يکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ | Sunday, 28 February 2021
  • ارتباط با انتخاب
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیک
  • |
  • نظرسنجی
يکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ | Sunday, 28 February 2021
  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
جستجو
ویدئو جدیدترین اخبار پربیننده ترین
لایو خبر عکس خواندنی ها اخبار ویژه
  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • ارتباط با انتخاب
  • پیوندها
  • آب و هوا
  • اوقات شرعی
  • مجله الکترونیک
  • نظرسنجی
  • آرشیو
ویدیو / مشکلات حذف دفترچه‌های بیمه / مردم: هزینه‌ها را آزاد حساب می‌کنند

ویدیو / مشکلات حذف دفترچه‌های بیمه / مردم: هزینه‌ها را آزاد حساب می‌کنند

ویدیو / رونمایی از مجسمه طلای ترامپ در کنفرانس محافظه‌کاران

ویدیو / رونمایی از مجسمه طلای ترامپ در کنفرانس محافظه‌کاران

ویدیو /  از کره شمالی تا روسیه با واگن دستی!

ویدیو / از کره شمالی تا روسیه با واگن دستی!

ویدیو / رئیس فدراسیون والیبال: سرمربی تیم ملی فقط به شرط برگزاری المپیک در تیم خواهد ماند!

ویدیو / رئیس فدراسیون والیبال: سرمربی تیم ملی فقط به شرط برگزاری المپیک در تیم خواهد ماند!

تماشا کنید: شورش جوانان اصولگرا / آیا نسل جدید اصولگرایان بازی بزرگان جریان شان را در ۱۴۰۰ بهم می‌زنند؟

تماشا کنید: شورش جوانان اصولگرا / آیا نسل جدید اصولگرایان بازی بزرگان جریان شان را در ۱۴۰۰ بهم می‌زنند؟

ویدیو / چرا نباید از عوارض واکسن کرونا نگران باشیم؟ + زیرنویس فارسی

ویدیو / چرا نباید از عوارض واکسن کرونا نگران باشیم؟ + زیرنویس فارسی

کد خبر: ۶۰۱۷۶۵
تاریخ انتشار: ۱۴ : ۱۶ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۹
فرهنگ و هنر >> فرهنگ و اندیشه
پ

پاسخی که آیدین آغداشلو به انتقادات اخیر داد: زیر فشار تحقیر، نسلی تحقیرکننده پدید می‌آید

یک بار نوشتم رسانه‌های مجازی مساوی کننده‌های تعیین کننده زمانه‌ی ما هستند. هر صاحب موبایلی با هر کسی در هر جای جهان مساوی است. این نکته‌ی مهمی است، اما مهم‌تر این که در پشت دستان پرتاپ کننده‌ی چنین نوشته‌هایی، چه معنایی خوابیده؟
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

آیدین آغداشلو که به تازگی با رکوردشکنی تابلوی «خاطرات امید» از مجموعه معروفش خاطرات انهدام، به قیمت ۱۲ میلیارد تومان در سیزدهمین حراج تهران رکورد گران قیمت ترین نقاش ایرانی را به خود اختصاص داد، به انتقادات پاسخ داد.

او در گفتگویی با سایت آرته باکس که چهار سال پیش انجام شده می گوید: گویا هنوز هم بعضی ها درباره شیوه Art About Art کمتر شنیده اند، بسته به سلیقه و علاقه تان اثری را انتخاب می کنید، در بخش هایی از آن مداخله و تصرف می کنید و آن را مال خود می کنید، اما برخی در رسانه شان می نویسند نقاشی آغداشلو شبیه بوتیچلی است، خوب معلوم است شبیه است، اصلا کار من با این نقاشی خاص است، دارم با بوتیچلی گفتگو می کنم.

این نقاش چند روز بعد ۳ صفحه از کتاب درسی ۶۱ سال پیش منتشر کرد و نوشت: «نقاشی دوران نوجوانی من است با سفارش سازمان کتاب‌های درسی، در ۱۸ سالگی کشیدم. سال ۱۳۳۸. با گواش و در اندازه‌ ۳۰ در ۴۰ سانتیمتر. طراحی مفصلش را با استفاده از اسناد و نمونه‌های دوران ساسانی شکل دادم و سعی کردم تمام جزیٔیات کار مستند و متکی به نمونه‌های تاریخی باشد. و چه کیفی داد این جستجو و بازسازی! این سه نقاشی از شش نقاشی سفارش داده شده بودند و اجرتش به قدری کافی و مناسب بود که توانستم با پولش به لندن سفر کنم و موزه‌ها را ببینم.

