روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» در گزارشی به بررسی سیاست شورای امور عمومی آمریکا و اسرائیل (ایپک) علیه «برنی سندرز» نامزد پیشروی دموکراتها برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکات پرداخت.
در گزارش هاآرتص آمده است: «پس از انتشار تبلیغ فیسبوکی توسط ایپک که در آن برخی از دموکراتها را «افراطی» و «ضد یهودی» توصیف کرده بود، ایپک بابت منتشر شدن این تبلیغ عذرخواهی کرد. هم لیبرالها و هم محافظهکاران ناراحتی خود را از لابی طرفدار اسرائیل ابراز داشته و این گروه را متهم به تبعیض سیاسی و بی کفایتی کردند.
با وجود انتقادها از این اقدام، اما هم اکنون زمان آن است که به این موضوع اعتراف کنیم که در انتخابات 2020 سال جاری، ایپک وظیفه غیرممکن با مسیر ناممکنی برای موفقیت دارد.
مشکلی که لابی حامی طرفدار اسرائیل با آن مواجه بوده این است که فضای سیاسی کنونی در راستای مسیری قرار ندارد که ماموریت این گروه برای چند دهه گذشته بوده است.
در زمانهای سیاسی عادی، این کار برای ایپک ساده بود تا به عنوان یک چتر برای متحد کردن حامیان اسرائیل و امنیت یهودیان از چپ و راست بپردازد.
در حالی که ایپک را متهم میکنند که گرایشهای راستگرایانهای دارد اما این موضوع تا حد زیادی یک افسانه به شمار میآید. اصول عملکردی محوری ایپک این است که تلاش کند در میانه دو طرف (دموکراتها و جمهوریخواهان) قرار بگیرد.
طرفداران ایپک در هر ایالت در آمریکا این دستور را دارند تا به تقویت دوستی با هر سیاستمداری که ممکن است به کنگره راه پیدا کند، بپردازد و در نتیجه این موضوع باعث ایجاد شبکهای قدرتمند شده که با کمکهای مالی و نفوذ شخصی تامین میشود. همچنین هم جمهوریخواهان و هم دموکراتها به خوبی درک کردهاند که حمایت از اسرائیل در میان رای دهندگان آمریکایی اجماعی ملی و گسترده دارد.
ایپک به بهترین نحو تلاش خود را برای تقویت این اجماع در آمریکا انجام داده حتی با این وجود که حمایت این گروه از راه حل دو دولت دقیقا با اقدام ائتلاف به رهبری لیکود طی 11 سال گذشته در اسرائیل قرار ندارد.
اولین چالشی که ایپک برای حفظ وجهه بی طرفی خود در فضای سیاسی آمریکا با آن مواجه است این بوده که دولت ترامپ هم به اسرائیل و هم به دوستان آمریکایی خود بیشتر یا کمتر از آن چیزی داده که هر دولت در کاخ سفید طی 40 سال گذشته داده است.
خروج ترامپ از توافق هستهای با ایران، وی را همگام با مبارزه ایپک برای شکست دادن دستاورد سیاست خارجی دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور سابق آمریکا قرار داد.
پس از اقدام ترامپ در برسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل، حمایت از حق حاکمیت اسرائیل بر جولان، درخواست از تشیکلات خودگردان فلسطین در متوقف کردن حمایت از خانواده مبارزان فلسطینی و هم اکنون حمایت از طرح صلحی که به شدت به نفع اسرائیل است، هیچ فضایی برای دموکراتها باقی نگذاشته تا به رقابت با وی برای کسب عنوان دوست اسرائیل بپردازند.
از آن زمان، بخش عمدهای از دموکراتها که مدتها خود را حامی اسرائیل میدانستند، با این سیاستهای ترامپ مخالفت کردند این در حالی است که ایپک از سیاستهای ترامپ درباره ایران و روند صلح اعلام حمایت کرده و همین موضوع سبب شده تا مانع از آن شود که ایپک موضع سنتی خود در قبال دو حزب اصلی آمریکا را حفظ کند.
در عین حال، ایپک به طور گستردهای حامی تلاشهای میانهروهای دموکرات است تا مانع از آن شود که حزب آنها توسط چپ گراها که رویکرد دوستانهای در قبال اسرائیل ندارند مصادره شود.
در دورهای که به مجمع انتخاباتی آیووا منتهی میشد، گروه «دموکراتهای حامی اسرائیل» که عمری یک ساله دارند به طور گستردهای در راستای از دور خارج کردن «برنی سندرز» سناتور ایالت ورمونت از رقابتها فعالیت کردند.
