مذاکرات بریگزیت معتقد است پاسخ بریتانیا به این سوال اساس بسیاری از سوالهای آینده خواهد بود.
سخنان جانسون از نگاه یک تحلیلگر
به گفته نرمان اسمیت، تحلیلگر انگلیسی، سخنان «پرخاشگرانه بوریس جانسون به نوعی لحن مذاکرات را در روزها و هفتههای آینده تبیین خواهد کرد». زمانی که نخست وزیر میگوید: ما «از قوانین اروپایی پیروی نخواهیم کرد، اگر اروپا با شرایط انگلیس کنار نیاید خروج بدون توافق اتفاق میافتد»، به نوعی دست پیش گرفتن در مذاکرات است.
به گفته این تحلیلگر، جانسون میخواهد بدین طریق تفاوتهای خود را با ترزا می نشان دهد.
به گفته اسمیت، بوریس جانسون همچنین خواست در اولین سخنان پسا بریگزیتی خود استراتژی آینده را نیز ترسیم کند هرچند معلوم نیست تا چه اندازه موفق به این کار شود و آن را زمان نشان میدهد. نرمان اسمیت معتقد است سرانجام کسب توافق برای انگلیس خصوصا برای اقتصاد این کشور، حیاتی است و بدون «تعامل و تفاهم» هیچ توافقی به سرانجام نمیرسد.
پیشتر میشل بارنیه اعلام کرده بود کسب توافق تجاری و اقتصادی بین انگلیس و اتحادیه اروپا نمیتواند در سال جای میلادی پایان یابد و نیازمند زمان بیشتری است؛ سخنانی که همواره با مخالفت دولت محافظه کار انگلیس مواجه شده است.