آغداشلو همچنین در واکنش به اعتراض و انتقاد افرادی ذیل خبر رکوردشکنی اثری از بوتیچلی متنی را نوشته است: «چندی پیش خبری را خواندم درباره‌ی یک تابلوی ساندرو بوتیچلی که در حراج سادبیز نیویورک به قیمت ۹۲ میلیون دلار به فروش رفته. بوتیچلی نقاش دوره‌ی رنسانس ایتالیا و یکی از بزرگترین نقاشان تمامی تاریخ هنر است. آثارش در مهم ترین موزه‌های دنیا قرار دارند که شاید مهم‌ترین آنها را بشود در “اوفیتزی” فلورانس سراغ کرد.

اما جدای از این خبر، یادداشت‌هایی که برخی از خواننده‌های ایرانی پای آن گذاشته بودند برایم شگفت‌انگیز بود و از جهل رایجی حکایت می‌کرد که کسی هم جلودارش نیست!

یک بار نوشتم رسانه‌های مجازی مساوی کننده‌های تعیین کننده زمانه‌ی ما هستند. هر صاحب موبایلی با هر کسی در هر جای جهان مساوی است. این نکته‌ی مهمی است، اما مهم‌تر این که در پشت دستان پرتاپ کننده‌ی چنین نوشته‌هایی، چه معنایی خوابیده؟ و مگر جز این است که از زیر فشار تحقیر، نسلی تحقیرکننده پدید می‌آید که وقت‌هایی پشت نام‌ها و صفحات جعلی پنهان می‌شود تا دق‌دلی خالی کند و در تخریب بنا‌هایی که با رنجِ دستان اهل تکلیف، آجر به آجر بالا آمده مسابقه دهد!

اما حیف نیست درنیابند که اعتبار فرهنگ و هنر تا به چه مقدار و میزان و ارتفاعی است؟ و آیا هنوز هم به قول نیکولو ماکیاولی − همشهری و هم عصر بوتیچلی − هدف وسیله را توجیه می کند؟

و آیا درست نیست اگر این همه جوان خدنگِ بی‌خبر از حال روزگار، به جای زشت نویسی‌، یاد بگیرند مطالعه کنند و دریابند که فرضاً یک کتاب خطی پانصد ساله‌ی ایرانی، یا نقاشی “تک چهره ی مرد جوان با قابی مدور” بوتیچلی، اوج میراث درخشان حافظه‌ی انسان فرهیخته و متمدن است، و بدانند که انسان بی‌حافظه‌ی تاریخی و فرهنگی، محکوم به فناست.

از جوانی عاشق این نقاشی بوتیچلی بودم. بعد از انقلاب که عزل شدم و فراغت بیشتری پیدا کردم بازسازی‌اش کردم و به جای قاب مدور دستی را نقاشی کردم مجروح و خون آلود و باندپیچی شده که انگار تیغه‌ی شمشیری را محکم چسبیده بود تا کشته نشود. این نقاشی را در مجموعه‌ی “خاطرات انهدام” و در سبک معمول‌ام − اثر هنری اقتباسی derivative artwork؛ شیوه‌ای رایج در جهان که از ۱۳۵۲شروع کرده بودم کارکردم. نقاشی را تا چند سالی داشتم و بعد فروختم، تا چهار سال پیش که در حراج بونامز لندن دوباره به فروش رفت. اما مجموعه خاطرات انهدام من بازسازی آثار نفیسی بود از نگارگری‌ها، قطعات خطی، ظرف‌های مینایی، تابلو‌های رنسانسی، که مچاله و مضمحلشان می‌کردم؛ به نشانه‌ی گذر زمان و ستمی که ارزش و زیبایی را منهدم می‌کند.

