سه‌شنبه ۱۴ تير ۱۴۰۱ | Tuesday, 05 July 2022
  • ارتباط با انتخاب
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیک
  • |
  • نظرسنجی
سه‌شنبه ۱۴ تير ۱۴۰۱ | Tuesday, 05 July 2022
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
جستجو
ویدئو جدیدترین اخبار پربیننده ترین
لایو خبر عکس خواندنی ها اخبار ویژه
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • ارتباط با انتخاب
  • پیوندها
  • آب و هوا
  • اوقات شرعی
  • مجله الکترونیک
  • نظرسنجی
  • آرشیو
تماشا کنید: کمر فولاد هم خم شد / تصمیمات بانک مرکزی و وزارت صمت چه بر سر صنعت فولاد ایران آورد؟

تماشا کنید: کمر فولاد هم خم شد / تصمیمات بانک مرکزی و وزارت صمت چه بر سر صنعت فولاد ایران آورد؟

ویدیو / واکنش عجیب سرپرست هواپیمایی ایران به قیمت های نجومی بلیط هواپیما

ویدیو / واکنش عجیب سرپرست هواپیمایی ایران به قیمت های نجومی بلیط هواپیما

ویدیو /  تیراندازی در مراسم رژه روز استقلال در هایلند پارک آمریکا

ویدیو / تیراندازی در مراسم رژه روز استقلال در هایلند پارک آمریکا

ویدیو / آیا برای مهار هوش مصنوعی، دیگر کار از کار گذشته؟ + زیرنویس فارسی

ویدیو / آیا برای مهار هوش مصنوعی، دیگر کار از کار گذشته؟ + زیرنویس فارسی

ویدیو / توهین خواننده پاپ به هوادارش وسط کنسرت

ویدیو / توهین خواننده پاپ به هوادارش وسط کنسرت

ویدیو / تنوع زیستی در ارتفاعات مازندران

ویدیو / تنوع زیستی در ارتفاعات مازندران

کد خبر: ۵۵۷۸۱۳
تاریخ انتشار: ۰۳ : ۲۳ - ۰۴ تير ۱۳۹۹
اجتماع >> جامعه
پ

وزارت بهداشت: ابتلای ۴۰ درصدی مردم در برخی استان‌ها به کرونا / غربالگری ۳ میلیون اتباع خارجی / استفاده از ماسک اجباری می‌شود؟

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که در قم و گیلان بالای ۴۰ درصد مردم درگیر کرونا شده اند، گفت: در بحران کرونا حدود ۳ میلیون اتباع در کشور غربالگری شدند که تعداد زیادی از آن‌ها را اتباع افغانستانی تشکیل می‌دهند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

دکتر علیرضا رییسی در نشست ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران در استودیو سلامت وزارت بهداشت، در توضیح اهمیت استفاده از ماسک جهت کاهش احتمال انتقال ویروس کرونا، گفت: مهم‌ترین نکته‌ای که اکنون دنیا و همچنین کشور ما با آن روبروست، بازگشایی مشاغل، اصناف و مباحث مرتبط با رونق اقتصادی است.

به گزارش  تسنیم، وی تاکید کرد: کارشناسان دنیا این اصل را پذیرفته‌اند که نمی‌توان به مدت طولانی همه مشاغل را تعطیل کرد؛ این موضوع هم از نظر روال عادی زندگی هم از نظر اقتصادی و اجتماعی و روحی و روانی شدنی نیست، بنابراین راهی که همه کارشناسان دنیا به آن رسیده‌اند و ما نیز آن را پیش گرفته‌ایم این است که مهم‌ترین راه برای اطمینان از عدم انتقال بیماری و قطع زنجیره ویروس و به عبارت دیگر کاهش انتقال بیماری، استفاده از ماسک است و همه باید آن را جدی بگیرند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چند درصد کشور درگیر کرونا شده است، گفت: نمی‌توان یک آمار کلی کشوری اعلام کرد، چون استان به استان فرق می‌کند. در برخی استان‌ها ۴ درصد یا ۵ درصد میزان درگیری با کرونا بوده است، برخی ۱۰ تا ۱۲ درصد، در استان تهران نیز بر اساس بررسی‌های صورت گرفته کمتر از ۲۰ درصد افراد درگیری بیماری شده‌اند. قم و گیلان بالای ۴۰ درصد درگیر شده اند. اگر قرار باشد به ایمنی جمعی برسیم باید بالای ۶۵ درصد درگیری به کرونا اتفاق افتاده باشد.

لزوم اجباری شدن ماسک در تجمعات و فضا‌های سربسته

رییسی با بیان اینکه استفاده از ماسک در اجتماعات، مکان‌های سرپوشیده و وسایل حمل و نقل عمومی در کشور‌ها در حال اجباری شدن است، افزود: لازم است که استفاده از ماسک اجباری شود. من اعتقادم بر آن است که با تکیه و همکاری مردم اگر از ماسک استفاده شود، به ویژه در مکان‌های سربسته و تجمعات، می‌توانیم خطر انتقال بیماری را بسیار کاهش دهیم.

معاون وزیر بهداشت، استفاده از ماسک را نوعی احترام به حقوق شهروندی و محافظت از دیگران خواند و گفت: این موضوع باید ترویج شود. به ویژه تاکید می‌کنم در فضا‌های سربسته استفاده از ماسک مهم است. انقدر که بر استفاده از ماسک تاکید دارم بر استفاده از دستکش تاکید نمی‌کنم. در مجموع ماسک و رعایت فاصله دو متری کاهش خطر انتقال بیماری را به دنبال دارد.

وی درباره نوع ماسک‌ها نیز توضیح داد: هر نوع ماسکی می‌تواند باعث کاهش انتقال بیماری شود؛ یک پارچه ساده یا چند لایه دستمال کاغذی و پوشاندن دهان و بینی با آن می‌تواند بسیار کمک کننده باشد؛ بنابراین نیازی نیست سراغ ماسک‌های پیچیده و گران برویم. یک پارچه معمولی با قابلیت شست‌وشو، اتو و ضدعفونی کردن می‌تواند کمک کننده باشد و می‌توان این ماسک‌ها را در خانه و تحت عنوان ماسک خانگی تهیه کرد.

وضعیت مطلوب در تخت‌های ویژه و بستری کرونا

وی همچنین در خصوص وضعیت تخت‌های بستری و تجهیزات بیمارستانی با توجه به افزایش مراجعات و بستری بیمارستانی کووید-۱۹ در کشور گفت: خوشبختانه از نظر تخت‌های ویژه و بستری وضعیت مطلوبی داریم و به هیچ وجه در وضعیت بحرانی کمبود نیستیم. البته در برخی از استان‌ها که اکنون استان‌های درگیر این بیماری هستند، ممکن است درصد بالایی از تخت‌ها اشغال شده باشد، اما این به معنای آن نیست که آنجا تخت کمبود دارد.

رییسی ادامه داد: ضمن آنکه برنامه وزارت بهداشت آن است که اگر در استانی کمبود تختی ایجاد شود، قبل از رخداد کمبود، حتما از ذخیره مرکزی امکانات را به آنجا گسیل کنیم. کما اینکه تا کنون نیز در هیچ کجای کشور چیزی به نام کمبود تخت نداشته‌ایم.

وی درباره تجهیزات تنفسی به ویژه دستگاه‌های ونتیلاتور نیز گفت: همانطور که می‌دانید طی این مدت تقریبا سه چهار ماه، نه تنها نیاز به واردات ونتیلاتور نداریم، بلکه مازاد هم تولید می‌شود و برخی از آن‌ها اجازه صادرات هم گرفته‌اند. مهم‌ترین ابزار برای بیماری‌های تنفسی، دستگاه کمک تنفسی، تخت ویژه و مراقبت ویژه است. در مجموع از نظر تجهیزات نیز هیچ کمبودی در کشور نداریم.

وضعیت نیروی انسانی در بخش‌های کرونا

معاون وزیر بهداشت درباره نیروی انسانی در بخش‌های کرونا، گفت: در ارتباط با نیروی انسانی که مهم‌تر و کاراتر از تجهیزات است، باید بگویم که نیروی آموزش دیده و دوره دیده بسیار اهمیت دارد. علل کمبود نیروی انسانی در این وضعیت باید دقیق‌تر نگریسته شود. به عنوان مثال یک بیمارستان ۴۰۰ تخته را در نظر بگیرید، این بیمارستان از قبل کار می‌کرده و پرستار و نیروی انسانی داشته، اما کمبود کنونی نیروی انسانی آن آیا به دلیل افزایش تخت بیمارستانی است؟ در پاسخ باید گفت که درصد کمی شامل این موضوع می‌شوند و این مبحث توجیه کمبود نیرو را نمی‌کند.

وی در این باره افزود: در بیمارستان‌ها برخی از بخش‌ها را تنها به بیماری کرونا اختصاص دادیم که قاعدتا این بخش‌ها پرستار ویژه خود را می‌طلبند. برخی از بخش‌ها نیز تخت‌های ویژه دارند که این بخش‌ها نیز پرستار‌های ویژه خود را می‌طلبند. نکته دیگر هم درگیری خود همکاران ما در برخی از بیمارستان‌ها با کروناست که حداقل دو هفته را اجبارا باید از فیلد بیمارستان خارج شوند و بعد از بهبودی به محیط کار بازگردند.

