ویروس کرونا به سرعت مرزها را در مینوردد و به تهدیدی خطرناک برای زیست بشر تبدیل شده است. طبق آمار رسمی تاکنون بیش از ۹۰ هزار نفر در سراسر جهان به این ویروس ناشناخته مبتلا شدهاند و بیش از ۳ هزار نفر نیز جان خود را از دست دادهاند. در بیش از ۶۶ کشور جهان موارد ابتلا به کرونا ثبت شده است؛ اما کشورهای جهان برای مقابله با ویروس کرونا دست به چه اقداماتی زدهاند؟
قرنطینه تاریخی در چین
سازمان جهانی بهداشت تلاشهای چین برای مهار کرونا و حفظ سلامت عمومی را موفقیت آمیز دانسته و اقدامات این کشور را به عنوان الگویی برای سایر کشورها معرفی کرده است.
دولت چین بعد از انتشار ویروس کرونا، در ابتدا شهر ۱۱ میلیون نفری ووهان که مرکز انتشار این ویروس بود را قرنطینه و سپس تمام استان هوبی را با جمعیتی بالغ بر ۵۷ میلیون نفر به طور کامل قرنطینه کرده است. برای اجرای این قرنطینه که در ابتدا با تعطیلات سال نو چینی همزمان شده بود، تمام وسایل حمل و نقل عمومی تعطیل، رفت و آمد در خیابان ها محدود و تمامی افراد مجبور به پوشیدن ماسک شده اند. مراکز تفریحی، گردشگری و مکان های اجتماع مردم تعطیل هستند. در ووهان تقریبا تمامی کارخانه های چند ملیتی تعطیل شده اند. قرنطینه ووهان و استان هوبی را می توان بزرگترین و بی نظیرترین قرنطینه تاریخ دانست که با سختگیری و نظم آهنین توسط دولت اجرا شده است. سازمان جهانی بهداشت با توجه به نتایج حاصل از این قرنطینه آن را کاملا موفق ارزیابی کرد.
چین با افزایش شمار مبتلایان در شهر ووهان یک بیمارستان ۱۰۰۰ تخت خوابی را ظرف مدت ۶ روز و یک بیمارستان ۱۳۰۰ تخت خوابی دیگر را در مدت ۱۰ روز ساخت. ورزشگاه ها و مراکز فرهنگی بزرگ به بیمارستان های موقت برای مبتلایان به ویروس کرونا تبدیل شدند. در شهر ووهان ۱۶ بیمارستان موقت برای مقابله با کرونا اختصاص داده شد که حالا با کنترل شیوع و کاهش آمار مبتلایان یکی از آن بیمارستان ها تعطیل شده است. شرکت های"هوآوی" و "چاینا تلکام" با کمک فناوری ۵G مراکز تشخیص از راه دور تصویری راه اندازی کرده اند تا پزشکان از طریق مشاوره و معاینه آنلاین به شهروندان چینی خدمات ارائه دهند. بسیاری از کمپانی های بزرگ مانند "علی بابا"، "بایدو"، "شیائومی" مقادیر بسیار زیادی غذا و لوازم مراقبت های بهداشتی و پزشکی به مناطق آلوده ارسال کرده اند. بسیاری از کارخانه ها نیز بخشی از خط تولید خود را به تولید ماسک و لوازم بهداشتی اختصاص داده اند.
از سنجش تب افراد تا زندان برای ماسک نزدن
از دیگر اقدامات دولت چین برای مبارزه با ویروس کرونا، تعطیلی مدارس، اداره و دانشگاه ها بود. از روز ۲۳ ژانویه که قرنطینه شهر ووهان آغاز شد، تمام مدارس و دانشگاه ها به طور کامل تعطیل شدند. هر چند که براساس تقویم رسمی چین مدارس و دانشگاه ها به دلیل تعطیلات سال نو چینی باید تا ۱۷ فوریه تعطیل می شدند اما پس از این تاریخ نیز مدارس و دانشگاه ها کلاس های خود را به صورت مجازی و از طریق اینترنت برگزار می کنند. ابرکمپانی های چینی "علی بابا" و "تنسنت" در شبکه های اجتماعی امکان برگزاری کلاس آنلاین را اضافه کردند و بسیاری از اداره های دولتی و سازمان ها نیز کارمندان خود را موظف کرده اند تا کارهایشان را از خانه انجام دهند.
دولت چین با وجود فاصله بیش از ۱۰۰۰ کیلومتری پایتخت تا ووهان، تمام مدارس، دانشگاه ها و اداره ها را در پکن تعطیل کرده است و تدابیر سفت و سختی اجرا می کند. از جمله اقدامات دولت چین برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، کنترل درجه تب افراد در محیط های عمومی مثل ورودی فروشگاه ها، مجتمع های مسکونی و رستوران ها است. در این مکان ها دستگاه های تب سنج نصب شده و تب افراد را در هنگام ورود به مکان های عمومی می سنجند و اگر تب افراد بیش از ۳۸ درجه باشد برای انجام آزمایش های بیشتر و تشخیص بیماری به کلینیک های تخصصی اعزام می شوند. شهروندانی که در مورد نشانه های بیماری کرونا پنهان کاری کنند یا اینکه از ماسک استفاده نکنند بازداشت می شوند، قانونی در این مورد وضع شده است که می تواند پای این دست از شهروندان را به زندان باز کند.
درمان رایگان برای تمام افراد
همچنین دولت چین تمامی هزینه های مربوط به درمان، مراقبت و همچنین تست های مرتبط با ویروس کرونا را رایگان اعلام کرده است. در تمامی شهر ها بیمارستان ها و مراکز کلینیکی را برای انجام آزمایشها و بستری شدن مبتلایان یا موارد مشکوک به ویروس کووید-۱۹ اختصاص داده شده است که تمامی خدمات در این مراکز به صورت کاملا رایگان انجام میشود.
