خاطرات مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی را از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵، هر شب منتشر میکند. پیشتر، خاطرات «آیت الله» از سال ۵۸ تا ۷۱ در «انتخاب» منتشر شده بود
به گزارش «انتخاب»؛ متن خاطرات آیت الله هاشمی در روز ۱۲ اسفند 1371 تا 1375 در زیر آمده است
سال 1371
آقاى [محسن] رفيقدوست آمد. براى نيازهاى ارزى جانبازان و ويلچرها استمداد كرد. آقاى [محمد] سعيدىكيا آمد. از حمايت من در جريان استيضاح تشكر كرد. آقاى حلاجيان طرح تعمير خانه را آورد.
آقاى [حميد] ميرزاده، [معاون اجرايي رييسجمهور] آمد. گزارش برنامه فروش زمين در كيش را ارايه داد. اجازه هزينه كردن پانصد ميليون تومان در بوشهر را گرفت.
[آقاي غلامرضا آقازاده]، وزير نفت آمد. گزارش گاز و توليد را داد و اجازه گرفت برنامه گازرسانى را توسعه دهد. قرار شد شركت سازههاى دريايى با صنايع سنگين را به زودى به نتيجه برسانند و سعى شود تأسيسات نفتى و گازى در دريا را در داخل بسازيم.
آقايان [شهريار] پرهيزگار، [احمد] ابوالقاسمى، [محمدرضا] خرميان و [كريم] منصورى كه در مسابقات بينالمللى قرائت و حفظ قرآن اول و دوم شدهاند، آمدند. توضيحات دادند و قرآن خواندند. تشويقشان كردم و جايزه دادم. فاطى براى كارهاى امدادى به دياليزيها آمد.
عصر هيأت دولت جلسه داشت. بحث تعرفههاى جديد بر واردات براى حمايت از توليدات داخلى در دستور بود. افطار نمايندگان مجلس ميهمانم بودند. بعد از نماز جماعت و افطار، نمايندگان مراجعات فراوان براى عمران حوزههاى انتخابيه داشتند. به خانه آمدم. باران خفيفى مىبارد.
سال 1372
آقاى سيد مرتضى عسكرى آمد. آقاى [ابوالقاسم] خزعلى برايش وقت خواسته بود. از سياستهاى اقتصادى دولت تعريف كرد و راه اعتلاى ايران را از همين سياستها خواند. گفت علىرغم شايعات اينكه به اختلافات شيعه و سنى دامن مىزند، از گذشته تا به حال، تلاش در وحدت مسلمين داشته. نمونههايى از كارهاى خودش در عراق و... را آورد و پيشنهاد داشت براى مقابله توطئههاى صهيونيستها كه دشمن آشتىناپذير جمهورى اسلامى ايراناند، بايد با غربىها بسازيم و در يك زمان، در دو ميدان نجنگيم. خواست كه براى تأسيس دانشكدهاى براى علوم دينى، كمكش كنم. بنا داشته در سوريه و لبنان تأسيس كند، ولى به خاطر احساس ناامنى آينده در آنجاها، ترجيح داده در ايران باشد.
مجمع تشخيص مصلحت جلسه داشت. دو دستور داشتيم؛ یکی راجع به طرح قائممقامى شورای اسلامیشهر در شهردارىها بود و دیگری معافيت مؤسسات اقتصادى دانشگاه امام صادق (ع) از پرداخت ماليات كه در اثر اختلاف مجلس و شوراى نگهبان به مجمع آمده بود. در هر دو مورد با مصوبه مجلس مخالفت شد.
عصر اخوى محمد، [قائم مقام وزیرامور خارجه] آمد. گزارشى از وضع وزارت امور خارجه داد و نظرات من را گرفت. خبر داد كه همشيره صديقه براى دفع سنگ كليهاش آمده است. به خانه آمدم. افطار بچهها جمع بودند.
سال 1373
امروز در خانه بودم. تمام وقتم را كارهايى كه به منزل آورده بودم، گرفت. پيش از ظهر آقاى [محمدرضا] توسلى، [مسئول دفتر امام خمینی(ره)]، به عنوان ديدار عيد آمد و در ضمن خواست موافقتم را بگيرد كه در سفر به محلات همراه من باشد؛ قبول كردم. از وضع مجمع روحانيون مبارز پرسيدم؛ گفت كاملاً تعطيل است. بر لزوم حل مسأله آقاى منتظرى تأكيد داشت و گفت، جناح چپ ديگر خيلى حساس نيست و بلكه مايل است. گفت مراجعات وجوه شرعيه دارد و به طلاب تهران، شهريهاى مىدهد. مقدارى هم از وجوه آیت الله خامنهاى يا آقاى فاضل يا آقاى منتظرى را به او مىدهند.