رییسی گفت: مجموع این موارد باعث شده کمبود‌هایی ایجاد شود و برای به کارگیری پرستاران فراخوان دهند. البته نسبت پرستار به تخت در همه جای کشور معمولا از قبل هم کمبود وجود داشته است. در این شرایط ویژه هم که همکاران ما در بیمارستان‌ها فرسایش و خستگی پیدا کرده‌اند و برخی از پرستاران فعال در بخش‌های کرونا حتی تا همین اواخر نیز، زمان استراحت‌شان را هم در بیمارستان می‌مانند. این همکاران پرتلاش سختکوش و ایثارگر در سراسر کشور باعث شده‌اند در این زمینه موفق باشیم.

سرانجام وعده استخدام پرستاران ۸۹ روزه

وی درباره وضعیت به کارگیری پرستار‌های ۸۹ روزه که قرار بود در مجوز‌های جدید، استخدام و به کارگیری شوند، گفت: در ارتباط با پرستاران ۸۹ روزه نیز در جریانم برنامه‌ریزی‌های خوبی صورت گرفته که به کارگیری طولانی مدت شوند و مجوز‌هایی برای استخدام آن‌ها در دانشگاه‌ها اخذ شده است.

استفاده زیادی از تخت‌های نقاهتگاهی نشد

معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره وضعیت تخت‌های نقاهتگاهی ویژه کرونا نیز گفت: با توجه به اینکه خوشبختانه تعداد تخت‌های بیمارستانی‌مان خوب بود، از نقاهتگاه‌ها استفاده آنچنانی نشد و بسیاری از افراد ایزوله خانگی را ترجیح دادند و بسیاری هم در بیمارستان‌ها ماندند و پس از بهبودی به منزل رفتند.

رییسی در عین حال تاکید کرد:، اما همچنان اعتقاد داریم تخت‌های نقاهتگاه به عنوان پشتیبان باید وجود داشته باشند؛ چراکه این بیماری چندان قابل پیش بینی نیست و البته برخی از استان‌ها نیز از نقاهتگاه‌ها استفاده کردند.

وی همچنین گفت: نکته بعدی که نباید فراموش کرد بحث غربالگری سرپایی کووید-۱۹ است؛ به طوری که بسیاری از افراد به مراکز ۱۶ ساعته مراجعه کرده، تست دادند و افراد علامت‌دار تحت درمان سرپایی قرار گرفتند. این موضوع به کاهش بار بیمارستان‌ها بسیار کمک کرد. اگر این غربالگری نبود میزان بستری در بسیاری از بیمارستان‌ها دو تا سه برابر افزایش می‌یافت.

ایران همچنان در موج اول کرونا

معاون بهداشت همچنین درباره برخی اظهارات مبنی بر بروز موج دوم بیماری در کشور، گفت: موقعی که صحبت از موج یا شیوع مجدد بیماری می‌شود باید بدانیم که هر موجی یک بازوی بالا رونده دارد تا به یک قله می‌رسد و پس از آن یک بازوی پایین رونده دارد. زمانی از موج دوم صحبت می‌کنیم که این اتفاق رخ دهد. فعلا چنین اتفاقی در سطح کشور و استان‌ها نیفتاده است و امیدوار هم هستیم که نیفتد. در مجموع خوشبختانه فعلا دچار موج دوم در استان‌ها نشده‌ایم.

رییسی درخصوص عادی انگاری ویروس از سوی مردم، بیان کرد: در این مورد چند نکته مهم است؛ اول آنکه برخی مردم نسبت به ماه‌های اسفند و فروردین کمتر کرونا را جدی می‌گیرند، مردم مدت‌ها است تلوزیون را که روشن می‌کنند با اخبار کرونا روبرو می‌شوند و شاید از این موضوع خسته شده و یا به آن عادت کرده باشند. البته در استان‌هایی که اکنون در شرایط قرمز قرار دارند مانند خوزستان که مردم می‌بینند اقوام و آشنایان‌شان به بیماری مبتلا می‌شوند و حتی جان خود را از دست می‌دهند، موضوع جدی‌تر گرفته می‌شود. علاوه بر اقدامات نظارتی بر اجرای پروتکل‌ها مردم هم باید به یکدیگر نکات بهداشتی را تذکر دهند.

غربالگری ۳ میلیون اتباع خارجی در ایام کرونا

وی درباره سفر معاون سلامت کشور افغانستان به ایران، گفت: مباحث مختلفی در این دیدار مطرح شد. آن‌ها بسیار مایل بودند از تجربیات کشور ما در راستای مقابله با کرونا استفاده کنند و بدانند آیا روش‌های ما در کشور آن‌ها قابل اجرا هست یا خیر البته غربالگری کرونا که در کشور ما انجام شد به دلیل عدم زیرساخت‌های الکترونیک کافی در افغانستان اجرایی نیست، اما پیشنهاداتی مطرح کردیم تا بتوانند مشابه این عربالگری را در کشور خود اجرا کنند. رابطه ما با این کشور بسیار خوب است و حتی در بحران کرونا حدود ۳ میلیون اتباع در کشور غربالگری شدند که تعداد زیادی از آن‌ها را اتباع افغانستانی تشکیل می‌دهند. یکی دیگر از نکات جالب برای معاون سلامت افغانستان خدماتی بود که مراکز ۱۶ ساعته ما انجام می‌دهند. همچنین در خصوص نحوه بازگشایی‌ها و پروتکل‌های بهداشتی سوالات و درخواست‌هایی از ما داشتند.

کار سخت وزارت بهداشت در پاییز

وی افزود: در پاییز که کرونا و آنفلوآنزای فصلی همزمان می‌شوند مجددا کار ما سخت خواهد شد؛ چراکه آنفلوآنزا و کووید ۱۹ علائم مشترک دارند و حتی کار تشخیص نیز سخت خواهد شد. در مورد اطلاع رسانی درباره کرونا هم فکر می‌کنم باید طرحی نو در اندازیم و با کمک اصحاب رسانه به این فکر کنیم که نحوه اطلاع رسانی در مورد بیماری کرونا را تغییر دهیم تا مردم را حساس کنیم.

معاون وزیر بهداشت افزود: البته کنار همه این‌ها نمی‌توان از اعمال قانون هم غافل بود؛ تا جایی که امر به معروف جواب می‌دهد باید با فردی که پروتکل بهداشتی را رعایت نمی‌کند برخورد شود. اما این توصیه اخلاقی هم تا جایی جواب می‌دهد و بعد از آن باید به سمت اعمال قانون حرکت کرد.

رییسی درباره تصمیمات برای نحوه فعالیت هیئت‌ها در ماه محرم نیز گفت: ما اعلام کرده‌ایم که تجمعات می‌تواند خطر انتقال کرونا ار افزایش دهد. تصمیم گیری در مورد هیئت‌ها نیز باید انجام شده و به اطلاع مردم برسد.

تمام سطوح را آلوده در نظر بگیریم

وی در پاسخ به سوالی درباره تبلیغ دستمال‌های نانو که ادعا می‌شود می‌توانند دست‌ها یا سطوح را به مدت زیادی ضدعفونی نگه دارند، اظهار کرد: باید تمام سطوح را آلوده در نظر بگیریم، مگر آنکه خلافش ثابت شود؛ این موضوع باعث می‌شود که مدام به فکر شست و شوی دست‌ها باشیم و فکر نکنیم نقطه‌ای طولانی مدت می‌تواند عاری از ویروس باشد. در راستای تاکید بر شست و شوی دست‌ها حتی دستور داده‌ام به رستوران‌ها ابلاغ شود هیچ کس دستکش دستش نکند تا مدام دستان خود را بشوید.

ابتلای دوباره به کرونا، آری یا خیر؟

وی درباره اینکه آیا ابتلای دوباره به کرونا محتمل است یا خیر، گفت: گزارشی از اینکه بیمارانی دوباره مبتلا شده باشند، نداشته‌ایم. اگر تست کسی مثبت ثبت شده باشد تا ۶۰ روز بعد ممکن است تست او مثبت باشد. این به معنای آلودگی مجدد نیست، بلکه شاید تکه‌هایی از ویروس مثبت در بدن باقی مانده باشد. این ویروس در بافت ریه یا مخاط سینوس تا مدت‌ها باقی می‌ماند، اما مثبت‌های بعدی به معنای بیماری زایی جدید نیست. تاکنون گزارش مستندی از دوباره گرفتن کووید ۱۹ نداشته ایم.