دیروز که تصویر نقاشی بوتیچلی را دیدم که خبر از فروش خیره‌کننده‌ی ۹۲ میلیون دلاری‌اش می‌داد، کیف کردم. اما وقتی فحش‌ها و توهین‌هایی را که برخی از هموطنانم در کامنت‌های زیرش نوشته بودند خواندم، جا خوردم! گویا “خاطرات انهدام” عملاً صورت گرفته بود و کسانی با نوشته‌های زشتشان، خواسته بودند یک شاهکار هنری مسلم را بی‌قدر و انکار و منهدم کنند، و خود تجسم زنده و معاصر یک انهدام‌گر تاریخی درازمدت شده بودند!

معروف است وقتی مجسمه‌ی داود میکل آنژ را برای نصب می‌بردند نگران بود که چه خواهد شد. اما درست که نگاه کرد دید سراپای مجسمه را با ورقه‌های اشعاری در وصف زیبایی آن پوشانده‌اند. و آسوده شد. اما نقاشی بوتیچلی را کامنت‌نویس‌های ما با فحش پوشاندند، و به “خاطرات انهدام” تحقق بخشیدند.»

لینک کوتاه
ارسال به تلگرام
بازید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
گزارش خطا
0
وب گردی
کدام بسته اینترنتی بهتر است؟!

کدام بسته اینترنتی بهتر است؟!

 تصاویر حیرت‌انگیز ناسا از «مریخ»

تصاویر حیرت‌انگیز ناسا از «مریخ»

 نکات جالبی که درباره مغز نمی‌دانید

نکات جالبی که درباره مغز نمی‌دانید

 گریم جالب طناز طباطبایی در فیلمی که هشت سال توقیف بود

گریم جالب طناز طباطبایی در فیلمی که هشت سال توقیف بود

 قدیمی‌ترین عکس هوایی تهران!

قدیمی‌ترین عکس هوایی تهران!

 ۸ عادت سمی که شما را از شادی محروم می کنند

۸ عادت سمی که شما را از شادی محروم می کنند

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر:
تصاویر
۱/۴
۱/۴
تصاویر: نمایشگاه عروسک های ماه پیشانی

تصاویر: نمایشگاه عروسک های ماه پیشانی

۲/۴
تصاویر: حال و هوای بازار تبریز در وضعیت زرد کرونایی‎

تصاویر: حال و هوای بازار تبریز در وضعیت زرد کرونایی‎

۳/۴
تصاویر: آتش سوزی انبار پنبه در مولوی

تصاویر: آتش سوزی انبار پنبه در مولوی

۴/۴
تصاویر: دیدار وزیر امور خارجه عراق با ظریف

تصاویر: دیدار وزیر امور خارجه عراق با ظریف

ببینید!

ویدیو / خودروها مدفون شده در برف سنگین روسیه

ویدیو / گل رضاییان بهترین ضربه آزاد لیگ قهرمانان آسیا شد

ویدیو / آخرین مجسمه دیکتاتور اسپانیا زنجیر به گردن از میان مردم رفت

ویدیو / تصادف زنجیره‌ای کامیون‌های حمل موشک اس-۴۰۰ روسیه

ویدیو / آغاز تزریق واکسن به سالمندان کهریزک / وزیر بهداشت: واکسیناسیون برای این قشر رایگان است

تماشا کنید: واکسیناسیون لاک پشتی / با سرعت فعلی تزریق واکسن، می‌توان در نیمه اول سال بعد ۶۰ درصد مردم را واکسینه کرد؟

ویدیو / خبر مهم سال ۲۰۲۱ به روایت CNN +زیرنویس فارسی

آرشیو
پربازدیدها
روز هفته ماه سال

ابطال گواهی فوت ۹ خدمه سانچی

بایدن: پیام حمله هوایی برای ایران این بود که اعمال‌تان بی پاسخ نخواهد ماند

تیزر تبلیغاتی سعیدمحمد: «نگهت آتشین، سخنت دلنشین»

قیمت طلا و سکه، امروز ۹ اسفند ۹۹

جسد دستیار کارلوس کی‌روش در خانه اش پیدا شد

بایدن و این همه تعلل برای بازگشت به برجام؛ چرا؟! / در سر آنتونی بلینکن و رابرت مالی چه می گذرد؟

توضیح دفتر خاتمی درباره خبر نامه‌ ‌به رهبری: آنچه درباره محتوای نامه بیان می‌شود، حدسیات و گمانه‌زنی‌ است

