تسنیم: جهاد کشاورزی دولت سیزدهم در اولین اقدام خود برای جبران کسری جوجه یکروزه و تولید مرغ، واردات ۳ تا ۵ میلیون تخممرغ نطفهدار گوشتی را شروع و پیشبینی کرده است قیمت مرغ مهرماه ارزان میشود.
در ماههای گذشته و با پایان کار دولت دوازدهم بازار مرغ با مشکلاتی بیسابقه مواجه شد، درحالی که قیمت مصوب جوجه یکروزه 5200 تومان است، قیمت این محصول به بیش از 10 هزار تومان افزایش یافت اما با واردات انجامشده دولت جدید قیمت آن بهیکباره به 8 هزار تومان کاهش یافت و وزارت جهاد کشاورزی وعده داده است با اقداماتی که در حال انجام دارد قیمت آن به نرخ مصوب خواهد رسید.
بیشتر واردات تخممرغ نطفهدار از ترکیه، هلند، بلژیک و مجارستان صورت میگیرد و وارداتی هم که تا حالا بوده اکثراً از ترکیه و مسیر زمینی است، که اگر واردات از کشورهای اروپایی صورت بگیرد از طریق هوایی خواهد بود.
وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم در اولین اقدام خود برای جبران کسری جوجه یکروزه و تولید مرغ، واردات 3 تا 5 میلیون تخممرغ نطفهدار گوشتی را شروع و پیشبینی کرده است قیمت مرغ مهرماه ارزان میشود.
برایناساس هیئت وزیران در جلسه 17 شهریور 1400 بهپیشنهاد وزارت جهادکشاورزی با واردات 95 میلیون عدد تخممرغ نطفهدار گوشتی مورد نیاز کشور از سوی شرکت پشتیبانی امور دام در قالب برنامه زمانبندی وزارت فوق طی ششماهه دوم سال 1400 موافقت کرد.
بر این اساس شرکت مذکور میتواند بهمنظور تسریع در امور از ظرفیت شرکتهای خصوصی دارای اهلیت استفاده نماید و مسئولیت این امر بهعهده شرکت پشتیبانی امور دام کشور خواهد بود.
همچنین بانک کشاورزی باید معادل 12 هزار و 500 میلیارد ریال بابت اجرای تأمین جوجه یکروزه در اختیار شرکت پشتیبانی امور دام کشور قرار دهد.
سازمان برنامه و بودجه کشور نیز مکلف شده است با اعلام شرکت پشتیبانی امور دام کشور و پس از تأیید سازمان حسابرسی، مابهالتفاوت قیمت مصوب جهت فروش و قیمت تمامشده را تأمین و پرداخت کند، همچنین سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است اصل و سود تسهیلات و هزینههای تبعی را تعهد و تضمین کند.
شرکت پشتیبانی امور دام کشور نیز موظف شده است تسهیلات دریافتی را در سررسید مقرر از محل فروش محصولات خریداریشده و ضرر و زیان دریافتی پرداخت نماید.
*پیشبینی کاهش قیمت مرغ در مهرماه
پیرو این مصوبه هیئت وزیران، غلامرضا ملکنیا مدیرکل دفتر امور طیور معاونت تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی گفت: با توجه به احساس نیاز بازار به جوجهریزی و در راستای اجرای مصوبه هفته گذشته هیئت وزیران، واردات 95 میلیون عدد تخممرغ نطفهدار برنامهریزی شده است.
وی اظهار کرد: در تیر و مردادماه حدود 234 میلیون قطعه جوجهریزی اتفاق افتاده که 117 میلیون قطعه در تیرماه و 117 میلیون قطعه در مرداد ماه بوده است.
وی افزود: در شهریورماه هم پیشبینی میکنیم حدود 117 میلیون قطعه جوجهریزی انجام شود که با این میزان جوجهریزی تولید گوشت مرغ به 200 تا 210 هزار تن در ماه خواهد رسید.