رییسی درباره تاثیر بازگشایی‌ها بر افزایش آمار ابتلا به کووید ۱۹، خاطرنشان کرد: بازگشایی‌ها در افزایش بیماری کووید ۱۹ و انتقال کرونا تاثیر داشته است، اما تا چه زمانی می‌توانستیم بازگشایی نکنیم، آن هم در شرایطی که می‌دانیم که حداقل تا یکسال با اپیدمی کرونا درگیر هستیم. به عنوان وزارت بهداشت به نفع ما بود که بازگشایی‌ها اتفاق نمی‌افتاد، اما ما تحت تحریم و در شرایط بد و مشکلات اقتصادی هستیم؛ افرادی هستند اگر روزانه کار نکنند شب شام ندارند. نمی‌توانیم همه چیز را تعطیل کنیم. آمریکا ۱۱۴ میلیارد دلار برای کرونا پول گذاشت. انگلیس ۲۲ میلیارد پوند برای مدیریت و کنترل کرونا پول گذاشت. پول ما برای کرونا یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی بود که با گذشت ۵ ماه از اپیدمی کرونا فقط ۳۰ درصد این پول را گرفته‌ایم، باید واقع نگر باشیم. اعتقاد ما این است که می‌شود بازگشایی‌ها را انجام دهیم و با رعایت پروتکل‌ها بیماری هم افزایش پیدا نکند.

اختیار استان‌ها برای اعمال محدودیت‌ها

وی درخصوص احتمال بازگشت محدودیت‌ها، افزود: شنبه هفته جاری تصمیم خوبی در ستاد ملی کرونا گرفته شد. بر اساس آن به استان‌هایی که در شیوع بالای کرونا هستند، اختیار داده شد که بتوانند، تعطیلی داشته باشند. این تصمیم یک نقطه عطف در مدیریت کرونا در ایران است. شش یا هفت استان درخواست مدیریت کرونا و اجازه تعطیلی و بازگشت محدودیت داشتند. وزارت بهداشت این درخواست را تایید کرد و قرار شد امشب به وزارت کشور ابلاغ شود و بسته شدن اماکن عمومی در این استان‌ها اعمال شود. این اقدام نوعی تعطیلی و اعمال محدودیت موقت است. اجرای دستورالعمل فاصله گذاری و اعمال محدودیت‌ها نوعی فاصله گذاری پویا است که جلوی شیوع ناگهانی کرونا را می‌گیرد.

آخرین وضعیت بیماریابی کرونا در کشور

رییسی ادامه داد: بیش از ۲۲۰ هزار ویزیت در غربالگری اولیه کرونا انجام شده است و در مرحله دوم غربالگری نیز ۴۰ میلیون نفر مورد ارزیابی قرار گرفتند. از سوی دیگر غربالگری آزمایشگاهی در افراد علامت دار که به شکل پایلوت ابتدا در زنجان اجرا شد را افزایش دادیم. افرادی که به این شکل مراجعه کرده‌اند با درمان‌های ساده بهبود یافته اند.

وی افزود: پس از شناسایی این موارد سرپایی به سراغ نزدیکان و همکاران و خانواده این افراد شناسایی شده رفتیم تا جایی که روزانه بیش از ۲۰ هزار تست تشخیصی به این روش اخذ می‌کنیم. بر اساس آخرین آمار ۵۶۸ هزا تست سرپایی انجام شده است که رقم قابل ملاحظه‌ای است، اما آیا این به معنای آن است که همه باید تست بدهند؟ قطعا نه؛ چراکه هزینه آن بسیار زیاد خواهد بود. تنها افراد علامت دار یا کسانی که درتماس با علامت دار‌ها بوده‌اند باید تست شوند. افزایش بیماریابی باید هوشمندانه باشد، زیرا غربالگری آزمایشگاهی کل جامعه ممکن نیست.

کرونا از نان منتقل می‌شود؟

معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره رعایت پروتکل‌های بهداشتی در نانوایی‌ها، خاطرنشان کرد: بحث اجرای پروتکل‌های بهداشتی و نظارت‌ها بسیار جدی است. البته ما پیش از شیوع کرونا در نانوایی‌ها مشکلاتی داشتیم که ناشی از سنتی بودن نانوایی‌ها است و اگر بخواهیم نانوایی سنتی داشته باشیم باید همه نکات بهداشتی را رعایت کنند. علاقه مردم به نان سنتی باعث شده این تعداد نانوایی سنتی داشته باشیم و این مانع از صنعتی شدن نانوایی‌ها است؛ تا زمانی که نان به صورت سنتی پخت می‌شود، قطعا مشکل زیادی داریم و کنترل آن‌ها نسبی خواهد بود.

رئیسی درباره مصرف نان در بحران کرونا، تاکید کرد: باید توجه داشت نان وقتی در تنور ۶۰ درصد پخت می‌شود عاری از ویروس کرونا است و بحث شلوغی در نانوایی‌ها یک موضوع عمومی است که به فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک بازمی‌گردد. حمل نان تا منزل هم مثل سایر کالا‌هایی است که خریداری می‌شود. تفاوتی بین نانوایی‌ها و یک رستوران برای انتقال کرونا قائل نیستیم. اینکه کرونا از طریق نان منتقل می‌شود به هیچ وجه درست نیست. البته ممکن است نانی که از تنور خارج می‌شود از نظر کیفیت و مواد مصرفی دچار مشکل باشد و به سیستم گوارشی آسیب برساند یا اینکه این احتمال وجود دارد که در زمان تحویل نان به مشتری از طریق دست آلوده کرونا به نان منتقل شود. البته این موضوع تنها مربوط به نان نیست و هر کالای دیگری هم ممکن است از این طریق موجب انتقال کرونا شود.

وی با بیان اینکه پروتکل‌های بهداشتی برای تمام صنایع ارسال شده است و همه کارکنان آن‌ها باید روزانه قبل از ورود به محیط کار، غربالگری و تب سنجی شوند و علائم از افراد پرسیده شود، اظهار کرد: باید توجه داشت که ما با برخی پدیده‌های حوزه سلامت مواجه هستیم که مهم‌ترین فاکتور آن رعایت حقوق شهروندی و تعهد اجتماعی بوده و کرونا هم از این جنس پدیده‌ها است. رفتاری که افراد با زباله خانگی خود دارند نشان از مسئولیت و رفتار اجتماعی است و اگر شهروندان بخواهند زباله‌های خود را در محیط‌های عمومی بریزند باید با آن‌ها برخورد شود و تا زمانی که فرهنگ و رفتار اجتماعی اصلاح نشود، نمی‌توانیم انتظاری داشته باشیم و بگوییم که وزارت بهداشت و شهرداری مقصر هستند که زباله‌ها در سطح شهر ریخته شده‌اند. باید جلوی این قبیل رفتار‌ها را بگیریم و با متخلفان برخورد و آن‌ها را جریمه کنیم. به عنوان مثال فردی که زباله خود را از خودرو به بیرون پرتاب می‌کند باید جریمه شود.

پلمب ۲۴۷ هزار واحد صنفی و صنعتی متخلف

معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه ما در این مرحله از کار باید جدی برخورد کنیم، ادامه داد: ۲۴۷ هزار واحد صنعتی و صنفی متخلف را پس از بازگشایی‌ها پلمب کردیم؛ چرا که پروتکل‌های بهداشتی را اجرایی نکرده بودند و این آمار در حال افزایش است. افزون بر این مردم هم باید بر واحد‌های صنفی نظارت و تخلف‌ها را گزارش کنند.

استفاده از ماسک اجباری می‌شود؟

معاون بهداشتی وزیر بهداشت درباره اجباری شدن ماسک گفت: برنامه‌ای در دستور کار اصلی جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا که در روز یکشنبه برگزار می‌شود این است که طرحمان را ارائه دهیم که برخورد‌ها با متخلفان بهداشتی چگونه باشد. همچنین چند اقدام در دستور کار داریم تا زمان اجباری شدن استفاده از ماسک را مشخص کنیم؛ چرا که نمی‌توانیم امروز اعلام کنیم استفاده از ماسک از فردا اجباری می‌شود و بلافاصله این تصمیم را اجرایی کنیم. باید به تدریج پیش رویم به شکلی که در ۲ تا ۳ هفته آینده باید ماسک به میزان کافی تامین شود و مردم هم آموزش ببینند تا خود بتوانند ماسک خانگی تولید کنند و ماسک ارزان قیمت به وفور در دسترس باشد و پس از فراهم شدن این شرایط استفاده از ماسک اجباری شود.

رییسی تاکید کرد: در مورد اجرای پروتکل‌های بهداشتی تصمیم جدی داریم تا با واحد‌های متخلف بهداشتی برخورد و آن‌ها را پلمب کنیم، اما باید توجه داشت که شاید چاره‌ای جز برخورد قهری نداشته باشیم، اما باید دانست که این راه پایدار نیست و باید به سمتی برویم که وقتی مردم می‌بینند در واحدی و یا پاساژی پروتکل بهداشتی در آنجا رعایت نمی‌شود در آنجا حضور پیدا نکنند و این خود نوعی جریمه برای واحد‌های ارائه دهنده خدمت است.

وی با بیان اینکه بازگشایی‌ها الزامات عمومی و اختصاصی دارد، تصریح کرد: الزامات عمومی شامل همه جا می‌شود. اگر بازگشایی باعث تجمع و کاهش فاصله گذاری اجتماعی شود می‌تواند باعث افزایش بیماری شود. البته میزان تجمع، متراژ فضا، سر پوشیده بودن یا نبودن محل و... همگی از معیار‌های مهم است که بسته به موارد ذکر شده احتمال انتقال ویروس تغییر می‌کند. البته اجرای پروتکل‌ها در هر محلی ظرایف خود را دارد؛ به عنوان مثال در استخر‌ها می‌توان با رعایت نکات بهداشتی و قرار دادن آب استخر در بالاترین حالت کلر دار خود، و عدم استفاده از استخر به شکل تکمیل ظرفیت و استفاده از سیستم نوبت دهی حتی از استخر سرپوشیده استفاده کرد.

