پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : اسوشیتدپرس نوشت :
یک سال از حمله کماندوهای آمریکایی به شهر نظامی ابوت آباد پاکستان و کشته شدن اسامه بن لادن سرکرده شبکه تروریستی القاعده می گذرد اما اسلام آباد هنوز نتوانسته است به پرسش های دشوار درمورد اینکه آیا نیروهای امنیتی پاکستان از تحت تعقیب ترین تروریست جهان محافظت می کرده اند یا خیر ، پاسخ دهد.
نتیجه این حمله کماندوهای آمریکایی به خاک پاکستان ، تیرگی روابط بین دو کشور و تشدید احساسات ضد آمریکایی در پاکستان بود.
دولت پاکستان در ابتدا از کشته شدن بن لادن در محل اقامت خود استقبال کرد اما درحالیکه تنها چند ساعت از این موضوع می گذشت ، اوضاع تغییر کرد زیرا مشخص شد ارتش پاکستان در این عملیات نقشی نداشته است.
به هرحال بحث ها درمورد اینکه بن لادن چگونه توانسته است بدون اینکه شناسایی شود در خاک پاکستان به فعالیت خود ادامه دهد ، خشم پاکستان را از آنچه ارتش این کشور ، آن را خیانت متحد خود ( آمریکا ) توصیف کرد تحت الشعاع قرار داد.
این مسئله که بن لادن به همراه خانواده خود در منطقه ای از پاکستان زندگی می کرده است و آنگونه که خیلی ها حدس می زدند ، در غاری در کوهستان ها مخفی نشده بود تعجب خیلی ها را در غرب برانگیخت.
شناسایی مخفیگاه بن لادن در ابوت آباد در پنجاه کیلومتری اسلام آباد پایتخت پاکستان باعث مطرح شدن گمانه زنی هایی در این خصوص شد که اسلام آباد از محل بن لادن آگاه بوده و اقدامی را در این زمینه انجام نداده است . اما پاکستان چنین چیزی را رد و از کشته شدن شدن بن لادن استقبال کرد . اسلام آباد همچنین کشته شدن بن لادن را گامی مهم در مقابله با تروریسم توصیف کرد .
پارلمان پاکستان حمله آمریکا را به خاک پاکستان که منجر به کشته شدن بن لادن شد نقض حق حاکمیت این کشور توصیف کرد و تجدید نظر در روابط با آمریکا را خواستار شد .
پارلمان پاکستان همچنین با درخواست برای پایان یافتن حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا به خاک این کشور تحقیقاتی مستقل را درباره حمله نیروهای آمریکایی که منجر به کشته شدن اسامه بن لادن شده است خواستار شد تا تضمین شود چنین چیزی دیگر اتفاق نخواهد افتاد .
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا یک هفته پس از حمله کماندوهای آمریکایی اعلام کرد بن لادن یک « شبکه حمایت شده » در پاکستان بوده است و اسلام آباد باید تحقیق کند که او چگونه توانسته است آزادانه به فعالیت های خود ادامه دهد و بازداشت نشود . پاکستان در واکنش به این اظهارات اوباما اعلام کرد کمیته ای را برای تحقیق درباره حضور بن لادن در پاکستان و همچنین تحقیق درباره چگونگی حمله آمریکا تشکیل خواهد داد .
پاکستان خیلی زود این کمیته را تشکیل داد و رئیس آن اعلام کرد اطمینان دارد نیروهای امنیتی پاکستان بن لادن را مخفی نکرده بودند . اظهارات بعدی مقامات پاکستان از آن زمان تاکنون نشان داده است گزارش این کمیته تحقیقاتی چیزی جز پنهان کردن مسئله نبوده و تحقیقاتی واقعی در این خصوص انجام نشده است .
سرهنگ محمد عرفان نظری سخنگوی این کمیته تحقیقاتی هفته گذشته اعلام کرد یافته های این کمیته بصورت مکتوب درآمده اما ممکن است بطور علنی منتشر نشود .
یک مقام آمریکایی درباره تحقیقات پاکستان در این زمینه گفت : « ما متاسفیم . آنها قول دادند چنین کاری را انجام دهند اما از انجام آن خودداری کردند . »
بااین حال دولت اوباما اعلام کرده است هیچ مدرکی دال بر اینکه بن لادن از کمکی سطح بالا در پاکستان برخوردار بوده در دست نیست .
دستگاه اطلاعات داخلی پاکستان نیز حضور طولانی و بدون دردسر بن لادن را در این کشور یک « شکست اطلاعاتی » نامیده است .
اما پس از آنکه یکی از همسران بن لادن در بازجویی پلیس از وی گفت همسرش در پنج خانه زندگی می کرد و درحالیکه در حال فرار بود چهار فرزند داشت و دو فرزند وی نیز در بیمارستان های دولتی پاکستان متولد شده اند ، تردیدها افزایش یافت .
شاون گریگوری مدیر بخش تحقیقات امنیتی پاکستان در دانشگاه بردفورد انگلیس گفت : « من فقط این را می گویم که بن لادن چگونه توانسته است بدون اطلاع دستگاه اطلاعاتی پاکستان در منطقه ای مانند ابوت آباد زندگی کند ؟ مسخره است اگر بگوییم او تحت محافظت نبوده است . »
اما فقط حمله آمریکا به خاک پاکستان و کشته شدن بن لادن نبود که پس از سالها کشمکش لفظی بین دو کشور باعث شد تا روابط بین واشنگتن و اسلام آباد به سطح جدیدی کاهش یابد .
تیراندازی ژانویه سال دو هزار و یازده دو پیمانکار سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا ( سیا ) در شهر لاهور پاکستان و همچنین حمله هوایی ماه نوامبر نیروهای آمریکایی به دو پاسگاه نظامی ارتش پاکستان که کشته شدن بیست و چهار سرباز پاکستانی را درپی داشت از دیگر مسائلی بود که به شدت به تیرگی در روابط بین دو کشور دامن زد . پاکستان در واکنش به این حمله به آمریکا دستور داد پایگاه نظامی شمسی را تخلیه کند و همچنین مسیر انتقال تدارکات برای نیروهای ناتو مستقر در افغانستان را نیز مسدود کرد .
شجاع نواز مدیر یک مرکز تحقیقاتی درباره مسائل جنوب آسیا مستقر در واشنگتن گفت این مجموعه حوادث باعث شد تا روابط بین آمریکا و پاکستان به پایین ترین سطح ممکن برسد .
یک کمیسیون در پارلمان پاکستان در بخشی از بازنگری در روابط با آمریکا ، پایان یافتن حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا به خاک پاکستان و همچنین عذرخواهی واشنگتن را از اسلام آباد به علت حملات هوایی ماه نوامبر آمریکا به پاکستان خواستار شد .
حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا به یک مشخصه مهم در جنگ ضد تروریسم باراک اوباما در پاکستان تبدیل شده است اما تلفات غیرنظامیان در این حملات خشم شدید مردم پاکستان را درپی داشته است .
بااین حال واشنگتن خواستار احیای روابط با اسلام آباد است زیرا همکاری بین دو طرف عاملی کلیدی در موفقیت آمریکا در مقابله با شورشیان در افغانستان است .
حسن عسکری تحلیلگر مسائل سیاسی گفت برخی از درخواست های پاکستان از آمریکا مانند عذرخواهی واشنگتن و پایان یافتن حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا ظاهرا فهرستی از آرزوهای محال است.