arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۱۳۵۰۵
تاریخ انتشار: ۲۴ : ۱۲ - ۳۰ فروردين ۱۴۰۰
العرب:

آیا اتفاقات اربیل در محاسبات آمریکا درخصوص مذاکرات هسته ای تاثیر می گذارد؟

با اینکه این اولین بار است که شبه نظامیان شیعه از یک پهپاد برای حملات خود در عراق استفاده می کنند، تحلیلگران بر این عقیده اند که هدف از این اقدام، رساندن پیامی برای واشنگتن بوده است مبنی بر اینکه آنها می توانند حضور آمریکا در هر مکانی از عراق را هدف گرفته و حملاتش را به نحوی تنوع ببخشند که ایالات متحده انتظار آن را ندارد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

العرب، نزدیک به عربستان سعودی نوشت: حمله به پایگاههای امریکایی در فرودگاه اربیل با استفاده از پهپادها، آزمون هوشمندانه شبه نظامیان شیعه در عراق برای بررسی میزان آمادگی ایالات متحده در جهت گسترش حوزه پاسخ به حملاتی است که منافع آمریکا در عراق را هدف می گیرد، بویژه انکه این بار حمله مذکور متوجه منطقه امن و دور از موشکهای شبه نظامیان شد، همانطور که این حمله در راستای آزمودن کردها نیز صورت گرفت تا مشخص شود آیا به اینگونه اقدامات پاسخ می دهند یا نه.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: به گفته مسئولان کرد، روز چهارشنبه یک حمله پهپادی به نزدیکی نیروهای آمریکایی متمرکز در فرودگاه اربیل در شمال عراق انجام شد که منجر به کشته شدن یک سرباز ترک در پایگاه بعشیقه شد.

با اینکه این اولین بار است که شبه نظامیان شیعه از یک پهپاد برای حملات خود در عراق استفاده می کنند، تحلیلگران بر این عقیده اند که هدف از این اقدام، رساندن پیامی برای واشنگتن بوده است مبنی بر اینکه آنها  می توانند حضور آمریکا در هر مکانی از عراق را هدف گرفته و حملاتش را به نحوی تنوع ببخشند که ایالات متحده انتظار آن را ندارد.

تحلیلگران تصریح می کنند فشار بر ایالات متحده از طریق هدف گرفتن نیروهای آن در عراق، می تواند باعث بهبود موضع تهران در مذاکرات وین در مورد پرونده هسته ای شود.

حال سوال کارشناسان آن است که ایالات متحده چطور پاسخ می دهد؟ آیا دایره پاسخ را توسعه می دهد یا اینکه امر را به کردها واگذار می کند؟ بویژه انکه این حمله به منزله هدف گرفتن قدرت کردها در حمایت از منطقه شان و ضربه زدن به وجهه نیروهای پیشمرگه محسوب می شود که خود را یک قدرت مهم در حمایت از منطقه و جنگ با تروریسم می دانند.

شبه نظامیان در تکیه بر پهپادها، از تجربه تکیه حوثی ها بر این سلاح در جنگ یمن و علیه پایگاههای سعودی استفاده می کنند. به گفته یک مسئول نظامی آمریکا، شبه نظامیان پهپادهایی در اختیار دارند که می توانند موشک شلیک کرده و تا مسافت 1200 تا 1500 کیلومتر پرواز کنند، این پهپادها همچنین قادرند با سامانه جی پی اس هدف را به صورت برنامه ریزی شده ای دنبال کنند.

به عقیده رحیم الکعبی، تحلیلگر مسائل سیاسی عراق، شبه نظامیان قصد دارند اقلیم کردستان و نیروهای امنیتی آن را به سمت مقابله نظامی بکشانند. الکعبی به العرب گفت: کردها از همان اولین بمباران فرودگاه اربیل دریافتند که هدف بیش از آنکه امنیتی و نظامی باشد، تلاشی برای بر هم زدن محاسبات از طریق داغ کردن جبهه کردستان و امن نبودن ان برای آمریکایی هاست، همانطور که تلاشی برای مکدر کردن روابط بین حکومت الکاظمی و اقلیم کردستان است.

به احتمال زیاد، کردها آنچه در اقلیمشان جریان دارد را جنگی نیابتی می دانند که هیچ نفع مستقیمی برای آنها ندارد، ولو اینکه آمریکایی ها از کردها بخواهند به منبع حملات پاسخ بدهند.

بعید نیست که سکوت کردها رضایت آمریکا را به دنبال داشته باشد، بویژه انکه هدف از آن تلاش برای از بین بردن فشار غرب و اسرائیل بر ایالات متحده در جریان پرونده هسته ای است.

در هر حالت، کردها هرگز نمی پذیرند که وضعیت امنیتی در مناطق مربوط به آنها خطرناک شود، چرا که این مساله به استقرار اقلیم کردستان و برنامه هایی که برای استقلال آن وجود دارد، ضرر می رساند. اما اگر پاسخی به حمله اسرائیل داده نشود، نیروهای شیعه به هدف خود که فشار بر واشنگتن و اربیل است، دست می یابند.

علی الفیلی، فرمانده حزب دموکرات کردستان بر این عقیده است که استقرار اقلیم کردستان، خوشایند شبه نظامیان نیست، از این رو، فرودگاه اربیل و پایگاه بعشیقه را هدف گرفتند تا استقرار اقلیم کردستان و عراق را بر هم زنند.

الفیلی در گفتگو با العرب، حکومت کردستان را به تشویق همکاری با دولت عراق تشویق کرد تا اینگونه حملات متوقف شود.

از سوی دیگر، کفاح محمود، پژوهشگر کُرد در گفتگو با العرب تصریح کرد که همبستگی جهان عرب و اروپا و آمریکا، عامل استحکام موضع کردها و صداقت آنها در مبارزه با تروریسم در تمام اشکال آن است.

نظرات بینندگان