پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : همه كربوهیدراتها یكجور نیستند؛ بسیاری از غذاهای كامل پركربوهیدرات هستند و البته، سالم و مغذی. اما كربوهیدراتهای تصفیهشده یا ساده از مواد مغذی و فیبر چندانی برخوردار نیستند.
در تحقیقات مختلفی نشان داده شده است كه مصرف كربوهیدراتهای تصفیهشده میتواند با افزایش خطر بروز بیماریهایی چون چاقی، مشكلات قلبی و دیابت نوع ۲ در ارتباط باشد. اما ببینیم كه كربوهیدرات تصفیهشده چیست و چه مشكلاتی ایجاد میكند.كربوهیدراتهای تصفیهشده به كربوهیدراتهای ساده یا فرآوریشده هم معروفند.
دو نوع اصلی كربوهیدراتهای ساده عبارتند از: غلات تصفیهشده و قندها. غلات تصفیهشده یعنی غلاتی كه محتوای فیبری و مغذی آنها گرفته شده، مثل آرد سفید كه از گندم تصفیهشده حاصل میشود. قندهای تصفیهشده و فرآورییافته هم مانند ساكاروز (شكر معمولی)، شربت ذرت با فروكتوز بالا و شربت آگاو. تقریبا همه فیبر، ویتامینها و مواد معدنی از كربوهیدراتهای تصفیهشده حذف میشود و به همین دلیل، این نوع كربوهیدراتها را دارای كالری پوچ میدانند.
كربوهیدراتهای اینچنینی سریعالهضم هستند و شاخص گلایسمی بالایی دارند، یعنی سبب افزایش سریع سطح قند خون و انسولین میشوند؛ مصرف مواد غذایی دارای شاخص گلایسمی بالا با پرخوری و افزایش خطر بروز بیماریهای مختلفی در ارتباط است. ازجمله پرمصرفترین مواد غذایی حاوی كربوهیدراتهای تصفیهشده میتوان به آرد سفید، نان سفید، برنج سفید و انواع شیرینی اشاره كرد.همانطور كه گفتیم مصرف بیرویه كربوهیدراتهای تصفیهشده اتفاق خوبی برای سلامتی نیست.
اما باید یادآوری كنیم همه انواع كربوهیدراتها لزوما مضر نیستند؛ ازجمله مواد غذایی كربوهیدراتی سالم میتوان به سبزیجات، میوهها، حبوبات و غلات كاملی چون جو اشاره كرد. در صورتی كه از پیروان رژیمهای غذایی بدون كربوهیدرات نیستید، لزومی ندارد از مصرف چنین مواد غذایی سالمی صرفا بهدلیل دارا بودن كربوهیدرات خودداری كنید.
روزنامه جام جم