رییسی با اشاره به اینکه ما در کشور وسیع و پر جمعیتی زندگی می‌کنیم، گفت: تنها استان خوزستان ما مثل کشور هلند است، یعنی یک استان مشابه یک کشور است. اگر خوزستان نیز یک کشور بود که عبور و مرور به آنجا از مرز صورت می‌گرفت، کنترل بیماری راحت‌تر بود. خوزستان همچنان پیک اول را تجربه می‌کند و اگر موارد بیماری افزایش یابد می‌گوییم پیک دوم به وقوع پیوسته است که البته هیچ جایی در کشور هنوز به پیک دوم نرسیده است. اینکه یک استان چندین پیک را تجربه کند یا خیر به عوامل دیگری هم وابسته است. این ویروس برخلاف اجداد خود پس از مدتی ضعیف نشد و حتی به شکل فصلی نیز بروز پیدا نکرد و حتی در فصول گرم و در نقاط گرمسیر نیز مشاهده می‌شود.

معاون وزارت بهداشت تاکید کرد: استان‌هایی که قرمز اعلام می‌شود بر اساس محاسبات ریاضی اعلام می‌شوند، ولی به طور کلی شاید اینکه گفته شود یک استان قرمز است خیلی حرف دقیقی نباشد، چون در هر استان شهر‌های مختلفی وجود دارند که وضعیت متفاوتی دارند و بهتر و دقیق‌تر این است که وضعیت شهر‌ها را اعلام کنیم.

رییسی افزود: رفتار مردم یا سبک زندگی مردم در کنترل این بیماری مهم است، اگر در استان‌هایی فاصله گذاری اجتماعی به درستی رعایت نشود، ماسک استفاده نشود و مردم در تجمعات حضور پیدا کنند، میزان شیوع بیشتر می‌شود. در سطح کشور بعد از اینکه در اردیبهشت بیش از ۷۰ درصد مردم فاصله گذاری اجتماعی را رعایت می‌کردند الان رعایت فاصله گذاری اجتماعی به ۲۰ درصد رسیده به همین علت میزان ابتلا هم بالاتر رفته است.

لینک کوتاه
بیشتر بخوانید

تماشا کنید: ماسک اجباری می‌شود؛ چرا؟ / مطالعات نشان می‌دهد ماسک زدن احتمال ابتلا به کرونا را ۷۹ درصد کاهش می‌دهد

ارسال به تلگرام
بازید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
گزارش خطا
0
وب گردی
کدام بسته اینترنتی بهتر است؟!

کدام بسته اینترنتی بهتر است؟!

شواهدی که نشان می‌دهد کیم کارداشیان به کانیه وست بازگشته است/ عکس

شواهدی که نشان می‌دهد کیم کارداشیان به کانیه وست بازگشته است/ عکس

پرتاب آب دهان به صورت کارلوس کی‌روش!

پرتاب آب دهان به صورت کارلوس کی‌روش!

واکنش بازیگر ممنوع‌التصویر به حضورش در عروسی ساسی مانکن

واکنش بازیگر ممنوع‌التصویر به حضورش در عروسی ساسی مانکن

سید جواد هاشمی برای ساخت فیلم، ویلایش را ۵۰۰ میلیون تومان فروخت

سید جواد هاشمی برای ساخت فیلم، ویلایش را ۵۰۰ میلیون تومان فروخت

بزرگترین تغییر سال: دیگر سر زیدان بدون مو نخواهد بود!

بزرگترین تغییر سال: دیگر سر زیدان بدون مو نخواهد بود!

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر:
رپورتاژ / تریبون 2
تصاویر
۱/۴
۱/۴
تصاویر: دیدار وزیر خارجه جمهوری آذربایجان با امیرعبداللهیان

تصاویر: دیدار وزیر خارجه جمهوری آذربایجان با امیرعبداللهیان

۲/۴
تصاویر: تمرین تیم فوتبال پرسپولیس

تصاویر: تمرین تیم فوتبال پرسپولیس

۳/۴
تصاویر: خانه‌ای در خاکستر

تصاویر: خانه‌ای در خاکستر

۴/۴
تصاویر: «باتومی» دومین شهر بزرگ گرجستان

تصاویر: «باتومی» دومین شهر بزرگ گرجستان

خرید و فروش بیتکوین
ببینید!

ویدیو / شایان مصلح، بازیکن سپاهان: به صحبت‌های یکی از مقامات اعتراض کردم، حراست من را ۱۵۰ میلیون تومان جریمه کرد

تماشا کنید: تبر فاطمی امین بر کمر اقتصاد / وزیر صمت چه قولی داد، چه به بار آورد؟

ویدیو / دستور تخلیه بزرگ‌ترین شهر استرالیا به دلیل سیل صادر شد

تماشا کنید: برجام بین مرگ و زندگی / چرا برجام هنوز احیا نشده؟ گره کار کجاست؟

ویدیو / مهران مدیری: در سینما رشوه می‌دهند تا نقش بگیرند

ویدیو / فیلم توقیف شده زنده‌یاد ضیاالدین دری دوشنبه از شبکه سوم سیما پخش می‌شود

ویدیو / وسایل عجیب برای تقلب در کنکور؛ از هندزفری نامرئی تا پاک‌کن سیمکارت‌خور!

آرشیو
خرید و فروش بیتکوین
پربازدیدها
روز هفته ماه سال

اقلیم کردستان عراق مانع فرود هواپیمای ایرانی شد / هواپیما به جای اربیل در بغداد نشست

دستور تخلیه شهر سیدنی استرالیا صادر شد

پیام تسلیت مصر به ایران

رئیس کمیسیون آموزش: ابطال کنکور در صورت محرز شدن لو رفتن سوالات؟ شدنی نیست / رئیس سازمان سنجش قسم جلاله خورده که تقلبی صورت نگرفته

تصاویر: معارفه سخنگوی وزارت امور خارجه

۱۰ سال پس از کشف «ذره خدا»؛ دانشمندان همچنان در پی اسرار «بوزون هیگز»

محمدرضا ستاره، فیزیکدان برجسته کشور بر اثر سانحه رانندگی درگذشت

ویدیو / توهین خواننده پاپ به هوادارش وسط کنسرت

تماشا کنید: فخر فروشی با باغ وحش های شخصی / گزارشی از رواج باغ وحش های شخصی در ایران

رئیس سازمان انرژی اتمی: اسرائیل ادعا دارد ۵۰ هزار برگ مدرک درباره فعالیت هسته‌ای ایران را دزدیده؛ خب این همان PMD است / با اقدام نپخته یک دستگاه در زمینه اصلاح یارانه‌ها یک بهانه فراگیر کشور را تحت تاثیر خود قرار داد

ویدیو / بیرون کردن جنجالی خواننده ایرانی از برنامه تلویزیونی در آذربایجان

تصاویر: کنکور سراسری هنر ۱۴۰۱

ویدیو / اهدای گل همایون شجریان به سحردولتشاهی، در کنسرت دیشب

۱۰ سازه باستانی حیرت انگیزی که بسیار جلوتر و پیشرفته تر از زمانه خود بودند

ایجاد یک شغل جدید، مستاجر تخلیه کن! / هزینه بیرون کردن مستاجر: ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان

ویدیو / واکنش افشین آذری به اقدام توهین آمیز مجری تلویزیون آذربایجان

صداوسیما: توقف پخش برنامه طبیب / مجری نتوانست اظهارات غیرعلمی مهمان درمورد نماز را تصحیح کند

وزارت کار: حقوق بازنشستگان در سه دسته جداگانه افزایش می‌یابد

تماشا کنید: فخر فروشی با باغ وحش های شخصی / گزارشی از رواج باغ وحش های شخصی در ایران

ویدیو / پسر گوگوش: مصداقی شوهر مادرم من را ساعت ۳ نصف شب از خانه بیرون انداخت

سرنوشت بازیگران سریال «آینه عبرت» چه شد؟

رئیس سازمان انرژی اتمی: اسرائیل ادعا دارد ۵۰ هزار برگ مدرک درباره فعالیت هسته‌ای ایران را دزدیده؛ خب این همان PMD است / با اقدام نپخته یک دستگاه در زمینه اصلاح یارانه‌ها یک بهانه فراگیر کشور را تحت تاثیر خود قرار داد

حمید جبلی به تلویزیون بازمی‌گردد / فصل هفتم "پایتخت" ساخته می‌شود

ویدیو / بیرون کردن جنجالی خواننده ایرانی از برنامه تلویزیونی در آذربایجان

ویدیو / این حیوان عجیب الخلقه در عراق، شیر منقرض شده آشوری است؟

سازمان جهانی بهداشت: قرنطینه امیکرون ۵ روز نیست

معاوضه شماره موبایل با آپارتمان لوکس / قیمت شماره‌های رند به ۵۰ میلیارد تومان رسید