ملکنیا در رابطه با میزان جوجهریزی در مدت مشابه سال گذشته، خاطرنشان کرد: در مجموع در تابستان سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 10 درصد افزایش جوجهریزی داشتهایم.
وی با ابراز این که "در سال 1400 در گوشت مرغ افزایش تقاضا داشتیم"، ادامه داد: برای مدیریت تقاضا و بهدرخواست اتحادیه مرغداران کشور و تشکلهای خصوصی، فاصله جوجهریزی را به 90 روز افزایش دادیم و میزان جوجهریزی را بر اساس ظرفیت جوجهریزی در پروانه هر واحد به 80 درصد رساندیم و در سامانهها اعمال کردیم.
ملکنیا با تأکید بر اینکه این فاصله و کاهش ظرفیت جوجهریزی به تولید آسیب وارد نخواهد کرد، گفت: جوجهریزی طبق برنامه انجام خواهد شد و خللی در آن رخ نمیدهد، تنها تقاضا را مدیریت کردیم و این کار مقطعی و کوتاهمدت خواهد بود.
وی درباره برخی نگرانیها از اینکه افزایش فاصله جوجهریزی ممکن است باعث کاهش تولید در ماههای آینده شود، تصریح کرد: تشکلها و معاونت امور تولیدات دامی بهصورت روزانه میزان عرضه و تقاضا را رصد میکنند و در صورت نیاز، میتوانیم این وضعیت را تعدیل کنیم و جای نگرانی وجود ندارد.
ملکنیا یادآور شد: در جلسهای که برای مدیریت عرضه و تقاضا با بخش خصوصی داشتیم، مقرر شد انجمن جوجه یکروزه و اتحادیه سراسری مرغداران کشور سامانه خرید و فروش را طراحی کنند تا با راهاندازی آن در ماههای آتی وضعیت عرضه جوجه یکروزه در آن سامانه درج و با قیمتهای مصوب عرضه شود.
مدیرکل دفتر امور طیور معاونت تولیدات دامی در رابطه با عرضه مرغ گفت: در سه ماه اخیر، برنامههای افزایش سن گلههای مرغ مادر، تولکبری گلههای بالای 76 هفته و واردات تخممرغ نطفهدار اجرا شده است.
وی با اعلام اینکه "در 5 ماه گذشته حدود 11 میلیون عدد تخممرغ نطفهدار وارد کشور شده است"، خاطرنشان کرد: با توجه به احساس نیاز بازار به جوجهریزی و در راستای اجرای مصوبه هفته گذشته هیئت وزیران، برای واردات 95 میلیون عدد تخممرغ نطفهدار برنامهریزی کردهایم و پیشبینی میکنیم طی شهریور و مهرماه، 30 میلیون عدد تخممرغ نطفهدار وارد کشور شود تا بازار به وضعیت تعادل برسد.
مدیرکل دفتر امور طیور معاونت تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی همچنین با اعلام اینکه "اولین محموله تخممرغ نطفهدار پایان هفته جاری وارد کشور خواهد شد"، گفت: بهصورت هفتگی بین 3 تا 5 میلیون عدد تخممرغ نطفهدار وارد کشور میشود که نویدبخش افزایش تولید مرغ در ماههای آتی خواهد بود.
ملکنیا ادامه داد: در زمان حاضر، قیمت جوجه یکروزه روند کاهشی داشته و بهزودی قیمت گوشت مرغ به تعادل خواهد رسید و پیشبینی میکنیم با توجه به واردات و افزایش تولید، در مهرماه قیمت گوشت مرغ روند کاهشی داشته باشد.
وی در رابطه با واردات گوشت مرغ، عنوان کرد: مصوبه واردات گوشت مرغ سال گذشته ابلاغ شد و در زمان حاضر، وضعیت ذخایر استراتژیک مطلوب است بنابراین در صورت بروز مشکل و یا نیاز، گوشت مرغ به بازار عرضه خواهد شد.