arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۳۴۰۸۵
تاریخ انتشار: ۴۵ : ۰۸ - ۰۱ شهريور ۱۴۰۰
گزارش الخلیج آنلاین از سفر الکاظمی به کویت پس از عربستان و امارات؛

چرا هیچ یک از همسایگان عراق نتوانسته‌اند وابستگی اقتصادی بغداد به تهران را کاهش دهند؟

کویت سومین دولت حاشیه خلیج فارس است که نخست وزیر عراق پس از امارات و عربستان به آن سفر می‌کند و همین مساله نشان دهنده توجه الکاظمی به تحکیم روابط عراق با این دولت‌هاست.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

الخلیج آنلاین در مطلبی به قلم کامل جمیل نوشت: کویت سومین دولت حاشیه خلیج فارس است که نخست وزیر عراق پس از امارات و عربستان به آن سفر می‌کند و همین مساله نشان دهنده توجه الکاظمی به تحکیم روابط عراق با این دولت‌هاست.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: در سفر الکاظمی به کویت، منافع اقتصادی و راه‌های افزایش روابط تجاری بین دو کشور در سایه تمایل واقعی آن‌ها برای افزایش همکاریهایشان مورد بررسی قرار می‌گیرد.

نشست دولت‌های همسایه

سفر الکاظمی پیش از نشستی انجام می‌شود که قرار است اواخر ماه آگوست در سال ۲۰۲۱ در بغداد برگزار شود، این نشست با عنوان «نشست دولت‌های همسایه» با حضور عربستان، کویت، اردن، سوریه، ترکیه و ایران خواهد بود. علاوه بر این، بغداد دعوتنامه‌هایی را برای نهادهای بین المللی نظیر اتحادیه اروپا و سازمان ملل فرستاده تا برای باز پس گرفتن نقش عربی و منطقه‌ای بغداد تلاش کند.

اما نظیر الکندوری، تحلیلگر سیاسی عراق در گفتگو با الخلیج آنلاین گفت: سفر الکاظمی به کویت ارتباطی به نشستی که قرار است اواخر ماه در بغداد برگزار شود، ندارد و هدف از آن اقتصادی بوده که به تشویق طرف کویتی برای سرمایه گذاری در عراق مربوط است. الکندوری افزود: سفر الکاظمی از این جهت شایان توجه است که از نظر زمانی درست قبل از رسیدن هیئت کویتی به عراق صورت می‌گیرد.

حمایت

در آوریل گذشته، الکاظمی در نخستین سفر خود از زمان رسیدن به منصب نخست وزیری، به عربستان و امارات رفت و به نظر می‌رسد وی به دنبال جلب حمایت برای کشورش است. نخست وزیر عراق در سفر به عربستان، با ملک سلمان دیدار کرده و در نهایت دو کشور از توافق برای تاسیس صندوق مشترکی صحبت کردند که ارزش سرمایه آن، سه میلیارد دلار است. علاوه بر این، ریاض و بغداد در زمینه انرژی نیز به توافق‌هایی با یکدیگر دست یافتند.

سفر الکاظمی به عربستان پس از بازگشایی مسیر مرزی بین دو کشور در نوامبر ۲۰۲۰ بود. در امارات نیز الکاظمی با استقبال گرم، ولی عهد ابوظبی، محمد بن زاید آل نهیان مواجه شد و در نهایت امارات اعلام کرد مبلغ سه میلیارد دلار در عراق سرمایه گذاری می‌کند تا روابط اقتصادی بین دو کشور تقویت شود.

مهار نفوذ ایران

نظیر الکندوری، تحلیلگر سیاسی عراقی معتقد است تلاش‌های الکاظمی برای نزدیکی به دولت‌های عربی، در راستای کاهش نفوذ ایران در عراق است. در واقع افزایش نفوذ دولت‌های عربی در عراق به معنای کاهش نفوذ ایران است و با توجه به اینکه انتخابات عراق تا سال آینده به تاخیر افتاده، الکاظمی امیدوار است با کسب دستاورد‌های اقتصادی برای کشورش تا آن زمان بتواند موقعیت مردمی خود را ارتقا دهد.

چالش‌های عراقی

بر کسی پوشیده نیست که عراق با چالش‌هایی در حکومت، دستگاه‌های امنیتی و پارلمان خود مواجه است، همانطور که گزارش‌های رسانه‌های عراقی حاکی از این امر است. طبق گزارش این رسانه ها، برخی دستگاه‌های تاثیرگذار عراق مخالف بازگشت عراق به آغوش دولت‌های عربی در مقابل تضعیف نفوذ ایران هستند.

به عقیده تحلیلگران، دوری عراق از تهران، تاثیر بدی بر اقتصاد ایران می‌گذارد، چرا که این اقتصاد از نسبت بالایی در بازار عراق برخوردار است و تهران سعی دارد بازار این کشور عربی را برای خود حفظ کند.

به گفته روح الله لطیفی، سخنگوی گمرک ایران در تاریخ می ۲۰۲۱، عراق پس از چین بیشترین واردات را از ایران داشته که نسبت آن، ۷ میلیارد و ۴۴۸ میلیون و ۴۳۱ هزار و ۶۷۳ دلار است.

الکندوری می‌گوید: دولت‌های منطقه می‌خواهند برای مهار نفوذ ایران، از الکاظمی استفاده کنند، از این رو به وی کمک می‌کنند تا در طرح‌های اقتصادی خود در عراق موفق باشد، اما هر دو طرف یعنی دولت‌های منطقه و دولت الکاظمی، کار سختی در پیش دارند.

این تحلیلگر عراقی می‌افزاید: در دیدگاه ما، سفر الکاظمی به کویت غیر از ابعاد اقتصادی علنی، ابعاد دیگری هم دارد، بخصوص که با وجود سفر‌های متعدد الکاظمی به دولت‌های منطقه هنوز هیچ پیشرفت ملموسی در زمینه سرمایه گذاری‌ در داخل عراق مشاهده نشده است.

دلیل این امر آن است که عراق برای جذب سرمایه‌های خارجی، به عامل مهم تامین امنیت نیاز دارد، آنچه که در حال حاضر در عراق وجود ندارد.

نظرات بینندگان