شرط تحویل آپارتمان ۱۵۰ متری در نیاوران به رضا رویگری / مجری صداوسیما: مالک منزل گفته خانه را با چند پرستار آماده کرده‌ام؛ فقط رضا باید تنها بیاید / وقتش رسیده بگویم که چقدر به رضا ظلم شده / او مدت‌هاست که در روابط‌ش دچار مشکل شده / مو‌های رضا به طرز عجیبی سوزانده شده بود؛ به گریمور گفتم جوری درست کن که فکر کند مو دارد

تماشا کنید: خداحافظی ایران با ارس؟ / پروژه «داپ» ترکیه چگونه در سکوت منابع آبی ایران را خشک می کند؟

سیلی «ویل اسمیت» به صورت مجری اسکار به خاطر شوخی با همسرش / تصویر واکنش حاضران در سالن / گریه و عذرخواهی اسمیت پس از دریافت جایزه: عشق موجب می‌شود کارهای دیوانه‌واری انجام دهیم؛ وقتی در اوج هستی، شیطان دقیقا همان موقع سراغت می‌آید +عکس و ویدیو

درگذشت ناگهانی بازیگر مشهور سینمای ایران/ علت فوت به روایت خبرگزاری قوه قضاییه: خودکشی

ویدیو / حمله با چاقو به چند طلبه در حرم امام رضا؛ ضارب دستگیر شد

خرید و فروش بیتکوین
خواندنی ها
۱۵ واقعیت کمتر شناخته شده در مورد جکی چان؛ از نام واقعی تا خودکشی دختران طرفدارش

۱۵ واقعیت کمتر شناخته شده در مورد جکی چان؛ از نام واقعی تا خودکشی دختران طرفدارش

۱۰ سال پس از کشف «ذره خدا»؛ دانشمندان همچنان در پی اسرار «بوزون هیگز»

۱۰ سال پس از کشف «ذره خدا»؛ دانشمندان همچنان در پی اسرار «بوزون هیگز»

مطالعه جدید: کم خوابی به مغز آسیب دائمی و جدی می‌زند

مطالعه جدید: کم خوابی به مغز آسیب دائمی و جدی می‌زند

۱۰ فیلم برتر تاریخ سینمای کره جنوبی؛ از I Saw The Devil تا Memories Of Murder

۱۰ فیلم برتر تاریخ سینمای کره جنوبی؛ از I Saw The Devil تا Memories Of Murder

خرید و فروش بیتکوین
آخرین اخبار مهمترین عناوین روز

سخنگوی صنعت آب کشور: آلوده شدن آب شرب کشور به وبا کذب است

پوتین: دنبال ایجاد دنیای دموکرات‌تر و عادلانه‌تر هستیم

رضایت میرسلیم از مدیریت زاکانی در شهرداری تهران

بورل: دوباره تلفنی با امیرعبداللهیان گفتگو کردم / اکنون نیاز به تصمیم‌گیری است؛ فضای سیاسی برای احیای برجام ممکن است به زودی محدود شود

ادعای وزیر دفاع اسرائیل با انتشار تصاویر ماهواره‌ای: ایران به طور غیرمعمول در حال گشت زنی در دریای سرخ با کشتی‌های نظامی خود است / پرتابگر ماهواره‌ای آزمایش شده در سمنان می‌تواند مناطق مرکزی اروپا را تهدید کند

دفتر معاون اول رئیس جمهور: اظهارات منتسب به مخبر درخصوص بازنشستگان کذب است

۳۵ میلیون ایرانی درگیر دیابت نوع ۲ هستند

معاون دادستان قم: افرادی که مانع جمع‌آوری سگ‌های ولگرد در قم بودند بازداشت شدند / برای این افراد پرونده قضایی تشکیل شده

رئیسی: منتظر سرمایه گذاری خارجی‌ها نماندیم

سخنگوی صنعت آب کشور: آلوده شدن آب شرب کشور به وبا کذب است

ادعای وزیر دفاع اسرائیل با انتشار تصاویر ماهواره‌ای: ایران به طور غیرمعمول در حال گشت زنی در دریای سرخ با کشتی‌های نظامی خود است / پرتابگر ماهواره‌ای آزمایش شده در سمنان می‌تواند مناطق مرکزی اروپا را تهدید کند

معاون وزیر راه: برای انتقال ۱۰ میلیون تن کالای ترانزیتی روسیه توافق کردیم

مقام ایرانی: بیشتر مسائل فنی در وین حل شده؛ بقیه مسائل مربوط به تحریم ها و ارائه ضمانت است / ما در مذاکرات دوحه هیچ تغییری از سوی آمریکا ندیدیم

الاخبار: حزب الله دیداری با هیاتی از عربستان برای تمدید آتش بس در یمن نداشته است

خودداری وزارت صمت از انتشار آمار تولید و کیفیت خودرو‌های داخلی

پایه پولی ۵ درصد و نقدینگی ۲/۵ درصد فقط در اردیبهشت رشد کرده اند

اردوغان به ایران سفر می‌کند

آخرین آمار کرونا در ایران، ۱۴ تیر ۱۴۰۱: شناسایی ۱۰۸۴ مبتلای جدید و فوت ۴ بیمار دیگر

فرماندار قم: در یک هفته اخیر ۳۰۰ قلاده سگ ولگرد از دامشهر جمع آوری شد

پلمپ سه مرکز ارائه خدمات پوست و زیبایی در مشهد

قیمت طلا و سکه، امروز ۱۴ تير ۱۴۰۱

قیمت دلار در صرافی‌های بانکی، امروز ۱۴ تیر ۱۴۰۱

کلید اولیه سوالات کنکور سراسری ۱۴۰۱ امشب منتشر می شود

شاخص کل بورس، امروز ۱۴ تیر ۱۴۰۱

ثبت تصویر «پلنگ ایرانی» برای اولین‌بار در منطقه سعدی کرمان

سفر نخست‌وزیر اسرائیل به فرانسه برای درخواست اعمال فشار بیشتر به ایران

پیام تسلیت مصر به ایران

عربستان به سرپرست حجاج ایرانی ویزا نداد / علت احتمالی: ممنوعیت اعزام افراد بالای ۶۵ سال

گروه‌های مشمول رتبه‌بندی معلمان اعلام شد

موسسه رازی: خط تولید واکسن کووپارس تعطیل شد/ وزارت بهداشت به تعهدات خود عمل نکرد

سخنگوی وزارت صنعت: قرعه کشی خودرو تا پایان سال حذف می‌شود

ابتلای ۳۷ نفر در کشور به وبا

دادستان کل کشور: هیچ لیستی از «ساختمان‌های ناایمن تهران» به دادستانی ارائه نشده / نظارت بر ایمنی ساختمان‌ها وظیفه شهرداری‌هاست نه دستگاه قضا

وضعیت جاده‌ها و راه‌ها، امروز ۱۴ تیر ۱۴۰۱ / تردد روان در جاده‌های شمال / ترافیک سنگین در آزادراه تهران - کرج، محدوده چیتگر

وضعیت آب و هوا، امروز ۱۴ تیر ۱۴۰۱ / خیزش گردوخاک و آلودگی هوا در بیشتر نقاط کشور / از چهارشنبه تا جمعه، هوا به تدریج گرم تر می شود

علت آلودگی شدید هوای تهران چه بود؟

کیهان درمورد تغییرات صورت گرفته در دوره طالبان: وضع امنیتی شیعیان افغانستان بهبود قابل ملاحظه‌ای پیدا کرده

آرشیو
خرید و فروش بیتکوین
وبگردی

بزرگترین تغییر سال: دیگر سر زیدان بدون مو نخواهد بود!

چوب حراج رونالدو به گران ترین و سریع‌ترین هواپیما/عکس

رقابت فینالیست‌های «عصر جدید»، از عید قربان روی آنتن

سید جواد هاشمی برای ساخت فیلم، ویلایش را ۵۰۰ میلیون تومان فروخت

واکنش بازیگر ممنوع‌التصویر به حضورش در عروسی ساسی مانکن

افشاگری باشگاه انگلیسی از رقم خرید لژیونر استقلالی

شواهدی که نشان می‌دهد کیم کارداشیان به کانیه وست بازگشته است/ عکس

پرتاب آب دهان به صورت کارلوس کی‌روش!

هیچ‌وقت سر خاک مهرداد و علی نرفتم و نمی‌روم

۹۷ درصد مردم جهان از فضا می‌ترسند

آقای بازیگر در بیمارستان بستری شد

پای پلیس فتا به ماجرای بازیکن استقلال باز شد

  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"
کد خبر: ۵۵۷۸۱۳
تاریخ انتشار: ۰۳ : ۲۳ - ۰۴ تير ۱۳۹۹
اجتماع >> جامعه
پ

وزارت بهداشت: ابتلای ۴۰ درصدی مردم در برخی استان‌ها به کرونا / غربالگری ۳ میلیون اتباع خارجی / استفاده از ماسک اجباری می‌شود؟

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که در قم و گیلان بالای ۴۰ درصد مردم درگیر کرونا شده اند، گفت: در بحران کرونا حدود ۳ میلیون اتباع در کشور غربالگری شدند که تعداد زیادی از آن‌ها را اتباع افغانستانی تشکیل می‌دهند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

دکتر علیرضا رییسی در نشست ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران در استودیو سلامت وزارت بهداشت، در توضیح اهمیت استفاده از ماسک جهت کاهش احتمال انتقال ویروس کرونا، گفت: مهم‌ترین نکته‌ای که اکنون دنیا و همچنین کشور ما با آن روبروست، بازگشایی مشاغل، اصناف و مباحث مرتبط با رونق اقتصادی است.

