فارس: علی فاطمی در برنامه «تهران ما سلامت» رادیو تهران درباره فازبندی تزریق واکسن کرونا گفت: بر اساس دستورالعمل معاونت بهداشتی وزارت بهداشت 4 فاز برای تزریق واکسن پیش بینی شده است. کادر درمان و افرادی که بیماری زمینه ای و موقعیت های خطرناک دارند در اولویت اول قرار می گیرند. این گروه حدود 1 میلیون و 300 هزار نفر هستند. بر اساس پیش بینی ها این افراد تا پایان اسفندماه دو دوز واکسن خود را دریافت خواهند کرد.
وی افزود: افردی که در اماکن اجتماعی مثل پادگان ها، زندان ها و خانه های سالمندان حضور دارند در اولویت بعدی قرار می گیرند و عموم مردم هم در اولویت آخر قرار دارند. برای ایجاد ایمنی جمعی در ایران حدود 55 تا 60 میلیون نفر باید واکسن را تزریق کنند که این امر تا نیمه دوم سال 1400 به سرانجام خواهد رسید.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران با اشاره به تدوین ضابطه غذا و دارو در تاریخ 30 آذر 99 در استفاده از داروخانه ها برای تزریق واکسن خاطرنشان کرد: بر اساس این ضابطه می توان از داروخانه های داوطلبی که تخت مخصوص واکسیناسیون و وسایل ایمنی دارند می توان برای تزریق واکسن استفاده کرد. وسایل ایمنی برای کنترل احتمالی شوک آنافیلاکسی ضروری است. برخی داروخانه ها هم داوطلب شدند اما هنوز از داروخانه ها رسما درخواستی برای این عمل انجام نشده است. شاید در فاز چهارم و برای تزریق عموم مردم که جامعه ای گسترده است داروخانه ها مورد استفاده قرار گیرند.
فاطمی وظیفه واردات و نظارت بر کیفیت دارو و واکسن را بر عهده سازمان غذا و دارو و وظیفه تزریق واکسن را بر عهده معاونت بهداشتی وزارت بهداشت عنوان کرد و اظهار داشت: براساس قراردادی که برای دریافت واکسن اسپوتنیک با روسیه بسته شده باید 2 میلیون دوز وارد کشور شود. تا به امروز 20 هزار دوز وارد شده و تا اواسط فروردین سال آینده این دو میلیون تکمیل می شود. این 2 میلیون دوز برای 1 میلیون نفر کاربرد دارد. فاز اول تزریق 1 میلیون و سیصد هزار نفر هستند بنابر این ما باید حداقل 2 میلیون و 600 هزار واکسن را برای تزریق گروه اول تامین کنیم. بخشی از این واکسن ها توسط روسیه تامین می شود. فازاول مطالعاتی واکسن ایرانی تا نیمه اسفند به اتمام می رسد و پیش بینی می شود در بهار آینده واکسن ایرانی هم تولید شود. بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته در راستای تامین واکسن، خرید واکسن از هند هم در دست بررسی و آماده سازی مقدمات خرید است.
وی تاکید کرد: واکسن کرونا رایگان خواهد بود و دولت هزینه آن را تقبل کرده است.
فاطمی با اشاره به تزریق اولین دوز واکسن که امروز سه شنبه 21 بهمن انجام می شود گفت: فاصله تزریق دو دوز سه هفته است. ویال های اول و دوم با هم متفاوت هستند. ویال اول اسپوتنیک آبی و ویال دوم قرمزرنگ است و دلیل تفاوت رنگ آن به دلیل این است که این واکسن از ویروس غیر فعال ساخته شده به همین دلیل نوع وکتور اول و دوم متفاوت است. بعد از تزریق دوز دوم شش هفته طول می کشد تا ایمنی فرد به حداکثر مقدار خود برسد.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران با اشاره به مشارکت کشورهایی مثل امارات در کارآزمایی فاز سوم واکسن های کرونا و عدم تبعیت ایران از این روش خاطرنشان کرد: این کشورها حاضر شدند در فاز سوم کارآزمایی مشارکت کنند. در این فاز حدود 20 تا 40 هزار نفر مورد تزریق قرار می گیرند اما ما تا زمانیکه مرحله سوم واکسن به اتمام نرسید و از ایمنی آن مطمئن نشدیم اجازه واردات و تزریق این واکسن را ندادیم. واکسن اسپوتنیک تا به امروز برای بیش از 1 میلیون نفر تزریق شده و کشورهایی مثل مجارستان، آرژانتین و مکزیک از آن استفاده کرده اند.
فاطمی درباره زمان واردات محموله های بعدی واکسن روسی گفت: محموله دوم طبق برنامه ریزی 30 بهمن و محموله سوم 10 اسفند وارد کشور می شود و بر اساس پیش بینی ها این محموله ها تا اواسط فروردین کامل می شود.
وی درباره تاثیرگذاری واکسن اسپوتنیک در برابرویروس کرونای انگلیسی اظهار داشت: بر اساس خبرها افرادی که در اروپا واکسن فایزر یا مدرنا را استفاده کرده اند در برای ویروس انگلیسی و افریقای جنوبی ایمن نبوده و مبتلا شده اند اما بر اساس ادعای شرکت روسی سازنده، این واکسن در برابر این ویروس ها هم مصونیت ایجاد می کند اما ما باز هم باید محتاط باشیم.