چکمه اروپا زیر چکمههای کرونا
ایتالیا به عنوان کانون انتشار ویروس کرونا در اروپا، دست به قرنطینه گسترده در شمال این کشور زده است. شهر میلان قطب صنعتی-تجاری ایتالیا نیز در شمال کشور و ناحیه لومباردی قرار دارد.
بر اساس دستور العملی که اخیرا دولت ایتالیا به شهروندانش اعلام کرده، مدارس، دانشگاه ها، سینماها، رستورانها و اماکن ورزشی و مراکز تفریحی در لومباردی، ونتو و امیلیا رومانیا در شمال ایتالیا برای یک هفته دیگر هم تعطیل خواهند بود. در این مناطق بیش از ۱۶۰۰ مورد ابتلا به ویروس کرونا ثبت شده است. با تعطیلی تمام مراکز در این نقاط، دولت محدودیت های شدید تردد و حضور در اماکن عمومی وضع کرده است و نیروهای امنیتی تمامی موارد رفت و آمد را کاملا بررسی و کنترل می کنند.
دولت ایتالیا همچنین از مردم خواسته است تا بیمارستانها و به ویژه اورژانسها را بی دلیل شلوغ نکنند و با پزشک خانوادگی خود در تماس باشند. بیمارستان ها در ایتالیا برای آلوده نشدن بخش اورژانس، موارد مشکوک ابتلا به ویروس کرونا را در خارج از اورژانس مورد آزمایش و درمان قرار میدهند و از چادرهایی که برای مواقع اضطراری ساخته شده اند در محوطه بیمارستانها استفاده میکنند.
در ایتالیا برای جلوگیری از شیوع کرونا، کارناوال ونیز هم تعطیل شد و بسیاری از رخداد های فرهنگی و مسابقات ورزشی لغو شده یا بدون حضور تماشاگران در حال برگزاری هستند.
دولت ایتالیا ۹۰۰ میلیون یورو برای مبارزه با ویروس کرونا و برای کسب و کارهایی که از شیوع کرونا زیان دیده اند مبلغ ۳.۶ میلیارد یورو بعنوان بسته حمایتی اختصاص داده است.
در سوئیس روبوسی ممنوع شد
دولت سوئیس تجمعات بیش از هزار نفر را برای پیشگیری از شیوع گسترده ویروس کرونا ممنوع و رویدادهای عمومی و خصوصی در ابعاد وسیع را لغو کرده است. برگزاری لیگ فوتبال و تمامی فستیوال ها در سراسر کشور ممنوع اعلام شده است.
این کشور همچنین یکی از مهمترین رویدادهای صنعت خودرو در سطح جهان را لغو کرده است. فستیوال خودرو ژنو که سالانه بیش از ۶۰۰ هزار بازدیدکننده دارد امسال برگزار نخواهد شد. سوئیس از شهروندان خود خواسته است فعلا سنت روبوسی را برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا کنار بگذارند.
بسیج همگانی کره شمالی علیه کرونا
در کره شمالی از روزهای گذشته محدودیت های شدیدی اعمال شده است. این کشور پس از نخستین نشانه های همه گیری کرونا در جهان تصمیم گرفت تردد منظم مسافران به چین و روسیه را متوقف کند تا بتوانند کشور خود را کاملا ایزوله کنند. همچنین خروج شهروندان خارجی در کره شمالی از سفارت ها و محله دیپلماتیک پیونگ یانگ نیز ممنوع است. این کشور برای پیشگیری از شیوع کرونا تمامی رسانه ها را ملزم به تبلیغ و آموزش شهروندان درباره این ویروس کرده است، در معابر عمومی و خیابان ها از طریق بلندگو یا ال سی دی های بزرگ نکات آموزشی لازم برای شهروندان این کشور پخش می شود.
فرانسه و آلمان، لغو رویدادهای بزرگ
در فرانسه به دستور دولت مسابقه دو ماراتن پاریس که قرار بود با حضور بیش از ۴۰ هزار نفر برگزار شود لغو و برگزاری تجمعات بیش از ۵ هزار نفر در فضای بسته ممنوع اعلام شد. درب های موزه تاریخی لوور نیز بر روی بازدیدکنندگان بسته شده است.
آلمان نیز در پی ثبت موارد جدید ویروس کرونا نمایشگاه سالانه جهانی گردشگری در برلین را لغو کرد. این نمایشگاه سالانه بیش از ۱۶۰ هزار بازدید کننده را به برلین می کشاند. برگزاری مسابقات لیگ آلمان – بوندس لیگا – نیز متوقف شده است.
بسیاری از رویدادهای بزرگ سالانه نیز در سراسر جهان لغو شده اند؛ در آمریکا کنفرانس سالانه توسعه دهندگان بازی های ویدیویی سان فرانسیسکو، کنفرانس سالانه فیسبوک موسوم به F۸ ، کنفرانس سالانه انرژی سراویک، در ایتالیا کنفرانس اقتصاد جهانی برگزار نخواهد شد و کنگره جهانی موبایل بارسلون نیز لغو شد.
کشورهای مختلف جهان محدودیت هایی را برای مسافران پروازهای خارجی اعمال کرده یا تمامی پروازها را به برخی نقاط ممنوع اعلام کرده اند. در برخی موارد نیز کشورها مرزهای خود را به طور کامل به روی دیگر کشورها بسته اند، اقدامی که به گفته متخصصان راه حل مناسبی در مواجهه با ویروس کرونا نیست.