قیمت دلار و یورو در بازار آزاد، امروز ۹ اسفند ۹۹

یک مقام ارشد امنیت ملی آمریکا: رفع تحریم های ایران قطعا در راه است

افشای پیشنهاد عجیب ترامپ به رهبر کره شمالی در هانوی: اگر بخواهی می‌توانم تو را در عرض دو ساعت با هواپیمای اختصاصی رئیس جمهور آمریکا به کشورت برسانم

ابطال گواهی فوت ۹ خدمه سانچی

علم الهدی: متاسفانه زن و همسر در خانه همدیگر را با اسم کوچک صدا می‌زنند / تفاهم دولتمردان ما با آژانس خلاف قانون است؛ شما که گفتید ما حقوقدان هستیم و سرهنگ نیستیم

بایدن: پیام حمله هوایی برای ایران این بود که اعمال‌تان بی پاسخ نخواهد ماند

مردی که سلطان عمان، آرزویش را داشت / میانه روها و اصلاح‌طلبان تعهد محضری دهند که «برجام» به نام و کام اصولگرایان باشد / حضرات اصولگرا! یقه ملت را رها کنید و معیشت‌ را به گروگان نگیرید

خطوط قرمز بایدن درباره ایران کدام است؟ / چرا واکنش بایدن به حمله اربیل، به کلی متفاوت از ترامپ بود؟

سهمیه بنزین وانت‌ بارها تغییر کرد

بازار خودرو سکته کرد / پژو ۲۰۶ تا ۵۲ میلیون، سمند ۱۴ میلیون، پژو ۴۰۵ تا ۱۵ میلیون و تیبا ۲۶ میلیون ارزان شد / پراید ۹۰ میلیونی هم خریدار ندارد

جو بایدن پیروز انتخابات معرفی شد / فاکس نیوز، آسوشیتدپرس، سی ان ان و ان بی سی این خبر را اعلام کرده اند / بیانیه ترامپ: نتیجه انتخابات هنوز قطعی نشده / پیشنهاد داماد ترامپ به او برای پذیرش شکست

استفتاء مهم ایت الله سیستانی در باره مراسم عزاداری امام حسین (ع)

ترامپ: ایران اگر کرم بریزد بلایی سرش می آوریم که تا حالا سابقه نداشته!

دانش‌آموز ممتاز تهرانی بعد از کنکور خودکشی کرد

جدول غیررسمی افزایش حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری / افزایش ۳۰ تا ۷۰ درصدی حقوق ها

مدیرعامل سایپا: خیال همه را از پراید راحت کردیم

ویدیو/ کتک زدن یک زن افغانستانی توسط مامور نیروی انتظامی

خواندنی ها
خوراکی‌هایی که عمرتان را کوتاه می‌کنند

خوراکی‌هایی که عمرتان را کوتاه می‌کنند

سری «Find X۳» برند اوپو ۲۱ اسفند معرفی خواهد شد

سری «Find X۳» برند اوپو ۲۱ اسفند معرفی خواهد شد

گوشی «گلکسی Z Fold۲، ۵G» به روزرسانی One UI ۳.۱ دریافت می‌کند

گوشی «گلکسی Z Fold۲، ۵G» به روزرسانی One UI ۳.۱ دریافت می‌کند

تولید خودروی الکتریکی هواوی تا پایان سال جاری میلادی

تولید خودروی الکتریکی هواوی تا پایان سال جاری میلادی

آخرین اخبار مهمترین عناوین روز

تصاویر: نمایشگاه عروسک های ماه پیشانی

تصاویر: حال و هوای بازار تبریز در وضعیت زرد کرونایی‎

تصاویر: آتش سوزی انبار پنبه در مولوی

تصاویر: دیدار وزیر امور خارجه عراق با ظریف

یادداشت‌های محمدعلی فروغی، یک‌شنبه ۹ اسفند ۱۲۹۸؛ الحاق پلتیکی ایران و آذربایجان حالا مشکل است شاید بعدها بشود