«مارک ملمن» استراتژیت کهنهکار دموکرات که رهبری این گروه را بر عهده دارد به هدایت افکار رایدهندگان برای عدم حمایت از سندرز کمک کرد.
تبلیغات فیسبوکی ایپک که دموکراتها را مورد هجمه قرار دارد باید در این محتوا در نظر گرفته شود. برای دموکراتهای میانهرو طرفدار اسرائیل، مشکل با سندرز این نیست که وی بیشترین انتقادها را از اسرائیل در مقایسه با دیگر دموکراتها دارد بلکه به این دلیل است که طرفداران چپگرا که طرفدار وی هستند رویکرد خصمانهای نسبت به اسرائیل دارند.
«ایلهان عمر» نماینده دموکرات ایالت مینسوتا و «رشیده طلیب» نماینده دموکرات ایالت میشیگان که حامی جنبش «تحریم،عدم سرمایهگذاری و تحریم» اسرایئل هستند، از حامیان سندرز هستند.
ایپک در حال حاضر از فعالیت گروه «اغلب دموکراتها برای اسرائیل» و تلاشهایش برای متوقف کردن سندرز حمایت میکند.
تبلیغ اینترنتی این گروه زیرمجموعه آیپک باعث ایجاد اعتراضاتی درون دموکراتها شد.
در این تبلیغ اینترنتی آمده است: «رادیکالها در حزب دموکرات به دنبال پیشبرد دستور العمل ضد اسرائیلی و ضد یهودی خود هستند.»
انتشار این تبلیغ باعث ناراحتی دوستان دموکرات اسرائیل شد و انتقادهایی را از ایپک به همراه داشت همین موضوع سبب شد تا ایپک ضمن عذرخواهی، به حذف این تبلیغ بپردازد.
اما این اقدام خشم راستگراها را نیز به همراه داشته و اعلام کردند که آن چیزی که ایپک انجام داده مداخله در جنگ داخلی دموکراتها به نفع حامیان اسرائیل بوده است. راستگراهای یهودی نیز پیشتر فکر میکردند که بی طرفی ایپک در عرصه سیاسی آمریکا به پایان رسیده است و در حالی که جمهوریخواهان در حمایت از لابی حامی اسرائیل یکپارچه هستند اما اختلاف در میان دموکراتها در حمایت از ایپک در حال افزایش است.
اگر چه این موضوع سبب نشده تا ایپک فعالیت معمول خود در کنگره و همکاری با دوستان خود در هر دو حزب را متوقف کند. بدون تردید حضور قابل توجهی از نمایندگان دموکرات در کنفرانس سالانه ایپک و همچنین مسافرت تعداد زیادی از نمایندگان دموکرات کنگره به سرزمینهای اشغالی طی سال گذشته بیانگر آن است که ایلهان عمر و رشیده طلیب بیانگر اعتقادات حزب دموکرات نیستند.
اما با گروههای ضد صهیونیستی نظیر «IfNotNow» که تمام تلاش خود را به کار میگیرند تا دموکراتها را ترغیب کنند در کنفرانس امسال ایپک حضور نیابند و به نظر میآید که «الیزابت ورن» سناتور دموکرات نیز از آن حمایت کند، این گروه دیگر نمیتواند موضع خنثی در قبال دو حزب اصلی آمریکا را ادامه دهد.
از سوی دیگر، در صورتی که برنی سندرز به عنوان نامزد نهایی دموکراتها برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا معرفی شود، بسیار سخت خواهد بود تا ایپک همچنان به موضع بی طرف خود در قبال این دو حزب ادامه دهد. این موضوع امکان پذیر نخواهد بود که به دموکراتهایی که ضد اسرائیل هستند حمله کنند بدون آنکه از ترامپ حمایت نشود.
در حالی که انتقاد از لابی حامی اسرائیل برای اقدام اشتباه خود در قبال دموکراتها آسان به نظر میرسد اما مشکل واقعی این است که در حالی که دموکراتها درباره اسرائیل اختلاف نظر دارند و ترامپ نیز به شدت در راستای منافع اسرائیل کار میکند از ایپک خواسته میشود تا اقدامی را انجام دهد (بی طرفی) که امکان پذیر نیست.
سندرز انتخابات نیوهمپشایر ۲۵.۷ درصد آرا را به دست آورده و نزدیکترین رقیب او بوتهجج، به ۲۴.۴ درصد آرا دست پیدا کرده است. امی کلوبوچار صاحب ۱۹.۷ درصد آرا شده. وارن ۹.۳ درصد آرا و بایدن ۸.۴ درصد آرا را از آن خود کردهاند.