به گزارش  تسنیم، وی تاکید کرد: کارشناسان دنیا این اصل را پذیرفته‌اند که نمی‌توان به مدت طولانی همه مشاغل را تعطیل کرد؛ این موضوع هم از نظر روال عادی زندگی هم از نظر اقتصادی و اجتماعی و روحی و روانی شدنی نیست، بنابراین راهی که همه کارشناسان دنیا به آن رسیده‌اند و ما نیز آن را پیش گرفته‌ایم این است که مهم‌ترین راه برای اطمینان از عدم انتقال بیماری و قطع زنجیره ویروس و به عبارت دیگر کاهش انتقال بیماری، استفاده از ماسک است و همه باید آن را جدی بگیرند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چند درصد کشور درگیر کرونا شده است، گفت: نمی‌توان یک آمار کلی کشوری اعلام کرد، چون استان به استان فرق می‌کند. در برخی استان‌ها ۴ درصد یا ۵ درصد میزان درگیری با کرونا بوده است، برخی ۱۰ تا ۱۲ درصد، در استان تهران نیز بر اساس بررسی‌های صورت گرفته کمتر از ۲۰ درصد افراد درگیری بیماری شده‌اند. قم و گیلان بالای ۴۰ درصد درگیر شده اند. اگر قرار باشد به ایمنی جمعی برسیم باید بالای ۶۵ درصد درگیری به کرونا اتفاق افتاده باشد.

لزوم اجباری شدن ماسک در تجمعات و فضا‌های سربسته

رییسی با بیان اینکه استفاده از ماسک در اجتماعات، مکان‌های سرپوشیده و وسایل حمل و نقل عمومی در کشور‌ها در حال اجباری شدن است، افزود: لازم است که استفاده از ماسک اجباری شود. من اعتقادم بر آن است که با تکیه و همکاری مردم اگر از ماسک استفاده شود، به ویژه در مکان‌های سربسته و تجمعات، می‌توانیم خطر انتقال بیماری را بسیار کاهش دهیم.

معاون وزیر بهداشت، استفاده از ماسک را نوعی احترام به حقوق شهروندی و محافظت از دیگران خواند و گفت: این موضوع باید ترویج شود. به ویژه تاکید می‌کنم در فضا‌های سربسته استفاده از ماسک مهم است. انقدر که بر استفاده از ماسک تاکید دارم بر استفاده از دستکش تاکید نمی‌کنم. در مجموع ماسک و رعایت فاصله دو متری کاهش خطر انتقال بیماری را به دنبال دارد.

وی درباره نوع ماسک‌ها نیز توضیح داد: هر نوع ماسکی می‌تواند باعث کاهش انتقال بیماری شود؛ یک پارچه ساده یا چند لایه دستمال کاغذی و پوشاندن دهان و بینی با آن می‌تواند بسیار کمک کننده باشد؛ بنابراین نیازی نیست سراغ ماسک‌های پیچیده و گران برویم. یک پارچه معمولی با قابلیت شست‌وشو، اتو و ضدعفونی کردن می‌تواند کمک کننده باشد و می‌توان این ماسک‌ها را در خانه و تحت عنوان ماسک خانگی تهیه کرد.

وضعیت مطلوب در تخت‌های ویژه و بستری کرونا

وی همچنین در خصوص وضعیت تخت‌های بستری و تجهیزات بیمارستانی با توجه به افزایش مراجعات و بستری بیمارستانی کووید-۱۹ در کشور گفت: خوشبختانه از نظر تخت‌های ویژه و بستری وضعیت مطلوبی داریم و به هیچ وجه در وضعیت بحرانی کمبود نیستیم. البته در برخی از استان‌ها که اکنون استان‌های درگیر این بیماری هستند، ممکن است درصد بالایی از تخت‌ها اشغال شده باشد، اما این به معنای آن نیست که آنجا تخت کمبود دارد.

رییسی ادامه داد: ضمن آنکه برنامه وزارت بهداشت آن است که اگر در استانی کمبود تختی ایجاد شود، قبل از رخداد کمبود، حتما از ذخیره مرکزی امکانات را به آنجا گسیل کنیم. کما اینکه تا کنون نیز در هیچ کجای کشور چیزی به نام کمبود تخت نداشته‌ایم.

وی درباره تجهیزات تنفسی به ویژه دستگاه‌های ونتیلاتور نیز گفت: همانطور که می‌دانید طی این مدت تقریبا سه چهار ماه، نه تنها نیاز به واردات ونتیلاتور نداریم، بلکه مازاد هم تولید می‌شود و برخی از آن‌ها اجازه صادرات هم گرفته‌اند. مهم‌ترین ابزار برای بیماری‌های تنفسی، دستگاه کمک تنفسی، تخت ویژه و مراقبت ویژه است. در مجموع از نظر تجهیزات نیز هیچ کمبودی در کشور نداریم.

وضعیت نیروی انسانی در بخش‌های کرونا

معاون وزیر بهداشت درباره نیروی انسانی در بخش‌های کرونا، گفت: در ارتباط با نیروی انسانی که مهم‌تر و کاراتر از تجهیزات است، باید بگویم که نیروی آموزش دیده و دوره دیده بسیار اهمیت دارد. علل کمبود نیروی انسانی در این وضعیت باید دقیق‌تر نگریسته شود. به عنوان مثال یک بیمارستان ۴۰۰ تخته را در نظر بگیرید، این بیمارستان از قبل کار می‌کرده و پرستار و نیروی انسانی داشته، اما کمبود کنونی نیروی انسانی آن آیا به دلیل افزایش تخت بیمارستانی است؟ در پاسخ باید گفت که درصد کمی شامل این موضوع می‌شوند و این مبحث توجیه کمبود نیرو را نمی‌کند.

وی در این باره افزود: در بیمارستان‌ها برخی از بخش‌ها را تنها به بیماری کرونا اختصاص دادیم که قاعدتا این بخش‌ها پرستار ویژه خود را می‌طلبند. برخی از بخش‌ها نیز تخت‌های ویژه دارند که این بخش‌ها نیز پرستار‌های ویژه خود را می‌طلبند. نکته دیگر هم درگیری خود همکاران ما در برخی از بیمارستان‌ها با کروناست که حداقل دو هفته را اجبارا باید از فیلد بیمارستان خارج شوند و بعد از بهبودی به محیط کار بازگردند.

رییسی گفت: مجموع این موارد باعث شده کمبود‌هایی ایجاد شود و برای به کارگیری پرستاران فراخوان دهند. البته نسبت پرستار به تخت در همه جای کشور معمولا از قبل هم کمبود وجود داشته است. در این شرایط ویژه هم که همکاران ما در بیمارستان‌ها فرسایش و خستگی پیدا کرده‌اند و برخی از پرستاران فعال در بخش‌های کرونا حتی تا همین اواخر نیز، زمان استراحت‌شان را هم در بیمارستان می‌مانند. این همکاران پرتلاش سختکوش و ایثارگر در سراسر کشور باعث شده‌اند در این زمینه موفق باشیم.

سرانجام وعده استخدام پرستاران ۸۹ روزه

وی درباره وضعیت به کارگیری پرستار‌های ۸۹ روزه که قرار بود در مجوز‌های جدید، استخدام و به کارگیری شوند، گفت: در ارتباط با پرستاران ۸۹ روزه نیز در جریانم برنامه‌ریزی‌های خوبی صورت گرفته که به کارگیری طولانی مدت شوند و مجوز‌هایی برای استخدام آن‌ها در دانشگاه‌ها اخذ شده است.

استفاده زیادی از تخت‌های نقاهتگاهی نشد

معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره وضعیت تخت‌های نقاهتگاهی ویژه کرونا نیز گفت: با توجه به اینکه خوشبختانه تعداد تخت‌های بیمارستانی‌مان خوب بود، از نقاهتگاه‌ها استفاده آنچنانی نشد و بسیاری از افراد ایزوله خانگی را ترجیح دادند و بسیاری هم در بیمارستان‌ها ماندند و پس از بهبودی به منزل رفتند.

رییسی در عین حال تاکید کرد:، اما همچنان اعتقاد داریم تخت‌های نقاهتگاه به عنوان پشتیبان باید وجود داشته باشند؛ چراکه این بیماری چندان قابل پیش بینی نیست و البته برخی از استان‌ها نیز از نقاهتگاه‌ها استفاده کردند.

وی همچنین گفت: نکته بعدی که نباید فراموش کرد بحث غربالگری سرپایی کووید-۱۹ است؛ به طوری که بسیاری از افراد به مراکز ۱۶ ساعته مراجعه کرده، تست دادند و افراد علامت‌دار تحت درمان سرپایی قرار گرفتند. این موضوع به کاهش بار بیمارستان‌ها بسیار کمک کرد. اگر این غربالگری نبود میزان بستری در بسیاری از بیمارستان‌ها دو تا سه برابر افزایش می‌یافت.

