ذخایر خونی استانها باز هم کاهش پیدا کرده و کمبود آن در بیمارستانها تبدیل به موضوعی نگرانکننده شده است. شیوع گسترده کرونا و افزایش محدودیتهای تردد در کنار سرما و آلودگی هوا باعث شده تا مراکز انتقال خون روزهای خلوتی را پشت سر بگذارند.
این درحالی است که نیاز به خون و فرآوردههای آن دائمی است و در این روزهای کرونایی خلأ حضور مردم بهدلیل نگرانیهایشان از حضور در مراکز درمانی بیشتر احساس میشود. بنا بر اعلام سازمان انتقال خون، در روزهای اخیر میزان ذخایر خون در برخی از استانها ازجمله فارس، خراسان رضوی، کرمان و همچنین تهران که بخش مهمی از خون موردنیاز بیماران و عملهای جراحی را در کشور تأمین میکند، کاهش یافته است.
استانهایی که همهگیری کرونا در آنها شدیدتر است و البته بیماران مصرفکننده خون بیشتری هم دارند نیز در همین وضعیت هستند. همین امر باعث شده تا سازمان انتقال خون با فراخوانی گسترده از همه مردم دعوت کند تا در این روزهای سخت و کرونایی به یاری بیماران بشتابند.
کمبود ذخایر خونی در استانهاسرپرست اداره کل انتقال خون خراسان رضوی یکی از علل کاهش ذخایر خون را تصور نادرست انتقال ویروس کرونا عنوان میکند و به مردم اطمینان میدهد که ویروس از طریق اهدای خون قابلیت انتشار ندارد. عبدالله سبحانی با تأکید بر اینکه به همه گروههای خونی نیاز مبرم داریم، عنوان میکند: از مجاوران و زائران بارگاه حضرت امام رضا(ع) میخواهیم با حضور در پایگاههای اهدای خون به یاری بیماران نیازمند بشتابند؛ چراکه با ادامه کاهش ذخایر خونی، مراکز درمانی برای تأمین خون بیماران با چالش جدی مواجه خواهند شد.
مسعود ترابی، مدیرکل انتقال خون استان فارس که یکی از قطبهای درمانی کشور است نیز با بیان اینکه در تمامی گروههای خونی استان بهویژه O- و +A با کمبود ذخایر روبهرو هستیم، میگوید: با توجه به زیاد بودن عملهای جراحی، مصرف خون در فارس نسبت به استانهای دیگر بیشتر است. اینجا علاوه بر نیاز خون برای عملهای الکتیو و اورژانسی، بیماران تالاسمی نیز مقدار زیادی از خون مصرفی را بهخود اختصاص دادهاند.
استان کرمان نیز با کمبود ذخایر خونی بهویژه گروه خونی O و گروههای خونی منفی روبهروست. روحالله میرزایی، مدیرکل انتقال خون کرمان میگوید: ما حتی در پایگاههای انتقال خون، ماسک در اختیار اهداکنندگان قرار میدهیم و اعلام میکنیم که هیچ خطری در این مراکز مردم را تهدید نمیکند.
کمبود گروه خونی منفیسخنگوی سازمان انتقال خون با بیان اینکه کمبود گروه خونی منفی در تمام مراکز انتقال خون احساس میشود، به همشهری میگوید: کمبود ذخایر خونی در خوزستان، مازندران، گیلان، تهران، خراسان رضوی، فارس، کرمان، سیستان و بلوچستان و اصفهان بیشتر است و مراجعه اهداکنندگان مستمر خون بسیار کم شده است.
بشیر حاجیبیگی، میافزاید: اهداکنندگان خون اطمینان داشته باشند که سازمان همه نکات بهداشتی را رعایت میکند و همه مراکز بهصورت مداوم ضدعفونی و استریل میشوند. اهداکنندگان با اطمینان خاطر خون اهدا کنند تا با ذخایر خونی مناسب به استقبال فصل بهار برویم.
اهدای پلاسما برای بیماران کروناییدر کنار وضعیت نامناسب اهدای خون، مردم برای اهدای پلاسما نیز همکاری نمیکنند.
این مطلب را هم حاجیبیگی عنوان میکند و میافزاید: در کشور ما از ابتدای طرح جمعآوری پلاسمای بهبودیافتگان تنها 2درصد مردم برای اهدای پلاسما مراجعه کردند که آمار بسیار پایینی است. او ادامه میدهد: بهبودیافتگان از کوویدـ۱۹ که ۲۸روز از بهبودی آنها گذشته است، برای شکرانه سلامتی به مراکز انتقال خون جهت اهدای پلاسما مراجعه کنند. باید توجه کرد که بهترین زمان برای اهدای پلاسما در بهبودیافتگان کوویدـ۱۹ در سهماهه اول پس از بهبودی است.
کهگیلویه و بویراحمد، پیشتاز در اهدای خونآمارهای سازمان انتقال خون نشان میدهد که مردم کهگیلویه و بویراحمد از پیشتازان مشارکت اجتماعی برای اهدای خون در کشور هستند. مدیرکل انتقال خون استان در اینباره میگوید: شاخص اهدای خون در استان ۲۷ نفر به ازای هزار نفر و بالاتر از میانگین کشوری است.
رستم حسنزاده با بیان اینکه ذخیره خون استان هماکنون به اندازه استاندارد یعنی 4روز است، تأکید میکند: در دوران کرونا هیچ کمبودی نداشتیم و استقبال خوب شهروندان استان از اهدای خون باعث شده این سازمان پاسخگوی ۹۸ درصد از نیازهای خونی بیمارستانی و ۱۰۰درصد از نیاز بیماران تالاسمی در استان باشد.
روزنامه همشهری