مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان از انجام ۱۰۷۸ اهدای عضو در کشور خبر داد و در عین حال گفت: در سال گذشته میزان پیوند کلیه از افراد مرگ مغزی افزایش یافته است.
دکتر کتایون نجفیزاده در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، با بیان اینکه انجمن در سال گذشته به عنوان بازو و در کنار وزارت بهداشت با این وزارتخانه همکاری کرد و کوشید، گفت: یکی از شاخصهای مهم اهدای عضو PMP است که تعداد اهدای عضو به ازای یک میلیون نفر جمعیت را نشان میدهد. این شاخص در دنیا به صورت یک دهم یک دهم حرکت میکند و هر یک دهم افزایش آن، نشان دهنده تلاش دولت و ارگانهای فرهنگساز آن جامعه است. در کشور ما این شاخص در دو سال گذشته ۱۱.۲ بوده، اما سال گذشته به ۱۴ رسیده که بسیار قابل توجه است.
سالانه پنج تا هشت هزار مرگ مغزی در کشور
وی افزود: در سال گذشته ۱۰۷۸ مورد اهدای عضو در کشور انجام شد. باید توجه کرد که سالانه بین حدود پنج تا هشت هزار مرگ مغزی در کشور اتفاق میافتد که طبق آمارهای جهانی نیمی از افراد، یعنی در سه تا چهار هزار نفر از افراد مرگ مغزی شده قابلیت اهدای عضو وجود داشته است. این موضوع دو پیام دارد؛ یکی اینکه به ۱۰۷۸ خانوادهای که تصمیم درست گرفتند و اعضای عزیزشان را اهدا کردند، تبریک میگویم. در عین حال جای تاسف دارد که یکسوم تا یکچهارم موارد مرگ مغزیمان را استفاده کردیم و بقیه اعضای قابل استفاده مرگ مغزی به زیر خاک رفتند.
نجفیزاده ادامه داد: یک بیمار دیالیزی برای زندگی، باید هفتهای سه روز به مرکز دیالیز برود و چهار ساعت زیر دستگاه باشد. درحالیکه با پیوند کلیه میتوان این عملکرد را به دست آورد و فرد به زندگی عادی برگردد و حتی یک قهرمان ورزشی باشد، اما متاسفانه این کلیه، قلب و کبد و... افراد مرگ مغزی به زیر خاک میرود.
افزایش پیوند کلیه از افراد مرگ مغزی
وی با بیان اینکه از هر فرد مرگمغزی شده، هشت عضو قابل اهدا است، گفت: طی سال گذشته شاهد افزایش تعداد پیوند کلیه از افراد مرگ مغزی و کاهش این پیوند از افراد زنده بودیم. به طوری که در سال گذشته ۳۲۳۴ پیوند عضو در کشور انجام شده که عمدهترین آن کلیه بوده و در درجه بعدی پیوند کبد بیشترین میزان را به خود اختصاص داده و بعد از آن هم پیوند قلب قرار دارد.
آمار مرگ و میر کرونا در بیماران پیوند عضو
نجفیزاده در پاسخ به سوالی درباره میزان آسیبپذیری افراد پیوندی و یا نیازمند اهدای عضو در مقابل بیماری کووید-۱۹ گفت: شخصی که ایمنیاش ضعیف باشد اگر ویروس کرونا وارد بدنش شود، بیشتر در معرض خطر مرگ قرار میگیرد. بر همین اساس بعد از شیوع کرونا، پیوند اعضا در تمام دنیا متوقف شد و فقط به موارد اورژانس و افرادی که ثابت شود کرونا ندارند، محدود شد. در عین حال بر اساس آمارها روزی هفت تا ۱۰ نفر به دلیل نرسیدن عضو پیوندی از دست میروند، حال تصور کنید که از اسفند ماه و بعد از شیوع کرونا این آمار به کجا رسیده است. البته امیدواریم با برطرف شدن کرونا پیوند عضو به وضعیت عادی برگردد.
وی در پاسخ به سوال ایسنا، درباره میزان درگیری بیماران پیوندی با کرونا، ادامه داد: متاسفانه کرونا تعدادی از بیماران پیوندی را درگیر کرده است. البته طبق مصاحبهای که با مراکز پیوند مختلف داشتیم افرادی که در گذشته پیوند عضو داشتهاند، بیشتر درگیر میشوند. بیماران پیوندی جدید از آنجایی که در قرنطینه بودند، کمتر مبتلا شدند. موارد پیوندی قدیمی را داشتیم که متاسفانه مبتلا شدند و باید توجه کرد که آمار مرگ و میر بیماران پیوندی که مبتلا به کرونا میشوند، چندین برابر افراد عادی جامعه است و حتی به ۵۰ درصد میرسد.
وی با بیان اینکه به طور کلی آمار مرگ ناشی از کرونا در بیماران پیوندی حتی به ۵۰ درصد هم میرسد، افزود: کار خوبی که وزارت بهداشت در این شرایط انجام داد، این بود که با همکاری بیمهها و سازمان غذا و دارو نسخههای بیماران را تمدید کرد تا بیماران بتوانند با همان نسخه قدیمی و بدون مراجعه مجدد به پزشک، داروهایشان را تحویل بگیرند. در عین حال از مراکز پیوند هم تشکر میکنم که سعی کردند با تمام بیماران پیوندی تماس گرفته و توصیههای لازم را به آنها ارائه دهند و از راه دور بیماران را کنترل کنند تا اگر مشکلی داشتند و یا علائمی پیدا کردند و نیاز به مراجعه به پزشک داشتند، سعی کردند از دور کنترل کرده و در صورت نیاز آنها را به پزشکان محلی ارجاع دهند تا نیازی به مسافرت نداشته باشند.