ایران همچنان در موج اول کرونا

معاون بهداشت همچنین درباره برخی اظهارات مبنی بر بروز موج دوم بیماری در کشور، گفت: موقعی که صحبت از موج یا شیوع مجدد بیماری می‌شود باید بدانیم که هر موجی یک بازوی بالا رونده دارد تا به یک قله می‌رسد و پس از آن یک بازوی پایین رونده دارد. زمانی از موج دوم صحبت می‌کنیم که این اتفاق رخ دهد. فعلا چنین اتفاقی در سطح کشور و استان‌ها نیفتاده است و امیدوار هم هستیم که نیفتد. در مجموع خوشبختانه فعلا دچار موج دوم در استان‌ها نشده‌ایم.

رییسی درخصوص عادی انگاری ویروس از سوی مردم، بیان کرد: در این مورد چند نکته مهم است؛ اول آنکه برخی مردم نسبت به ماه‌های اسفند و فروردین کمتر کرونا را جدی می‌گیرند، مردم مدت‌ها است تلوزیون را که روشن می‌کنند با اخبار کرونا روبرو می‌شوند و شاید از این موضوع خسته شده و یا به آن عادت کرده باشند. البته در استان‌هایی که اکنون در شرایط قرمز قرار دارند مانند خوزستان که مردم می‌بینند اقوام و آشنایان‌شان به بیماری مبتلا می‌شوند و حتی جان خود را از دست می‌دهند، موضوع جدی‌تر گرفته می‌شود. علاوه بر اقدامات نظارتی بر اجرای پروتکل‌ها مردم هم باید به یکدیگر نکات بهداشتی را تذکر دهند.

غربالگری ۳ میلیون اتباع خارجی در ایام کرونا

وی درباره سفر معاون سلامت کشور افغانستان به ایران، گفت: مباحث مختلفی در این دیدار مطرح شد. آن‌ها بسیار مایل بودند از تجربیات کشور ما در راستای مقابله با کرونا استفاده کنند و بدانند آیا روش‌های ما در کشور آن‌ها قابل اجرا هست یا خیر البته غربالگری کرونا که در کشور ما انجام شد به دلیل عدم زیرساخت‌های الکترونیک کافی در افغانستان اجرایی نیست، اما پیشنهاداتی مطرح کردیم تا بتوانند مشابه این عربالگری را در کشور خود اجرا کنند. رابطه ما با این کشور بسیار خوب است و حتی در بحران کرونا حدود ۳ میلیون اتباع در کشور غربالگری شدند که تعداد زیادی از آن‌ها را اتباع افغانستانی تشکیل می‌دهند. یکی دیگر از نکات جالب برای معاون سلامت افغانستان خدماتی بود که مراکز ۱۶ ساعته ما انجام می‌دهند. همچنین در خصوص نحوه بازگشایی‌ها و پروتکل‌های بهداشتی سوالات و درخواست‌هایی از ما داشتند.

کار سخت وزارت بهداشت در پاییز

وی افزود: در پاییز که کرونا و آنفلوآنزای فصلی همزمان می‌شوند مجددا کار ما سخت خواهد شد؛ چراکه آنفلوآنزا و کووید ۱۹ علائم مشترک دارند و حتی کار تشخیص نیز سخت خواهد شد. در مورد اطلاع رسانی درباره کرونا هم فکر می‌کنم باید طرحی نو در اندازیم و با کمک اصحاب رسانه به این فکر کنیم که نحوه اطلاع رسانی در مورد بیماری کرونا را تغییر دهیم تا مردم را حساس کنیم.

معاون وزیر بهداشت افزود: البته کنار همه این‌ها نمی‌توان از اعمال قانون هم غافل بود؛ تا جایی که امر به معروف جواب می‌دهد باید با فردی که پروتکل بهداشتی را رعایت نمی‌کند برخورد شود. اما این توصیه اخلاقی هم تا جایی جواب می‌دهد و بعد از آن باید به سمت اعمال قانون حرکت کرد.

رییسی درباره تصمیمات برای نحوه فعالیت هیئت‌ها در ماه محرم نیز گفت: ما اعلام کرده‌ایم که تجمعات می‌تواند خطر انتقال کرونا ار افزایش دهد. تصمیم گیری در مورد هیئت‌ها نیز باید انجام شده و به اطلاع مردم برسد.

تمام سطوح را آلوده در نظر بگیریم

وی در پاسخ به سوالی درباره تبلیغ دستمال‌های نانو که ادعا می‌شود می‌توانند دست‌ها یا سطوح را به مدت زیادی ضدعفونی نگه دارند، اظهار کرد: باید تمام سطوح را آلوده در نظر بگیریم، مگر آنکه خلافش ثابت شود؛ این موضوع باعث می‌شود که مدام به فکر شست و شوی دست‌ها باشیم و فکر نکنیم نقطه‌ای طولانی مدت می‌تواند عاری از ویروس باشد. در راستای تاکید بر شست و شوی دست‌ها حتی دستور داده‌ام به رستوران‌ها ابلاغ شود هیچ کس دستکش دستش نکند تا مدام دستان خود را بشوید.

ابتلای دوباره به کرونا، آری یا خیر؟

وی درباره اینکه آیا ابتلای دوباره به کرونا محتمل است یا خیر، گفت: گزارشی از اینکه بیمارانی دوباره مبتلا شده باشند، نداشته‌ایم. اگر تست کسی مثبت ثبت شده باشد تا ۶۰ روز بعد ممکن است تست او مثبت باشد. این به معنای آلودگی مجدد نیست، بلکه شاید تکه‌هایی از ویروس مثبت در بدن باقی مانده باشد. این ویروس در بافت ریه یا مخاط سینوس تا مدت‌ها باقی می‌ماند، اما مثبت‌های بعدی به معنای بیماری زایی جدید نیست. تاکنون گزارش مستندی از دوباره گرفتن کووید ۱۹ نداشته ایم.

رییسی درباره تاثیر بازگشایی‌ها بر افزایش آمار ابتلا به کووید ۱۹، خاطرنشان کرد: بازگشایی‌ها در افزایش بیماری کووید ۱۹ و انتقال کرونا تاثیر داشته است، اما تا چه زمانی می‌توانستیم بازگشایی نکنیم، آن هم در شرایطی که می‌دانیم که حداقل تا یکسال با اپیدمی کرونا درگیر هستیم. به عنوان وزارت بهداشت به نفع ما بود که بازگشایی‌ها اتفاق نمی‌افتاد، اما ما تحت تحریم و در شرایط بد و مشکلات اقتصادی هستیم؛ افرادی هستند اگر روزانه کار نکنند شب شام ندارند. نمی‌توانیم همه چیز را تعطیل کنیم. آمریکا ۱۱۴ میلیارد دلار برای کرونا پول گذاشت. انگلیس ۲۲ میلیارد پوند برای مدیریت و کنترل کرونا پول گذاشت. پول ما برای کرونا یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی بود که با گذشت ۵ ماه از اپیدمی کرونا فقط ۳۰ درصد این پول را گرفته‌ایم، باید واقع نگر باشیم. اعتقاد ما این است که می‌شود بازگشایی‌ها را انجام دهیم و با رعایت پروتکل‌ها بیماری هم افزایش پیدا نکند.

اختیار استان‌ها برای اعمال محدودیت‌ها

وی درخصوص احتمال بازگشت محدودیت‌ها، افزود: شنبه هفته جاری تصمیم خوبی در ستاد ملی کرونا گرفته شد. بر اساس آن به استان‌هایی که در شیوع بالای کرونا هستند، اختیار داده شد که بتوانند، تعطیلی داشته باشند. این تصمیم یک نقطه عطف در مدیریت کرونا در ایران است. شش یا هفت استان درخواست مدیریت کرونا و اجازه تعطیلی و بازگشت محدودیت داشتند. وزارت بهداشت این درخواست را تایید کرد و قرار شد امشب به وزارت کشور ابلاغ شود و بسته شدن اماکن عمومی در این استان‌ها اعمال شود. این اقدام نوعی تعطیلی و اعمال محدودیت موقت است. اجرای دستورالعمل فاصله گذاری و اعمال محدودیت‌ها نوعی فاصله گذاری پویا است که جلوی شیوع ناگهانی کرونا را می‌گیرد.

آخرین وضعیت بیماریابی کرونا در کشور

رییسی ادامه داد: بیش از ۲۲۰ هزار ویزیت در غربالگری اولیه کرونا انجام شده است و در مرحله دوم غربالگری نیز ۴۰ میلیون نفر مورد ارزیابی قرار گرفتند. از سوی دیگر غربالگری آزمایشگاهی در افراد علامت دار که به شکل پایلوت ابتدا در زنجان اجرا شد را افزایش دادیم. افرادی که به این شکل مراجعه کرده‌اند با درمان‌های ساده بهبود یافته اند.