ویدیو / مشکلات حذف دفترچه‌های بیمه / مردم: هزینه‌ها را آزاد حساب می‌کنند

خاطرات آیت‌الله هاشمی؛ ۹ اسفند ۱۳۷۶: امیر عبدالله گفته بود خانم ها نباید داخل کعبه بروند چون آخوند‌ها مخالف‌اند، اما اجازه دادند خانم ها هم داخل شوند

بایدن: اعلامیه‌ای روز دوشنبه درباره اینکه چه کاری با عربستان انجام خواهیم داد، صادر می شود

هشدار وزارت خارجه آمریکا به آمریکایی‌های مقیم ریاض پس از حمله موشکی

بایدن: اعلامیه‌ای روز دوشنبه درباره اینکه چه کاری با عربستان انجام خواهیم داد، صادر می شود

حمله مسلحانه به ماموران ناجا در ایلام / شهادت یک سرباز نیروی انتظامی

ادعای بنی گانتز: ایران مسئول انفجار در کشتی اسرائیلی در دریای عمان است

آشنا: عزیزان مجلس! مصوبات دولت انداز این روزها، برعهده دولت جوان و انقلابی شماست

ورود رسمی حوزه‌های علمیه به حوزه تألیف کتب درسی

حمله موشکی انصار الله یمن به ریاض / ائتلاف سعودی: این موشک قبل از اصابت به هدف منهدم شد

جهانگیری: آمریکایی ها می خواستند ۲۲ بهمن ۹۷ در تهران باشند / هیچکس نمی‌تواند منکر شود که مردم در سختی هستند / آقایانی که دولت را متهم به تعلل می کنند، درمورد یک موضوع ساده مثل تصویب منطقه آزاد اینچه برون ماه هاست تصمیم نگرفته اند

آماری از دانشگاه تهران در شرایط کرونا: فوت ۶ دانشجو بر اثر کرونا / افسردگی بیش از ۲۰ درصد از دانشجویان به دلیل مشکلات شدید اقتصادی

سفر به شیراز ممنوع شد / بروز نشانه‌های موج چهارم بیماری در فارس

ظریف: در دیدار همتای عراقی بر تعهد ایران نسبت به ثبات عراق تأکید کردم

آذری جهرمی: با مصوبه مجلس، ترافیک رایگان شبکه دانش‌آموزی «شاد» پولی می‌شود

آغاز تست بالینی انسانی واکسن موسسه رازی از فردا / ادغام فاز یک و دو

بانک مرکزی: معاملات مسکن در بهمن ۷۰ درصد کم شد / قیمت: ۹۷ درصد بیشتر

شهردار بابل بازداشت شد

تشدید پرواز هواپیماهای جنگی آمریکا در مرز عراق و سوریه

عین‌الاسد خالی نمی‌شد،۱۵۰ نیرو کشته می‌شدند / جزئیاتی از حمله موشکی ایران از زبان فرمانده ارشد نیرو‌های آمریکایی

کمیته حقیقت‌یاب مجلس برای اعتراضات و حوادث سراوان

ظریف: اتفاقات اخیر در خاک عراق مشکوک است/ فواد حسین: بغداد اجازه برهم زدن روابط عالی دو کشور را نخواهد داد

راهکارهای نقل و انتقال منابع ایران در عراق

۳ ماه زندان برای محمود صادقی بخاطر «توهین به آملی لاریجانی»

حریق انبار نخ و پارچه در خیابان مولوی تهران

وزارت بهداشت: بیش از ۶۲ هزار پرستار به کرونا مبتلا شدند

ارزش سهام عدالت، امروز ۹ اسفند ۹۹

وضعیت جاده‌ها و راه ها، امروز ۹ اسفند ۹۹ / ترافیک سنگین بین کرج و قزوین / انسداد روزانه جاده چالوس از ساعت ۸ صبح فردا

قیمت سکه پارسیان، امروز ۹ اسفند ۹۹

شاخص کل بورس، امروز ۹ اسفند ماه ۹۹

پیشروی کرونا در خوزستان / اشغال ۱۰۰ درصدی تخت‌های ICU بیمارستان‌های اهواز / ۴۰ درصد نمونه‌های روزانه شرق اهواز مثبت‌اند

فواد حسین: برخی از موانع مهم برداشته شده؛ به زودی روند پرداخت بدهی عراق به ایران بر اساس مدل مورد توافق دو کشور آغاز می‌شود

تعرفه واردات گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار از ۵ به ۱۲ درصد رسید

آرشیو
وبگردی

جانی دپ ۵۰تا می‌خواهد امبر هرد ۱۰۰تا!

