هوای تهران امروز برای پنجمین روز متوالی آلوده است و در شرایط قرمز و ناسالم برای همه افراد قرار دارد اما خبری از برگزاری جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا نیست.
از روزهای پایانی هفته گذشته، سازمان هواشناسی کشور اعلام کرد که طی هفته جاری هوا در شهرهای صنعتی و پرجمعیت کشور آلوده خواهد شد و کاهش کیفیت هوا در تهران در طول هفته دور از انتظار نیست. بر اساس ماده یک قانون هوای پاک به چنین شرایطی، شرایط اضطرار گفته میشود که باید تصمیمات اجرایی مختلفی از سویی دستگاههای مسئول با هماهنگی محیط زیست استان تهران و استانداری برای کنترل شدت آلودگی هوا گرفته شود.
در ماده یک قانون هوای پاک تصریح شده است که شرایط اضطرار به مواقعی گفته میشود که با استمرار پایداری جوی (بر اساس اعلام سازمان هواشناسی) و یا افزایش میزان غلظت آلایندهها (بر اساس اعلام وزارت بهداشت و یا سازمان حفاظت محیط زیست) مواجه باشیم و سلامت انسان و محیط زیست در کوتاه مدت با مخاطره روبهرو باشد.
اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نیز نشان میدهد که کیفیت هوا در پایتخت طی روز پنجشنبه (۱۸ دی ماه) با شاخص میانگین ۱۴۴ در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار داشت و طی روز جمعه (۱۹ دی) کیفیت هوا با شاخص میانگین ۱۵۱ برای تمامی گروهها ناسالم بود.
بر اساس این گزارش، کیفیت هوای تهران طی روز شنبه (۲۰ دی) نیز در آستانه شرایط ناسالم برای همه و طی روزگذشته (۲۱ دی) نیز در شرایط قرمز و ناسالم برای همه بود.
با تمامی اینها تهران درحالی وارد پنجمین روز آلودگی هوا برای تمام گروههای سنی شده است که خبری از برگزاری جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا در استانداری تهران و تصمیمگیری برای کنترل آلودگی هوا در این کلانشهر نیست. روال قانونی برگزاری این جلسه این است که پس از اعلام پایداری جو از سوی سازمان هواشناسی وزارت بهداشت درخواست برگزاری جلسه را به محیط زیست استان تهران میفرستد و پس از آن نیز محیط زیست با هماهنگی استانداری کمیته اضطرار آلودگی هوا را تشکیل میدهد.
درحالی بر اساس قانون هوای پاک در چنین شرایطی تصمیمگیری برای ممنوعیتهای تردد، تعطیلی و ... اجباری است که باوجود هشدارهای هواشناسی درباره تداوم آلودگی هوا در تهران، تاکنون کمیته اضطرار آلودگی هوا در تهران تشکیل نشده است.
گفتنی است که پیش از این هنگام آلودگی شدید هوا در تهران طی روزهای پایانی آذر ماه نیز انتقاداتی به محیط زیست و استانداری تهران درخصوص عدم تشکیل جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا وجود داشت. محمد رستگاری - معاون نظارت و پایش اداره حفاظت محیط زیست استان تهران - نیز همان زمان اظهار کرده بود که دبیرخانه کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران و هم کمیته اضطرار آلودگی هوا در اداره حفاظت محیط زیست استان تهران است. این اداره برای کارگروه کاهش آلودگی هوا یکسری دستور کار تهیه میکند و پیشنهاد برگزاری کارگروه را میدهد اما شرایط اضطرار زمانی اعلام و کمیته اضطرار آلودگی هوا موقعی تشکیل میشود که هواشناسی پیشبینی تداوم آلودگی هوا را به وزارت بهداشت اعلام کند و وزارت بهداشت تشخیص شرایط اضطرار را به محیط زیست اطلاع دهد. در این شرایط اداره حفاظت محیط زیست استان تهران هماهنگیهای لازم را برای تشکیل کمیته اضطرار آلودگی هوا با استانداری انجام میدهد.
انوشیروان محسنی بندپی - استاندار تهران - نیز در آخرین جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران که در تاریخ ۱۳ دی ماه برگزار شده بود از ارایه پیشنهاد دو روز تعطیلی برای همه دستگاههای اداری دولتی، خصوصی همچنین فعالیتهای عمرانی به معاون اول رییس جمهوری خبر داده بود اما وزش باد و کاهش اندک آلایندههای هوا این تصمیمات را بهجایی نرساند.
او همچنین نسبت به برخی انتقادات درخصوص بهموقع برگزار نشدن جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا واکنش نشان داده بود و اظهار کرده بود که برخی از اعضا پیشنهاد کردند که جلسه کمیته اضطرار باید روز گذشته تشکیل میشد تا از میزان تاثیر آثار آلودگی هوا بر آحاد جامعه کاسته شود این درحالیست تمامی اقدامات برای کاهش آثار ظرف دو هفته گذشته اتخاذ شده بود.
درحالی هوای تهران طی روزهای اخیر بهشدت آلوده شده است و در شرایط قرمز قرار دارد که کمیته اضطرار آلودگی هوا همچنان به کمک کنترل آلایندهها در تهران نیامده است. گویا که باید همیشه باد و باران به داد هوای تهران برسد. در چنین شرایطی انتظار میرود دستگاههای مسئول از جمله استانداری تهران، وزارت بهداشت و محیط زیست شهر تهران به موضوع آلودگی هوا که این روزها با معضل شیوع کرونا همراه شده، جدیتر از همیشه بپردازند و تصمیمگیری برای کنترل آلایندهها را به دقیقه ۹۰ و زمان بحران وانگذارند.
ایسنا