arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۵۵۱۹۵
تاریخ انتشار: ۴۱ : ۲۲ - ۱۲ دی ۱۴۰۰

دو شریک با منافع متضاد؛ پوتین و اردوغان بر سر ناتو گفتگو کردند

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و همتای ترک او رجب طیب اردوغان که کشورش یکی از اعضای ناتو است، روز یکشنبه تلفنی بر سر خواسته‌ها و انتظارات مسکو از پیمان نظامی ناتو در ارتباط با بحران اوکراین، گفتگو کردند. بنا بر اعلام دفتر ریاست جمهوری ترکیه، دو رئیس جمهور همچنین درباره اقداماتی برای بهبود روابط دو کشور به گفتگو پرداخته‌اند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

یورونیوز: ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و همتای ترک او رجب طیب اردوغان که کشورش یکی از اعضای ناتو است، روز یکشنبه تلفنی بر سر خواسته‌ها و انتظارات مسکو از پیمان نظامی ناتو در ارتباط با بحران اوکراین، گفتگو کردند.

بنا بر اعلام دفتر ریاست جمهوری ترکیه، دو رئیس جمهور همچنین درباره اقداماتی برای بهبود روابط دو کشور به گفتگو پرداخته‌اند.

بر اساس بیانیه کرملین نیز اگرچه رهبران دو کشور «تایید کرده‌اند که به دنیال تقویت مشارکت‌هایی هستند که به سود هر دو کشور باشد» اما همزمان به بحث درباره مسائل بین‌المللی از جمله توافق‌های رسمی و قانونی برای تضمین امنیت فدراسیون روسیه، وضعیت قفقاز، بحران در سوریه و لیبی پرداخته‌اند.


روسیه و ترکیه علیرغم داشتن منافع متفاوت و گاه در تضاد در مناطق مختلف از جمله در سوریه و لیبی که در آن بازیگران اصلی هستند، همواره روابط شراکتی را حفظ می‌کنند.

دو کشور همچنین پشت درگیری مسلحانه‌ای بودند که اخیرا بین آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره‌باغ روی داد و به جنگی تمام عیار میان دو همسایه تبدیل شد.

اخیراً نیز تنش‌ها میان مسکو و آنکارا بر سر بحران اوکراین افزایش یافته و پوتین از همتای ترک خود به دلیل تحویل پهپادهای مسلح به ارتش اوکراین که علیه جدایی‌طلبان طرفدار روسیه در شرق این کشور استفاده می‌شود، انتقاد کرده است.

هفته گذشته و همزمان با نگرانی غرب از مداخله احتمالی روسیه در اوکراین و متهم کردن مسکو به تقویت قوای نظامی‌اش در نزدیکی مرز این کشور نیز آنکارا از کرملین به دلیل طرح مطالبات «یک جانبه» از ناتو انتقاد کرد.


روسیه همزمان با رد اتهامات آماده سازی نیروهایش برای حمله به اوکراین، در ۱۷ دسامبر مجموعه‌ای از پیشنهادها را با هدف محدود کردن نفوذ آمریکا و ناتو در همسایگی خود مطرح کرد.

بر اساس این پیشنهادها، هرگونه گسترش ناتو در نزدیکی مرز روسیه و به ویژه در اوکراین، همچنین تاسیس هرگونه پایگاه نظامی از سوی آمریکا در کشورهایی که پیش‌تر بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند، ممنوع می‌شود.

تا کنون دو بار جو بایدن و ولادیمیر پوتین بصورت تلفنی بر سر این پیشنهادات گفتگو کرده‌اند و قرار است این پیشنهادات در نشست ۱۲ ژانویه شورای مشترک ناتو‌-روسیه نیز مطرح شوند.

ترکیه از سال ۱۹۵۲ میلادی عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موسوم به «ناتو» است و با این وجود، در سال‌های اخیر به نوبه خود خشم ناتو را به دلیل خرید سامانه دفاع ضد هوایی «اس-۴۰۰» روسیه برانگیخته است.

نظرات بینندگان