arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۱۷۴۰۲
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۱۷ - ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۰

بیماری بی علامتی که قاتل شماست

یک کارشناس مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر می‌گوید بیماری فشارخون بالا به علت بی علامت بودن، یک قاتل خاموش است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 یک کارشناس مبارزه با بیماری‌های غیر واگیر می‌گوید بیماری فشارخون بالا به علت بی علامت بودن، یک قاتل خاموش است.

هاجر عوض پور با بیان اینکه فشار خون بالا یا پرفشاری خون سبب عوارض مختلفی در بدن می‌شود، گفت: این ممکن است به خطر بزرگ‌تری مانند سکته قلبی و مغزی، بیماری کلیوی، اختلالات چشمی، کما یا حتی مرگ منجر شود.

وی تصریح کرد: فشارخون بالا اثر زیادی بر هزینه مراقبت‌های بهداشتی و میزان مرگ در دنیا دارد در حالی که فشارخون می‌تواند به سادگی در جامعه یا در مراکز بهداشتی درمانی با استفاده از دستگاه فشارسنج اندازه‌گیری و به موقع شناسایی شود.

این کارشناس اظهار کرد: فشارخون بر اساس عوامل ایجادکننده آن به دو نوع فشارخون بالای اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود.

عوض پور بیان کرد: فشارخون اولیه گرچه علت آن ناشناخته است بسیار شایع‌تر بوده و حتی به عنوان فشارخون بالای اساسی هم نامیده می‌شود.

کارشناس شبکه بهداشت و درمان گناوه افزود: اغلب افراد بزرگ‌سال دارای فشارخون بالا در این گروه قرار می‌گیرند.

وی عنوان کرد: به نظر می‌رسد ترکیبی از عوامل ژنتیک، رژیم غذایی، سن و شیوه زندگی شامل مصرف دخانیات، مصرف الکل، استرس، اضافه وزن، مصرف زیاد نمک و کم تحرکی در بروز این بیماری نقش داشته باشند.

این کارشناس تصریح کرد: فشارخون بالا می تواند ناشی از عوامل چندگانه از جمله حجم پلاسمای خون و فعالیت هورمون‌هایی تنظیم‌کننده حجم و فشارخون باشد و همچنین توسط عوامل محیطی مانند استرس و کم تحرکی تحت تاثیر قرار گیرد.

هاجر عوض پور بیان کرد: فشارخون بالا در ابتدا بدون علامت است اما زمانی که به‌تدریج منجر به بروز عوارضی یا چندین بیماری مانند بیماری کلیوی، بیماری قلبی و... شود این بیماری علائم دار شده که مربوط به تظاهر عوارض فشارخون بالا است.

وی اظهار کرد: برای اندازه‌گیری فشارخون صحیح نیم ساعت قبل از اندازه‌گیری فشارخون، سیگار یا چای و یا قهوه استفاده نشود و فعالیت شدیدی انجام‌ نشده باشد.

کارشناس شبکه بهداشت و درمان گناوه اضافه کرد: بهتر است اندازه‌گیری فشارخون از دست راست و در وضعیت نشسته روی صندلی و با تکیه‌گاه مناسب انجام شود. زیردستی که قرار است فشارخون اندازه‌گیری شود، دارای تکیه‌گاه باشد (روی میز) و به‌طور افقی هم‌سطح با قلب قرار گیرد. زانوها در حال آویزان قرار نگیرند و زیر پا تکیه‌گاه داشته باشد.

عوض پور عنوان کرد: یک خطای مهم در اندازه‌گیری فشارخون استفاده از بازوبند نامتناسب است. باید از دستگاه فشارسنج دارای بازوبند متناسب با دور بازو، استفاده شود. پهنای بازوبند(کیسه هوای داخل بازوبند) دستگاه فشارخون باید دوسوم طول بازو از سرشانه تا آرنج(۸۰ درصد طول بازو) و طول کیسه هوای داخل بازوبند ۴۰ درصد دور بازو را بپوشاند. بنابراین دستگاهی که برای اندازه‌گیری فشارخون در افراد چاق استفاده می‌شود، باید دارای بازوبند با اندازه بزرگ‌تر از دستگاه بزرگ‌سالان باشد.

این کارشناس اظهار کرد: روز جهانی فشارخون بالا هرسال با استفاده از یک موضوع خاص سال که توسط اتحادیه جهانی فشارخون بالا انتخاب می‌شود، برگزار می‌شود تا این بسیج را در سطح بین‌المللی اثربخش‌تر کند. این روز در واقع یک واقعه آموزشی برای ترویج پیشگیری از افزایش فشارخون است و هدف آن افزایش آگاهی در خصوص شرایط و مسائل مربوط به فشارخون بالا است.

وی اشاره کرد: از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ میلادی سالانه به مدت ۵ سال این پویش با موضوع یکسان «از مقدار فشارخون خود مطلع شوید»، برای توسعه برنامه‌هایی برای غربالگری فشارخون و شناسایی بیماران مبتلا به فشارخون بالا، تکرار شد.

کارشناس شبکه بهداشت و درمان گناوه یادآور شد: امسال برای روز جهانی فشارخون که مصادف با ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ است، این موضوع شامل «با اندازه‌گیری دقیق فشارخون و کنترل آن، عمر طولانی‌تری داشته باشید» تعیین‌ شده، لذا در این روز توصیه می‌شود همه فشارخون خود را اندازه‌گیری کرده، اطلاعات خود درباره فشارخون بالا را افزایش داده و اقدامات لازم برای درمان و کنترل فشارخون انجام دهند تا سلامت بمانند و عمر طولانی‌تری داشته باشند.

ایسنا

نظرات بینندگان