سال ۱۳۷۴
از غروب دیشب تا امروز عصر، یکسره برف و باران داشتیم. [آقای سوماناز انگونیا]، فرستاده ویژه فرمانده کودتای اخیر نیجر با نامه رییس خود آمد؛ سرگردی است. برای دفاع از کودتا توضیحات داد و تأکید داشت که شرایط فرهنگی مردم نیجر، قدرت هضم دموکراسی را ندارد. برای رفع مشکلات کشورش استمدادکرد. گفتم هیأتی برای بررسی وضع آنجا و راههای همکاری و کمک میفرستیم.
[آقای غازی صلاحالدین]، فرستاده ویژه رییس جمهور سودان آمد. از مصوبه اخیر شورای امنیت [سازمان ملل]، در ارتباط با تحویل سه نفری که در اتیوپی به جان [حُسنی] مبارک، [رئیس جمهور مصر] سوءقصد کردند، اظهار نگرانی کرد. پیشبینی میکنند، در پایان مهلت دو ماهه- که یک ماه دیگر به پایان میرسد- مصوبه دیگری علیه سودان بگذرانند. از ما خواست که برای جلوگیری از تصویب آن تلاش کنیم؛ به خصوص از طریق چین و هند که حق وتو دارند. نیز گفت اخیراً یکی از سه هواپیمای سی-۱۳۰شان ساقط شده و برای پشتیبانی جنگ جنوب، مشکل دارند؛ تقاضای ادامه کمک نظامی کرد. گفتم، لیبی موافقت خودش را برای پرداخت طلب آنها از ایران برای کمک به سودان، پسگرفته است.
آقای [سیدمحمد] غرضی آمد. دربارة انتخابات صحبت کرد و از نامه دفتر رهبری اظهار نگرانی نمود. [آقای عبدالعلی توکلی]، سفیر جدیدمان در موزامبیک برای خداحافظی و کسب نظر آمد. بنا بود، عصر آقای [برهانالدین] ربانی از افغانستان بیاید که به فردا موکول شد، در نتیجه عصر و شب، وقت زیادی برای مطالعه و انجامکارها داشتم.
آقای [علیمحمد] بشارتی، [وزیرکشور]، اطلاع دادکه آیتالله خامنهای ضمن قبول تذکرات دیشب من، گفتهاند مجمع تشخیص مصلحت، برای اصلاح قانون انتخابات تشکیل شود، ولی آقای [حسن] حبیبی اطلاع داد که شورای نگهبان، حاضر است نظرش را تعدیل کند و فقط خواستار جمعشدن پلاکاردهای حاوی اسامی نمایندگان باشد و پلاکاردهای کلی را مجاز بداند؛ پذیرفتم که این مقدار کنترل بشود و اصلاح قانون بکنیم. عصر بیانیه اصلاح شده شورای نگهبان منتشر شد.
سال ۱۳۷۵
برای همایش بینالمللی بازسازی، از منزل به دانشگاه تهران رفتیم. آقای کامروا، [دبیر شورای عالی بازسازی مناطق جنگزده] و اخوی محمد، [معاون اجرایی رئیسجمهور]، گزارش دادند. من دربارة ویژگیهای جنگ و بازسازی و تنهاییکشور وکارهای مهمیکه انجام دادهایم، صحبتکردم.[۱] به دفترم رفتم. فائزه آمد. گزارش سفر به خرامه شیراز را داد که مردم فوقالعاده از او استقبالکردهاند. ستاد تنظیم بازار، جلسه با چند مصوبه داشت؛ منجمله جلوگیری از گرانشدن قیمت بلیت سفر در ایام نوروزکه باعث ناراحتی وزارت راه [و ترابری] شد. عصر، فاطی، [رئیس بنیاد بیماریهای خاص]، آمد و خواستار حمایت بیشتر از بیماران خاص شد.
در جلسه هیأت دولت، چند مصوبه داشتیم. مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان، برای زلزلهزدههای اردبیل اختصاص دادیم. شب میهمان رهبری بودم. دربارة سفرم به بوشهر وکار مهمیکه مهدی انجام داده، با کسب تکنولوژی سازههای دریایی صنایع نفت و نیز مسائل مربوط به آلمان و ترکیه و مانور سپاه در جنوب و جواب به پیام آمریکا و مسأله انتخابات [ریاستجمهوری] که هنوز رقابت جدی نشده است، صحبت کردیم.