ورزشکاری که هزینه خوراکش ماهی 10 میلیون است

عکس گیر کردن یک بچه شیرازی در ماشین لباسشویی

پلیس: ۵۰هزار فندک مستهجن در تهران پیدا شد

پاسخ جالب خانم بازیگر به سوال جنسیت‌زده مجری

ماجرای ازدواج پیمان قاسم خانی و میترا ابراهیمی؛فرزند فروغ سبب خیر شد

عکس / زهره فکور صبور با آرایشی جدید و خیره کننده

مرجانه گلچین 20 سال جوانتر شد + عکس

عکس عروس بی رحم داعشی ها که 15 ساله بود / با دیدن سر جدا شده در سطل آشغال ناراحت نشدم

کشف حجاب سارا خوئینی ها + عکس

  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"
کد خبر: ۶۰۱۷۶۵
تاریخ انتشار: ۱۴ : ۱۶ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۹
فرهنگ و هنر >> فرهنگ و اندیشه
پ

پاسخی که آیدین آغداشلو به انتقادات اخیر داد: زیر فشار تحقیر، نسلی تحقیرکننده پدید می‌آید

یک بار نوشتم رسانه‌های مجازی مساوی کننده‌های تعیین کننده زمانه‌ی ما هستند. هر صاحب موبایلی با هر کسی در هر جای جهان مساوی است. این نکته‌ی مهمی است، اما مهم‌تر این که در پشت دستان پرتاپ کننده‌ی چنین نوشته‌هایی، چه معنایی خوابیده؟
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

آیدین آغداشلو که به تازگی با رکوردشکنی تابلوی «خاطرات امید» از مجموعه معروفش خاطرات انهدام، به قیمت ۱۲ میلیارد تومان در سیزدهمین حراج تهران رکورد گران قیمت ترین نقاش ایرانی را به خود اختصاص داد، به انتقادات پاسخ داد.

او در گفتگویی با سایت آرته باکس که چهار سال پیش انجام شده می گوید: گویا هنوز هم بعضی ها درباره شیوه Art About Art کمتر شنیده اند، بسته به سلیقه و علاقه تان اثری را انتخاب می کنید، در بخش هایی از آن مداخله و تصرف می کنید و آن را مال خود می کنید، اما برخی در رسانه شان می نویسند نقاشی آغداشلو شبیه بوتیچلی است، خوب معلوم است شبیه است، اصلا کار من با این نقاشی خاص است، دارم با بوتیچلی گفتگو می کنم.

این نقاش چند روز بعد ۳ صفحه از کتاب درسی ۶۱ سال پیش منتشر کرد و نوشت: «نقاشی دوران نوجوانی من است با سفارش سازمان کتاب‌های درسی، در ۱۸ سالگی کشیدم. سال ۱۳۳۸. با گواش و در اندازه‌ ۳۰ در ۴۰ سانتیمتر. طراحی مفصلش را با استفاده از اسناد و نمونه‌های دوران ساسانی شکل دادم و سعی کردم تمام جزیٔیات کار مستند و متکی به نمونه‌های تاریخی باشد. و چه کیفی داد این جستجو و بازسازی! این سه نقاشی از شش نقاشی سفارش داده شده بودند و اجرتش به قدری کافی و مناسب بود که توانستم با پولش به لندن سفر کنم و موزه‌ها را ببینم.

آغداشلو همچنین در واکنش به اعتراض و انتقاد افرادی ذیل خبر رکوردشکنی اثری از بوتیچلی متنی را نوشته است: «چندی پیش خبری را خواندم درباره‌ی یک تابلوی ساندرو بوتیچلی که در حراج سادبیز نیویورک به قیمت ۹۲ میلیون دلار به فروش رفته. بوتیچلی نقاش دوره‌ی رنسانس ایتالیا و یکی از بزرگترین نقاشان تمامی تاریخ هنر است. آثارش در مهم ترین موزه‌های دنیا قرار دارند که شاید مهم‌ترین آنها را بشود در “اوفیتزی” فلورانس سراغ کرد.