وی افزود: پس از شناسایی این موارد سرپایی به سراغ نزدیکان و همکاران و خانواده این افراد شناسایی شده رفتیم تا جایی که روزانه بیش از ۲۰ هزار تست تشخیصی به این روش اخذ می‌کنیم. بر اساس آخرین آمار ۵۶۸ هزا تست سرپایی انجام شده است که رقم قابل ملاحظه‌ای است، اما آیا این به معنای آن است که همه باید تست بدهند؟ قطعا نه؛ چراکه هزینه آن بسیار زیاد خواهد بود. تنها افراد علامت دار یا کسانی که درتماس با علامت دار‌ها بوده‌اند باید تست شوند. افزایش بیماریابی باید هوشمندانه باشد، زیرا غربالگری آزمایشگاهی کل جامعه ممکن نیست.

کرونا از نان منتقل می‌شود؟

معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره رعایت پروتکل‌های بهداشتی در نانوایی‌ها، خاطرنشان کرد: بحث اجرای پروتکل‌های بهداشتی و نظارت‌ها بسیار جدی است. البته ما پیش از شیوع کرونا در نانوایی‌ها مشکلاتی داشتیم که ناشی از سنتی بودن نانوایی‌ها است و اگر بخواهیم نانوایی سنتی داشته باشیم باید همه نکات بهداشتی را رعایت کنند. علاقه مردم به نان سنتی باعث شده این تعداد نانوایی سنتی داشته باشیم و این مانع از صنعتی شدن نانوایی‌ها است؛ تا زمانی که نان به صورت سنتی پخت می‌شود، قطعا مشکل زیادی داریم و کنترل آن‌ها نسبی خواهد بود.

رئیسی درباره مصرف نان در بحران کرونا، تاکید کرد: باید توجه داشت نان وقتی در تنور ۶۰ درصد پخت می‌شود عاری از ویروس کرونا است و بحث شلوغی در نانوایی‌ها یک موضوع عمومی است که به فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک بازمی‌گردد. حمل نان تا منزل هم مثل سایر کالا‌هایی است که خریداری می‌شود. تفاوتی بین نانوایی‌ها و یک رستوران برای انتقال کرونا قائل نیستیم. اینکه کرونا از طریق نان منتقل می‌شود به هیچ وجه درست نیست. البته ممکن است نانی که از تنور خارج می‌شود از نظر کیفیت و مواد مصرفی دچار مشکل باشد و به سیستم گوارشی آسیب برساند یا اینکه این احتمال وجود دارد که در زمان تحویل نان به مشتری از طریق دست آلوده کرونا به نان منتقل شود. البته این موضوع تنها مربوط به نان نیست و هر کالای دیگری هم ممکن است از این طریق موجب انتقال کرونا شود.

وی با بیان اینکه پروتکل‌های بهداشتی برای تمام صنایع ارسال شده است و همه کارکنان آن‌ها باید روزانه قبل از ورود به محیط کار، غربالگری و تب سنجی شوند و علائم از افراد پرسیده شود، اظهار کرد: باید توجه داشت که ما با برخی پدیده‌های حوزه سلامت مواجه هستیم که مهم‌ترین فاکتور آن رعایت حقوق شهروندی و تعهد اجتماعی بوده و کرونا هم از این جنس پدیده‌ها است. رفتاری که افراد با زباله خانگی خود دارند نشان از مسئولیت و رفتار اجتماعی است و اگر شهروندان بخواهند زباله‌های خود را در محیط‌های عمومی بریزند باید با آن‌ها برخورد شود و تا زمانی که فرهنگ و رفتار اجتماعی اصلاح نشود، نمی‌توانیم انتظاری داشته باشیم و بگوییم که وزارت بهداشت و شهرداری مقصر هستند که زباله‌ها در سطح شهر ریخته شده‌اند. باید جلوی این قبیل رفتار‌ها را بگیریم و با متخلفان برخورد و آن‌ها را جریمه کنیم. به عنوان مثال فردی که زباله خود را از خودرو به بیرون پرتاب می‌کند باید جریمه شود.

پلمب ۲۴۷ هزار واحد صنفی و صنعتی متخلف

معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه ما در این مرحله از کار باید جدی برخورد کنیم، ادامه داد: ۲۴۷ هزار واحد صنعتی و صنفی متخلف را پس از بازگشایی‌ها پلمب کردیم؛ چرا که پروتکل‌های بهداشتی را اجرایی نکرده بودند و این آمار در حال افزایش است. افزون بر این مردم هم باید بر واحد‌های صنفی نظارت و تخلف‌ها را گزارش کنند.

استفاده از ماسک اجباری می‌شود؟

معاون بهداشتی وزیر بهداشت درباره اجباری شدن ماسک گفت: برنامه‌ای در دستور کار اصلی جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا که در روز یکشنبه برگزار می‌شود این است که طرحمان را ارائه دهیم که برخورد‌ها با متخلفان بهداشتی چگونه باشد. همچنین چند اقدام در دستور کار داریم تا زمان اجباری شدن استفاده از ماسک را مشخص کنیم؛ چرا که نمی‌توانیم امروز اعلام کنیم استفاده از ماسک از فردا اجباری می‌شود و بلافاصله این تصمیم را اجرایی کنیم. باید به تدریج پیش رویم به شکلی که در ۲ تا ۳ هفته آینده باید ماسک به میزان کافی تامین شود و مردم هم آموزش ببینند تا خود بتوانند ماسک خانگی تولید کنند و ماسک ارزان قیمت به وفور در دسترس باشد و پس از فراهم شدن این شرایط استفاده از ماسک اجباری شود.

رییسی تاکید کرد: در مورد اجرای پروتکل‌های بهداشتی تصمیم جدی داریم تا با واحد‌های متخلف بهداشتی برخورد و آن‌ها را پلمب کنیم، اما باید توجه داشت که شاید چاره‌ای جز برخورد قهری نداشته باشیم، اما باید دانست که این راه پایدار نیست و باید به سمتی برویم که وقتی مردم می‌بینند در واحدی و یا پاساژی پروتکل بهداشتی در آنجا رعایت نمی‌شود در آنجا حضور پیدا نکنند و این خود نوعی جریمه برای واحد‌های ارائه دهنده خدمت است.

وی با بیان اینکه بازگشایی‌ها الزامات عمومی و اختصاصی دارد، تصریح کرد: الزامات عمومی شامل همه جا می‌شود. اگر بازگشایی باعث تجمع و کاهش فاصله گذاری اجتماعی شود می‌تواند باعث افزایش بیماری شود. البته میزان تجمع، متراژ فضا، سر پوشیده بودن یا نبودن محل و... همگی از معیار‌های مهم است که بسته به موارد ذکر شده احتمال انتقال ویروس تغییر می‌کند. البته اجرای پروتکل‌ها در هر محلی ظرایف خود را دارد؛ به عنوان مثال در استخر‌ها می‌توان با رعایت نکات بهداشتی و قرار دادن آب استخر در بالاترین حالت کلر دار خود، و عدم استفاده از استخر به شکل تکمیل ظرفیت و استفاده از سیستم نوبت دهی حتی از استخر سرپوشیده استفاده کرد.

رییسی با اشاره به اینکه ما در کشور وسیع و پر جمعیتی زندگی می‌کنیم، گفت: تنها استان خوزستان ما مثل کشور هلند است، یعنی یک استان مشابه یک کشور است. اگر خوزستان نیز یک کشور بود که عبور و مرور به آنجا از مرز صورت می‌گرفت، کنترل بیماری راحت‌تر بود. خوزستان همچنان پیک اول را تجربه می‌کند و اگر موارد بیماری افزایش یابد می‌گوییم پیک دوم به وقوع پیوسته است که البته هیچ جایی در کشور هنوز به پیک دوم نرسیده است. اینکه یک استان چندین پیک را تجربه کند یا خیر به عوامل دیگری هم وابسته است. این ویروس برخلاف اجداد خود پس از مدتی ضعیف نشد و حتی به شکل فصلی نیز بروز پیدا نکرد و حتی در فصول گرم و در نقاط گرمسیر نیز مشاهده می‌شود.

معاون وزارت بهداشت تاکید کرد: استان‌هایی که قرمز اعلام می‌شود بر اساس محاسبات ریاضی اعلام می‌شوند، ولی به طور کلی شاید اینکه گفته شود یک استان قرمز است خیلی حرف دقیقی نباشد، چون در هر استان شهر‌های مختلفی وجود دارند که وضعیت متفاوتی دارند و بهتر و دقیق‌تر این است که وضعیت شهر‌ها را اعلام کنیم.

رییسی افزود: رفتار مردم یا سبک زندگی مردم در کنترل این بیماری مهم است، اگر در استان‌هایی فاصله گذاری اجتماعی به درستی رعایت نشود، ماسک استفاده نشود و مردم در تجمعات حضور پیدا کنند، میزان شیوع بیشتر می‌شود. در سطح کشور بعد از اینکه در اردیبهشت بیش از ۷۰ درصد مردم فاصله گذاری اجتماعی را رعایت می‌کردند الان رعایت فاصله گذاری اجتماعی به ۲۰ درصد رسیده به همین علت میزان ابتلا هم بالاتر رفته است.

رازیانه د
رومیس د
ارسال به تلگرام
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"