اما جدای از این خبر، یادداشت‌هایی که برخی از خواننده‌های ایرانی پای آن گذاشته بودند برایم شگفت‌انگیز بود و از جهل رایجی حکایت می‌کرد که کسی هم جلودارش نیست!

یک بار نوشتم رسانه‌های مجازی مساوی کننده‌های تعیین کننده زمانه‌ی ما هستند. هر صاحب موبایلی با هر کسی در هر جای جهان مساوی است. این نکته‌ی مهمی است، اما مهم‌تر این که در پشت دستان پرتاپ کننده‌ی چنین نوشته‌هایی، چه معنایی خوابیده؟ و مگر جز این است که از زیر فشار تحقیر، نسلی تحقیرکننده پدید می‌آید که وقت‌هایی پشت نام‌ها و صفحات جعلی پنهان می‌شود تا دق‌دلی خالی کند و در تخریب بنا‌هایی که با رنجِ دستان اهل تکلیف، آجر به آجر بالا آمده مسابقه دهد!

اما حیف نیست درنیابند که اعتبار فرهنگ و هنر تا به چه مقدار و میزان و ارتفاعی است؟ و آیا هنوز هم به قول نیکولو ماکیاولی − همشهری و هم عصر بوتیچلی − هدف وسیله را توجیه می کند؟

و آیا درست نیست اگر این همه جوان خدنگِ بی‌خبر از حال روزگار، به جای زشت نویسی‌، یاد بگیرند مطالعه کنند و دریابند که فرضاً یک کتاب خطی پانصد ساله‌ی ایرانی، یا نقاشی “تک چهره ی مرد جوان با قابی مدور” بوتیچلی، اوج میراث درخشان حافظه‌ی انسان فرهیخته و متمدن است، و بدانند که انسان بی‌حافظه‌ی تاریخی و فرهنگی، محکوم به فناست.

از جوانی عاشق این نقاشی بوتیچلی بودم. بعد از انقلاب که عزل شدم و فراغت بیشتری پیدا کردم بازسازی‌اش کردم و به جای قاب مدور دستی را نقاشی کردم مجروح و خون آلود و باندپیچی شده که انگار تیغه‌ی شمشیری را محکم چسبیده بود تا کشته نشود. این نقاشی را در مجموعه‌ی “خاطرات انهدام” و در سبک معمول‌ام − اثر هنری اقتباسی derivative artwork؛ شیوه‌ای رایج در جهان که از ۱۳۵۲شروع کرده بودم کارکردم. نقاشی را تا چند سالی داشتم و بعد فروختم، تا چهار سال پیش که در حراج بونامز لندن دوباره به فروش رفت. اما مجموعه خاطرات انهدام من بازسازی آثار نفیسی بود از نگارگری‌ها، قطعات خطی، ظرف‌های مینایی، تابلو‌های رنسانسی، که مچاله و مضمحلشان می‌کردم؛ به نشانه‌ی گذر زمان و ستمی که ارزش و زیبایی را منهدم می‌کند.

دیروز که تصویر نقاشی بوتیچلی را دیدم که خبر از فروش خیره‌کننده‌ی ۹۲ میلیون دلاری‌اش می‌داد، کیف کردم. اما وقتی فحش‌ها و توهین‌هایی را که برخی از هموطنانم در کامنت‌های زیرش نوشته بودند خواندم، جا خوردم! گویا “خاطرات انهدام” عملاً صورت گرفته بود و کسانی با نوشته‌های زشتشان، خواسته بودند یک شاهکار هنری مسلم را بی‌قدر و انکار و منهدم کنند، و خود تجسم زنده و معاصر یک انهدام‌گر تاریخی درازمدت شده بودند!

معروف است وقتی مجسمه‌ی داود میکل آنژ را برای نصب می‌بردند نگران بود که چه خواهد شد. اما درست که نگاه کرد دید سراپای مجسمه را با ورقه‌های اشعاری در وصف زیبایی آن پوشانده‌اند. و آسوده شد. اما نقاشی بوتیچلی را کامنت‌نویس‌های ما با فحش پوشاندند، و به “خاطرات انهدام” تحقق بخشیدند.»

رومیس د
رازیانه د
ارسال به تلگرام
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"